Objavljeno: 20.8.2000

Borland JdataStore 3.5 in JBuilder Handheld Express

Podjetje Borland, oddelek družbe Inprise, je predstavilo relacijsko zbirko JdataStore 3.5, ki omogoča shranjevanje in obdelavo podatkov v okolju java. Novi izdelek tako kakor doslej omogoča uporabo neodvisno od platforme, pohvali pa se lahko z majhnostjo, zaradi česar je uporaben v nizu različnih naprav, tudi majhnih prenosnih izdelkov, kot so žepni računalniki in mobilni telefoni. Relacijska zbirka JdataStore je tesno povezana z razvojnim okoljem Jbuilder, v katerem omogoča delo s podatki prek vmesnika JDBC in standardnega jezika SQL. Paket je tudi vgrajen v Borland Application Sever 4 in druge proizvajalčeve izdelke.

JDataStore je zasnovan tako, da omogoča cenovno zelo učinkovito rabo, bodisi v strežnikih bodisi v odjemalcih. Deluje na katerikoli platformi, ki podpira komplete JDK 1.1.8 ali Java 2, vsebuje pa gonilnike, ustrezajoče standardu JDBC 2.0. V paketu so vključene tudi komponente JavaBeans, ki omogočajo neposredni dostop do podatkov v relacijski zbirki, celota pa podpira mehanizme za podvojevanje in usklajevanje podatkov. JDataStore 3.5 je že na voljo, za razvijalce pa je licenčnina brezplačna. Za komercialno rabo ima Borland dve vrsti licenc, vezani na uporabnike ali na strežnike.

Druga novost podjetja Borland je razvojni paket JBuilder Handheld Express, dodatek za razvojni paket Jbuilder, ki je namenjen razvoju prenosljivih programov za niz specializiranih naprav, od žepnih računalnikov do internetnih terminalov. Med drugim omogoča razvoj programov v javi za ročne računalnike Palm.

JBuilder Handheld Express podpira standard Java 2 Micro Edition (J2ME), paket pa vsebuje tudi razvojne knjižnice (SDK) za operacijski sistem PalmOS. Pripravi programov so namenjeni novi čarovniki, kompletu pa je priložen tudi posnemovalec okolja PalmOS za operacijske sisteme Windows, Linux in Solaris. JBuilder med drugim podpira tudi sistem za samodejno prilagoditev profilov J2ME različnim napravam, kar dosegajo prek vmesnika Mobile Information Devices Profiles (MIDP), ki je še na stopnji dokončne definicije v okviru postopka Java Community Process.

http://www.borland.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji