Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij - avgust 2015 | Teme: operacijski sistem

Za plezalce

Prihajajoča iteracija operacijskega sistema OS X je hitrejša, učinkovitejša, zmogljivejša, lepša in pametnejša. Ker gre za manjšo revolucijo kot v primeru Yosemite, so različico 10.11 poimenovali po vertikalni skalni tvorbi iz ameriškega krajinskega parka, ki je ime delila s predhodnico. El Capitan smo naložili na najbližjega Maca ter z uporabo razvijalske različice preverili, kakšne dobrote nam prinaša.

Večopravilnost v El Capitanu je obogatena s priročno porazdeljenim načinom delovanja dveh aplikacij hkrati.

Večopravilnost v El Capitanu je obogatena s priročno porazdeljenim načinom delovanja dveh aplikacij hkrati.

Preizkusno, beta različico prihajajočega operacijskega sistema na računalnik lahko naložijo vsi razvijalci, vključeni v program Apple Developer. Članarina znaša sto ameriških dolarjev letno in v osnovi omogoča objavljanje programskih izdelkov na Applovih tržnicah. Kot priboljšek (in seveda priročno delovno orodje) so razvijalcem na voljo preizkusne različice jabolčnih operacijskih sistemov. V veliki večini gre za nedokončane izdelke, zato je pri njihovi uporabi priporočljiva dobršna mera previdnosti. OS X El Capitan naložimo na ločen diskovni razdelek in pustimo Yosemite čisto pri miru, da še naprej opravlja svoje poslanstvo. Namestitev je preprosta, nov razdelek ustvarimo s pripomočkom Disk Utility, namestitveno datoteko prenesemo s spleta, jo zaženemo, nakar nas po končanem postopku pričaka posodobljen operacijski sistem. Do starega dostopamo s pritiskom tipke Alt ob zagonu sistema.

Novosti je precej, veliko skritih očem. Aplikacije se odpirajo skoraj pol hitreje, še bolj brzinski so večopravilnost, odjemalec elektronske pošte ter predogled dokumentov v obliki PDF. Tehnologija Metal je zaslužna za učinkovitejše izkoriščanje grafičnega procesorja, kar pomeni bogatejšo izkušnjo pri igranju iger ali ob uporabi grafično zahtevnejših programov. Razvijalcem bo s prihodom operacijskega sistema OS X El Capitan na voljo druga različica inovativnega programskega jezika Swift, ki bo programerjem olajšala odpravo napak, preverjanje izdelka ter z izboljšano sintakso tudi samo pisanje aplikacij. Swift 2 bo na voljo tudi kot odprtokodni projekt. Najbolj oglaševana novost El Capitana je zagotovo porazdeljeni način dela s parom odprtih aplikacij. Večopravilnost na Macu bo s Split Screenom še boljša. V navezi z navideznimi zasloni ter s prikazom odprtih oken v Mission Control čez cel zaslon povečane aplikacije zlahka dodamo v porazdeljeni prikaz. Še lažje je pripenjanje ob pomoči namenskega (zelenega) gumba za povečevanje. Z zadržanim klikom želeno aplikacijo pripnemo na poljubno polovico zaslona. Ko se ji na isti način pridruži druga, je hkratno delo z njima pravi užitek. Nadvse uporabno za pisanje seminarske naloge in raziskovanje po spletu ali dogovarjanje za večerjo v dvoje prek sporočilnika Messages ter iskanje restavracije na zemljevidu Maps.

V brskalniku Safari po želji utišamo zgolj posamezne zavihke z zvokom.

V brskalniku Safari po želji utišamo zgolj posamezne zavihke z zvokom.

Posodobljen iskalnik Spotlight išče v govorjenem jeziku, slovenščina žal ne pride v poštev. Če v vnosno polje vpišemo »photos from last month«, iskalnik prikaže le fotografije, ki so mlajše od 30 dni. Podobno deluje iskanje po elektronski korespondenci: »find emails from Matjaž« najde vsa sporočila, ki jih je poslal naš glavni in odgovorni urednik oziroma v vašem primeru pošto vseh Matjažev, ki jih poznate. Spotlight zna poiskati tudi vremensko napoved, športne rezultate, video posnetke s spletišča YouTube in informacije o javnih prevoznih sredstvih. Mnogo naštetih novosti je pod Alpami za zdaj precej okrnjenih. Izboljšan je spletni brskalnik Safari, ki je pridobil zmožnost pripenjanja obiskanih spletnih strani. Gre za posebno shranjevanje priljubljenih spletišč, kjer bodo naslovi na seznamu vedno na voljo, osveženi in pripravljeni za priklic na osrednji zaslon. Predvajanje video posnetka s spletne strani Air Play po novem na povezani Apple TV pošlje zgolj video vsebino, zato se na večjem zaslonu ne prikaže celotno spletišče, temveč le določen video izdelek. Telovadba z zvokom ob odprtih zavihkih je olajšana s prikazom in z utišanjem posameznih strani. Poleg zvočnika ob naslovu posameznega zavihka omogoča nadzor tudi pametna naslovna vrstica, ki predvajanje zvoka zazna ne glede na trenutno aktivni zavihek. Z daljšim pritiskom nanjo zapremo usta posameznemu nadležnežu ali popolnoma utišamo zvok.

Znatno se je z zmožnostmi odebelila aplikacija Notes, ki je vedno bolj podobna oblačni beležnici Evernote. Omogoča zapisovanje ozaljšanega besedila, ustvarjanje seznamov opravil ter shranjevanje obiskanih spletnih vsebin ali najdenega naslova z zemljevida Maps. Z brskalnikom prilog Attachments Browser zapiskom zlahka dodajamo slikovno gradivo, video posnetke, lokacije, spletno vsebino in še kaj. Rokovanje z zapiski olajša prikaz nedavno zbrisanih beležk ter pospravljanje shranjenih vsebin v mape. Med napravami zapiske sinhronizira oblak iCloud. Odjemalec elektronske pošte Mail bolje izkorišča delo v celozaslonskem načinu, se prilagaja uporabnikovim navadam ter preseneča s predlogi na pravem mestu, pri izmenjavi sporočil z neznanim naslovnikom nam olajša vnos novega stika, ob spremembi naslova starega znanca pa nas opozori na menjavo. Takisto nam ob prejemu informacij o posameznih dogodkih, na primer potrditvi rezervacije letalske vozovnice, vnaprej pripravi ustrezen vnos opomnika v koledar Calendar. Mail je vedno bolj podoben istoimenskemu izdelku z mobilnih naprav, obenem je pridobil nekaj funkcij operacijskega sistema iOS. Sporočila v nabiralniku tako označujemo in brišemo s preprostimi potegi prstov.

Fotografije Photos so bolje organizirane in omogočajo hitrejše ter nadmočno delo s slikovnim materialom. Poleg dodajanja lokacij, poimenovanja obrazov, naprednejšega sortiranja in osnovnega urejanja ob pomoči dodatkov s tržnice Mac App Store fotografijo ozaljšamo z naprednimi filtri in učinki. Zemljevidi Maps sledijo konkurenci z informacijami o javnih prevoznih sredstvih, za zdaj resda le v peščici največjih svetovnih mest, a razširitev podpore bržčas ni daleč.

Poleg glasno opevanih zmožnosti prihajajočega operacijskega sistema OS X 10.11 ima El Capitan v rokavu skritih še precej drugih adutov. Spremenjena je sistemska pisava in lažje je iskanje izgubljenega kazalca, ki ga s tresenjem miške ali z drsalno akrobacijo po sledilni ploščici začasno povečamo. Manjših sprememb, ki jih bodisi nismo omenili bodisi odkrili, je veliko. Med tistimi, ki nam niso ušle, so skrivajoča se statusna vrstica spletnega brskalnika Safari, ki izgine, ko je ne uporabljamo. V OS X Yosemite so kombinacije tipk Cmd+1–9 po vrsti odpirale shranjene zaznamke, v El Capitanu pa jim funkcionalnost po želji spremenimo. Olajšajo nam lahko premikanje po odprtih zavihkih. Posodobljeno prenašanje lokalnih datotek v oblak iCloud Drive prikaže kazalnik, ki nas osvešča o stanju aktiviranih prenosov. Najnovejši prenosniki MacBook imajo sledilno ploščico z zaznavanjem jakosti pritiska. Ob uporabi nam ploščica postreže z zvokom, ki nas namenoma zavede tako, da izvedeni pritisk občutimo. Ako nas tovrstno zavajanje moti, v nastavitvah El Capitana izberemo tihi klik.

Beležnica Notes je vedno bolj podobna priljubljeni oblačni storitvi Evernote. Preproste zapiske obogatimo ob pomoči raziskovalca Attachments Browser.

Beležnica Notes je vedno bolj podobna priljubljeni oblačni storitvi Evernote. Preproste zapiske obogatimo ob pomoči raziskovalca Attachments Browser.

Prenovo je doživel tudi dolgo zapostavljeni pripomoček za delo z diski. Disk Utility poleg običajnih zadolžitev ter dela z razdelki prikaže največje porabnike in preostali razpoložljiv prostor. Drobnih sprememb je deležno orodje za izbiro barv. Pomnjenje barvnih kvadratkov bo poslej odveč, saj Color Picker na vrhu prikaže najpogosteje uporabljene kombinacije. Osvetlitev zaslona na prenosniku se po želji z nastavitvijo Ambient Light Compensation prilagaja okolici, medtem ko za berljivost prikazane vsebine skrbi poenotena pisava San Francisco, ki jo najdemo tako na Macu kot mobilnih napravah in pametni uri. Med kopiranjem datotek mirne vesti računalnik uspavamo, saj se bo po spancu opravilo brez težav nadaljevalo. Pri naštevanju novosti ne smemo pozabiti na bolj odraslo žogo smrti, ki običajno nakaže, da ima sistem resnejše težave. El Capitan je posodobitev za naprednejše uporabnike, drugi sprememb, razen novega in lepega ozadja, najbrž ne bodo niti opazili. Nadgradnja bo brezplačna, zato njena posvojitev ni vprašljiva. Privoščili si jo bomo vsi.

OS X 10.11 El Capitan (beta)

Operacijski sistem

Prodaja: Apple.

Cena: Brezplačno

✓    Učinkovitost, zanesljivost, večopravilnost.

✗    Nekatere zmožnosti v preizkusni različici ne delujejo najbolje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji