Objavljeno: 16.6.2015 | Monitor Posebna 2015 | Teme: strojna oprema

Zahtevajmo najboljše!

V množici računalnikov, telefonov, tablic, televizorjev in drugih elektronskih naprav se je večinoma zelo težko znajti. Tehnične značilnosti so ponavadi zapletene, povsod enake, ali pa kar oboje skupaj. Menimo, da bo ravno zato naslednjih 28 strani koristilo vsakomur, ki si namerava v letošnjem letu privoščiti kak nakup.

Bodimo neposredni – najboljšo odločitev o nakupu elektronske naprave lahko sprejmemo le in samo tako, da napravo, ki je pritegnila našo pozornost, tudi osebno preizkusimo. Težava je le v tem, da bi morali ob tem preizkusiti tudi množico drugih naprav, ki sodijo v isti rang oz. so ji podobne. In če bi bilo prvo v neki trgovini še nekako izvedljivo, je drugo popolnoma nemogoče. Prav tu nastopimo strokovne revije, ki se trudimo narediti nemogoče – iz nepregledne množice plev ločiti zrnje, kot je zapisal že naš kolumnist na začetku.

Monitor vsako leto preizkusi množico naprav, pri nekaterih celo vzdržujemo lestvico najboljših in jo sproti dopolnjujemo z novimi modeli ter z nje izločamo tiste, ki niso več naprodaj. Že samo zato menimo, da imamo nad trgom pregled, da nismo kar nad vsako napravo, ki nam pride v roke, avtomatsko navdušeni. Naši avtorji so za posamezna področja specializirani, avtor, ki ima za sabo kilometrino v prenosnikih, pač ne more biti avtomatsko tudi izvedenec za mobilne telefone. Ali televizorje. In nasprotno. Kilometrino pridobi šele z množico naprav, ki jih je lastnoročno preizkusil, drugače se zdi v resnici vsaka naprava na prvi pogled odlična. Pa ni, saj je na trgu lahko množica boljših, cenejših ali pa oboje. Tako z uporabniškega stališča kot s stališča zmogljivosti, ki jih numerično natančno sporočijo naši merilni programi.

Da, tudi, in še vedno, merilni programi. Koliko »točk« je neki telefon dosegel na nekakšnem hitrostnem testu se morda ne sliši pomembno (in največkrat tudi ni), je pa pomembna relativna hitrost v primerjavi z drugimi modeli, ki jih take točke sporočajo. Če dva telefona staneta enako in je drugi hitrejši, je slednji seveda v prednosti. Če mu pri tem še baterija zdrži dlje, pa sploh. Še več, naši avtorji se potrudijo ugotoviti tudi to, ali je telefon hiter le v določenem merilnem programu ali tudi v praksi. Kajti tega, da so vrednosti, ki jih izmerijo merilni programi, pomembne, se zavedajo tudi izdelovalci naprav in se lotevajo najrazličnejših goljufij. Že pred davnimi leti so znali »optimizirati« gonilnike grafičnih kartic, da so delovali hitreje, ko jih je uporabljal merilni program, danes to znajo delati s telefoni in tablicami.

In seveda – pri našem delu se trudimo biti kar se da široki in obvladovati kar največ različnih naprav, ki danes zasedajo prostor v naših domovih. Od že omenjenih mobilnih naprav in prenosnikov prek računalniških komponent do televizorjev in projektorjev za domači kino. In seveda igralnih konzol.

Vse te naprave smo med letom v Monitorju že preizkušali in sodbo o njih že napisali, v tokratni posebni številki pa smo rezultate in ocene zbrali na kupu. S tem smo, upamo, tej številki podaljšali življenjsko dobo, saj bo lahko rabila tudi kot jesenski, morda celo novoletni nakupovalni vodnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji