Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Marec 2009

Zakleni me nežno

Poleg ključavnic na vratih stanovanja, avtomobilu in kolesu Lenovo tokrat ponuja tudi ključavnico na prenosnem disku USB. Sodeč po zunanjosti, ki se zgleduje po vohunskih pripomočkih iz filmov, bi lahko pravkar padel iz žepa samemu James Bondu ali kakemu bližnjevzhodnemu teroristu.

Kitajski Lenovo je prenosni disk USB zapakiral v lično majhno (8×12×1,5 cm) ohišje, ki ga pokriva črna in nekoliko gumijasta plastika (da nam po nesreči ne bi zdrsnil iz rok). Na vrhu diska je številčnica z zelenim gumbom OK in rdečim cancel ter tribarvno LEDico. V napravo je skrit razmeroma kratek, zgolj 10 cm dolg USB priključni kabel. Lenovo prilaga disku tudi torbico ustrezno črne barve ter USB podaljševalni in USB napajalni kabel. Za prenos uporablja USB 2.0, to pa v praksi pomeni slabih 25 MB/s pri pisanju in dobrih 30 MB/s pri branju.

Napaja prek priključka USB na računalniku. Skupaj s podaljškom USB lahko napravo postavimo zgolj slabih 30 cm stran od računalnika in to priča, da je naprava namenjena predvsem delu s prenosniki. Za razliko od običajnih prenosnih diskov se ob priklopu na računalnik ne zgodi nič, oziroma zasveti le rdeča LEDica. Disk je treba pred uporabo prek vgrajene številčnice najprej odkleniti, saj so podatki na njem strojno kodirani s 128-bitnim ključem AES. Ob uspešni prijavi na disk se nam LEDica obarva zeleno, računalnik pa prepozna zunanji disk USB.

Prek številčnice lahko na disku ustvarimo do deset uporabnikov in spreminjamo njihova gesla. Upravljanje naprave je zelo počasno in mučno početje, saj nam naprava sporoča uspešnost le prek utripanja rdeče-zeleno-modre LEDice. Brez natančnega branja (zgolj angleških) navodil, ki so shranjena le na disku(!), postopka sploh ni mogoče izvesti. Ustvarjanje dodatnih uporabnikov postane še bolj vprašljivo ob dejstvu, da vsi uporabniki vidijo podatke vseh drugih in nasprotno.

Kljub omejenosti je disk lahko povsem spodoben nosilec podatkov z nekoliko žgečkljivo ali pa morda "medium-secret" vsebino, na katero oči nepovabljenih ne morejo naleteti po naključju.

Lenovo Think Pad USB Portable Secure Hard Drive

Kaj: Prenosni disk USB s ključavnico.

Izdeluje: Lenovo, www.lenovo.com.

Prodaja: Lenovo Slovenija, www.lenovo.com/products/si/sl/.

Cena: 199 EUR za 160 GB, 229 EUR za model 320 GB.

Za: Oblika, tiho delovanje.

Proti: Zapleteno in odvečno upravljanje, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji