Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2011 | Teme: foto

Z vrečko pod vodo

Poletje je tu, počasi se bliža tudi čas, ki ga večinoma izkoriščamo za počitnice, največkrat za obmorske. Pravi čas, da si fotoaparate opremimo tudi za ob- in podmorsko fotografiranje.

Fotoaparati so elektronika, elektronika pa stika z vodo ne preživi najbolje, kot vemo. Kot rešitev za to zagato so že skoraj "od nekdaj" na voljo ohišja za fotoaparate, ki varujejo tako pred vodo kot pred pritiskom, ki se v vodi z vsakim metrom občutno zviša. Tudi v Monitorju smo že pisali o takih ohišjih in bili nad njimi seveda navdušeni. Vendar pa smo zapisali tudi kar nekaj neprijaznih opazk.

Prvo, kar bo morebitni kupec takega ohišja ugotovil, je to, da so taka ohišja zelo specifična in namenjena za vsak model fotoaparata posebej. Še več, za nekatere modele fotoaparatov ali pa kar cele blagovne znamke teh naprav, podvodnih ohišij sploh ni. Glede na specifičnost izdelave takih ohišij tudi ne čudi, da so cene izredno zasoljene. Odvisno sicer od modela do modela, a vsaj za majhne kompaktne fotoaparate lahko rečemo, da stanejo približno toliko, kot smo že odšteli za sam fotoaparat. Glede na to, da so ohišja, grobo gledano, le "kup plastike z nekaj gumbi", se zdi taka cena kar pošteno nategovanje. Še posebej, ker je fotoaparat s takim ohišjem velik in ga je nerodno prenašati in dokaj nerodno upravljati. Pa četudi prenese tudi do 40 metrov globine, kar je vsekakor več, kot bodo zmogli amaterji brez kisikovih jeklenk.

Prva alternativa

Prva alternativa podvodnim ohišjem so vsekakor t. i. robustni fotoaparati, ki so narejeni tako, da jim voda ne škodi, ponavadi pa se pohvalijo, da tudi ne kak padec na skalo ali prekuc v mivko. V Monitorju smo jih preizkusili že kar nekaj, nazadnje v majski številki.

Najprej je treba omeniti, da so to večinoma le kompaktni (žepni) modeli in da takega polprofesionalnega modela SLR ne boste našli. Nadalje je treba povedati, da je odpornost proti vodi pri različnih izdelovalcih in modelih različna. Nekateri navajajo le neobčutljivost za občasne pljuske, drugi globino treh metrov, nekateri jih zmorejo celo deset.

Predvsem pa lahko pri bolj ali manj vseh rečemo, da so v spodnjem kakovostnem razredu, tako pri fotografiranju kot pri snemanju video posnetkov. Zakaj je tako, v resnici vedo le izdelovalci, morda si predstavljajo, da je morebitnim amaterskim potapljačem vseeno, kakšne izdelke si bodo naredili med dopustom ... Tako se lahko ponekod nadejamo (še vedno!) zrnatih video posnetkov, neostrih fotografij in še posebej temnih fotografij, glede na to, da bliskavica ni prilagojena za delo v temnejših podmorskih razmerah.

Vsekakor pa je prednost takih fotoaparatov ta, da imamo pri roki vedno le eno samo "škatlo", da nam ni treba posebej paziti še na ohišje in na vodoodbojno silikonsko pasto, ki nas pri slednjih fotoaparat ščiti pred pogumnimi kapljicami.

Torbica za fotoaparat Panasonic TZ-7 je prevelika, zato smo med potopi večinoma fotografirali rob objektiva na torbici.

Druga alternativa

In že smo pri zares alternativnih izdelkih, s katerimi se izognemo nekaterim izmed zgoraj zapisanih slabosti, hkrati pa nam vendarle prinesejo nekaj novih. Govor je o posebnih torbicah ali "vrečkah", v katere pospravimo običajen fotoaparat in ga s tem zaščitimo pred vodo. Podobno kot pri ohišjih torej, le da gre za bolj univerzalne izdelke (ena torbica je združljiva z več modeli fotoaparatov), ki so tudi veliko enostavneje izdelani in zato cenejši. Preizkusili smo izdelke Dicapac, ki so med najbolj znanimi, Google pa nas hitro prinese tudi do konkurence, tudi v Sloveniji.

V resnici gre res za "vrečko", izdelano iz debelejše prozorne plastike, ki ima spredaj prostor za objektiv, fotoaparat pa vanjo vstavimo od strani. Vodo zadržuje plastična "zadrga" in dve plasti "ježka", s katero zaprto zadrgo še dodatno dvakrat zavijemo in zatesnimo. Sliši se nekoliko nezanesljivo, vendar izdelovalec zagotavlja tesnenje do 10 metrov globine (kot rečeno, je v večjih globinah vedno večja težava višji pritisk, zaradi katerega lahko voda pronica tudi skozi najmanjše reže). Mi smo izdelek uporabljali do globine pet metrov in s tesnenjem nismo imeli nobenih težav.

Različne torbice so združljive z različnimi modeli fotoaparatov, pri čemer se prilagaja večinoma velikost torbice in velikost "objektiva" oz. prostora za fotoaparatov objektiv, ki mora seveda imeti prostor tudi za premikanje ven/not oz. za zumiranje. Modeli, ki so namenjeni fotoaparatom SLR, imajo tako že kar dolgo plastično "cev", v katero lahko spravimo ustrezen objektiv. Ker imajo ti fotoaparati vse upravljanje urejeno s pomočjo kolesca na zgornji strani, imajo modeli torbic zanje tudi poseben tulec, skozi katerega lahko s prstom upravljamo to kolesce.

Upravljanje fotoaparata v podvodnih torbicah je tudi sicer najtežji del pri delu s fotoaparatom. Zavedati se namreč moramo, da je zaščitna plastika dokaj debela in trda, to pa pomeni, da skoznjo precej težko pritiskamo na ustrezne gumbe, kaj šele na za dotik občutljiv LCD zaslon, ki ga premorejo nekateri modeli. In če že zadenemo ustrezen gumb, nam bo globokomorski pritisk torbico tako zelo pritisnil ob fotoaparat, da boste poleg nje nehote pritisnili še kaj drugega. Če boste dovolj globoko, seveda.

Torbica ne sme biti prevelika, sicer je na fotoaparatu zelo težko "zadeti" pravo tipko ali sprožilec.

Pri odločitvi o nakupu se morate zamisliti tudi nad tem, da je vsaj malce globlje pod vodo skorajda nujno uporabljati bliskavico, sicer so izdelki pretemni in predvsem brez rdeče komponente, se pravi zelo modro-zeleni. Seveda ne bo odveč čista voda, saj bliskavica sicer izpostavi prav vsako zrnce in nečistočo, ki plava v vodi. Težave z modro-zelenim odtenkom lahko do neke mere odpravi poseben scenski program za podvodno fotografiranje, ki ga imajo nekateri modeli (ta v resnici fotografijo nekoliko pordeči), vendar je fotografija z bliskavico skorajda edina rešitev (če seveda s seboj ne nosimo ločene osvetlitve, česar dopustniki ponavadi vendarle ne počnemo). Težava je v tem, da bliskavica skozi velikokrat zgubano plastično folijo pogosto komajda deluje, oz. deluje neenakomerno razpršeno. Namenska podvodna ohišja so pri tem najboljša, saj imajo okence za bliskavico, poleg tega pa še poseben razpršilec svetlobe iz motne plastike.

Video pod vodo

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate tudi filmčke, ki smo jih posneli s torbicami Dicapac. Upoštevajte, da mali Olympus FE-4000 za video ni ravno najboljši...

www.monitor.si/dicapac1

www.monitor.si/dicapac2

www.monitor.si/dicapac3

Praktične izkušnje

Preizkusili smo tri različne torbice, za SLR Nikon D80, za kompaktni fotoaparat Panasonic TZ-7 in za majhen žepni model Olympus FE-4000.

Še največ težav smo imeli s Panasonicom, saj lahko rečemo, da je Dicapac torbica zanj bolj ali manj neuporabna. Je namreč prevelika, zato fotoaparat v njej pleše. Zato je bolj ali manj nemogoče "zadeti" katerokoli tipko, hkrati pa se zaradi "zračnosti" premika objektiv. Večina izdelkov ima tako "poslikan" tudi rob objektiva, tudi zato, ker ima TZ-7 precej širok zajem (25 mm), česar torbica, ki je prirejena za kar nekaj različnih fotoaparatov, ne predvideva.

Model torbice za Canon se je obnesel zelo dobro, pri čemer pa je bilo kljub vsemu treba paziti, da je bil objektiv v torbičini "cevi" pravilno poravnan. Z "naprstnikom" smo fotoaparat lahko lepo upravljali.

Koristno je, če ima fotoaparat poseben scenski program za podvodno fotografiranje, drugače bodo izdelki preveč modrikasti. Na fotografiji morska zvezda v globini štirih metrov in na površju. V globini očitno primanjkuje rdečih odtenkov.

Še najmanj težav smo imeli z žepnim Olympusom, saj je bila torbica zanj ravno prav velika (majhna), da je fotoaparat lepo objela in ga pritrdila. Tudi pod vodo smo zato lahko skoraj brez težav zadeli vse nastavitvene tipke, nekaj težav je bilo le s sprožilcem, ki je bil pod večjo zračno "gubo", a se je pod vodo, zaradi pritiska, zmanjšala. Pogrešali smo tudi boljšo vidljivost LCD zaslona, saj se je zaradi pritiska plastična folija delno prilepila na zaslon, zato smo morali podvodne lepote fotografirati bolj na slepo.

Vsekakor pa menimo, da so podvodne torbice ali "vrečke" lahko zelo zanimiv in dovolj poceni izdelek, da ga lahko priporočimo amaterskim podvodnim dopustnikom. Vendar le, če svoj fotoaparat pred nakupom z izbrano torbico tudi preizkusite, pa četudi le na kopnem.

Dicapac

Podvodna zaščita za fotoaparate.

Izdeluje: Dicapac, www.dicapac.com.

Prodaja: Seul, www.vodotesne-torbice.si.

Cena: WP-570 (za Panasonic TZ-7) 50 EUR, WP-S5 (za Nikon D80) 90 EUR, WP-410 (za Olympus FE-4000) 35 EUR.

Za: Ugodna cena, enostavna raba, fotoaparat v torbici je manjši in enostavnejši za uporabo kot v podvodnem ohišju.

Proti: Torbice za nekatere fotoaparate niso najbolje prilagojene, težje upravljanje kot s podvodnimi ohišji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji