Objavljeno: 29.8.2019 14:00

Kitajska postaja predraga

V luči aktualno ameriško-kitajske trgovinske vojne, ki je (tudi) tehnološkim podjetjem prinesla dodatne carine, le ta počasi preusmerjajo proizvodnjo v druge azijske države. Poleg carin temu botruje tudi višanje standarda kitajskega prebivalstva, oz. vedno višji »stroški dela«. Plače, po domače.

Zadnji, ki je napovedal selitev proizvodnje iz Kitajske, je Google, ki bo svoje telefone Pixel po novem izdeloval v Vietnamu, v okviru stare Nokiine tovarne in na področju, kjer ima svoje tovarne tudi že Samsung. Del proizvodnje Googlovih pametnih zvočnikov bo prenesen na Tajsko.

Google bo prehod izvedel še letos, tako hitro pa mu bo to uspelo, ker gre vendarle za enega manjših proizvajalcev telefonov, četudi ima letos v načrtu prodati 8-10 milijonov Pixlov; predvsem cenejšega modela 3a, ki v ZDA stane 399 dolarjev. Kar 70% Googlovih telefonov se sicer proda v ZDA. Za primerjavo – v lanskem letu je Google prodal »le« 4,7 milijona Pixlov, Samsung pa kar 293 milijonov.  Veliko večji od Googla je tudi Apple (212 miljionov), zato se tako hitro ne more »odseliti«, čeprav se trudi.

Proizvodnjo selijo tudi računalniška podjetja, kot sta HP in Dell. Proizvodnjo prenosnikov predvsem na Tajvan, pa tudi v Vietnam, na Tajsko in na Filipine.

Nikkei Asian Review

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji