Objavljeno: 16.6.2017 01:00

Arnes praznuje 25 let

Zavod Arnes je institucija, ki je igrala ključno vlogo v informatizaciji slovenske družbe in vpeljavi interneta v akademsko ter ostalo javnost. Sredi junija je Arnes praznoval 25 let ustanovitve, svoje poslanstvo pa nadaljujejo tudi v prihodnje. V letošnjem letu bo na primer Arnes začel z izvajanjem programa SIO-2020, v sklopu katerega bo na skoraj 950 vzgojno-izobraževalnih zavodih zgradil brezžična omrežja, izvedel nakup nove opreme IKT in razvil nove, napredne e-storitve in e-vsebine.

Danes Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes) z zanesljivo in zmogljivo infrastrukturo povezuje več kot 1.400 raziskovalnih, izobraževalnih in kulturnih organizacij in okoli 250.000 uporabnikov. V preteklosti je bil Arnes širši javnosti poznan predvsem po elektronskih naslovih @guest.arnes.si in dostopu do interneta s klicno povezavo. Danes uporabnikom ponuja najsodobnejše storitve s področja omrežij, superračunalniške infrastrukture in računalništva v oblaku, multimedijskih storitev in drugih spletnih aplikacij ter povezavo v panevropsko omrežje GÉANT.

V okviru Arnesa delujeta Register in SI-CERT. Register upravlja domeno .si in s tem skrbi za delovanje slovenskega interneta. Domena .si je aprila letos prav tako praznovala 25 let obstoja, danes pa je registriranih že skoraj 124.000 domen. SI-CERT je nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, katerega vloga, zaradi številnih kibernetskih napadov, postaja vse bolj pomembna. Arnes že petindvajset let gradi predvsem omrežje ljudi in ne internet stvari, zato velik poudarek namenja tudi prenosu znanja o informacijsko-komunikacijskih tehnologijah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

HZ4SPhuONzM

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji