Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, extender, video

Zabavljaška Eva z napakami

Majhnim škatlicam, ki znajo predvajati avdio in video vsebine s pomnilniških nosilcev in iz spleta, kar ni videti konca. Svoj vstopni model iz serije predvajalnikov EVA na slovenskem trgu predstavlja tudi Netgear, pa čeprav z nekajmesečno zamudo. A Netgear Digital Entertainer Live, kot se malček imenuje, je lahko ameriškemu izdelovalcu vse prej kot v ponos.

Netgear Digital Entertainer Live (ali EVA2000, če imate raje tovarniške oznake izdelkov) je majhna škatlica, ki po svoji zunanji podobi še najbolj spominja na pomanjšan model usmerjevalnikov omenjenega izdelovalca. To pomeni lično zaobljene robove, odete v prosojno plastiko, ohišje pa ostaja črne barve. Na prednji strani predvajalnika poleg lučke za vklop in prikaz aktivnosti najdemo le še senzor daljinskega upravljavca. Tudi zadnja stranica je dobro urejena in čeprav zaradi majhnosti gosti le nekaj priključkov (napajanje, omrežje, HDMI, 2x USB in izhod A/V), so ti dovolj vsaksebi, da se kabli med seboj ne motijo.

Izdelovalec je predvajalnik, ki je cenovno postavljen precej nižje kot drugi modeli iz družine EVA, ne nazadnje gre le za vstopni model, močno okrnil glede zmogljivosti predvajanja vsebin. Po našem mnenju celo preveč in tako poskrbel za njegovo težko prodajno pot. Netgear Digital Entertainer Live namreč za razliko od svojih konkurentov (denimo Asusa O!Play HDP-R1 in Western Digital WD TV) ne zmore predvajati večine visoko ločljivih vsebin. Ločljivosti 1080p sploh niso podprte, video zapisi v ločljivosti 720p pa se bodo prikazali le, če so kodirani po standardu MPEG-2. To v praksi pomeni, da se uporabniki od gledanja visoko ločljivih vsebin lahko kar poslovimo (saj bo predvajalnik v povprečju predvajal le vsako 10 datoteko). Kaj nam torej preostane? Video standardne ločljivosti, predvajanje avdio vsebin in spletne avdio-video vsebine. Dobro, predvajanje vsebin SD deluje po pričakovanjih, prav tako zna predvajalnik sliko malce izboljšati (recimo prevzorčenje vsebin DVD na ločljivost 720p) in jo prek vmesnika HDMI poslati na digitalni televizor (kabel HDMI ni priložen). Manjša zamera gre tudi na prikazano sliko, saj so pri filmih, ki imajo črne robove, ti sive barve, pa tudi sicer bi predvajalnik lahko prikazoval precej bolj natančne barve in kontrastno sliko (slednje je še posebej opazno pri predvajanju fotografij). S predvajanjem zvočnih zapisov ni težav, saj predvajalnik podpira vrsto različnih formatov. Še najboljši del Netgear Digital Entertainer Live se zdi njegova podpora spletnim video vsebinam, saj ima na voljo vrsto brezplačnih (YouTube ...) in plačljivih storitev (prek storitev PlayOn, CinemaNow in VuNow), a je njihovo delovanje na trenutke lahko precej muhasto (in to na optični povezavi v splet!).

Uporabniški vmesnik vstopnega večpredstavnega podaljška iz Netgearovih logov je posrečena kombinacija funkcionalnosti in dizajna. Menuji, ki so pregledno izrisani in prav nič nasičeni, so dobro organizirani, zato v njih uporabnik najde večino stvari, ki jih tam pričakuje. Pri iskanju vsebin po spletu ima uporabnik na voljo navidezno tipkovnico, ki jo upravlja s preprostim daljincem, delo pa je - upoštevajoč vse omejitve - zgledno. Vmesnik naprave vsekakor ni med hitrejšimi, a se zato odkupi z enostavnostjo rabe. Žal med izbiro jezikov uporabniškega vmesnika ni slovenščine, zato bo treba poseči po katerem izmed večjih svetovnih jezikov. Ko smo že pri jezikih - brez podpore podnapisom je v našem okolju predvajalnik skorajda obsojen na prepad.

Ožičeni predvajalnik lahko z nakupom brezžičnega ključka USB (ni priložen) spremenimo tudi v brezžični sprejemnik vsebin iz omrežja, vgrajena aplikacija pa nam izmeri pretočnost povezave in s tem posredno že pove, kakšno uporabniško izkušnjo lahko pričakujemo. Ker Netgearov malček obvlada predvsem video vsebine standardne ločljivosti, za tekoče predvajanje zadostuje že povezava 800 Kbps, izdelovalec pa za prave užitke priporoča 1,5 Mbps, kar je v današnjih časih širokopasovnega dostopa do interneta vsekakor dosegljivo večini uporabnikov. Prek spleta in z menuja je moč napravo tudi posodobiti/nadgraditi, a nam to kljub večkratnim poskusom ni uspelo.

Predvajalnik skromnih zunanjih mer seveda nima vgrajenega ventilatorja, zato ves čas delovanja ostaja prijetno tiho, se pa posledično malce segreva. A po dosedanjih izkušnjah s konkurenčnimi modeli povišane temperature vsaj srednjeročno ne vodijo do odpovedi naprave in tudi večurno "mučenje" Netgearove škatlice ni spravilo na kolena.

Svetla stran predvajalnika je njegov daljinski upravljalnik. Ta je po zunanjih merah in celostni podobi na moč podoben daljincem, ki jih svojim izdelkom WD TV prilaga Western Digital. S pomembno razliko - pri Netgearu so očitno dobro prebrali komentarje uporabnikov na konkurenčni daljinec in so svojega ustrezno popravili z bolj logično razporeditvijo gumbov in dodajanjem nekaterih funkcij. Tako kljub "le" 17 gumbom uporabnik vsa opravila z napravo postori precej hitro in logično.

Pravzaprav je opisani predvajalnik pogojna izbira le za uporabnike, ki si ogledov vsebin visoke ločljivosti še dolgo ne predstavljajo na svojih televizorjih, jim je pa vsak odšteti evro pomemben (v tem primeru ga velja kupiti v tujini, kjer ga prodajalci cenijo na okoli 60 evrov, to pa je precej realna cena za to, kar ponuja). A tudi ob primerjavi cen z bolj sposobnimi konkurenčnimi izdelki Netgear Digital Entertainer Live kaj hitro izgubi boj. Ko le ne bi bil tako omejen ...

Netgear Digital Entertainer Live

Kaj: Večpredstavni podaljšek.

Mere: 175 × 114 × 30 mm.

Izdeluje: Netgear, www.netgear.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 140 EUR.

Za: Majhnost, daljinski upravljalnik.

Proti: Slaba podpora visoko ločljivim vsebinam oziroma odsotnost te podpore, ni podpore podnapisom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji