Objavljeno: 26.2.2008 00:56 | Avtor: Marko Juvančič | Monitor Februar 2008

Amazonove spletne storitve

Daleč so že časi, ko smo na Amazon gledali zgolj kot na spletno prodajalno knjig. Z leti je svojo dejavnost razširil na prodajo praktično vsega, kar je mogoče poslati po pošti, zakoračil pa je tudi na področje strojne opreme, saj je predstavil svojo bralno napravo Kindle. Za tako širitev dejavnosti je poleg izvrstne logistične podpore treba silno veliko vloženega dela na tehnični strani. Amazon je v teh letih razvil vrhunske tehnološke rešitve, ki jih ponuja tudi zunanjim uporabnikom prek spletnih storitev.

Nabor spletnih storitev, ki jih ponuja Amazon, je precej širok, saj obsega vse, od plačilnega prometa (Amazon Flexible Payment Service) do zakupa časa za opravila, kjer je potrebna človeška inteligenca (Amazon Mechanical Turk).

Še posebej pa je zanimiva trojica storitev, ki uporabnikom odpirajo tako imenovani "oblak storitev". To pomeni, da naši programi ne delajo več s konkretnim računalnikom, temveč se povežejo z "oblakom" strežnikov. Oblak skrbi za ustrezno razpoložljivost in dostopnost storitve ter ustrezno varnostno politiko.

Uporabniki tako lahko uporabljajo storitve za shranjevanje podatkov (Amazon Simple Storage Service oziroma Amazon S3), za izračune (Amazon Elastic Compute Cloud - Amazon EC2) in zbirko podatkov (Amazon SimpleDB).

Simple Storage Service

S3 je namenjen posameznikom in podjetjem, ki iščejo rešitev za shranjevanje podatkov, ki ni omejena niti s količino podatkov, ki jih tja lahko shranimo, niti s časom hranjenja. S3 je še posebej uporaben za varnostne kopije naših podatkov ali pa za velike količine podatkov (nekaj 10 TB podatkov ali več), za katere bi bil strošek shranitve na lokaciji previsok. S3 je prava uspešnica med novimi (startup) podjetji, saj jim zmanjšuje stroške shranjevanja podatkov.

Za delo s S3 je treba postaviti ustrezno infrastrukturo znotraj podjetja, da bodo naše aplikacije znale prenašati podatke na S3in z njega. Amazon ponuja ukazni vmesnik API za delo s S3 in veliko primerov njegove rabe.

Druga možnost za delo s S3 je, da v spletu poiščemo kak program, ki nam S3 predstavi kot oddaljeno lokacijo, na katero potem lahko prenašamo podatke. Na S3 lahko shranjujemo objekte v velikostih od enega bajta do 5 gigabajtov. Kaj je shranjeno v objektu, je odvisno od vaše odločitve. Lahko je to datoteka ali pa kaj drugega.

Cenovno je S3 zelo ugoden, cena na shranjen GB je bistveno nižje od cene, ki bi jo plačali za postavitev primerljive infrastrukture. Še posebej, če upoštevamo, da nam S3 dinamično prilagaja in dodeljuje prostor glede na naše potrebe. Cenovna politika pa je zasnovana tako, da plačamo dejansko količino shranjenih in prenesenih podatkov.

Elastic Compute Cloud

Tako kot S3 uporabnikom ponuja shranjevanje podatkov v "oblaku", Elastic Compute Cloud (EC2) ponuja računanje v "oblaku". Glede na svoje potrebe lahko na EC2 postavimo navidezni računalnik (Amazon Machine Image - AMI) in ga prenesemo na S3. Navidezni računalnik lahko postavimo glede na svoje potrebe, lahko pa izberemo že kak prednastavljen sistem. Na voljo so že pripravljeni sistemi za podatkovni, spletni ali aplikacijski strežnik. AMI temelji na Linuxu, že najmanjši paket pa ponuja močan računalnik. Z njim namreč dobimo 160 GB diska, 1,7 GB pomnilnika in 32-bitni procesor. Najmočnejši paket pa ponuja 64-bitno platformo z osmimi procesorji, 1690 GB diskom in 15 GB pomnilnika.

Tudi tu plačujemo dejansko porabljene vire. To so v tem primeru procesorski čas; plačamo vsako uro, ko uporabljamo računalnike.

SimpleDB

Najnovejša spletna storitev, ki jo je trgu ponudil Amazon, je namenjena poizvedovanju po urejenih podatkih in njihovi pripravi. SimpleDB za svoje delovanje potrebuje EC2 in S3.

Shranjevanje podatkov v SimpleDB še najbolj spominja na shranjevanje v preglednici ali relacijski bazi, s tem da SimpleDB podpira več vrednosti v isti celici oziroma polju, vrstice pa imajo lahko različno število stolpcev. Zaradi te specifike žal niso mogoče napredne SQL poizvedbe, ki smo jih vajeni z drugih zbirk podatkov, še vedno pa lahko izvajamo osnovne poizvedbe in podatke dodatno obdelamo pozneje - po prenosu na naši lokaciji.

***

Amazon s svojimi spletnimi storitvami spreminja ekonomski izračun pri velikih spletnih projektih. Čeprav je še kar nekaj konkurenčnih storitev, se zdi, da edino pri Amazonovem paketu opazimo neko vizijo in ustrezno stopnjo integracije med rešitvami.

Naši programi ne delajo več s konkretnim računalnikom, temveč se povežejo z "oblakom" strežnikov. Oblak skrbi za ustrezno razpoložljivost in dostopnost storitve ter ustrezno varnostno politiko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji