Objavljeno: 20.4.2000

BeOS 5

Podjetje Be Inc. je konec marca objavilo novo različico operacijskega sistema BeOS, ki je prvič na voljo brezplačno v izvršni in izvorni kodi. S podporo za iniciativo odprte kode nameravajo izkoristiti enak princip distribucije, ki je proslavil operacijski sistem Linux. Operacijskemu sistemu podjetje prilaga razvojno okolje BeIDE, potrebne knjižnice, programske vmesnike in dokumentacijo, s čimer želijo spodbuditi razvoj izdelkov za operacijski sistem. Postopoma nameravajo v ta namen objaviti tudi izvorno kodo za programe, kot so uporabniški vmesnik Tracker in upravitelj programov Deskbar.

Poleg tega so razvijalci mislili na to, da bi uporabnike obstoječih operacijskih sistemov (zlasti Windows) pritegnili z minimalnim naporom. BeOS 5 Personal Edition ne zahteva lastne razdelitve diska in deluje celo znotraj okolja Windows. V sistem se namesti ko ena sama datoteka, sistem pa omogoča, da hitro preklopimo med okoljem BeOS in Windows. Nova različica BeOS 5 podpira vmesnik EIDE in SCSI, dodatne grafične kartice, vmesnike USB, IEEE-1394 in PC Card, omrežne protokole TCP/IP in AppleTalk, poleg tega pa tudi omrežja na klic. Tako kakor doslej je BeOS močan pri večpredstavnih zapisih z izboljšano podporo za zapise MP3, MIDI in MPEG.

Poleg osebne različice, ki je na voljo brezplačno na proizvajalčevem spletnem naslovu, Be ponuja tudi bogatejšo različico BeOS Pro Edition, namenjeno predvsem digitalni produkciji glasbe in videoposnetkov, ki bo na voljo izključno prek partnerjev. Ta prinaša podporo za procesorje PowerPC, predvsem pa 26 koristnih programov. Za našo državo bo skrbelo nemško podjetje Koch.

http://free.be.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji