Objavljeno: 6.5.2000

Avtor "ljubezenskega virusa" prijet?

Zaradi razsežnosti okužbe z virusom ILOVEYOU (LoveLetter) so predstavniki oblasti tokrat ravnali hitreje kakor običajno. Le dva dneva po napadu z virusom je filipinska policija s sodelovanjem krajevnih ponudnikov interneta prijela mladega moža v okolici glavnega mesta Filipinov, Manile. Po sedanjih podatkih naj bi mladenič virus razposlal prek ukradenega naročniškega računa in z lažnimi elektronskimi naslovi, vendar je kljub temu za seboj pustil sledi.

Izvirnemu virusu LoveLetter sledi še najmanj pet izpeljank, med katerimi so take, ki imajo v naslovu sporočila "fwd:Joke", "Mother's Day Order Confirmation", "Susitikim shi vakara kavos puodukui ...", poleg tega pa se obnašajo drugače kakor izvirni ILOVEYOU. Ena od različic, denimo, pobriše vse datoteke .BAT in .INI v sistemu.

Strokovnjaki za računalniško varnost, med drugim tudi analitiki ugledne družbe Gartner Group, so medtem začeli kritizirati družbo Microsoft, ker v poštni odjemalec vdeluje programski jezik (VBS, Visual Basic Scripting) brez ustrezne zaščite. LoveLetter je po nekaterih raziskavah samo v ZDA okužil na milijone računalnikov in povzročil po nekaterih ocenah celo za 2,6 milijarde dolarjev škode. K sreči so v internetu na voljo že zdravila za LoveLetter. Eno takih lahko dobimo na spletnem naslovu http://www.wavex.co.uk, kjer proizvajalec ponuja brezplačno različico programa za odpravljanje posledic okužbe z omenjenim virusom.

http://www.wavex.co.uk

http://www.microsoft.com

http://f-secure.amis.net/iloveyou.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji