Objavljeno: 29.1.2019 05:00

Avtomobil, odkleni se

Raziskava, ki jo je opravila nemška avtomobilistična organizacija ADAC, je pokazala, da so številni moderni avtomobili varnostno ranljivi, saj jih je mogoče enostavno ukrasti. Na seznamu so tudi najbolj prodajana vozila v Sloveniji (podatki veljajo za 2017): Renault Clio, Volkswagen Golf, Škoda Octavia, Renault Megane in Renault Captur.

Podatki niso novost, čeprav proizvajalci redno zatrjujejo, da so nova vozila varna. Toda že preizkusi 237 avtomobilov brez ključev (keyless), ki so jih izvedli v nemškem avtomobilističnem klubu ADAC, so pokazali, da so bili ranljivi vsi razen treh.  Pozitivno so odstopali le Land Rover Discovery, Land Rover Range Rover in Jaguar i-Pace.

Moderni avtomobili nimajo ključev. Odpremo jih na primer kar z dotikom, če imamo ključ dovolj blizu, da ga avtomobil zazna. Toda tatovi imajo čedalje več naprav, ki lahko oddajajo enak signal in s tem vozilo pretentajo, da se odklene.

Proizvajalci ob tem kažejo statistiko, ki kaže, da so kraje vozil na zgodovinsko nizkih ravneh. To je do neke mere res – v začetku 90. let je bilo ukradenih kar desetkrat več vozil kot dandanes. Toda trend je minimum dosegel leta 2014, odtlej pa število kraj po svetu narašča, kar sovpada z razmahom vozil brez ključev.

Seznam

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 30.1.2019 | 08:21

Discovery in Range Rover sta modela Land Rover znamke. Medtem, ko drži, da sta Land Rover in Jaguar del istega koncerna, pa vseeno ni ravno prav poimenovati zadev, kot so zgoraj :-)

Jure Forstnerič | 30.1.2019 | 08:59

Hvala, popravljeno!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji