Objavljeno: 3.12.2020 09:00 | Teme: procesor, ARM

Snapdragon 888 obljublja višje hitrosti in boljšo fotografijo

Qualcomm je napovedal prihajajoče mobilno procesorsko vezje najvišjega razreda, Snapdragon 888, ki bo ponudilo še višje hitrosti, boljše fotografiranje in zmogljivejše strojno učenje.

Gre za najzmogljivejši Qualcommov procesor doslej, prihodnje leto ga bomo srečali v večini zmogljivih telefonov Android. V primerjavi z aktualnim Snapdragonom 875 naj bi bil hitrejši do 25%, kar se sliši impresivno, a se moramo zavedati, da bodo s tem še vedno komajda dohiteli lanskoletne iPhone 11.

Obljubljajo tudi 35% zmogljivejšo grafiko Adreno 660, oba, torej tako procesorsko kot grafično jedro pa bosta energijsko varčnejša od trenutno aktualnega Snapdragon 875. Procesor naj bi porabil 25% manj energije, grafika pa okoli 20% manj. Novost je tudi integracija modema 5G neposredno na procesorsko vezje – to bo proizvajalcem sprostilo nekaj prostora na vezjih telefonov, hkrati bo znižalo porabo energije. Vključena bo tudi podpora omrežjem Wi-Fi 6, podprt bo celo prihajajoči standard Wi-Fi 6E, ki deluje na frekvencah 6 GHz.

Med novostmi tega vezja je tudi novi procesor za obdelavo slike, ISP (Image Signal Processor) z imenom Spectra 580. Ta ima tri ločene enote, kar pomeni, da lahko hkrati zajema tri tokove videa HDR pri ločljivosti 4K ali pa tri fotografije ločljivosti 28 milijonov pik. Podatkovni tok, ki ga zmore obdelati, je do 2,7 milijard pik na sekundo, 35% več kot njegov predhodnik. Izboljšan naj bi bil tudi zajem pri slabih svetlobnih pogojih, dvignjena bo hitrost zajema zaporednih fotografij (do 120 slik na sekundo pri ločljivosti 10 milijonov pik).

Zanimiva novost bo tudi nova generacija namenskega varčnega procesorja Sensing Hub, ki je namenjen majhnim opravilom, povezanim s tipali, denimo prepoznavi dviga telefona z mize in podobno. Posledica tega naj bi bila manjša poraba energije.

Prvi telefoni z novimi procesorji bodo na tržišče prišli v začetku prihodnjega leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji