Objavljeno: 4.6.2000

Adobe GoLive 5.0

Adobe hitro razvija orodja za pripravo spletnih strani. Potem ko so lani kupili družbo GoLive in predstavili različico 4.0, je letos na vrsti naslednik z več kakor 100 spremembami in razširitvami. Novi GoLive 5.0 ponuja močnejša orodja za skupinsko delo, uvaja spletne tehnologije in tesnejšo povezavo z drugimi orodji družbe Adobe.

GoLive odslej dopušča ročno spreminjanje in ohranjanje kode, znotraj programa pa lahko uporabljamo za spremembe katerikoli urejevalnik besedil. Spremembe so vidne takoj, program pa ima vdelan tudi urejevalnik večpredstavne vsebine, tako da lahko delamo s filmi QuickTime ali pa spletnimi animacijami Flash, vključno s pregledom prek časovne osi. Sicer pa program podpira niz sodobnih spletnih standardov, kot so slogovne strani CSS 2, zaščita prek vmesnika Web Content Acessability 1.0, programi WebObjects 4.5 in 5.0, spletna vektorska grafika SVG in Flash ter pretočni zapisi Apple QuickTime Streaming in Real Network G2. Razvijalci so razširili zmožnosti dinamičnih povezav, ki so sedaj lahko vezane na podatkovne vire (z ODBC združljive zbirke).

Program je tesno povezan z drugimi orodji podjetja Adobe. GoLive pozna slikovni zapis programa Photoshop, zna delati s plastmi, povrh vsega pa lahko datoteke iz drugih programov v spletni urejevalnik prenesemo preprosto s tehniko vlečenja. Razen s Photoshopom zna GoLive tesno sodelovati še s programi Illustrator, Live Motion, After Effects in Premiere. Pri Adobeju so mislili tudi na bodoče razširitve, tako da so ob programu objavili tudi knjižnico za razvijalce (SDK), s katero lahko ti v program vdelajo lastne rešitve v javaskriptu.

Precej je izboljšan del namenjen upravljanju s spletnimi stranmi in skupinskemu delu. Program ima na novo napisan nadzorni modul za spletne strani, ki omogoča hitro pripravo in vodenje vzporednih različic strani, optimaliziranih za različne brskalnike ali jezike. Nova so tudi orodja za izdelavo poročil o stanju strani, ki pomagajo pri izboljšavi ključnih delov. Program ima tudi vgrajeno za skupinsko delo prek vmesnika WebDAV ter orodje za pripenjanje zapiskov, podobno kakor v paketu Adobe Acrobat.

Program bo v prodaji sredi poletja za računalnike PC in Macintosh, stal pa bo 300 dolarjev. Adobe pripravlja tudi nov paket orodij, v katerem bodo poleg spletnega urejevalnika GoLive 5.0 še Live Motion 1.0, Photoshop 5.5 in Illustrator 9.0. Cena paketa bo 1000 dolarjev.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji