Objavljeno: 13.3.2019 05:00

Aretiran vodja kriptopiramide OneCoin

Minuli teden so na letališču v Los Angelesu aretirali Bolgara Konstantina Ignatova, ki je znan kot eden vodilnih v kriptopiramidni shemi OneCoin. Njegova sestra Ruja Ignatova, ki je Onecoin ustanovila, ostaja na prostosti. Proti Ignatovu so vložili obtožnico, ki ga bremeni zarotništva in prevare, medtem ko njegovo sestro obtožujejo še pranja denarja in prevare z vrednostnimi papirji.

OneCoin so ustanovili leta 2014 v Bolgariji in je do sredine leta 2016, ko se je začelo krhati, ustvaril 3,4 milijarde evrov prihodkov. Domnevna vrednost kriptožetonov se je povzpela s 50 centov na skoraj 30 evrov. Toda v resnici je šlo za velikansko piramidno shemo. Ruja Ignatova je OneCoin vodila do oktobra 2017, ko je izginila kot kafra. Njen brat je vodenje prevzel sredi minulega leta.

OneCoin se je reklamiral kot platforma za prodajo izobraževalnih vsebin o trgovanju. Paketi so stali od 100 evrov do 118.000 evrov, vključevali pa so tudi žetone za rudarjenje OneCoina. Te so rudarili na strežnikih v Bolgariji in Hongkongu. Do leta 2017 se je dalo OneCoin zamenjati v kaj drugega le v uradni menjalnici, odtlej pa nikjer.

Po vseh indikatorjih je bil OneCoin klasična piramidna shema, ki za delovanje potrebuje stalen dotok svežega denarja. Čeprav je obstajal tečaj OneCoina, ni bil ta z ničemer podprt – ni obstajal blockchain, žetoni niso imeli nobene funkcije, nadzora ni bilo. Da je OneCoin piramida, so strokovnjaki opozarjali že leta 2015, a to ni ustavilo lakomnih investitorjev. Leta 2017 je OneCoin celo predrzno napovedoval javno ponudbo delnic (IPO), a se to ni zgodilo.

Ignatovu grozi do 20 let zapora, njegovi sestri pa do 85 let zaporne kazni.

  

OneCoin je (bil) zelo priljubljen tudi v Sloveniji, domena onecoinslovenija.si pa je danes dosegljiva le prek Webarchiva. V zlatih časih je bilo pri nas tudi kar nekaj zelo aktivnih promotorjev, organizirane pa so bile tudi konference v ljubljanskih hotelih.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji