Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2012 | Teme: iPhone, iPad

Zračni tisk

Čeprav so Applove naprave iz družine iOS za marsikoga predvsem igrača, jih veliko uporabljajo tudi v poslovne namene. Zahteve teh uporabnikov so jasne, ena pomembnejših pa je možnost tiska. Na pomoč so jim priskočili v podjetju Lantronix, na preizkus so nam poslali tiskalniški strežnik, ki olajša tiskanje z jabolčnih naprav.

Naprava je presenetljivo preprosta, saj gre za majhno belo kocko z dvema priključkoma. Prvi je seveda za napajanje, drugi pa je navaden omrežni vmesnik. Namen je nadvse preprost - priključimo jo v (praviloma službeno) omrežje, tam najde vse priključene tiskalnike in jih ponudi napravam iOS prek Applove storitve oziroma tehnologije AirPrint. Seveda pa potrebuje omrežje še brezžični vmesnik, prek katerega lahko povežemo svoj iPad ali iPhone.

Belo napravo smo priključili v omrežje v našem podjetju, kjer imamo kar nekaj omrežnih tiskalnikov za skupno rabo. iPad je takoj pokazal dva Hpjeva modela, za katera je zraven pisalo, da sta bila samodejno najdena, vsaj pet drugih tiskalnikov pa ni bilo na voljo. Tako smo se priključili na spletno stran Lantronixa, prek katere pridemo do nastavitev tiskalniškega strežnika. Na spletni obrazec vpišemo serijsko številko naprave, vnesti pa moramo tudi uporabniško ime in geslo (seveda priporočajo, da ju ob prvi namestitvi spremenimo).

Hitro se je izkazalo, da je naprava pravzaprav našla vse naše tiskalnike, le nekaj manjših nastavitev smo morali določiti sami. Zanimivo, da trije tiskalniki uradno niso podprti (OKIjev model B710n), a smo s seznama izbrali soroden model in brez težav tiskali tudi nanj. To je pravzaprav vsa umetnost, samo tiskanje deluje brez težav. Resda smo pogrešali naprednejše možnosti, denimo tiskanje na obe strani ali izbiro predala za papir, po drugi strani pa se nam zdi, da je tisk z naprav iOS bolj namenjen hitremu predogledu dokumentov.

Naprava je zanimiva, predvsem pa jo je nadvse enostavno uporabljati. Po eni strani je škoda, da nima še brezžičnega modula WiFi, a po drugi verjamemo, da večina podjetij, sploh tista, kjer zaposleni uporabljajo iPade ali iPhone, že ima omrežje WiFi. Lantronix tako enostavno priključimo kamorkoli v omrežje. Morda bi si želeli le nekoliko nižjo ceno, stane namreč 168 evrov, ponujajo pa tudi količinske popuste za 10, 20 ali 50 naprav.

Lantronix xPrintServer

Kaj: Tiskalniški strežnik za naprave iOS.

Podpira: Naprave iOS 4.2 ali novejše (iPhone, iPad, iPod Touch).

Prodaja: www.impedanca.si.

Cena: 168.

Za: Enostavna raba.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji