Objavljeno: 24.8.2000

Corel z novimi izdelki za Linux, toda brez ustanovitelja in direktorja Michaela Cowplanda

Corel je sredi avgusta predstavil nove izdelke, ki utrjujejo usmeritev tega podjetja na področje operacijskega sistema Linux. Corel, ki poleg uporabniških programov ponuja tudi svojo distribucijo Linuxa, je tokrat predstavil novo različico operacijskega sistema, ki so ga poimenovali Corel Linux OS -- Second Edition.

Tako kot pri prvem poskusu, je to operacijski sistem, namenjen predvsem delovnim postajam in končnim uporabnikom, čeprav se ga da uporabljati tudi v strežniške namene. Nova različica je tako kot doslej zasnovana na distribuciji Debian, ki ji je Corel dodal nekatere svoje programe, kot so preprost, grafično zasnovan namestitveni program, "raziskovalec" za delo z datotekami ter grafični uporabniški vmesnik KDE. Nova različica prinaša manjše, a pomembne osvežitve, kot so novo jedro, orodja za lažjo uporabo (recimo čarovnik za povezave) ter boljšo podporo za strojno opremo -- prvič tudi za vmesnike in naprave USB. V paketu je tudi nekaj novih programov, med katerimi je Corelov slikarski program Photo Paint for Linux. Cena operacijskega sistema ostaja enaka kot doslej (30 dolarjev za različico Standard in 90 dolarjev za različico Deluxe).

Druga velika novost podjetja Corel je objava dolgo napovedovanega, nekoč Corelovega osrednjega paketa Corel Draw za okolje Linux. Nova različica in spremni programi v paketu Corel Draw Graphics Suite so funkcionalno enaki kot različica Corel Draw 9 za okolje Windows, novosti pa je le malo. Te so povezane zlasti z uporabo v okolju Linux. Zato pa program ostaja združljiv z datotekami in projekti narejenimi v okolju Windows in MacOS. Poleg tega je Corel dodal Drawju nekatere specifične podpore za obstoječe linuxovske zapise, kot je zapis grafičnega paketa GIMP. Poleg podpore za Corel OS (Debian) so pri Corelu grafični paket optimizirali tudi za uporabo s sistemom Red Hat Linux. Cena novega paketa je 250 dolarjev, v prodaji pa bo tako kot operacijski sistem od konca avgusta.

Toda obe Corelovi novosti je zasenčila novica, da je tako rekoč na isti dan svojo odpoved objavil doktor Michael Cowpland, ustanovitelj, direktor in predsednik družbe Corel. Uradno sporočilo kot razlog navaja Cowplandovo namero, da se s svojimi izkušnjami še bolj usmeri na priložnosti, ki jih prinaša operacijski sistem Linux, kar daje slutiti, da bo Corel morda na tem področju v bodočnosti igral drugačno vlogo. Cowpland je odstopil tako z mesta direktorja kot tudi predsednika družbe, vendar bo še vedno deloval kot svetovalec. Opazovalci menijo, da je odstop posledica slabih poslovnih rezultatov, pomanjkanja obratnih sredstev in tudi neuspešnega poskusa združitve z družbo Inprise. Na mestu direktorja ga bo začasno zamenjal Derek J. Burney, dosedanji podpredsednik družbe. Naloge predsednika upravnega odbora pa bo odslej opravljal James Baillie, sicer svetovalec pri korporaciji Torys.

http://www.corel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji