Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: David Vidmar | Monitor November 2010 | Teme: android

Zanimivosti za Android

V prejšnji številki smo opisali prvih 66 zanimivih aplikacij za platformo Android. Ker je aplikacij vsak dan več in so še boljše, smo se odločili s pregledom nadaljevati in tokrat izbrali še 17 aplikacij, ki jih velja preizkusiti.

Orodja in telefoniranje

Phone Silencer

www.appbrain.com/app/org.peterbaldwin.silencer

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste v kinu, na sestanku ali kje drugje telefon prestavili na tiho delovanje, potem pa ga pozabili spet aktivirati in zato zgrešili pomemben klic. Verjetno smo že vsi padli na tem izpitu. Phone Silencer omogoča, da telefon utišamo samo za določen čas, recimo za 2 uri, medtem ko smo v kinu. Po preteku časa se bo telefon samodejno spet glasno odzival na klice in sporočila in prostora za neumne napake je nekaj manj.

Apps Organizer

www.appbrain.com/app/com.google.code.appsorganizer

Če imate v telefonu nameščenih veliko aplikacij, se boste strinjali z nami, da je med njimi včasih težko najti tisto, ki jo iščemo. En način, da si opravilo olajšamo, je uporaba aplikacije Apps Organizer, ki omogoča, da vsaki aplikaciji dodelimo eno ali več oznak, nato pa ustvarimo bližnjice ali namizne dodatke, ki prikazujejo vse aplikacije s to oznako.

Official XBMC Remote

www.appbrain.com/app/org.xbmc.android.remote

Za vse navdušene gledalce filmov in tv nadaljevank, ki uporabljate medijski strežnik XBMC, je dobra novica, da je za telefon Android na voljo uradna aplikacija, ki ga spremeni v daljinec. Omogoča brskanje po zbirki in krmarjenje predvajanih vsebin. Deluje odlično in lahko v popolnosti namesti tipkovnico/miško/"daljinec".

Unified Remote

www.appbrain.com/app/com.Relmtech.Remote

Če bi želeli s telefonom upravljati še kaj več kot le medijski strežnik, vam lahko pomaga Unified Remote. Ta omogoča kup opravil, med drugim preklapljanje med aplikacijami in datotekami, upravljanje brskalnika, programa Windows Media Player, upravljanje Power Pointa, uporabo tipkovnice in miške, ugašanje računalnika na različne načine in še kaj.

Parkdroid

www.appbrain.com/app/com.parkdroid

Če večkrat pozabite, kje ste parkirali avtomobil, potem je Parkdroid rešitev za vas. Omogoča, da označimo kraj parkiranja, in, ker se povezuje z osrednjim strežnikom, tudi sporočanje drugim uporabnikom, da smo pravkar sprostili parkirišče in da je na voljo. Na žalost je v Sloveniji premalo uporabnikov, da bi ta napredna funkcionalnost zanesljivo delovala, je pa zato prva lahko na večjih parkiriščih prav uporabna. Če se boste ob parkiranju le spomnili shraniti lokacijo. Pozneje bo, jasno, prepozno.

Če vam je zamisel všeč, sam program pa ne, pobrskajte, saj je podobnih na voljo kar nekaj!

Družabna omrežja in sporočanje

Miso

www.appbrain.com/app/com.bazaarlabs.miso

V članku v prejšnji številki smo govorili o FourSquare, ki s "prijavljenjem" omogoča sporočanje našega položaja oziroma, natančneje, imena lokala, v katerem se trenutno zabavamo. Če pa ste človek, ki raje sedi pred tv ali računalniškim zaslonom in gleda tv oddaje in filme, si omislite Miso. Omoča, da "prijavimo" (check-in) oddaje ali filme, ki jih trenutno gledamo. Tako si lahko priborimo različne nagradne bedže, sporočamo prijateljem, kaj nam je všeč, in iz podatkov, kaj gledajo somišljeniki, izvemo za dobro oddajo ali film, ki bi ga sicer morda spregledali.

Trillian for Android Beta

www.trillian.im/get/android/

Trillian, v nekaterih pogledih najboljši program za nenehno sporočanje, ki pa ga ne uporablja prav veliko ljudi, je prispel tudi na Android. Silno lepa aplikacija omogoča priklop na veliko število omrežij, med drugim na AIM, Facebook Chat, Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, Google Talk in ICQ.

Aplikacija je v preizkusni fazi in je trenutno še ni na voljo na trgu, zato boste morali zaviti ponjo kar na domačo stran avtorjev. Za namige, kako jo namestiti, si oglejte članek v prejšnji številki.

TripIt

www.appbrain.com/app/com.tripit

TripIt je aplikacija za vse, ki veliko potujejo. Omogoča, da v spletu in prek telefona dostopa do vseh pomembnih podatkov o vašem potovanju, kot so podrobni podatki o letalskih letih, hotelskih rezervacijah in podobno.

Aplikacija deluje kar "magično", saj podatkov ni treba vnašati ročno, temveč preprosto posredujemo potrditvena elektronska sporočila, algoritmi na strežniku pa poskrbijo, da se vsebina elektronske pošte spremeni v strukturirane podatke o vašem potovanju.

TripIt poskrbi še za to, da so vedno pri roki še povezani podatki, kot so zemljevidi, vremenska napoved, odpirali časi in podobno. Spletna storitev TripIt je povezana tudi s številnimi družabnimi spletišči, kjer lahko samodejno objavlja naše načrte in trenutno lokacijo.

Po naših izkušnjah TripIt ne bo "razumel" vseh elektronskih potrdil, rezervacij in drugih sporočil, kadar pa jih uspešno razbere, so res uporabni in enostavno dostopni na vašem telefonu.

WordPress

www.appbrain.com/app/org.wordpress.android

Za najbolj zagrizene pisce blogov so pri Automatic Inc., ki izdelujejo blogersko platformo WordPress, poskrbeli tudi za uradno aplikacijo za Android. Ta omogoča popolno upravljanje bloga s telefona, pa naj blog gostuje na Wordpress.com ali pa je postavljen na poljubnem strežniku. Aplikacija je enostavna, pregledna in omogoča vse, kar potrebujemo, ko je treba blogati, ko računalnik ni na dosegu rok.

Zabavne in nenavadne aplikacije

Retro Calculator

www.appbrain.com/app/com.android.calc

Še en poizkus, da se za trenutek preselimo v srečno preteklost, je aplikacija Retro Calculator, ki deluje kot enostaven namizni računski pripomoček in pri tem zvesto posnema videz kalkulatorjev izpred nekaj deset let. Ne bomo trdili, da je praktičen, saj je na majhnih zaslonih telefonov lahko prav nesramno majhen, je pa zato zabaven.

ZP Dashboard

www.appbrain.com/app/com.zara.app.dashboard

Za vse, ki bi se radi počutili kot (bojni) piloti, ZP Dashboard prikaže, kar vidi kamera vašega telefona, in čez to sliko izriše podatke o vaši orientaciji in hitrosti, kot smo vajeni iz letal oz., bolje rečeno, iz letalskih igric. Nimajo ideje, zakaj bi to lahko bilo uporabno (morda na kolesu?!), pa vendar je zanimivo in uporabno vsaj prvih nekaj minut uporabe.

Izgled aplikacije prav nemarno kazi reklamna pasica, ki jo lahko odstranimo z nakupom plačljive profesionalne različice programa.

Šport in informacije

The Official WRC Android App

www.appbrain.com/app/bitmix.wrc

Medtem, ko še vedno čakamo na uradno aplikacijo za najhitrejši cirkus na svetu - za formulo 1, so se v World Rally Championship, podjetju, ki bdi nad svetovnim rally prvenstvom, potrudili in izdali uradno WRC aplikacijo.

Poleg živih podatkov neposredno iz avtomobilov, ki so na voljo med dirkami, aplikacija poskrbi, da smo oskrbljeni z novicami, video posnetki, fotografijami , na voljo je še koledar dirk in vse drugo, kar utegne zanimati rally zanesenjake. Komaj čakamo na F1 ekvivalent!

Instant Hear Rate

www.appbrain.com/app/si.modula.android.instantheartrate

Če sodite med tiste ljudi, ki se s športom tudi ukvarjajo in ne samo berejo o njem, vam utegne Instant Heart Rate priti prav. Omogoča, da izmerimo srčni utrip samo s telefonom, brez dodatnih naprav. Kako? Tako, da konico prsta postavimo na lečo v telefon vgrajenega fotoaparata, telefon obrnemo proti soncu ali drugemu izvoru svetlobe, da prst presvetlimo, in ob pomoči domiselnega programa.

Naj omenimo še, da je program nastal v slovenskem podjetju in je precej priljubljen, saj je zabeležil že več kot 250.000 prenosov.

Aladin SI

skrci.me/aladin

Še ena vremenska aplikacija za slovenske kraje. Ta zmore prikazovati tudi nekatere napovedi modela ALADIN/SI in zaradi tega utegne osvojiti srca športnikov in drugih, ki se ob svojih aktivnostih zanašajo na računski model napovedovanja vetra in oblačnosti oz. padavin.

Na žalost se avtor (še) ni odločil za dodajanje programa na Androidovo tržnico, prav tako pogrešamo še prikaz drugih modelov. Morda ga ravno novi uporabniki spodbudimo k nadgradnji in nadaljnjemu razvoju programa!

Igre

Barrr

www.appbrain.com/app/com.firedroid.barrr

Simpatična igrica, v kateri smo v vlogi lastnika piratskega lokala, kjer se streže hrano in pijačo ter vrti glasba. Treba bo nekaj živcev in hitri prsti, pa bo ob igranju te igrice čas hitro minil.

Frodo C64

www.appbrain.com/app/org.ab.c64

Kar nekako smo se že navadili, da v svojih žepih nosimo prave in zelo zmogljive računalnike. Povprečen pameten telefon je že nekaj časa zmožen veliko več kot prvi domači računalniki, kot je na primer Commodore 64, zato ni čudno, da so se pojavili tudi posnemovalniki, ki omogočajo, da na telefonih igramo igrice iz davnih časov. Najmlajši se jim bodo posmehovali, tisti srednjih let pa si bomo za trenutek pričarali trenutke brezskrbnega otroštva.

Še namig: igre poiščite na c64.com, razpakirajte, prenesite na telefon in uživajte! Spet so 80., le brez smešnih frizur.

Talking Tom Cat Free

www.appbrain.com/app/com.outfit7.talkingtom

Ena izmed trenutno najbolj priljubljenih zabavnih aplikacij za Android in delo slovenske skupine razvijalcev, zbrane pod imenom Outfit7. Tom je muc, ki živi na zaslonu telefona. Lahko ga pobožamo, mu privoščimo kozarec mleka ali pa mu eno prisolimo. Še najbolj zabavno pa je, da bo ponovil vse, kar mu bomo povedali. Tako lahko ustvarimo precej dinamično dogajanje na zaslonu, ki ga lahko shranimo v video posnetek in ga kar iz aplikacije prenesemo na YouTube, Facebook ali pa po elektronski pošti.

Čeprav gre na prvi pogled za povsem nesmiselno aplikacijo, bo navdušila otroke in starejše, če pa si boste od Toma zaželeli še več, si lahko omislite "profesionalno" različico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji