Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Jure Forstnerič, vodja laboratorija | Monitor Januar 2016

Windows 10, a tudi Siri

Čeprav imam občutek, da se letos zame, kar zadeva orodja (tako strojna kot programska), ni nič kaj bistvenega spremenilo, je kljub temu nekaj omembe vrednih novosti. Med redne nadgradnje vsekakor sodi nadgradnja domačega računalnika s pogonom SSD. To bi sicer res moral opraviti že zdavnaj, a se dela nekako nisem lotil, glede na način uporabe (namizni računalnik, ki je praktično ves čas prižgan in kar najbolj uporabljen za igre) sem pač čakal, da cene večjih pogonov (500 GB) padejo do razumnih meja.

Pomembnejši je nakup novih tipkovnic. Vem, vem, sliši se čudno, koga brigajo tipkovnice. Sam sem bil dolgo časa takega mnenja, a nam je eden izmed naših uvoznikov za krajši preizkus posodili nekaj mehanskih tipkovnic. Po kaki uri rabe sem bil prepričan, da to enostavno potrebujem. Temu se je pridružil še Anže, urednik, Matjaž, pa se je le režal. On že skoraj dvajset let uporablja isto (mehansko) tipkovnico, IBMovo legendarno Model M.

Sam sem si omislil dve podjetja Das Keyboard (naj vas ime ne zavede, v resnici gre za Američane, ne Nemce), eno za službeno rabo, drugo za doma. V službi tako vsaj po glasnosti tipkanja konkuriram uredniku, moja Das Keyboard Professional uporablja Cherryjeva stikala MX Blue, ta so po občutku fenomenalna, a noro glasna. Doma si take glasnosti nisem privoščil, tako ima model Ultimate stikala MX Brown. Še vedno dober občutek, a je vse skupaj veliko tišje.

Velika razlika je tudi ta, da na modelu Ultimate ni odtisnjene prav nobene črke oziroma znaka. Slepo tipkam že od otroštva, tako da me pri tipkanju to niti malo ne ovira, priznam pa, da kdaj kak znak (recimo &, % in podobne) malo iščem. V službi si tega raje ne privoščim, zato uporaba modela Professional z odtisnjenimi slovenskimi znaki.  

V programski sferi sem, kot veliko naših bralcev in piscev, vsaj doma preklopil na Windows 10. Nad sistemom sem navdušen, (razen Applovih grafičnih gonilnikov zanj) deluje res dobro, predvsem hitro. S programi nisem imel še nobenih težav, tudi prastara igra Heroes of Might & Magic 3 (iz leta 1999) deluje brez težav (celo prek omrežja!).

Druga, nekoliko bolj nenavadna novost pa je uporaba Applove Siri na iPhonu. Že nekaj let namreč poslušam Podcaste, vedno prek Applovih navadnih slušalk. Te imajo tudi tipki za glasnost in tipko, za katero sem pred kratkim ugotovil, da rabi za priklic Siri. Tako lahko zdaj, ne da bi iz žepa vlekel telefon, koga pokličem ali preverim, kaj me čaka na koledarju (koristno predvsem med vožnjo). Sicer je treba kar nekaj iznajdljivosti pri govorjenju naših imen – »Matjaž« je treba izgovoriti nekako kot »Metjas«. Tu sem šele v fazi spoznavanja, kaj vse je sposobna početi, a za osnovno rabo je presenetljivo koristna. Me prav zanima, kaj bom čez leto dni pisal o uporabi Cortane na Windows 10. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji