Objavljeno: 31.8.2007 18:08 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Julij-avgust 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Xerox Phaser 6360DN

Xerox 6360DN v osnovni različici vsekakor ne daje slutiti, da gre za zmogljiv pisarniški tiskalnik. Morda zaradi predala za papir, ki je v standardno opremljenem paketu le eden, in še to zgolj 250-listni.

Velikost tiskalnika in predala pa ni vse. Gre za marljivega pisarniškega delavca, saj navedeno zmore več kot 40 strani na minuto, tako črno-belo kot tudi barvnih. Predale za papir seveda lahko razširimo: različica DT prinaša predal za dodatnih 550 listov, najzmogljivejša DX pa za celih 1100 listov papirja. V vse tri omenjene izvedenke je že vgrajena enota za tiskanje na obe strani. V tiskalniško zelo zahtevnih delovnih skupinah pa bodo pogrešali možnost sortirnika ali spenjanja, saj na tiskalnik teh dodatkov ni moč namestiti.

Tiskalnik upravljamo prek menuja, ki se izrisuje na večvrstičnem zaslonu LCD, in le malo je treba, da se navadimo upravljati večino najpomembnejših funkcij. Vse zmožnosti lahko upravljamo tudi na daljavo, prek priloženega programa za nadzor ali prek spletnega vmesnika. Na zgornji strani najdemo še kartuše z barvilom, pri čemer so valji ločeni. Kasete z barvilom so pokrite z nekakšnim pokrovom, ki je oblikovno najbolj zgrešen del tiskalnika. Nam je namreč uspelo barvilo večkrat "stresti" iz tiskalnika, saj se potiskani papir delno odlaga na njem in že najmanjši dotik uporabnika povzroči, da se sname iz ležišča in glasno poleti z mize. Nerodno. Sicer je tiskalnik nezahteven za rabo - drugih težav z njim med preizkusom nismo imeli.

Po celonočnem počitku bo tiskalnik zjutraj prvo stran "izdavil" po dobrih 40 sekundah in to ni malo. Vse naslednje strani pa bodo na odlagalniku že 10 sekund po tem, ko začnemo tiskati. Tudi sicer tiskalnik ni počasen. Izpisovanje 50 strani črno-belega poročila je trajalo minuto in 21 sekund, trikrat po devet strani barvnega poročila z grafikoni pa le 46 sekund. Ob preklopu na tiskanje na obe strani se je čas za izpis 27 strani sicer podaljšal na minuto in 18 sekund, a je to še vedno nadpovprečen rezultat. Težav nismo imeli niti pri tisku velikih in zahtevnih predlog, saj je naslovnica PDF visoke kakovosti prilezla iz tiskalnika že po 16 sekundah, pa tudi slika pri največji ločljivosti iz programa Photoshop ni časovno prav nič zaostajala. Pozna se, da je v tiskalnik vgrajen hiter, kar 1 GHz procesor za obdelavo prejetih dokumentov.

Malo manj kot nad hitrostjo smo bili navdušeni nad kakovostjo. Kljub ločljivosti 2400 × 600 pik na palec so bile natisnjene bitne slike nekam medle, z opaznimi prehodi med barvami. Še huje pa je, da tudi tisk besedila ni bil preveč dober, saj so bile črke kar nekako "kosmate"; vsekakor slabše kot pri nekaterih konkurenčnih tiskalnikih.

Kljub temu je to predvsem hiter tiskalnik, kakovost odtisa pa je (očitno) drugotnega pomena. Ker ni nekaterih dodatkov (npr. sortirnika ali večje kasete za papir), je tudi cena dokaj ugodna, razmeroma ugoden je tudi strošek izpisa posameznega lista.

Xerox Phaser 6360DN

Hitrost: 10

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 2400 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 42 strani na minuto.

Cena: 1337 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 7 centov.

Prodaja: Panna, www.panna.si.

Za: Hitrost tiska, velikost tiskalnika, ugodna cena.

Proti: Glasnost, kakovost bitnih odtisov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji