Objavljeno: 17.5.2000

5. NT konferenca

Portoroški turistični kompleks Bernardin je bil začetek maja prizorišče pete, s tem že jubilejne konference NT, namenjene uporabnikom Microsoftovih izdelkov in izdelkov partnerskih podjetij. Letošnja konferenca je doživela precejšnjo medijsko pozornost že pred samim začetkom, saj so organizatorji prireditev razprodali že več kot mesec dni pred začetkom dogajanja. Skupno se je prijavilo okoli 940 slušateljev iz več kot 500 slovenskih podjetij. Če k temu štejemo še vse predavatelje organizatorje in druge goste, se je številka dvignila čez 1000 udeležencev, kar je za slovenske razmere nov rekord. Hoteli Bernardin in prireditveni prostori v hotelu Emona so bili izkoriščeni do skrajnih meja, zato se že postavlja vprašanje, kako v prihodnje, saj so že letos morali veliko število prijavnic zavrniti. Izkaže se, da Slovenija pravzaprav nima primernih centrov za organizacijo tako velikih dogodkov.

Glede na ime konferenca že lep čas ni posvečena zgolj operacijskemu sistemu Windows NT, kot je bilo prvotno mišljeno, vse več pa pravemu pomenu kratice - novim tehnologijam. Letos je bila glavna tema srečanja poslovni internet, od izdelkov pa je brez dvoma največ pozornosti privabil novi operacijski sistem Windows 2000 in z njim povezane tehnologije, pa tudi prihajajoče novosti na področju strežniških programov, kot so poštni strežnik Exchange 2000, podatkovni strežnik SQL Server 2000, zlasti pa povsem nov izdelek - strežnik za izmenjavo poslovnih informacij BizTalk Server 2000.

Udeleženci so lahko izbirali kar med 99 predavanji in šestih tematskih sklopov, tako da je bilo sočasno na voljo več alternativ in si je lahko vsakdo izbral sebi najbolj zanimivo področje. Poleg tega so med odmori potekale okrogle mize, v preddverju pa so se predstavili številna podjetja, Microsoftovi partnerji in strateški zavezniki. Glavni sponzor NT konference je bilo tako podjetje Compaq, za katerega je bila letošnja konferenca še posebej svečana, saj so dan za koncem konference v Sloveniji uradno odprli svojo pisarno. Da bi svojo prisotnost podkrepili z dejstvi, so na konferenci prikazali niz novih izdelkov, med katerimi izstopata zagotovo računalnik iPaq in žepni računalniki PocketPC. Največje presenečenje pa je bil javni prikaz gruče štirih strežnikov, na

katerih so med prvimi v Evropi prikazali delovanje prihajajočega,

najzmogljivejšega strežniškega izdelka Windows 2000 Data Center Server. Vse skupaj seveda v povezavi z omrežjem SAN in zmogljivim diskovnim podsistemom.

Predstavilo se je tudi podjetje Citrix, ki s svojim dodatkom za terminalsko delo v okolju Windows NT žanje vse več zanimanja tudi med slovenskimi uporabniki. Poleg teh se je na konferenci predstavilo še niz drugih podjetij, ki so javnosti predstavila svoje izdelke, rešitve ali pa zgolj izkušnje pri implementaciji posameznih izdelkov. Zanimiv je tako bil sklop predavanj, kjer so različni predavatelji predstavili izkušnje in nasvete pri povezovanju okolja Windows 2000 z drugimi strežniškimi operacijskimi sistemi. Tako kot smo pričakovali, se je precej ponudnikov predstavilo s svojimi spletnimi rešitvami, ki segajo od informacijskih dveri do rešitve za elektronsko poslovanje. Zelo zanimivo je bilo predavanje podjetja Inetis, ki je eden od najbolj aktivnih pionirjev na področju informacijskih rešitev za žepne telefone s protokolom WAP.

Največ slušateljev so pritegnila predavanja, ki so povezana z novimi tehnologijami, kot so imeniški sistem Active Directory in XML. Po drugi strani pa je bilo tudi precej predavanj posvečenih temu, kako boljše izkoristiti obstoječe sisteme, bodisi s stališča zanesljivost delovanja, povečanja zmogljivosti in drugih področij. Slovenski uporabniki pa se vse bolj zavedajo, da je za uspešno poslovanje in mirno spanje zelo pomembna varnost, zlasti v časih, ko meja med informacijskimi sistemi v podjetjih in tistimi izven njih vse bolj izginja. Poleg domačih predavateljev, je na konferenci govorilo tudi nekaj pomembnih tujih gostov. Priložnost smo imeli poslušati predstavitev Microsoftovih načrtov s področja upravljanja znanja v časih elektronske ekonomije, ki jih je podal Robert Rebholz, vodja oddelka za povezovanje med različnimi platformami v okviru skupine za razvoj operacijskih sistemov Windows. Poudaril je predvsem to, da se rešitve za elektronsko poslovanje tičejo vseh segmentov in področij v podjetji, manj uspešni pa so tam, kjer na to gledajo kot na še eno dodatno storitev, umetno ločeno od drugih.

Zanimivo je bilo tudi predavanje Itzika Ben-Gana, svetovalca v podjetju Hi-Tech College iz Izraela, ki je tesno povezan tudi z razvojno ekipo novega podatkovnega strežnika SQL Server 2000. Izredno gledana so bila predavanja Rafala Lukavieckega, svetovalca angleške družbe Aris, ki je na konferenci spregovoril o arhitekturi Windows DNA, predvsem pa orisal trenutno stanje na področju predmetne tehnologije in standardov. Najbrž bi se vsi sodelujoči strinjali, da na srečanju ni bilo osebe, ki bi znala bolje javnosti razložiti tako zapletene koncepte, kot so predmetni protokoli, arhitekture in njihova implementacija v praksi.

Zadnji dan od treh dni, koliko je trajala celotna konferenca, je bil posvečen predvsem razvijalcem, s poudarkom tako na tehnologijah, kot tudi predstavitvah projektov, ki tečejo v slovenskih podjetjih. Na ta način so poslušalci dobili izkušnje iz obeh strani - ponudnikov in uporabnikov. Sicer pa je bilo ob sami konferenci cel kup spremnih dogodkov, med katerimi smo doživeli tudi ustanovitev slovenskega združenja uporabnikov programskega paketa Exchange, ki se vse bolj razvija iz poštnega strežnika v vsestransko orodje za upravljanje in posredovanje informacij. Poleg tega je bilo obilica zabav, pa tudi dobrodelni jutranji tek, pri katerem so skupaj s partnerji zbrali sredstva za nakup računalniške opreme otroškemu oddelku onkološkega inštituta v Ljubljani.

V celoti gledano je 5. NT konferenca, doslej eden največjih tovrstnih dogodkov v Sloveniji, odlično uspela. Kljub množici dogodkov in oseb je logistika delovala skoraj povsem brezhibno, tako da je vse skupaj minilo v prijetnem, že skoraj prijateljskem vzdušju. Pokazal je tudi, da ima Microsoft v Sloveniji vse večje število uporabnikov in partnerjev, kljub polemikam in težavam, s katerimi se srečuje v zadnjem času. Razprave o prihodnosti Microsofta so sicer bile prisotne na številnih zasebnih in neformalnih pogovorih, toda večino sodelujočih je zanimala predvsem tehnologija, ne pa govorice. Zaradi vsega tega bo zanimivo videti, kakšna bo prireditev v naslednjem letu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji