Objavljeno: 3.7.2000

Computex 2000

Prvi teden junija se je na Tajvanu odvijal Computex, največji računalniški sejem v tem delu sveta, na katerem sodelujejo predvsem proizvajalci z Daljnega vzhoda, vse bolj pa tudi ameriški proizvajalci, ki imajo na tem kitajskem otoku pomembne partnerje in investicije. Computex je bil tako kakor vsako leto namenjen predvsem prodajalcem računalniške opreme in partnerjem OEM, manj pa uporabnikom. Kljub temu je sejem pomembno srečanje, na katerem je mogoče videti precej novosti, prototipov in pomembnih dogovorov, ki bodo vplivali na nadaljnji razvoj ponudbe računalniške opreme.

Ena vročih tem letošnjega Computexa je bila podpora za nove pomnilniške standarde. Po številnih težavah s sistemskimi nabori in proizvodnjo je videti, da Intel zgublja podporo partnerjev za pomnilnike Rambus. Vse bolj pa se omenjajo pomnilniki DDR (Double Data Rate) SDRAM, kot kratkoročna (nekaj let) alternativa, ki prinaša dovolj veliko zmogljivost a za nižjo ceno in manj tveganja. Z majhnimi tehnološkimi spremembami in le malenkost višjo ceno (govori se o 3 %) od sedanjih pomnilnikov SDRAM naj bi dosegli prepustnost 2,1 GB/s, kar je dovolj tudi za procesorje s hitrostmi nad 1 GHz. DDR SDRAM so podprli vodilni proizvajalci pomnilnikov, kot so Micron Electronics, Samsung in Hyundai. Med podporniki so tudi proizvajalci sistemskih naborov, kot so Via, Ali in SiS, DDR SDRAM pa bo podprl tudi AMD v novem naboru 760 za sedanje in prihodnje procesorje Athlon.

Druga velika tema so bile brezžične povezave in omrežne povezave za vse vrste naprav, vključno z žepnimi računalniki. Tajvanski proizvajalci so se ogreli zlasti za novi ročni računalnik Handspring Visor in njegovo razširitveno mesto SpringBoard, za katerega načrtujejo veliko dodatkov. Podjetje Jess-link je tako predstavilo modul za povezavo in usklajevanje podatkov prek omrežja Ethernet s hitrostjo 10 Mb/s. Acer NeWeb pa je predstavil modul, ki omogoča Visorju brezžično izmenjavo podatkov prek protokola Bluetooth. KingMax je prikazal omrežno kartico velikosti CompactFlash, ki je namenjena predvsem za ročne računalnike z Windows CE. Ogromno ponudnikov pa je predstavilo tudi poceni brezžične rešitve, združljive s protokolom IEEE 802.11. Velika ponudba ugodno vpliva predvsem na cene. Acer NeWeb je predstavil komplet s kartico ISA in kartico PC Card, ki omogoča komunikacijo s hitrostjo 11 Mb/s, za le 160 dolarjev. Na voljo je tudi zunanji vmesnik, ki ga na računalnik priključimo prek vmesnika USB.

Computex je tudi odskočna deska za prve prenosne računalnike zasnovane na februarja predstavljenih procesorjih Transmeta Crusoe. Prvi je uradno predstavil prenosnik na tej zasnovi tajvanski proizvajalec FIC, ki je svoj izdelek poimenoval Aqua. Gre za peresnik s procesorjem Crusoe TM3200 s hitrostmi 366 in 400 MHz, 64 MB pomnilnikom, 16 MB pomnilnikom Flash RAM in barvnim zaslonom, občutljivim za dotik, s 7,4-palčno diagonalo. Za povezavo z drugimi napravami ima računalnik razširitveno mesto PC Card, dva vmesnika USB in infrardeči vmesnik. Računalnik meri 24 × 15 × 2,5 cm in tehta 0,7 kg, opremljen pa je tudi z brezžičnim omrežnim vmesnikom IEEE 802.11. Sistem je opremljen z operacijskim sistemom Mobile Linux in brskalnikom Netscape, njegova cena pa bo med 600 in 700 dolarji. Pozneje naj bi se spustila na okrog 500 dolarjev. Računalnik s procesorjem Crusoe so napovedali tudi drugi proizvajalci, med drugim tudi IBM, ki bo novost uporabil v nekaterih modelih prenosnikov Thinkpad.

http://www.computex.com.tw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji