Objavljeno: 6.12.2019 12:00

Apple pojasnjuje – iPhone 11 lokacijo preverja zaradi komunikacije ultra wideband (UWB)

Poročali smo že, da je varnostni raziskovalec Brian Krebs ugotovil, da novi iPhone 11 lokacijo preverja tudi če mu je uporabnik to eksplicitno prepovedal. Apple je (z manjšo zamudo) pojasnil zakaj je temu tako.

Vir: www.firaconsortium.org

Po Applovih besedah telefon lokacijo preverja zato, ker je v nekaterih delih sveta prepovedana uporaba nove radijske tehnologije UWB (ultra wideband), zato jo telefon tam izklopi. Ultra wideband je tehnologija, ki omogoča hitro (do 27 Mb/s) radijsko komunikacijo na zelo kratkih razdaljah, vendar na zelo širokem frekvenčnem pasu. Nekatere države so v svojih frekvenčnih pasovih že naredile ustrezen »prostor« oz. so tam delovanje regulirale, nekatere pa (še) ne.

iPhone 11 je prva in zaenkrat edina naprava za široko potrošnjo, ki uporablja komunikacijo UWB, zanjo pa je zadolžen nov čip z imenom U1. Zaenkrat je uporaba omejena na aplikacijo AirDrop, ki s pomočjo UWB zazna, ali je v bližini druga naprava UWB (drugi iPhone 11) in celo ali je obrnjena v pravo smer. Če je, se uporabnikovo ime te naprave v aplikaciji AirDrop pojavi na prvem mestu in tako olajša izmenjavo podatkov.

Apple UWB v iPhonih omenja zelo na kratko, zapisali pa so, da je trenutna uporaba »le začetek«. Predstavniki podjetja Decawave, proizvajalca čipov UWB, pravijo, da je z UWB mogoče zelo natančno locirati druge naprave UWB. Določene implementacije lahko napravo locirajo celo do 5 mm natančno, kar bi lahko omogočalo tudi zelo natančno navigacijo po zaprtih prostorih, uporabo v sistemih za navidezno oz. nadgrajeno resničnost, med drugim pa tudi bližinsko odklepanje avtomobilov in »označevanje« stvari, ki se rade izgubijo (denimo ključev).

Kakorkoli že, Apple zagotavlja, da se zgoraj omenjeno beleženje lokacije dogaja lokalno v telefonu in se ne shranjuje na Applovih strežnikih. Obljubljajo tudi, da bodo v naslednjih različicah iOS dodali možnost uporabniškega izklopa tehnologije UWB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji