Objavljeno: 1.9.2005 00:55 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2005

Za hitro pisanje

Zapisovalniki DVDjev so že pred nekaj meseci dosegli 16-kratno hitrost pisanja na nosilce DVD-R in DVD+R. In vendar na trg prihajajo nove in nove naprave s takšnimi in drugačnimi izboljšavami.

DVD zapisovalnikom je v zadnjih mesecih cena padla še za skoraj tretjino, tako da bolj ali manj vsi modeli danes stanejo pod 15 tisočakov. S tem so iz novih računalnikov skoraj dokončno izrinili DVD-ROMe in CD zapisovalnike. Najvišjo možno hitrost pisanja, 16x, že nekaj časa zmorejo tudi najcenejši izdelki, je pa izdelovalcem še kar nekaj manevrskega prostora ostalo pri prepisljivih in dvoslojnih nosilcih. Nanje namreč večina DVD zapisovalnikov piše s precej manjšimi hitrostmi, tako da je v zadnjem času največ pozornosti usmerjene v te pohitritve. Popravki so dostikrat le kozmetični (za odtenek večja hitrost pisanja), a ker je cena na novo predstavljenih modelov navadno enaka ceni zapisovalnikov, ki so že na tržišču, je nakup novejšega modela vseeno upravičen (če zapisovalnika še nimamo).

Povedati moramo, da industrija nosilcev s podporo visokim hitrostim pisanja zaostaja za izdelovalci zapisovalnikov, tako da prepisljivih nosilcev, ki bi podpirali največje hitrosti pisanja, na trgu še ni. Pri dvoslojnih nosilcih je izbira še vedno dokaj borna (zaenkrat jih ponujata le Verbatim in Ricoh), širšo uveljavitev pisanja v dveh "nadstropjih" pa ovira tudi visoka cena nosilcev, saj so dvoslojni nosilci tudi do 20-krat dražji od enoslojnih.

Preizkusili smo novince treh izdelovalcev, ki se v primerjavi s starejšim modelom iz istih hiš lahko pohvalijo predvsem s hitrejšim pisanjem na prepisljive nosilce. NEC ND-3540A nadomešča model ND3520A. Zapisovalnik se po zunanjosti od predhodnika ne razlikuje, pa tudi sicer bi si upali sklepati, da gre za napravo na enaki zasnovi, izboljšave pa so predvsem posledica novejše strojne programske opreme predvajalnika. Predvajalnik zdaj na nosilce DVD-RW piše s hitrostjo 6x, na DVD+RW pa z 8x. Izboljšano je tudi pisanje na dvoslojne nosilce: na DVD+R DL piše z največ osemkratno hitrostjo, medtem ko je podpora nosilcem DVD-R DL ostala enaka: nanje zmore pisati s hitrostjo največ 4x. Gre za pogon, ki gradi na slovesu predhodnika in ga bo v trgovinah kmalu nadomestil. Za vse, ki imajo model ND-3520A, pa pravzaprav ne prinaša večjih novosti.

Sony je s svojimi zapisovalniki oral ledino, kar zadeva podporo obema formatoma nosilcev, v zadnjem času pa je nekoliko manj opazen, saj so pobudo prevzeli drugi izdelovalci. Model DW-D23A za Sony izdeluje Lite-On, tako da se po lastnostih izdelek ne razlikuje od najnovejših zapisovalnikov tega podjetja. Hitrosti pisanja niso njegova glavna odlika - njegova prednost je majhno ohišje. Medtem ko je globina povprečnega DVD zapisovalnika okoli 19 cm, ima Sony le 17 cm globoko ohišje. Pri večini računalnikov 2 cm razlike ne prinaša nobene prednosti, zato pa bodo po Sonyju toliko raje segli lastniki manjših "okleščenih" ohišij: v tovrstnih računalnikih se pozna vsak centimeter in ob 2 cm krajšem ohišju si lahko pri večini majhnih računalnikov privoščimo precej več svobode pri dostopu do notranjosti in razporeditvi kablov. Hitrosti pisanja so običajne: 16x za DVD+R, samo 12x za DVD-R, 8x za DVD+RW, 6x za DVD-RW in 4x za DVD+R DL. Nosilcev DVD-R DL ne podpira.

Toshiba je eden zadnjih izdelovalcev, ki je predstavil zapisovalnik s hitrostjo pisanja 16x. Model SD-R5372 je tako paradni konj med zapisovalniki tega izdelovalca, omogoča pa pisanje s hitrostjo 8x na nosilce DVD+RW in 6x na DVD-RW. Na dvoslojne nosilce DVD+R DL piše z nekoliko neobičajno, petkratno hitrostjo, medtem ko nosilcev DVD-R DL ne podpira, kar pa ni velika slabost, saj so tovrstni nosilci na trgu zaenkrat še zelo redki. Omeniti velja, da je za največje hitrosti pisanja na prepisljive nosilce pri modelih s starejšo strojno programsko opremo treba poseči po nadgradnji, ki je na voljo na domači strani izdelovalca. Gre za zapisovalnik z za današnji čas običajnimi lastnostmi, ki pa se po hitrosti pisanja brez težav kosa z vsemi konkurenti.

V praksi so se zapisovalniki odrezali zelo podobno. Pisanje na nosilce 16x traja okoli šest minut (Sony za DVD-R porabi dobro minuto dlje, ker podpira hitrost le 12x), medtem ko pri pisanju na prepisljive nosilce izboljšav v primerjavi z zapisovalniki prejšnje generacije ni - zapisovalniki podpirajo hitrosti, večje od 4x, nosilci pa zaenkrat ne. Podpora hitrim dvoslojnim nosilcem prav tako še ni izkoriščena iz istega razloga. Mimogrede, zavedati se moramo, da dvoslojni nosilci v marsikateri DVD komponenti (tudi novi) niso berljivi, čeprav naj bi teoretično bili.

Rezultati meritev hitrosti zapisovanja.

Vsi trije opisani zapisovalniki se lahko pohvalijo s podobno ceno, pa tudi po tehničnih značilnostih in hitrostih pisanja so si podobni. Pri pisanju se za malenkost bolje obnese NECov model, medtem ko je Sonyjeva odlika za tisočaka nižja cena in manjše ohišje zapisovalnika.

NEC ND-3540A

Kaj: DVD zapisovalnik (16x DVD-R, 16x DVD+R, 6x DVD-RW, 8x DVD+RW, 4x DVD-R DL, 8x DVD+R DL).

Zahteve: Vmesnik ATA na osnovni plošči ali dodatnem krmilniku.

Izdeluje: NEC, www.nec.com.

Prodaja: JAE, www.jae.si, (01) 589 62 00.

Cena: 13.920 tolarjev.

Za: Velika hitrost pisanja, ugodna cena.

Proti: Nosilci, ki so trenutno na voljo, še ne podpirajo največjih hitrosti zapisovanja.

Sony DW-D23A

Kaj: DVD zapisovalnik (12x DVD-R, 16x DVD+R, 6x DVD-RW, 8x DVD+RW, 4x DVD+R DL).

Zahteve: Vmesnik ATA na osnovni plošči ali dodatnem krmilniku.

Izdeluje: Sony, www.sonystyle.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Cena: 12.590 tolarjev.

Za: Velika hitrost pisanja, ugodna cena.

Proti: Nosilci, ki so trenutno na voljo, še ne podpirajo največjih hitrosti zapisovanja.

Toshiba SD-R5372

Kaj: DVD zapisovalnik (16x DVD-R, 16x DVD+R, 6x DVD-RW, 8x DVD+RW, 5x DVD+R DL).

Zahteve: Vmesnik ATA na osnovni plošči ali dodatnem krmilniku.

Izdeluje: Toshiba, www.toshiba.com.

Prodaja: Izid, www.izishop.net, (01) 242 83 40.

Cena: 13.560 tolarjev.

Za: Velika hitrost pisanja, ugodna cena.

Proti: Nosilci, ki so trenutno na voljo, še ne podpirajo največjih hitrosti zapisovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji