Objavljeno: 11.12.2019 07:00

Apple Mac Pro lahko stane tudi 52.600 dolarjev

Apple je pričel s prodajo pred časom najavljenega novega modela delovne postaje Mac Pro, ki je najzmogljivejši izdelek tega proizvajalca doslej. Temu primerne so tudi cene, ki se pričnejo zelo visoko.

Že za osnovni model je treba odšteti 6.000 dolarjev, za kar kupec dobi procesor Intel Xeon z osmimi jedri in taktom 3,5 GHz, 32 GB RAM, grafično kartico Radeon Pro 580X in enoto SSD velikosti 256 GB. Zanimivo, da Apple napoveduje, da bo ponujal tudi različico za vgradnjo v omaro (rack mount), ki bo dražja za okoli 500 dolarjev v primerjavi z izvedbo v obliki mini stolpa.

Toda Apple nas ne neha presenečati, kako globoko v denarnico je treba poseči, če želimo najbolje opremljene modele. V primeru računalnika Mac Pro je zgornja meja neverjetnih 52.600 dolarjev, kar je vrednost boljšega avtomobila srednjega ali visokega razreda.

Kako so pravzaprav prišli do te astronomske cene? Če želimo res vrhunski procesor, Xeon z 28 jedri in taktom 2,5 GHz, bomo zanj odšteli kar 7.000 dolarjev. Pomnilniške enote SSD lahko povečamo do 4 TB, kar nas bo stalo dodatnih 1.400 dolarjev. Ker gre za delovno postajo, se utegnemo odločiti za dve grafični kartici Radeon Pro Vega II Duo, ki vsaka premore kar 32 GB video pomnilnika. Skupno nas bosta olajšali za 10.800 dolarjev.

Toda absolutno najdražja komponenta je delovni pomnilnik RAM. V novi Mac Pro lahko vtaknemo kar 12 modulov DDR4 velikosti 128 GB, kar skupno nanese na 1,5 TB RAM in ceno, držite se, 25.000 dolarjev.

Za nameček si lahko omislimo pospeševalnik PCIe Afterbruner, ki nas bo stal 2.000 dolarjev. Ko smo že pri koncu te konfiguracije, zakaj ne bi celoten računalnik postavili na kolesa in ga premikali po tleh kot omarico? Ni problem, toda kolesa nas bodo stala 400 dolarjev!!!

Ah da, smo pozabili omeniti, da monitor ni vključen? Če želimo biti v stilu in priključiti Apple Pro Display XDR, bomo odšteli vsaj 5.000 dolarjev. Ne smemo pozabiti, da stojalo ni vključeno v ceno (1.000 dolarjev). Če želimo monitor s še boljšim zaslonom (steklo z nano teksturami, ki preprečuje svetlobne odboje), bo ta v osnovi stal 6.000 dolarjev. Na računalnik seveda lahko priključimo več monitorjev…

Čisto zares, v ZDA lahko za primerljivo ceno namesto takega računalnika kupimo povsem nov Chevrolett Corvette, modelno leto 2020.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji