Objavljeno: 20.6.2000

Adobe Photoshop 6

Adobe pripravlja novo različico priljubljenega slikarskega programa Photoshop 6.0. Različica prinaša obilo sprememb, ki so predvsem posledica predlogov in pripomb uporabnikov. Precej novosti je pri delu s plastmi -- na posamezno lahko povežemo slog in tako laže izvedemo in nadzorujemo učinke na delih slike. Adobe je za plasti pripravil niz zanimivih učinkov. Poleg tega so izboljšana tudi orodja za prekrivanje in prosojnost grafike, nastavitev robov in druga orodja za delo s plastmi. Nova orodja za maskiranje omogočajo, da lahko na isti plasti uporabimo maske in poti (clipping paths).

Adobe bo v novi različici poskrbel tudi za preglednejši uporabniški vmesnik. Predvsem za delo s paletami, ki s številčnostjo, velikostjo in načinom rabe v dosedanjih različicah motijo uporabnike pri delu. Palete bo mogoče povečevati in pomanjšati, skriti s pritiskom ene tipke, poleg tega pa bodo posamezna orodja in njihove nastavitve bolj nazorno predstavljene z ikonami v menujih. Novi modul skrbi, da lahko ustvarimo knjižnice z lastnimi paletami, čopiči, prelivi in slogi za plasti, ki jih lahko posredujemo drugim ali souporabljamo v delovnem okolju.

Adobe je v Photoshop 6.0 vgradil precej novosti, ki so jih izvedli v paketu InDesign 1.5. To še posebej velja za modul za delo z besedili. Besedila lahko odslej tipkamo in popravljamo neposredno, odzivno na "platnu" in ne prek dialoga kakor doslej. Poleg tega lahko besedilo preprosto pretvorimo v orise, ki jih nato lahko uporabimo za druge postopke (recimo maske). Photoshop ima tudi izboljšamo podporo za izvoz v prenosljive datoteke PDF. Dokumenti v tem zapisu sedaj ohranijo informacije o plasteh in prosojnicah, tako da jih lahko uporabimo v drugih programih. Dele dokumentov PDF bo odslej mogoče prenašati tudi prek odložišča. Datoteke PDF lahko odslej opremimo celo z zvočnimi komentarji.

Adobe namerava sočasno obnoviti tudi sestrski izdelek, ki je namenjen izdelavi spletne grafike. ImageReady 3.0 bo še naprej na voljo kot samostojen program, vendar priložen v paketu Photoshop, odslej pa bo vseboval tesnejšo povezanost s spletnim urejevalnikom Adobe GoLive. Med novostmi so modul za izdelavo vrtljivih napisov, nov algoritem za stiskanje slik in izboljšan ustvarjalnik kode HTML. To pa je le del novosti, saj je Photoshop 6 trenutno še na preizkusni stopnji, v prodaji pa bo morda v začetku jeseni.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji