Objavljeno: 5.7.2000

Asusovi prenosniki

Pri blejskem podjetju Perftech so se po nekaj mesecih poizkusnega trženja prenosnih računalnikov podjetja Asus odločili za resno predstavitev. Perftech je sicer že nekaj časa v večinski lasti skupine Autocommerce, njihovo poslovanje pa se deli na več programov. Tržijo lastne programske poslovne pakete Krmar in Ciklon, pri prodaji in trženju strojne opreme pa jim je v veliko pomoč sodelovanje s podjetji kot so AT&T, Lucent, Cisco, Accton, IBM, Asus, itd. So tudi upravitelji internetnega omrežja S5.net in so po nekaterih podatkih po velikosti na drugem mestu. Pri ponujanju dostopa do interneta so sicer bolj usmerjeni med poslovne uporabnike, oz. podjetja, kot med končne domače uporabnike.

Asus je tajvansko podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1989 (takrat kot Perftech) in je danes po prometu 18. največje računalniško podjetje na svetu, med proizvajalci matičnih plošč pa so celo na prvem mestu. Imajo tudi svoj oddelek za omrežno komunikacijo, v zadnjem času pa so zelo uspešni tudi s prenosnimi računalniki.

V Sloveniji so na voljo tri družine Asusovih prenosnikov, vse pa se ponašajo s triletno garancijsko dobo, ki je povrh vsega mednarodna. Cenovno ne sežejo v najnižji cenovni razred, saj Asus v svojem programu nima AMD-jevih procesorjev, ki so nekoliko cenejši od Intelovih, prav tako pa v programu ni zaslonov s pasivno matriko. Najcenejši model, ki je namenjen najširšim množicam, je tako model L7200. Je prenosnik tipa "vse v enem", saj vsebuje tako CD-ROM kot disketno enoto in vgrajeni modem s hitrostjo 56Kb/s. Disk je 6 GB, pomnilnik 64 MB, poganja pa ga Celeron 450 MHz. Zaslon je 12,1-palčen, ločljivost pa je 800 × 600 pik. Ta prenosnik je eden najtanjših v svojem razredu - debel je le 38 mm. Močnejši je model F7400, ki ima 14,1-palčen zaslon in ločljivost 1024 × 768 pik. Vgrajen je Pentium III s hitrostjo do 650 MHz, diska je lahko do 12 GB, vgrajen pa je tudi DVD-ROM s programskim predvajalnikom filmov DVD.

V programu je še ultra lahki prenosni model M8300, ki je namenjen poslovnežem, ki so veliko na poti. Prenosnik ima ohišje iz magnezijeve zlitine, 13,3-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 × 768 pik, podpira procesorje Pentium III ali Celeron in ima v osnovi do 64 MB pomnilnik. Prenosnik ima vgrajen tudi modem in omrežni vmesnik s hitrostjo 10/100 Mb/s. Disketna enota je zunanja, prenosniku pa lahko dokupimo tudi podvojevalnik vmesnikov in priklopno postajo. Za konec junija je napovedan še model L8400, ki naj bi bil eden najtanjših prenosnikov tipa "vse v enem". Debel bo le 35 mm, premogel pa bo ohišje iz magnezijeve zlitine, 14,1-palčni zaslon, DVD in vgrajen modem in omrežno kartico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji