Objavljeno: 6.4.2000

Brezžični splet bo kmalu morda le uporaben

O dostopu v internet prek mobilnega telefona se že razmeroma dolgo govori, v ZDA pa se lahko pohvalijo, da so storitve tudi dostopne. Žal pa, tako kakor pri uvajanju vseh tehnoloških novosti, še ne upravičujejo povsem svojih cen. Težave nastopajo pri združljivosti, saj ni možno opraviti vseh storitev na vseh brezžičnih napravah (npr. ponudniki brezžičnega interneta zahtevajo vzpostavljanje novega uporabniškega imena za njihove storitve, Ameritrade pa omogoča prodajo delnic samo s telefoni operaterja Sprint). Vprašljiva je tudi varnost in zasebnost: pri dostopu v internet prek Sprintovih telefonov se na obiskanih straneh (še vedno) zapiše telefonskega številka mobilnega deskača.

Storitve in vsebine pa le prihajajo: v ZDA je možno prek ročnega računalnika (npr. Palm) preveriti najugodnejšo ceno za izbrani izdelek, poiskati najbližji poštni nabiralnik ali restavracijo iz verige hitre prehrane in seveda opraviti nakup, kar lahko počnemo tudi že v (zahodni) Evropi. Vozniki lahko preverijo, kje na poti se jim obeta zamašek, ali poiščejo najprimernejšo pot.

Presenetljivo pa tudi v ZDA postavljanje teh storitev ne poteka tako hitro. Raziskava združenja Cellular Telecommunications Industry Association je pokazala, da samo 26 % ameriških brezžičnih telefonov (skupaj jih je 85 milijonov) podpira podatkovne storitve in le redki jih tudi uporabljajo. Samo 12 % lastnikov telefonov, ki jim je omogočen dostop v splet, to z zanimanjem tudi uporablja. Omejitve so znane: majhni zasloni, počasni prenosi in razmeroma visoke cene za obstoječo raven storitev.

http://www.barpoint.com

http://www.iqorder.com

http://www.vicinity.com

http://www.etak.com

http://www.mapquest.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji