Objavljeno: 17.5.2017 01:00

Android vstopa globlje v avtomobile

Google je uradno oznanil, da bosta Audi in Volvo uporabila operacijski sistem Android kor osnovni operacijski sistem v prihodnjih modelih vozilih. Za razliko od dosedanjega sistema Android Auto, ki za delovanje potrebuje povezavo z mobilnim telefonom in bolj ali manj samo preslikuje vsebino zaslona (redkih) telefonskih programov na zaslon v vozilu, bo nova rešitev delovala povsem samostojno in krmilila tudi druge funkcije vozila, kot so upravljanje klimatske naprave, odpiranje oken in sončne strehe.

Google novo izvedbo mobilnega operacijskega sistema interno imenuje »Android Automotive«, partnerjem pa jo bodo ponujali v dveh oblikah. V osnovni različici bo brez preobleke in dodatkov, zelo podobno kot Google to počne z Androidom v svojih lastnih telefonih Pixel, partnerjem pa bodo omogočili tudi preoblikovanje uporabniškega vmesnika. Volvo je denimo pokazal preobleko, s katero Android dobi videz podoben sedanjemu uporabniškemu vmesniku v vozlih švedske znamke.

Android bo v novi izvedbi v avtomobilih omogočal precej več kot sedanji Android Auto. Podpiral bo najnovejše funkcionalnosti, denimo navigacijskega sistema Google Maps, prinesel pa bo tudi podporo za digitalnega pomočnika Google Assistant, ki bo omogočal proženje ukazov z razpoznavo govora. Za zdaj še ni jasno, ali bodo programi za Android Automotive vendarle nekoliko drugačni od standardnih za telefone in tablice in ali bo zanje dodeljeno posebno mesto v trgovini Play Store, podobno kot za dosedanje rešitve Android Auto. Več bo znano na javnem prikazu na konferenci Google I/O, ki se začenja ta teden.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji