Oglasno sporočilo
Objavljeno: 15.3.2024

Ali se vaša programska oprema CAM razvija skladno s trendi industrije?

V zadnjih letih je zazna­ti velike spremembe v proizvodnih obratih, ki se ukvarjajo s strojno CNC-obde­lavo. S prihodom industrije 4.0 in stremenjem k optimizaciji proce­sov so triosne rezkalne centre in stružnice brez gnanih orodij za­menjali sodobni multifunkcijski stroji, ki v enem vpetju zmorejo vse operacije. Ker je v teh časih večina podjetij že opremljena s programsko opremo CAM in roč­no programiranje počasi izginja, se na tržišču pogosteje srečuje­mo z menjavami programske opreme CAM, ker ta ne podpira sodobnih multifunkcijskih strojev, s katerimi podjetja nadgrajujejo svoj strojni park.

Prav tako se povečuje število podjetij, ki se poslužujejo obeh glavnih tipov obde­lav, struženja in rezkanja. Če je bilo to v pre­teklosti bolj ločeno, je enako veljalo tudi za različno programsko opremo CAM. Nekate­ra je bila bolj namenjena 3D-rezkanju v orod­jarstvu in pogosto tudi ni podpirala struže­nja, druga je bila strogo namenska za večka­nalne stružnice, spet tretja bolj optimizirana za prizmatične kose … Danes se vedno več podjetij vsakodnevno srečuje z vsemi tipi iz­delkov, zato lahko to pomeni potrebo po raz­lični programski opremi CAM, ker posame­zna ni zmožna pokriti vseh tipov obdelav ali strojev. To je za podjetje zelo neželen polo­žaj, saj se poleg visokih stroškov nakupa več sistemov pojavi tudi problem usposabljanja kadra, prav tako ni mogoče med njimi deliti nativnih datotek.

Izbira programske opreme CAM je posto­pek, ki mu kupci v povprečju namenjajo pre­malo pozornosti. Vse prepogosto se na podla­gi ene reference odločijo za nekaj, kar se ka­sneje ne izkaže kot prava izbira, kasnejša me­njava pa vedno predstavlja veliko bolečino. Še posebej je to izrazito pri večkanalnih kom­pleksnih stružno-rezkalnih in dolgostružnih (Swiss-Type) strojih, kjer je treba obdelave tudi sinhronizirati po kanalih. Le minimalna pešči­ca sistemov CAM je dorasla tej nalogi. V tem segmentu je zato tudi največje število uporab­nikov, ki zaradi prepričanja, da primerna opre­ma CAM ne obstaja, še vedno programirajo ročno. To je seveda časovno potratno, vedno manj je tudi izkušenih programerjev, ki so kos takšnemu opravilu, hkrati pa nimajo nobene vizualne verifikacije – pri večjem številu kana­lov namreč obstaja tudi dosti večja verjetnost, da pride do trka med različnimi komponentami strojev.

V podjetju Solid World smo že več kot 20 let uradni zastopnik za programsko opremo SolidCAM. Ko je podjetje SolidCAM pred ne­kaj več kot 10 leti revolucioniralo CNC-rezkanje s svojo patentirano tehnologijo iMachining, to ni po­menilo spanja na lovorikah, am­pak so na podlagi tega, kamor se je usmerjal trg obdelovalnih stro­jev, hitro prepoznali, kje bo naj­večje pomanjkanje, in usmeri­li vse svoje razvojne sile ravno na to področje. Prav zato je dandanes SolidCAM edini CAM-sistem na našem lokalnem trži­šču, ki lahko podpre prav vse stroje, od eno­stavnih triosnih rezkalnih strojev do najkom­pleksnejšega 3D- in simultanega petosne­ga rezkanja, z enako mero uporabniku prija­zen vmesnik pa tudi najkompleksnejše multi­funkcijske večkanalne stružno-rezkalne stroje ter celo dolgostružne avtomate. Podpira sin­hronizacijo neomejenega števila kanalov, vse sprogramirane obdelave pa lahko vidimo tudi v digitalnih dvojčkih, natančnih 3D-modelih strojev, s čimer ste lahko prepričani o obde­lavi brez vsakršnih trkov. Programska oprema SolidCAM je brezšivno integrirana v najpopu­larnejše CAD-sisteme SolidWorks, Autodesk Inventor in SolidEdge, tako da lahko svoje CAD-delo nadgradite z asociativnimi orodni­mi potmi, ki se bodo prilagajale vašim spre­membam v konstrukciji.

Če ste torej zreli, da svojo proizvodnjo dvignete na višjo raven in izkoristite celo­ten potencial svojih kompleksnih strojev, je SolidCAM prava rešitev, ki bo vašemu podjetju prinašala zaslužek namesto gla­vobolov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji