Oglasno sporočilo
Objavljeno: 5.12.2023

Cisco SASE: Novi koncept varnosti omrežja

Izboljševanje varnosti v omrežju je proces, ki se ne sme končati. Podjetja naj vedno iščejo inovativne rešitve za izboljšanje svoje omrežne varnosti, saj bodo le tako lahko zagotovila zadovoljivo kibernetsko varnost, ki je danes še bolj pomembna kot kdajkoli prej.

Hiter razvoj tehnologije in nenehno dodajanje storitev in naprav v omrežje le doda h kompleksnosti in otežuje obvladovanje. Z naraščajočim številom naprav, povezanih v omrežje, in vse večjim prenosom občutljivih podatkov preko interneta, se povečuje tudi potencialna grožnja za zlorabo in krajo informacij. Napadalci in spletni kriminalci nenehno izpopolnjujejo svoje metode, kar zahteva stalno prilagajanje in krepitev varnostnih ukrepov.

Zanesljiva aplikativna, omrežna in medmrežna varnost je ključna za zaščito poslovnih podatkov, osebnih informacij ter delovanja kritične infrastrukture, kar omogoča varno in zaupanja vredno delovanje v digitalnem okolju. Trendi nakazujejo, da se vse več poslovanja seli v hibridni oblak, kjer za zaščito potrebujemo naprednejše varnostne rešitve, osredotočene na identiteto uporabnika in vse manj na statične elemente tradicionalnega omrežja (denimo na IP naslov).

Kako danes pristopiti k varnosti za jutri?

Do neke mere lahko nekatere varnostne rešitve skladamo nepovezano, a učinek na takšen način sčasoma upada, saj za efektivno varnost potrebujemo tudi korelacijo med samimi varnostnimi rešitvami. Še več, v času, ko delo od doma postaja norma, se podjetja soočajo z velikim izzivom, kako zavarovati svoje zaposlene in s tem tudi svoje omrežje. Nekaj k temu doprinese uporaba tehnologije VPN, a vendar to ni nujno idealna pot.

Prav tu nam Cisco ponuja elegantno rešitev, in to je koncept SASE. Cisco SASE predstavlja skupek Cisco varnostnih rešitev, ki združuje varnost in omrežje v enoten, dosleden sistem. Ta pristop odpravlja potrebo po tradicionalnih varnostnih rešitvah, ki so bile usmerjene na zaščito le določenega dela omrežja ali pa določenega elementa omrežja, denimo strežnikov za elektronsko pošto. Cisco SASE se namesto tega osredotoča na varovanje uporabnikov in njihovega dostopa do podatkov ter aplikacij ne glede na to, kje se ti uporabniki nahajajo.

Kako deluje koncept Cisco SASE?

Cisco SASE omogoča podjetjem in uporabnikom, da so deležni zaščite in varnostni tam, kjer je to v nekem trenutku pomembno. Takšen koncept omogoča boljše upravljanje varnosti na individualni ravni, kar je še posebej pomembno v času dinamičnega dela in raznolikosti lokacij, s katerih ljudje delajo. Cisco SASE vključuje komponente, kot so SD-WAN, SSE in Zero Trust dostop. Vsi ti elementi omogočajo uporabniku, da se lahko s svojim virtualnim delovnim okoljem poveže kjerkoli z visoko stopnjo zaščite in s proaktivnim varnostnim preverjanjem.

Prednosti koncepta Cisco SASE

Boljša povezljivost za oddaljene delavce:

SASE omogoča varno povezljivost z omrežjem podjetja ne glede na to, kje se zaposleni nahajajo. To je ključno v okoljih, kjer je delo od doma norma.

Višja stopnja varnosti: Z Zero Trust pristopom se tveganje za nepooblaščen dostop in vdore v omrežje drastično zmanjša.

Enostavno upravljanje: Združena infrastruktura in nadzor omogočata enostavno upravljanje omrežja in varnostnih politik prek enega centralnega vmesnika.

Prilagodljivost in skalabilnost: SASE omogoča prilagajanje infrastrukture glede na potrebe podjetja, kar je ključno za hitro spreminjajoče se poslovno okolje.

Katera Cisco rešitev mi omogoča varnost po modelu SASE?

Rešitev SASE lahko načrtujemo z naslednjimi osnovnimi gradniki Cisco Firepower, Cisco DUO, Cisco Umbrella, Cisco Secure Web Gateway in drugimi. Seveda lahko vse te elemente najamemo tudi v oblaku kot oblačno storitev in na ta način svoje omrežje zaščitimo brez nakupa fizične opreme. Cisco SASE je fleksibilna rešitev, ki je vezana na specifiko podjetja in se ji tudi prilagaja. Za več informacij o rešitvi SASE in njenih gradnikih ter kako jo vzpostaviti nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji