Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Julij-avgust 2017

Za ljubitelje klasike

Pametne ure niso, in morda tudi nikoli ne bodo, zavzele sveta, kot so ga že pred časom pametni telefoni. Kar pa ne pomeni, da se je razvoj na tem področju ustavil. Nasprotno, na voljo so vedno nove različice, tudi tistih proizvajalcev, katerih šefi javno razglašajo, da vanje ne verjamejo.

Druga generacija pametnih ur znamke Huawei v primerjavi s prvo predstavlja veliko spremembo. Ohišje je pridobilo nekaj milimetrov debeline in je s tem bolj podobno klasičnim ročnim uram. Na prvi pogled boste morda presenečeni nad velikostjo ohišja, vendar na zapestju tega ne boste občutili. Ura ni pretežka in je zato primerna za vsakdanjo uporabo. Delno gre zaslugo pripisati uporabi stekla Gorilla Glass 3 – predhodna generacija pametnih ur Huawei je imela steklo iz safirja, ki je sicer odpornejše proti praskam, a je veliko težje.

Na robu ohišja sta nameščena gumba. Oba sta namenjena navigaciji po operacijskem sistemu Android Wear 2.0, pri čemer izstopa možnost uporabe enega kot bližnjice do najbolj priljubljene aplikacije. V osnovi bo pritisk na gumb popeljal v aplikacijo za merjenje športnih aktivnosti, a lahko to nastavitev spremenimo.

Dve različici

Huawei Watch 2 je na voljo tudi v različici, ki sprejme kartico SIM in se tako samostojno povezuje v omrežje LTE. Mi smo preizkusili bolj osnovni model, ki je v popolnosti odvisen od telefona.

Navigacija predstavlja prvo slabost tokrat preizkušene pametne ure. Za pomikanje po vsebinah aplikacij, odpiranje prejetih SMS-sporočil in e-pošte, potrjevanju ukazov in podobnih aktivnostih je uporabnik prisiljen uporabljati izključno zaslon na dotik. Vendar pomislite – s prstom zadeti majhen gumb na majhnem zaslonu ni vedno enostavno. Ravno zato Samsung, LG in Apple ponujajo alternativni način navigacije. Pri novih modelih pametnih ur Samsung in LG je za pomikanje med vsebinami na voljo vrtljivi mehanski obroč, ki obdaja zaslon, pri Apple Watch pa uporabljamo krono. Obe rešitvi sta enostavnejši, saj ne potrebujemo veliko natančnosti za želeno izbiro v meniju. V določenih primerih je uporaba z mehanskimi elementi na uri pač neprimerljivo hitrejša. Že povečevanje zemljevida v aplikaciji Google Maps z vrtljivo krono ali mehanskim obročem je veliko hitrejše in bolj tekoče.

Izstopa velikost baterije

Vgrajena baterija zmore 420 mAh, kar je več od neposredne konkurence na platformi Android. Samsungova Gear S3 Classic premore 380 mAh energije, pri LG Watch Style pa je na voljo zgolj 240 mAh. Poleg tega pri uri Huaweiu ponujajo dve stopnji upravljanja baterijske porabe, in sicer Smart Power Saving in Watch Mode. Če se odločite za vključitev Watch Mode bo baterija, po navedbah iz Huaweia, delovala tri tedne. Vendar pa sta v tem primeru na voljo zgolj prikaz ure in štetje korakov. Ura v tem načinu delovanja pač postane – »neumna«.

Huaweieva ura deluje na novem Android Wear 2.0. Hitrost delovanja nove generacije Googlovega operacijskega sistema je primerljiva z modeli konkurenčnih proizvajalcev.

Huawei Watch 2 poganja štirijedrni procesor 1,1 GHz Qualcomm Snapdragon Wear 2100, na voljo pa je 4 GB pomnilnika in 768 MB RAM, kar je povsem primerljivo z ostalo konkurenco. Opozoriti velja edino na navedbo o vodoodpornosti. Kljub certifikatu IP68, ki zagotavlja delovanje do 1 metra globine in s časom 30 minut (kar je enakovredno Samsungovim Galaksijam S7 in S8), ure ne boste mogli (oz. smeli!) uporabljati za plavanje. Ta aktivnost, žal, ni zajeta pod IP68.

Android Wear 2.0

Nova generacija Googlovega operacijskega sistema za pametne ure je bila predstavljena letos in je uporabljena tudi pri Huawei Watch 2. Razlike v primerjavi s prvim Wearom so velike.

Vizualno je uporabniški vmesnik temnejši in s tem prijaznejši do porabe baterije. Po novem je na voljo tudi možnost neposrednega nameščanja aplikacij iz trgovine Google Play. Ko je aplikacija nameščena, jo je mogoče tudi neposredno uporabljati, in to brez pomoči pametnega telefona. Pri aplikacijah, ki za delovanje zahtevajo prijavo z uporabniškim računom, lahko to nadležno opravilo opravite v eni potezi prek prijave z Googlovim uporabniškim računom. Opisano ne velja za vse aplikacije, zato bo treba v nekaterih primerih še vedno najprej odpreti in nastaviti aplikacijo na pametnem telefonu. Izbira aplikacij je velika, saj so na uri na voljo skoraj vse aplikacije, ki na pametnih telefonih sodijo med bolj priljubljene in s tem razširjene.

Največja prednost uporabniškega vmesnika Android Wear 2.0 je njegova enostavnost uporabe. V kombinaciji z dvema gumboma na pametni uri Huawei boste hitro spoznali vse ključne funkcije ure. Dostop do seznama aplikacij, spreminjanje videza zaslona in ključne nastavitve ure so enostavni, zato si uporabnik najpomembnejše ukaze hitro zapomni. V tem pogledu Android Wear 2.0 prednjači celo pred Applovo alternativo watchOS 3, ki zaradi večje širine funkcionalnosti zahteva več časa za privajanje.

V Google Play je na voljo velika izbira načinov prikaza na zaslonu. Menjavanje različnih alternativ poteka neposredno na uri ali telefonu z aplikacijo Android Wear.

Okrogli zaslon

Okroglo ohišje ročnih ur je v preteklosti narekoval (analogni) mehanizem v notranjosti. Pri pametnih urah pa ni nobenega tehničnega razloga, da bi bi okroglo ohišje uporabljali še naprej. Izkoristek zaslona za prikaz informacij je slab, saj se vsebine v celoti prikažejo samo v ozkem pasu na sredini, malo više in malo niže pa je vsebina že odrezana zaradi ukrivljenosti zaslona. Oblikovalci so težavo hitro opazili, zato nekatere aplikacije prikazano vsebino čez celoten zaslon zožijo, točka odreza pa je zato više oziroma niže. Slabost te rešitve je manj prikazane vsebine in veliko praznega prostora na sredini, kjer je zaslon najširši.

Težava pa ni zgolj v prikazu vsebin, ampak tudi v sami velikosti. Zaslon na Huawei Watch 2 Classic meri 1,2-palca, kar je glede na velikost ohišja malo. Za primerjavo navedimo, da manjša izmed obeh modelov Applovih ur ponuja 1,5-palčni zaslon, večja alternativa Apple Watch pa celo 1,65-palčni zaslon (ura pa je pravokotna in ne okrogla). Pa še ohišje je pri obeh Applovih urah precej manjše kot pri Huawei Watch 2. Odgovor, zakaj so se pri Huaweiu in tudi ostalih proizvajalcih pametnih ur na platformi Android odločili za okroglo ohišje, je delno razumljiv – večina uporabnikov klasičnih ur je na okroglo ohišje navajena. A vendar so zahteve pri uporabi pametnih ur drugačne. Prikaz vsebine je veliko bolj pomemben, zato je treba ponuditi čim več prostora. Prav tako je z okroglim ohišjem težko pridobiti simpatije mlajših uporabnikov, ki klasičnih ur niso nosili in zato niso navezani na okrogla ohišja ur iz preteklosti.

Merjenje srčnega utripa poteka neprestano, le uro moramo imeti na roki. Nerodno pa je polnjenje baterije, saj zahteva natančno nameščenost na polnilniku.

Huawei Watch 2 Classic

Pametna ura

Kdo: www.huawei.com

Kje: Bolje založene trgovine.

Cena: 300 EUR (različica z LTE – 350 EUR)

Za: Android Wear 2.0, zmogljiva baterija.

Proti: Upravljanje brez mehanskih pripomočkov.

Primerjalna tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji