Članki

 • Pisma bralcev: september 2008

  Ne, pri polju raid 0 to žal ni mogoče. V "resnih" strežnikih je sicer mogoče polja RAID 5 nadgrajevati s treh na štiri ali več diskov, pri majhnih NASih pa tudi to ni mogoče.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:15 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Tehnomanija: avgust 2008

  Nova moda, prej kot dejanska potreba, so nedvomno pomnilniški diski SSD. Videti je, da bo to ena najbolj vročih tehnologij v naslednjih dveh letih, saj se na vstop na to področje pripravljajo domala vsi izdelovalci klasičnih diskov, k njim pa moramo prešteti še množico ponudnikov, ki sicer izdelujejo izdelke s pomnilniki Flash RAM, kot so, denimo, SanDisk. Seagate namerava tako začeti prodajati lastne pomnilniške diske v začetku leta 2009. To seveda pomeni, da bodo cene najbrž začele krepko padati. Danes je cena še vedno nekako 3,6 dolarja na GB, to je vsaj petnajstkrat več kot pri klasičnih diskih. Analitiki menijo, da lahko s primernim volumnom proizvodnje in nekaterimi tehničnimi novostmi razliko odpravijo že v nekaj letih, čeprav bodo dolgoročno magnetni diski še vedno v prednosti glede absolutne zmogljivosti. Seagate, denimo, za naslednje leto napoveduje 3,5-palčni disk z zmogljivostjo 2 TB.

  Objavljeno: 26.8.2008 14:45 | Kategorija: Tehnomanijaveč
 • Svet okrog nas

  O panoramskih fotografijah smo v Monitorju že pisali, a smo takrat zgodbo kar precej omejili - omenjali smo le panorame, ki se razširjajo v eno smer. Ker pa si pri ogledovanju sveta navadno privoščimo malo več svobode in pogled premikamo tudi gor in dol, se posvetimo še drugi vrsti panoramskih fotografij - prostorskim slikam.

  Objavljeno: 26.8.2008 14:43 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Pisma bralcev: avgust 2008

  Pismo smo morali zaradi dolžine nekoliko skrajšati in prirediti.

  Objavljeno: 26.8.2008 14:42 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Doba peskovnikov je tu!

  Spletna solata je s popularizacijo spletnih dnevnikov, ki so s preprostim vmesnikom in spodobno obliko navdušili več deset milijonov ljudi po vsem svetu, postala bogatejša še za nekaj glav radiča. Ljudje so se morali iz pasivnih klikerjev po spletnih mestih, na katerih se je vsebina spreminjala nekajkrat na leto, preleviti v spletne lovce, ki so vsak dan spreminjajoče se spletne vsebine konzumirali hitro in sproti. Na pomoč jim je prišla tehnologija, ki je zelo olajšala urejanje in prebiranje blogov.

  Objavljeno: 26.8.2008 14:40 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Neredba o avtorskih nadomestilih

  Položaj domačih uvoznikov in prodajalcev strojne opreme sta v zadnjih letih močno spremenila dva vladna ukrepa, natančneje uredbi. Prva, o kateri smo v Monitorju že pisali, jim je naprtila dodatne stroške za razgradnjo stare opreme, z drugo pa jim je država obesila dodaten davek, iz katerega naj bi se poplačali avtorji, prikrajšani zaradi nepooblaščenega kopiranja njihovih del.

  Objavljeno: 26.8.2008 14:40 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • HDTV v Sloveniji (in Evropi)

  Vse kaže, da bomo tudi v Sloveniji letos dobili prve televizijske kanale v visoki ločljivosti lastne produkcije in morda jih boste ob izidu te številke Monitorja že lahko spremljali prek digitalnega kabelskega omrežja (DVB-C) ali prek digitalne prizemeljske televizije (DVB-T). HDTV letos "osvaja" Evropo, samo v zadnjega pol leta se je število satelitskih kanalov v visoki ločljivosti povečalo za vsaj sto.

  Objavljeno: 26.8.2008 12:17 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Tehnomanija: maj 2008

  V družbi Gartner, ki slovi po pogosto odmevnih trditvah in ugibanjih, menijo, da bo imel Microsoft z operacijskim sistemom Windows v prihodnosti vse več težav. Če se koncept, metode dela in še kaj v Microsoftu ne bodo spremenili, napovedujejo celo zaton tega doslej najuspešnejšega okolja. Kot dokaz navajajo več ugotovitev. Predvsem dolge razvojne cikle vsake nove različice, kar Microsoftu onemogočajo inovacije, to pa številni tekmeci danes že počnejo hitreje. Drugi razlog je pomanjkanje modularnosti operacijskega sistema, kar bo onemogočilo uporabo na različnih vrstah naprav. Prav prihod cenejših in preprostejših prenosnikov utegne biti za Microsoft velik problem, saj Windows Vista na njih večinoma ne bo deloval, pač zaradi zahtev po zmogljivi strojni opremi. Med preostalimi argumenti naštevajo pomanjkljivo združljivost med različicami, selitev klasičnih programov v splet in seveda cenovno politiko. Vprašanje je, ali gre za dolgovidnost ali kratkovidnost Gartnerja?

  Objavljeno: 27.5.2008 15:20 | Kategorija: Tehnomanijaveč
 • Pisma bralcev: maj 2008

  Res je, tokrat tega nismo naredili. Hvala za opozorili, bomo upoštevali.

  Objavljeno: 27.5.2008 15:19 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Tehnomanija: junij 2008

  Čeprav že dalj časa vemo, da so pametni telefoni področje, na katerem lahko v prihodnje pričakujemo največji razvoj, je videti, da je pred nami prava bitka med že uveljavljenimi, najbrž pa tudi nekaterimi novimi ponudniki vse bolj vsestranskih mobilnih naprav. Ta hip vsi gledajo, kaj počne Apple, hkrati pa se temeljito pripravljajo z novimi valom naprav, ki bo nared še pred koncem leta. Videti je, da je med vsemi najbolj željan uspeha prav Microsoft; eden izmed vodilnih je nedavno napol uradno omenil, da želijo do leta 2012 na tem segmentu doseči % tržni delež. Če je vsaj polovica od tega res, lahko pričakujemo čudesa, saj ima Microsoft danes obvladuje približno 13 % tega trga, tekmeci pa zagotovo ne spijo.

  Objavljeno: 27.5.2008 08:59 | Kategorija: Tehnomanijaveč
ph