Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Tomaž Dvojmoč | Monitor April 2013 | Teme: foto, google

Zmogljivo spletno urejanje fotografij

Digitalni fotoaparati nas spremljajo v takšni ali drugačni obliki na vsakem koraku. Fotografije nastajajo kot po tekočem traku in želimo si jih deliti na različne načine, niso pa vse fotografije brezhibne ali dovolj zabavne. Tudi veliki igralci v svetu programskih orodij za obdelavo fotografij in grafično oblikovanje želijo svoje izdelke približati čim širšemu krogu uporabnikov. Poglejmo, kako si je to zamislil eden izmed njih.

Obdelava dveh fotografij z naprednim Pixlr editorjem

Obdelava dveh fotografij z naprednim Pixlr editorjem

Pixlr je zmogljiv urejevalnik digitalnih fotografij, ki ga je leta 2011 za neobjavljeno vsoto vzel pod svoje okrilje znani Autodesk. Nekako ga lahko postavimo ob bok Adobovemu Photoshopu Express, Googlovem Picniku ali na drugi strani Instagramu.

Pixlr si lahko postrežemo v treh okusih in dveh oblikah. Napredni Pixlr editor je na voljo kot spletna storitev, učinkoviti Pixlr express in igrivi Pixlr-o-matic pa sta dostopna kot spletni storitvi in tudi kot mobilni aplikaciji za platformi Android in iOS. V vseh primerih je brezplačen, po želji lahko dokupimo le dodatne učinke in filtre. Tako kot pri drugih spletnih urejevalnikih digitalnih fotografij lahko tudi pri Pixlru cenimo njihovo dostopnost od povsod, ne potrebujejo namestitve in posodabljanja, veliko je tudi brezplačnih in dovolj zmogljivih.

Napredni Pixlr editor omogoča odpiranje datotek s krajevnega računalnika ter najbolj priljubljenih spletnih albumov in družabnih omrežij, kamor lahko izdelke tudi shranimo oz. jih objavimo. Ustvarimo lahko novo datoteko, kar ga naredi  za popolnoma uporabnega za izdelavo ali retuširanje rastrskih digitalnih slik, npr. logotipov, ikon ali drugih grafičnih dodatkov na spletnih straneh. Uporabniški vmesnik, tudi v slovenščini,  je pričakovano podoben kot pri drugih urejevalnikih fotografij. V orodni vrstici izberemo želeno orodje, nato se prikaže vrstica, kjer lahko natančneje nastavimo njegove možnosti. Zelo dobrodošli sta okenci s podatki o slojih in zgodovini operacij, kjer lahko operacijo enostavno razveljavimo ali jo znova uveljavimo. Poleg osnovnih orodij ponuja tudi različne možnosti izbire delov slike, številne prilagoditve, manipulacije z barvami, močno podporo plastem in vrsto posebnih učinkov. Izdelek lahko shranimo v več oblikah zapisov, med njimi sta tudi PNG, če potrebujemo transparentno ozadje, in Pixlrov lasten zapis PXD, ki ohrani sloje. Pri shranjevanju prikaže ocenjeno velikost datoteke, kar je velikokrat zelo dobrodošel podatek.

Pixlr express in Pixlr-o-matic imata povsem drugačen uporabniški vmesnik, ki je prilagojen upravljanju z dotikom. Njune funkcije temeljijo na stotinah učinkov, filtrov in prevlek, med katerimi z lahkoto najdemo tako uporabne kot zabavne. Posebej zabaven je gumb za naključno izbiro učinka ali dodatka. Povezana sta s spletno kamero ali fotoaparatom na mobilni napravi, kar omogoča obdelavo in delitev fotografije neposredno po zajemu. S Pixlr expressom lahko opravimo tudi veliko korektur, dodajamo besedilo in izdelujemo kolaže. Povsem brez težav delujeta tudi na prvi Applovi tablici in starejšem telefonu z Androidom Gingerbread.

Spletne različice Pixlrovih orodij zahtevajo v brskalniku nameščen vtičnik Flash, kar nekako ni v skladu s smernicami spletnega razvoja. V pomoč pri uporabi nam je lahko aktivna spletna skupnost uporabnikov, najdemo pa lahko tudi precej poučnih videoposnetkov za uporabo posameznih orodij.

Pixlr editor

Spletni urejevalnik fotografij.

Kje: www.pixlr.com.

Cena: Brezplačen.

✓    Dovolj zmogljiv tudi za naprednejšo rabo.

✗    Zahteva vtičnik Flash, nepopolna povezava z Google Drive.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji