Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2015

Zabava s kamero na telefonu

Kamera na pametnih telefonih se nenehno razvija. Z vsakim predstavljenim modelom je boljša in je že zdavnaj presegla zmogljivosti običajnih fotoaparatov, ki smo jih nedavno uporabljali. S strojno opremo se boljša tudi programska podpora. Poleg profesionalnih aplikacij za fotografiranje je na tržnici Google Play precej izdelkov, katerih osnovni namen je zabava.

Izdelavo privlačnih kolažev omogoči program TurboCollage.

Izdelavo privlačnih kolažev omogoči program TurboCollage.

Zabavna plat aplikacije Color Splurge poskrbi, da barvo na obdelovano fotografijo nanašamo po želji.

Zabavna plat aplikacije Color Splurge poskrbi, da barvo na obdelovano fotografijo nanašamo po želji.

Med priljubljenimi izdelki na tržnici Google Play najdemo zabavne aplikacije, ki se ukvarjajo s fotografijo. Z njimi preizkušamo najrazličnejše pričeske, se postaramo, si omislimo brke in še marsikaj. Večina jih je brezplačna, plačljive pa običajno za zahtevani denar dostavijo dodatno dozo šaljivosti, tako da izdatek opravičijo. Mnoge izmed njih smo priporočali že v sklopu mesečne rubrike o svežih Androidnih izdelkih. Tokrat si pobliže oglejmo nekaj posebnežev, ki zaslužijo podrobnejši pregled.

TurboCollage Lite je program, namenjen izdelavi kolažev. Fotografije dodajamo neposredno iz kamere ali jih prenesemo iz galerije v telefonu. Aplikacija pozna pet osnovnih slogov in številne dodatne zmožnost za podrobnejše urejanje. Če nam naključna postavitev ni povšeči, lahko posameznemu elementu spremenimo pozicijo, velikost in orientacijo. Delo olajša učinkovit uporabniški vmesnik, ki je prijazen prstni telovadbi. Kolažu po želji spremenimo ozadje in dodamo besedilo. Končane izdelke shranimo na telefon, jih pošljemo po elektronski pošti ali delimo s prijatelji na družabnem omrežju Facebook. Plačljiva različica programa, brez pripone Lite v imenu, odstrani oglase in naboru zmožnosti doda zmogljivejša orodja za obdelavo posameznih delov kolaža ter olajša distribucijo končnega izdelka.

Ena bolj zabavnih aplikacij za obdelavo fotografij je Color Splurge. Poleg različnih učinkov in besedila, ki jih dodajamo fotografijam, popravljanja ostrine ter napak nam Color Splurge dostavi poigravanje z barvami na zanimiv način. Med artističnimi izdelki v črno-beli tehniki in fotografijami s prekrasno barvno paleto bodo svoj prostor pod soncem našli neobičajni umotvori naše domišljije. Čarovnijo omogoča natančno in selektivno dodajanje barv na spočetka črno-belo fotografijo. Barve, ki se skrivajo v ozadju, dodajamo s prsti. Za natančnejši nanos poskrbi priročna funkcija povečevanja delovne površine. Fotografijo posnamemo s telefonom, jo izberemo iz galerije slik v lokalni shrambi ali prenesemo z družabnega omrežja Facebook. Končan izdelek shranimo na telefon, družabno omrežje Facebook, storitev Twitpic ali ga razpošljemo po elektronski pošti. Color Splurge je na voljo tako v plačljivi kot v brezplačni različici, v kateri moramo za ceno zastonjske uporabe programa prenašati občasni EPP.

Postavljanje domače fotografije v tuje okolje je zabavna reč.

Postavljanje domače fotografije v tuje okolje je zabavna reč.

Ponesrečena plastična operacija v programu Plastic Surgery Simulator.

Ponesrečena plastična operacija v programu Plastic Surgery Simulator.

Nadaljujemo z dodajanjem smešnih okvirjev. Funny Camera je zbirka več kot osemdesetih zabavnih okvirjev za fotografije, ki jih izberemo iz galerije slik na telefonu ali posnamemo v živo. Okvirji so raznoliki, od poziranja z znanimi osebami iz sveta zabave do remek dela namesto Mone Lize, s Smešno kamero smo lahko vse. Ker je program na voljo zastonj, ga motijo številni oglasi, ki ovirajo gladko delo z uporabniškim vmesnikom.

Posebna kategorija programov za zabavno obdelavo fotografij se ukvarja s plastično obdelavo oseb na fotografijah. Obraze poljubno božamo, drezamo in raztegujemo, dokler nismo zadovoljni z rezultatom. Med uspešnejšimi tovrstnimi pripomočki izstopa Photo Warp, s katerim smo v preteklosti prestrašili že marsikaterega znanca ali ga osramotili z objavo na spletu. Še naprednejši je Plastic Surgery Simulator, ki dejansko simulira prave plastične operacije in bi ga naj uporabljali tudi profesionalci. Omogoča popravljanje nosu, brade, večanje prsi, ustnic, posnemanje hujšanja ter večanje mišične mase.

Ena najuspešnejših aplikacij, ki skrbi za zabavo s fotografijami, je Paper Camera. Njena privlačnost se skriva v odbitem uporabniškem vmesniku z učinkovitimi filtri, ki jih zna program uporabiti v živo. Med premikanjem telefona z vklopljeno kamero zremo v narisan ali naslikan svet. Delovanje je v primerjavi z drugimi tovrstnimi programi gladko in tekoče. Zloščenost seveda ni zastonj, Paper Camera na tržnici Google Play stane dva evra in pol.

Nenavaden uporabniški vmesnik s privlačnimi rezultati je osrednji adut priljubljene aplikacije Paper Camera.

Nenavaden uporabniški vmesnik s privlačnimi rezultati je osrednji adut priljubljene aplikacije Paper Camera.

MixBooth je zagotovo aplikacija, ki požanje največ salv smeha. Gre za primerek iz zbirke Booth, ki nam med drugim na preprost in učinkovit način naredijo plešo, nas postarajo ali zredijo. MixBooth združi dva obraza in ustvari zabavno zmešnjavo, ki bo vedno glavna na zabavi. Postopek združevanja je preprost. Najprej izberemo fotografijo iz galerije na telefonu ali s kamero posnamemo novo, nakar sistem zazna oči, usta in brado na izbranem posnetku. Če pri zaznavanju program ni najbolj natančen, lahko drobne popravke izvedemo sami. Kot drugo sliko izberemo enega izmed priloženih motivov ali spet sliko iz telefona oziroma fotoaparata. Po nekaj sekundah magije se prikaže rezultat. Slednji je presenetljivo dobro narejen. Razliko med izvirnikom ter popravljenim izdelkom najlažje vidimo s tresenjem telefona. Pričarano fotografijo posnamemo na telefon, pošljemo po elektronski pošti ali delimo z družabnimi omrežji ali aplikacijami na napravi. MixBooth in druge aplikacije iz zbirke so brezplačni izdelki, ki denar služijo z reklamami.

Največ zabave ponujajo pripomočki iz serije Booth. MixBooth enostavno združi dve fotografiji v eno. Rezultati so presenetljivi.

Največ zabave ponujajo pripomočki iz serije Booth. MixBooth enostavno združi dve fotografiji v eno. Rezultati so presenetljivi.

Pocketbooth ponuja zabavo s fotografijami na klasičen način.

Pocketbooth ponuja zabavo s fotografijami na klasičen način.

Za konec predstavljamo pripomoček, ki nas popelje v preteklost. Pocketbooth je klasična fotografska kabina, v kateri je naša edina naloga, da pritisnemo gumb Start in počakamo na štiri »ptičke«. Ko se film razvije, pri izhodu prejmemo trak s fotografijami, ki ga lahko shranimo v galerijo na telefonu ali delimo s svetom. Izkušnja je nepopisna in nedvomno vredna poldrugega evra, ki ga zanjo zahtevajo razvijalci aplikacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji