Objavljeno: 31.1.2023 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2023

Zelena poraba

Evropa je v primežu energijske krize. Viri so iz dneva v dan bolj dragoceni in na nas je, da z njimi ravnamo preudarno. Varčevanje se začne z nadzorom. Porabo elektrike, plina, vode in drugih lahko spremljamo z naslednjimi aplikacijami za mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS.

Prva aplikacija, ki nam pri omejevanju in nadzoru porabe energije ter drugih pomembnih virov pomaga, je Energy Cost Calculator. Gre za preprost mobilni pripomoček, ki ob vnosu porabe posamezne naprave izračuna njen dnevni, mesečni in letni strošek.

Malce naprednejši je program, ki ga ponuja razvijalec Graham Haley. Meter Readings omogoča sledenje devetim števcem elektrike, vode, plina, sončne energije in drugih virov v gospodinjstvu. Ob rednem vnosu stanja postreže z grafičnim prikazom porabe in analizo stroškov, na podlagi katere lahko prihranimo marsikateri evro, obenem pa aktivno prispevamo k zdravju našega planeta.

Nadaljujemo z aplikacijo Energy Tracker, ki takisto omogoča vnos stanja različnih števcev, a vse skupaj nadgradi s podrobnimi poročili porabe, z združevanjem v skupine, naprednimi bližnjicami, s poizvedbami ter z orodji, med katerimi velja prvenstveno omeniti izračun stroškov porabljene energije. Te po želji razdrobimo na ure, dneve, tedne, mesece in leta.

Sledilec porabe energije Consumptions se od tekmecev razlikuje po priročni svetilki, ki ob pomoči v telefon vgrajene bliskavice olajša odčitavanja vrednosti na števcih, ter po samodejnem vnosu stanja. Za nameček se vsa odčitavanja pridno zbirajo v razdelku Zgodovina, podrobno prikazana pa so pod zavihkom Statistika.

Po definiciji je ogljični odtis izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno odda neki objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti tako na ravni posameznika kot skupine. Zmanjšanje ogljičnega odtisa prispeva k blagostanju v denarnici ter ohranja okolje zeleno. Svojemu odtisu učinkovito sledimo z aplikacijo Carbon Footprint & CO2 Tracker, ki naš vpliv na Zemljo izračuna na podlagi vnosa uporabe različnih prevoznih sredstev. Tako pridobljene rezultate primerja z drugimi in opozori na bolj optimalne rešitve, s katerimi bomo v prihodnosti prihranili in živeli z mirnejšo vestjo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji