Objavljeno: 13.3.2000

Ali so Iridiumu dokončno šteti dnevi?

Motorola je obvestila vse Iridiumove naročnike, da bodo 17. marca prenehali s storitvami satelitske telefonije Iridium, če za operaterja v težavah ne bodo našli kupca. Rok za iskanje kupca je postavilo ameriško stečajno sodišče in se izteče v sredo 15. marca. Japonska podružnica Nippon Iridium ne sprejema več novih naročnikov, od obstoječih pa bodo odkupili drage satelitske telefone. Telia, ki prodaja Iridiumove storitve na Švedskem in Finskem, ni mogla napovedati, kako bodo ravnali ob morebitni prekinitvi vendar zagotavljajo, da bodo primerno poskrbeli za vsakega posameznega naročnika.

Iridiumu so se pred časom obetali boljši dnevi, ko sta Craig McCaw in njegov Eagle River Investments, lastnika enot operaterjev Teledesic in ICO, napovedala nakup Iridiuma za ustvarjanje močnega satelitskega operaterja. V prvem tednu marca pa je Eagle River Investments odstopil in zapustil Iridium v boju za iskanje boljše prihodnosti. McCaw je svojo potezo razložil z usmerjanjem na operaterje, ki se ukvarjajo predvsem s podatkovnimi storitvami. V Iridiumu še vedno upajo in ostajajo zvesti svojim načrtom za iskanje novih kupcev, čeprav jih je tudi največji delničar Motorola vendarle končno zapustil.

Iridiumov tekmec Globalstar pa vendarle ne zgublja optimizma. Načrtujejo 500 tisoč naročnikov in 300 milijonov ameriških dolarjev prihodka, predvsem na račun cenejših telefonov, katerih pojav na trgu zadržujejo pridobitveni postopki za dovoljenja.

http://www.iridium.com

http://www.mot.com

http://www.telia.com

http://www.teledesic.com

http://www.ico.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji