Objavljeno: 19.9.2014 05:00

Apple nima dostopa do šifriranih podatkov v iOS 8

Apple je šifriranje podatkov v novem mobilnem operacijskem sistemu iOS 8 uredil tako, da podjetje ne bo imel niti teoretične možnosti za dostop do podatkov, so zapisali v novi politiki zasebnosti.

S tem se želijo izogniti očitkom, ki sicer niso leteli le nanje, da so bila podjetja vse preveč ustrežljiva do NSA pri razkrivanju uporabniških podatkov. Letos je sicer postalo jasno, da kaj dosti izbire niti niso imeli, ker so dobili sodne odredbe, ki so prepovedovale razkritje njihovega obstoja in odrejale visoke globe za primer neizročitve podatkov.

Zato so se v Cupertinu odločili, da bodo šifriranje tehnično izpeljali tako, da do podatkov sploh ne bodo mogli priti. Na ta način se elegantno izognejo NSA in vsakršnim sodnim odredbam, ker ne bodo imeli tehničnih zmožnosti prestreči uporabnikovih podatkov.

Šifriranje seveda zajema le podatke, ki so lokalno shranjeni na pametnih napravah z iOS 8. Za starejše naprave, ki ga niso sposobne poganjati, ovir ne bo. Prav tako lahko Apple še vedno izpolni odredbo, če se ta nanaša na podatke na Applovih strežnikih, recimo podatke v iCloudu, kamor naprave privzeto shranjujejo varnostne kopije. Kogar to moti, bo moral sinhronizacijo izključiti.

Zatesnitev politike zasebnosti naj ne bi imela povezav z zadnjo afero, ko so na internet ušle fotografije številnih ameriških zvezdnic, ki so jih te imele shranjene v iCloudu. Apple je pojasnil, da v tem primeru ni bila kriva varnostna pomanjkljivost, ampak slaba gesla, ki so jih napadalci uganili.

Dodajmo pa še, da lahko sodišča še vedno odredbo o izročitvi podatkov izrečejo uporabniku, ki pa seveda ima možnosti odklepa podatkov na lokalni napravi. Izgovarjanje na pozabljeno geslo ostaja nekje v sivi coni in se bo reševalo od primera do primera.

Dodatek:

Varnostni strokovnjak Jonathan Zdziarski je pogumno Applovo odločitev omilil s trditvijo, da lahko policija do podatkov na iPhonu vseeno dostopa, tudi brez Applove pomoči. Podatki so tam res zašifrirani, vendar ima dostop do njih tudi paket iTunes na uporabnikovem osebnem računalniku s katerim se dotični iPhone povezuje. In to le zato, da lahko iTunes uporabljamo tudi takrat, ko je iPhone zaklenjen. V praksi to pomeni, da policija enostavno zapleni iPhone in osebni računalnik, ki je bil uporabljen za povezovanje z njim in ima na ta način dostop do vseh podatkov, ki so shranjeni na telefonu. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji