Objavljeno: 28.1.2008 09:49 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2008

Pisma bralcev: januar 2008

Še o servisu Blackberryjev

Pravkar sem prebral uvodnik v novembrski številki vaše revije in bi vam rad na kratko opisal svojo izkušnjo z Blackberryjem.

Najprej naj povem, da me to, da ni vmesnika v slovenščini, ne moti, ker vedno uporabljam angleščino. Pač stvar navade. Marca sem pri Simobilu sklenil naročnino Blackberry bussines in kupil BB 8700v. Po dobrih treh mesecih je kolesce ("scroll whell") odšlo v tehnološka nebesa. Klic v Simobilov servis in dogovor, da dobim nadomestni telefon. Ko sem čez dva dni prišel tja, mi je serviser povedal, da telefona ne bodo popravljali in da naslednji dan dobim novega. Mirno je še dodal, da nima nadomestnega aparata. Po mojem norenju, da ne morem biti brez, je od nekod privlekel BB 7250, za katerega se je pozneje, ko sem zapustil servis, izkazalo, da je z njim nekaj narobe, saj pošte nikakor ni bilo možno aktivirati, med klicem je kar naprej prekinjal itd. Ampak ok, naslednji dan sem dobil nov telefon in srečno sem odpeketal v sončni zahod.

Oktobra se mi je zgodba s pokvarjenim kolescem ponovila. Tokrat so mi telefon zamenjali v pol ure in brez vprašanj, ker se me je serviser spomnil in verjetno ni več hotel imeti opravka z mano :)

Problem pa nastane pri Simobilu drugje. Zavajanje potrošnika. Ko sem takrat marca prestopil od Mobitela k njim, mi je bilo rečeno, da lahko v obdobju dveletne vezave kupim dva telefona, torej prvega, drugega pa pol leta po datumu podpisa pogodbe, s tem da se mi naročnina ne podaljša. Ko sem si pred tremi tedni hotel omisliti BB 8800, pa sem doživel hladen tuš. Da bi lahko kupil nov telefon, bi moral najprej odplačati nekaj čez 100 evrov za starega, potem pa bi lahko vzel novega, pri čemer dveletna pogodba začne teči na novo od datuma nakupa novega telefona. Katastrofa.

No, upam, da vas nisem preveč utrudil s tem pismom. ;)

Simon

PC za ... video

Sem naročnik vaše pohvale vredne revije, ker pa sem ljubitelj video obdelave (kot hobi) morda pogrešam kaj več člankov na to temo. Prosil bi vas za nasvet pri izbiri PC (komponent), da bi zadeva delovala dokaj hitro za video montažo, posebno za HD. Video posnetke obdelujem z Avid Liquid 7 in Studio 11.

Marko

Dokaj podrobno smo o naših težavah s HDV, tudi strojnih, pisali v članku Kako je nastajal Monitor TV HD v septembrski številki.

Se bomo pa s tematiko zagotovo pozabavali tudi v eni prihodnjih številk, v rubriki "PC za ...".

Fotografije po okvari diska

Na mojem prenosniku je prišlo do okvare diska. Okna XP so mi ponudila možnost pregleda diska in obnove datotek. Potrdil sem ukaz in nekaterih fotografij od takrat ne morem več odpreti. Disk računalnika sem zamenjal, fotografije pa shranil na CD. Originalnega diska nimam več.

Te slike so še vedno v formatu JPG in primerno velike, vendar se ne dajo odpreti. Ali je kak način, da jih "popravim"?

Miodrag

Če se je pokvaril disk, določeni sektorji na njem najverjetneje niso več (bili) berljivi. Poskus obnove datotek je bil zato le delno uspešen - tam, kjer "popravljalcu" ni uspelo pravih podatkov pravilno zapisati v datoteke JPG, je zapisal "neumnosti". Takih datotek žal ne morete bolje popraviti.

Iz fotografij v filmček

Iz fotografij, posnetih v enakih časovnih presledkih (npr. vsakih 10-15 min.), bi želel izdelati film, ki bi se predvajal nekaj sekund. Npr. posnetek odpiranja cveta. Ali mi lahko priporočite kak program, v katerem bi to enostavno naredil?

Mojmir

Taka opravila ponavadi zmorejo boljši urejevalniki in pregledovalniki fotografij. Zelo dobro ima to npr. urejeno ACDSee. Vsaj za zadnjo, deseto različico lahko to potrdimo.

Kateri LCD?

Odločam se za nakup 22-palčnega monitorja LCD. V vaši reviji sem si ogledal preizkuse. Naziv "zlati Monitor" ste podelili 22-palčnemu Viewsonicu vg2230wm. Nekateri pa so mi svetovali tudi 22-palčni Mirai DML-522W100. Zdaj se odločam med tema dvema! Mirai je za približno 100 evrov cenejši. Kaj mi svetujete oziroma priporočate!? LCD bi potreboval za domačo rabo računalnika, gledanje filmov, igre ...

Alex

Žal pri monitorjih velja, da jih je brez fizičnega preizkusa nemogoče oceniti. O omenjenem Miraiu torej težko rečemo karkoli ...

Prenosnik za gozdarje

Vašo revijo berem redno, toda v naslednjih dneh ne morem do svoje zbirke. Zato vas lepo prosim za nasvet oziroma priporočilo, kateri prenosni oziroma ročni računalnik bi po vašem mnenju najbolje izpolnil naslednje zahteve, oziroma na koga naj se obrnem za nasvet:

- delo v gozdu, brez vira električne energije,

- delo vse leto (vročina, padavine, mraz, veter, vlaga ...),

- nečistoče (umazane roke, blatni prsti ...),

- obvezen COM PORT,

- nošenje od avtomobila do mesta uporabe - čim lažji (diagonala npr. 12 palcev, največ 14 palcev), po možnosti v kovčku (kovček se, recimo, postavi na blatna tla, prenosnik pa lahko uporabljamo, medtem ko je v kovčku),

- dolgo trajanje baterije + dodatna baterija (morda možnost vgradnje dodatne baterije v kovček),

- dobra vidljivost na zaslonu tudi ob neposredni sončni svetlobi,

- delo brez dodatne miške,

- dolga garancija in hitra dobava rezervnih delov.

Andrej, Gozdarski inštitut Slovenije

Po nam znanih informacijah računalnike za težko terensko delo prodajata dve podjetji. Prvo je Ržišnik in perc iz Šenčurja pri Kranju, www.rzisnik-perc.si, ki zastopa znamko General Dynamics. O preizkusu enega izmed njihovih modelov si lahko preberete tu:

www.monitor.si/clanek/general-dynamics-gobook-xr-1/

Drugi taki računalniki so iz podjetja Panasonic, prodaja pa jih podjetje Xenya, www.xenya.si. Žal teh računalnikov nismo preizkusili, saj se nam jih uvoznik ne upa posoditi ;)

Predlagamo pa tudi branje zanimivega članka o vzdržljivosti prenosnikov, najdete ga tule:

www.monitor.si/clanek/ce-se-zgodi-nepredvideno/

Zakaj ni najzmogljivejšega Linksysa

Sem bil že kar v pričakovanju, kdaj se bodo novi usmerjevalnik Draft N znašli na vašem preizkusu.

Zanima me, zakaj niste na preizkus uvrstili Linksysovega najboljšega usmerjevalnika, glede na to, da sta bila preizkušena D-Linkov in Netgearov model, oba z vrha ponudbe.

Zelo me zanima, kako bi se odrezal Linksys WRVS4400N, ki je tudi gigabitni in višjega ranga kakor preizkušeni WRT150N. Ga morda niste mogli dobiti? Res je dražji od obeh, a zanima me, ali je v primerjavi z D-Link vreden svojega denarja, torej ali je tudi boljši.

Peter

Kar se tiče usmerjevalnikov Linksys - v začetku nam je dobavitelj obljubil, da bo pravočasno dostavil model WRT-350N, ki je Linksysov trenutno najzmogljivejši usmerjevalnik iz serije Draft-N 2.0. Žal pa se dobava potem ni zgodila pravočasno, zato smo preizkusili drug ustrezen model, ki je bil na voljo - WRT150N. Ker modela 350N nismo preizkusili, težko rečemo karkoli o njegovih zmogljivostih.

Malo več sproščenih izrazov, prosim

Kljub temu da mogoče ne sodim v ciljno skupino vaše revije (saj se z računalniki in drugo tehnologijo ne ukvarjam niti profesionalno niti ljubiteljsko, ampak bolj kot z nujnim zlom), si jo rada preberem, če me pritegne kakšen naslovni članek. Rada bi pohvalila uporabne teme, ki se jih lotevate. Cenejše tiskanje z neoriginalnimi kartušami, LCD televizorji in podobno so namreč teme, ki se tičejo prav vseh nas, ki ne živimo ravno v srednjem veku. Morda se sploh ne zavedate, koliko sta bralcu, kot sem jaz, pomembna razumljivost in berljivost članka. Vam oboje dobro uspeva. K temu veliko prispeva dostopen, poljudnoznanstven in nenazadnje simpatičen slog pisanja, ki pa kljub temu ne izgubi na svoji strokovnosti. Izrazi, kot so npr.  oživljanje izpraznjenih kartuš, kirurška premestitev čipa, otroške bolezni zgodnjih televizorjev in raztegnitev zvoka po prostoru, besedilo dobro približajo bralcu, ki ni doma v tehničnih vodah, pa tudi ostalim, ki cenijo zanimiv in dinamičen članek.

Sedaj pa k moji edini kritiki: kaj je z vsemi temi navednicami? V člankih jih kar mrgoli povsod tam, kjer vam uspe najbolj prijeten in sočen slog. Kot bi se svoje berljivosti sramovali. Upam, da ne mislite, da z dostopnim slogom izgubljate na strokovnosti. Kvečjemu obratno. Zato le nadaljujte s svojo iskrivostjo pri pisanju, z navednicami pa začnite malo bolj varčevati, saj se vam ni potrebno skrivati za njimi.

Martina

Najlepša hvala za tako blago kritiko ;), trudili se jo bomo upoštevati.

Ali lahko zbrišem?

Za brisanje datotek uporabljam program CCleaner. Ta včasih najde in izbriše tudi datoteko C:\WINDOWS\system32\wbem\Logs\wbemcore.log

Čemu služi ta datoteka?

Miha

Brskanje po Googlu najde, da gre vsekakor za dnevniški zapis (datoteko log), in sicer servisa WMI.

Več o tem servisu:

www.microsoft.com/technet/scriptcenter/guide/sas_wmi_dieu.mspx?mfr=true

Ker gre le za dnevniški zapis, seveda ni nič narobe, če jo zbrišete.

Kako do vsebine datotek BIN

Pred kratkim sem nekaj potegnila iz interneta, pa je bilo v formatu .bin, ki ga ne morem odpreti. Zanima me, kateri program naj uporabim in ali je na voljo v prosti različici.

V formatu BIN je med drugim zelo veliko dobrih iger ...

Nina

Datoteke .BIN (in pripadajoče .CUE) so "slike" plošč CD ali DVD. Potrebujete program, ki jih zna zapisati na CD/DVD (npr. CDRWIN - www.goldenhawk.com/cdrwin.htm, pa tudi Nero), ali pa program, ki jih zna "prirediti" diskovni črki, najboljši bo Daemon tools (www.daemon-tools.cc).

Zavedati pa se morate, da gre seveda za piratske različice "iger" ...

Krajevna povezava na SiOLovem modemu

Imam modem SiOL (s štirimi izhodi) in na njem dva PCja. Tretji izhod je povezan na brezžični modem, ki ga občasno uporabljam za brezžično povezavo s prenosnikom. Rad bi s prenosnikom in PCjem izmenjeval mape itd. Ne vem, kako bi jih povezal v skupno omrežje ...

Kristjan

Na "brezžičnem modemu", s čimer verjetno mislite brezžični usmerjevalnik, bo treba nastaviti delovanje v načinu dostopna točka.

To storite tako, da na prenosniku odprete spletni nastavitveni vmesnik usmerjevalnika (navodila za to poiščite v dokumentaciji, ki ste jo prejeli ob usmerjevalniku, saj se postopek med različnimi modeli razlikuje). Nato v nastavitvah LAN poiščete možnost strežnik DHCP in jo izklopite.

Nato morate še omrežni kabel, ki povezuje modem SiOL in vaš usmerjevalnik, iz vtičnice WAN na usmerjevalniku prestaviti na LAN (če tega še niste storili že ob priklopu naprav).

Računalniki bi se potem z nekaj sreče že morali v omrežju "videti" med seboj. Poizkusite poklikati omrežno soseščino in poiskati preostale računalnike v omrežju.

Padec brezžične povezave

Občasno uporabljam brezžično povezavo s prenosnikom. Dogaja se mi sledeče:

Normalno deskam po internetu, začasno dam prenosnik v spanje (stand by), ko ga spet zbudim, pa se ne morem več povezati v internet, čeprav je povezava z brezžičnim usmerjevalnikom aktivna. Kaj bi lahko bilo narobe? Imate kakšno idejo?

Kristjan

Verjetno je težava v gonilniku za brezžično povezavo, ki po prebujanju računalnika ne prebudi tudi brezžične kartice in zato omrežna povezava ne deluje več. Poizkusite v internetu poiskati novejšo različico ustreznega gonilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji