Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2014 | Teme: pametne zapestnice

Zdravje na zapestju

V zadnjih mesecih s(m)o deležni prave poplave pametnih zapestnic, pa tudi pametnih ur, ki obljubljajo spremljanje, vpogled in pomoč pri dejavnostih, povezanih z ohranjanjem telesne kondicije in zdravja v celoti. Večinoma jih uporabljamo v kombinaciji z mobilnimi telefoni in aplikacijami, ki ponujajo obilo podatkov o našem celodnevnem, ne samo rekreativnem gibanju. Zapestnice so obenem prvo udejanjanje napovedanega prihoda elektronskih izdelkov, ki si jih lahko nadenemo, in kmalu tudi koncepta internetno povezanih stvari (IoT). Toda ali taka tipala zares pomagajo k boljšemu zdravju ali počutju in nam servirajo zanesljive podatke?

Statistika kaže, da se vedno več ljudi ukvarja s športom in rekreacijo, da bi ohranili telesno kondicijo in zdravje. Športniki in rekreativci vlagajo veliko naporov v telesno vadbo, zato so ponosni na svoje dosežke. Številni vadbo tako ali drugače merijo in spremljajo, z vidika časa (trajanje), intenzivnosti (utrip), pa tudi drugih parametrov gibanja. Zapestne ure z merilniki srčnega utripa poznamo že desetletja, z zadnjim tehnološkim napredkom pa to področje zdaj doživlja veliko preobrazbo.

Predvsem zaradi pametnih telefonov, ki imajo velik zaslon, na katerem lahko spremljamo in pregledujemo zajete podatke o gibanju, ki jih dobimo iz različnih tipal. Nekatera, na primer sprejemnik GPS in žiroskop, so že vgrajena v sodobne telefone in že s tem precej omogočajo spremljanje dejavnosti, na primer prehojene ali pretečene poti.

Toda telefoni niso vsemogočni in v nekaterih primerih so celo odveč. Za začetek so tipala, vgrajena v telefon, v žepu, torej na delu telesa, ki se, relativno gledano, najmanj giba. Marsikoga nošenje telefona pošteno moti, zato iščejo alternative, ki bi bile lažje in manj moteče. Spet tretji telefonov najbrž ne bodo uporabljali pri vadbi, denimo plavalci.

Od tod tudi zamisel o pametnih zapestnicah, ki vsebujejo le najosnovnejše dele, kot so tipalo, droben akumulator, vibrator in majhen zaslon. Nekateri dejavnosti ponazarjajo s statusom diod LED (to nas lahko zmede, če pozabimo interpretacijo različnih kombinacij), drugi imajo pravcate male zaslone, celo občutljive za dotik. Vse zapestnice imajo vsaj eno tipko, s katero jih vklapljamo in spreminjamo način delovanja.

Vse zapestnice imajo tudi dovolj pomnilnika, da lahko spremljajo zbrane podatke o dejavnostih za kak teden ali v najboljšem primeru mesec dni, nato pa moramo podatke prek vmesnika bluetooth prenesti na mobilno napravo ali osebni računalnik.

Ko smo že pri vmesniku bluetooth, velja opozoriti, da praktično vse zapestnice zahtevajo bluetooth različice 4.0 LE (Low Energy). Če naš telefon nima točno tega vmesnika, se zapestnica ne bo mogla povezati z njim. Paziti velja tudi na to, kateri operacijski sistemi so podprti, saj številne zapestnice podpirajo le določene platforme.

Funkcije pametnih zapestnic

Prednost zapestnice je, da jo za uporabo preprosto zapnemo okoli zapestja in  pozabimo nanjo. Spremljala nas bo vselej, tudi med spanjem. Vsekakor je večja verjetnost, da bomo čez dan telefon kje pustili (ali pozabili), zapestnica pa bo vedno z nami. S težo okoli 20 gramov bo zagotovo manj moteča kot telefon.

Prednost zapestnice je tudi v tem, da je na roki in spremlja tudi gibanje samo zgornjega dela telesa, torej rok. Za razliko od telefonov jo moramo napolniti le enkrat na teden ali še poredkeje. Polnjenje sicer poteka prek priloženega vmesnika USB, torej za to potrebujemo računalnik z ustreznim vmesnikom, ki omogoča tudi napajanje.

Funkcije posameznega modela se rahlo razlikujejo, a na splošno pametne zapestnice merijo (oz. »merijo«) število prehojenih korakov, prehojeno razdaljo, porabljene kalorije, aktivne minute in celo kakovost spanja. Treba je povedati, da vse skupaj izhaja iz enega samega tipala, zato so številne prikazane vrednosti (na primer kalorije) izračunane na podlagi drugih parametrov (višina, teža, število korakov).

Zanimiva je trditev, da zapestnice znajo analizirati kakovost spanja. Z drugimi besedami – kolikokrat se premaknemo sredi noči in s tem pretrgamo globoki oziroma rahli spanec. O pravilnosti teh interpretacij nekoliko kasneje, zagotovo pa si vsaj pri kakovosti spanja ne moremo pomagati s telefoni, vsaj glede meritev gibanja, mar ne? Res pa je, da nekateri trdijo, da lahko kakovost izmerijo s frekvenco dihanja (ali smrčanja).

Pametne zapestnice niso namenjene zgolj spremljanju športnih dejavnosti, temveč tudi vsakdanjega gibanja. Na tem področju se je uveljavil koncept mejnika, zadanega cilja, ki ga želimo doseči na dnevni ravni. Denimo 10.000 korakov na dan, kar naj bi bila nekakšna meja za zdravo življenje. Zapestnice nas nato opozarjajo na dosežene delne ali celotne cilje, tako s tresenjem vibratorja kot s številom prižganih diod LED ali odstotkom izpolnitve, zapisanim na zaslon.

Zanimiva je možnost, pri kateri zapestnica spremlja tudi našo nedejavnost. Nastavimo lahko, recimo, da se rahlo zatrese, če se ne premikamo določeno število minut. Za ljudi, ki dosti sedijo in se zatopijo v delo, je morda to koristna možnost.

Nečesa pa pametne zapestnice vendarle ne počnejo – če nimamo s sabo tudi telefona, večina zapestnic ne bo spremljala poteka prehojene poti, saj nimajo vgrajenega sprejemnika GPS. Za popolno informacijo torej potrebujemo tudi telefon.

Pametne zapestnice bi bile seveda neuporabne, ko jih ne bi sparili z ustreznimi programi. Vsak izdelovalec zapestnic ima vsaj eno svojo mobilno aplikacijo, pogosto pa kar več, s katero jih lahko povežemo. Tu lahko spremljamo vse zajete, pa tudi izračunane vrednosti, pregledujemo dosežke, mejnike, dnevno, pa tudi večdnevno statistiko.

Kar nekaj programov je nato povezanih v storitve v oblaku, kjer lahko spremljanje aktivnosti nadalje obdelujemo, delimo z drugimi in še bi lahko našteli. Resnici na ljubo so nekatere od teh storitev kar nadležne, saj prevzeto na najrazličnejše načine »motijo« uporabnika, bodisi z reklamami, povzetki, motivacijskimi sporočili in notifikacijami. K sreči jih lahko izključimo.

Omeniti velja, da večina zapestnic deluje tudi s programi tretjih izdelovalcev, ki ponujajo še naprednejše funkcije, čeprav nekateri že skoraj pretiravajo. Vsekakor pa je dobro vedeti, da bo naložba v zapestnico vsaj za nekaj časa ohranjena, tudi če izberemo drugačen program.

Navdušenje izdelovalcev

Pametne zapestnice so v sedanji obliki na trgu le nekaj let. V ospredje so prišle z izdelkom Nike FuelBand, ki so ga začeli ponujati leta 2012. Zapestnica je hitro postala modni dodatek in sodi med zmogljivejše izdelke te vrste, zlasti kar zadeva velik zaslon, na katerem se izpisujejo informacije o stanju jasno in razumljivo.

Kmalu se je število ponudnikov močno povečalo in danes je na voljo cel kup različnih izdelkov manjših in večjih izdelovalcev. Letos so se v ponudbo vmešali velikani, kot so Samsung, Sony, Acer, LG in številni drugi.

Ves svet ta hip čaka, kaj bo na tem področju naredil Apple. Nepotrjene informacije navajajo, da bo novi iPhone imel vgrajena tipala in številne funkcije, za katere danes uporabljamo pametne zapestnice. Toda iPhone naj se ne bi omejeval samo na spremljanje korakov in gibanja, temveč tudi na meritve življenjskih signalov (utrip, morda pritisk). Apple je zaposlil celo kopico zdravnikov in strokovnjakov za vadbo, ki naj bi izpopolnili tipala, prikaz in interpretacijo podatkov.

Tudi Google ne sedi križem rok. Videti je, da se tudi tu tipala selijo v telefone, zato velikan svoj trud usmerja predvsem v mobilne aplikacije in spletne storitve. Pomočniku za fitnes in zdravo življenje se niso mogli izogniti niti pri Facebooku. Nedavno so tako kupili finsko družbo ProtoGeo, ki sicer ponuja mobilni program Moves. Podobno kot drugi uporablja tipala v telefonu in drugod ter spremlja dnevne dejavnosti in prehrano. Toda videti je, da so podjetje kupili bolj »na rezervo«, saj trenutno ni posebnih načrtov za integracijo podjetja ali izdelka v Facebookov portfelj. A to je bržkone šele začetek.

Področje tipal za merjenje telesnih dejavnosti in zdravstvenih podatkov je razmeroma mlado, zato še ni povsem jasno, katera oblika naprav bo na koncu prevladala. Najbrž pa lahko računamo, da bomo vsaj srednjeročno naleteli na več pojavnih oblik. Zapestnice, kot jih prikazujemo v tem prispevku, ure, ki zmorejo še kanček več, zlasti kar zadeva prikaz podatkov in vsestranskost, najbrž pa bomo našli tudi pametne slušalke (meritev temperature, utripa in pritiska kar v ušesih) in še kaj. Del tipal se bo preselil v same telefone.

Za izdelovalce je nova kategorija izdelkov vsekakor dobrodošla novost v časih, ko se na številnih področjih srečujejo z upadanjem povpraševanja. Letos naj bi prodali skupno 17 milijonov naprav, ki si jih lahko nadenemo. Med njimi največ prav pametnih zapestnic in ur. Napoved kaže, da se bo to zvečalo na 23 milijonov v naslednjem letu in kar 45 milijonov naprav leta 2017.

 Različni in hkrati podobni

Da bi bolje razumeli namen in uporabnost pametnih zapestnic, smo preizkusili tri izdelke, ki sodijo med najbolj priljubljene ta hip. Med njimi manjka prav Nike FuelBand, a to morda ni tako slabo, saj iz krogov blizu družbe prihaja informacija, da bo Nike opustil proizvodnjo strojne opreme in se osredotočil na programsko opremo. Najbrž zato, ker je kot tesen partner družbe Apple (FuelBand dela samo z napravami iOS) prišel do informacij, da bo Apple prevzel vlogo tipal v svoji strojni opremi. Domnevno s pametno uro iWatch.

Kakorkoli že, vsi trije izdelki na tokratnem testu so si med sabo nadvse podobni, zlasti kar zadeva funkcionalnosti. Razlikujejo se le v nekaterih podrobnostih, ki so predvsem stvar posameznikovega okusa, redkeje kar zadeva same funkcionalnosti. Zaradi podobnosti med njimi zato cena izdelka pri izbiri igra veliko vlogo.

■ Jawbone UP24. Jawbone Up24 je zanimiva zapestnica, ki je videti prej kot zavit kos plastike in ne zapestnica in s tem vsekakor najbolj slogovno oblikovan pripomoček. Za razliko od drugih, ki si jih zapnemo okoli zapestja, Jawbone preprosto rahlo razmaknemo in zdrsne na roko. Elegantno, čeprav se marsikomu ne bo popolnoma prilegal na zapestje in mu bo opletal. Vsekakor pa Jawbone priporoča, da zapestnic ne upogibamo preveč, da ne bi še poslabšali oprijema.

Zapestnico dobimo v treh barvah, na njih pa najdemo eno samo tipko, na koncu odprtega dela gumijasto-plastičnega pasu. Tipka omogoča lažjo nastavitev funkcij kot drugi modeli, je pa na mestu, kjer bi jo lahko morda nehote sprožili. Zapestnica Up24 prikazuje stanje z barvnimi ikonami LED, ki s sliko in številom utripov nakazujejo stanje.

Poleg standardnih funkcij, kot so zaznavanje korakov, dejavnosti, porabljenih kalorij, zna delovati tudi kot štoparica, budilka in splošni opomnik za nastavljene dejavnosti ob določeni uri (tresenje). Med posebnosti sodi način PowerNap, s katerim lahko določimo kratek spanec čez dan (denimo 15-minut), ki so menda zelo koristni za boljšo učinkovitost in zbranost.

Merjenje kakovosti spanja je najbolj natančno v programu Jawbone Up.

Merjenje kakovosti spanja je najbolj natančno v programu Jawbone Up.

S programom Jawbone up lahko nastavljamo cilje, spremljamo statistike in delimo dosežke z drugimi.

S programom Jawbone up lahko nastavljamo cilje, spremljamo statistike in delimo dosežke z drugimi.

Jawbone ponuja ob zapestnici program Up za platformi iOS (iPhone 4S in novejši) in Android (4.3 in novejši), ki je med vsemi tremi najbolj izpopolnjen, prijeten in pregleden. Med drugim omogoča notifikacije (neposredno na telefon in prek maila) ob dogodkih in mejnikih, vnos zaužite hrane in tekočin ter sodelovanje na virtualnih tekmovanjih/lestvicah dosežkov. Seveda lahko izberemo tudi poljuben alternativni program, saj je Up24 združljiv s celo kopico drugih izdelovalcev (RunKeeper, MyFitnsssPal).

Zapestnica tehta od 19 do 23 gramov (na voljo so namreč tri velikosti, ki jih izberemo ob nakupu), je odporna proti vodnim pljuskom (a ni za potapljanje), z enim polnjenjem, ki traja 80 minut, pa omogoča sedem dni delovanja. S ceno kar 150 evrov je najdražja, brez izrazite prednosti v primerjavi s cenejšimi.

Jawbone UP24

Izdeluje: www.jawbone.com

Prodaja: www.istyle.si

Cena: 130 EUR.

■ Fitbit Flex. Fitbit Flex je model izdelovalca, ki je v zadnjem času zelo priljubljen (po zadnjih meritvah aprila ima kar 67 % tržni delež), kljub temu da so doživeli pravi polom z najnovejšim modelom Force, kjer je gradivo, uporabljeno v zapestnici, razdražilo kožo številnim uporabnikom, zato so opustili prodajo.

No, Flex je povsem varen in tudi po večdnevni rabi nismo opazili nobenega draženja. V paketu dobimo pravzaprav dve zapestnici, primerni za večja in manjša zapestja. Sam del z elektroniko je snemljiv in ga lahko preprosto prestavimo med manjšim in večjim gumijastim pasom. Tega si lahko omislimo v sedmih različnih barvah.

 Zapestnica na prvi pogled nima nobenih vidnih tipk ali zaslona, čeprav jo oboje opazno. Čisto na robo modula za elektroniko je namreč pet drobnih diod LED, ki ponazarjajo stanje. Namesto vidne tipke pa Flex krmilimo z dotikom oziroma tapkanjem po površini. Žal je občutljivost površno nastavljena in moramo zelo paziti, kako se dotikamo.

Fitbit ima v primerjavi z Jawbonom veliko prednost – zapestnica je vodotesna do globine 10 metrov. To pomeni, da jo lahko uporabljamo tudi med plavanjem. Žal tega nismo preizkusili, po drugi strani pa v aplikacijah ni nikjer sekcije, ki bi, denimo,  znala meriti zamahe pri plavanju. Verjamemo, da to še pride.

S programi, kot je Fitbit, lahko spremljamo količino zaužite hrane in tekočine.

S programi, kot je Fitbit, lahko spremljamo količino zaužite hrane in tekočine.

Fitbit omogoča beleženje različnih športnih dejavnosti, vendar manj natančno kot štetje korakov.

Fitbit omogoča beleženje različnih športnih dejavnosti, vendar manj natančno kot štetje korakov.

Program, ki ga prilaga Fitbit, deluje tako na iOS kot Androidu, zanimivo pa je precej uporaben tudi brez zapestnice (zgolj s tipali v telefonu). Po kakovosti zaostaja za izdelkom podjetja Jawbone, predvsem pri spremljanju spanca (manj nazorno) in dejavnostih, ki niso osnovne (recimo kolesarjenje …).

Pomnilnik zadostuje za sedem dni spremljanja dejavnosti, če se zadovoljimo z dnevnimi povzetki, pa za ves mesec. Z enim polnjenjem deluje 5 dni, tehta pa nekoliko več od tekmecev, 31 gramov. S ceno okoli 100 evrov se uvršča v sredino, čeprav je zahtevani znesek še vedno precej visok.

Fitbit Flex

Izdeluje: www.fitbit.com

Prodaja: www.istyle.si, www.conrad.si.

Cena: 99 EUR.

■ Sony SmartBand SWR10. Zadnja izmed zapestnic na tokratnem testu je Sony SmartBand SWR10. Čeprav je najmlajša od treh preizkušenih, se zdi na nekako nedodelana. Za začetek je   združljiva le z Androidom, pa še tu je zahtevana različica 4.4, ki je nima prav vsak telefon. SmartBand pravzaprav za zdaj deluje le s telefoni LG/Google (Nexus 4 in 5), Samsung Galaxy Note 3 in Galaxy S4 ter HTC One in One M8.

Sonyjev izdelek je po obliki in zgradbi podoben Fitbitu, tudi po načinu zapenjanja in plastičnem delu z elektroniko, ki ga odstranimo pri polnjenju. Pri občutku na roki se zdi zapestnica težka, čeprav z deklariranimi 21 grami ne kaže tako. Zapestnica prikazuje stanje s tremi diodami LED, za krmiljenje pa je vgrajena drobna tipka ob strani. Samo zapestnico dobimo v devetih barvah, a le za doplačilo (ohranimo pa elektroniko). Posebnost je vgrajeni vmesnik NFC, ki olajša parjenje s telefoni, še najbolje Sonyjevimi (Xperia).

Šibka stran Sonyjeve rešitve je programska oprema Smart Connect, ki jo je zapleteno namestiti in zahteva račun v spletni storitvi Sony Lifelog, da lahko prebiramo zajete podatke. Lifelog zbira vse tipične podatke, pa še kakšnega več, denimo početje na povezanem telefonu. SmartBand zna, denimo, povedati, da smo 30 minut poslušali glasbo, eno uro tekli in tako naprej. Sony SmartBand je s ceno okoli 80 evrov najcenejši, a funkcijsko in kakovostno zaostaja za tekmeci.

Sony Smartband SWR10

Izdeluje: www.sony.com

Prodaja: www.aim-high.si

Cena: 100 EUR.

Vprašanje uporabnosti

Vse tri zapestnice smo praktično preizkusili v različnih okoliščinah rabe: pri hoji, teku, kolesarjenju, pa tudi vsakdanjih dejavnostih gibanja in pri spanju. Uporaba zapestnic nam je na koncu pustila mešane občutke.

Čeprav vse zapestnice nedvomno »nekaj« merijo in delajo, se nam poraja kar nekaj dvomov o njihovi zanesljivosti. Ko smo dejavnosti merili z uporabo več zapestnic hkrati, smo na njih redno naleteli na precej drugačne vrednosti meritev. Odstopanj je bilo v skrajnem primeru kar za okoli 15 %, to je odločno preveč. Dobili smo vtis kot tisti, ki ima dve uri na roki , pa nikoli ne ve, koliko je točen čas.

S programi za zapestnice določamo cilje, ki jih želimo doseči pri vadbi.

S programi za zapestnice določamo cilje, ki jih želimo doseči pri vadbi.

S programi za zapestnice lahko spremljamo statistiko vadb in gibanja v dnevu.

S programi za zapestnice lahko spremljamo statistiko vadb in gibanja v dnevu.

Tudi trajanje spanca je bilo kar precej različno merjeno, čeprav smo natančno vzporedno izmerili čas spanja in bujenja. Na splošno se je tu pravim rezultatom najbolj približal Jawbone. Manjše razočaranje je spremljanje udejstvovanj, ki niso povezana s hojo in tekom, čeprav je v resnici to bolj stvar posamezne aplikacije kot pa strojne opreme. Za resne meritve pa vsekakor potrebujemo boljša specializirana tipala, denimo na stopalkah kolesa (ali čevljih).

Prav tako nismo bili prav navdušeni nad sistemi krmiljenja in informiranja v teh zapestnicah, ki so dokaj nenatančni in zapleteni, tako da način rabe ob ne prav redni rabi mimogrede pozabimo. Izjema je vgrajeni vibrator za opozarjanje (mejnikov, nedejavnosti, drugih dogodkov), ki utegne biti koristen.

Ob upoštevanju vseh dejavnikov imamo tudi dvome glede uporabnosti teh zapestnic glede na tisto, kar je že sicer na voljo v telefonu. Lastniki telefona Apple iPhone 5S imajo, denimo, že vgrajen koprocesor z imenom M7, ki meri domala vse, kar znajo zapestnice, s približno enako natančnostjo. Seveda pa moramo imeti telefon s sabo, če ne, ne bo nič.

Šele prvi korak, a morda tudi slepa ulica

Na koncu bi radi izrazili tudi dvom o splošni uporabnosti teh zapestnic. Strokovnjaki opozarjajo, da je njihova uporabnost vprašljiva, tako glede natančnosti meritve kot objektivnega prispevka k boljši telesni kondiciji. Pri večini uporabnikov, menijo, bodo te zapestnice končale v predalu kmalu po začetnem navdušenju. To se seveda razlikuje pri doslednosti posameznika do samega sebe, a za večino najbrž velja, da utegnejo zapestnice hitro utoniti v pozabo, zlasti če pride do novega tehnološkega napredka.

Kajti celotno področje se zelo hitro razvija in v takih primerih izdelek hitro zastari. Po eni strani lahko pričakujemo, da bodo zapestnicam kmalu ukradli del trga telefoni z vgrajenimi dodatnimi tipali in pametne ure. Še več pa lahko pričakujemo tedaj, ko bodo tipala znala spremljati še srčni utrip, pritisk, stopnjo znojenja, celo vsebnost sladkorja v krvi. Da, vse to napovedujejo.

Če ste navdušenci nad meritvami pri rekreaciji ali potrebujete »pomočnika«, da vas spodbuja k dejavnosti, so lahko te zapestnice potencialno zanimive, čeprav drage rešitve. Kdor želi več vrednosti za vloženi denar, pa naj raje počaka na naslednji rod izdelkov, ki bo znal očitno še precej več.  

Video

Zapestnice smo preizkusili tudi za video kamero, prispevek si lahko ogledate tukaj: www.monitor.si/zapestnice

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji