Objavljeno: 28.2.2006 01:28 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2006

Vsi programi v žepu

USB flash pomnilnikom oz. USB ključem, kot jim "ljubkovalno" rečemo, je uspelo to, kar so poskušali številni izdelovalci pomnilniških nosilcev: v osebnih računalnikih so nadomestili disketne enote. Čedalje večja zmogljivost ključev pa danes pomeni, da lahko s seboj poleg dokumentov nosimo tudi programe, z vsemi nastavitvami in dodatki.

Ključ z zmogljivostjo 256 MB ali več je danes na voljo za dokaj malo denarja. Večina uporabnikov, ki na ključu nima shranjenih večpredstavnih datotek (dosti ključev je npr. tudi MP3 predvajalnikov), pravzaprav ne potrebuje toliko prostora za svoje dokumente. Ker nakup ključa z manjšo zmogljivostjo ni smiseln, saj pri ceni ne prihranimo skoraj ničesar, je na večini pomnilniških ključev dovolj prostora še za kaj več, npr. seminarske naloge zadnjega leta in nekaj pdfjev.

V spletu so se tako pojavili prvi programi, ki jih namestimo kar na USB ključ. To samo po sebi ni nič posebnega, saj lahko to postorimo z vsakim programom, če je na ključu dovolj prostora. A te programe so prilagodili tako, da za delovanje ne potrebujejo datotek, shranjenih v sistemskih mapah sistema oz. kje drugje na krajevnem disku računalnika. Vse datoteke so shranjene na USB ključu in tudi ko spremenimo katero izmed nastavitev programa, se sprememba shrani na USB ključ in jo odnesemo s seboj, ko ključ iztaknemo iz računalnika; v računalniku torej za nami ne ostane niti sled.

Ker je šlo sprva predvsem za ljubiteljske projekte, so programerji najprej prilagodili odprtokodne programe. Na spletni strani Portable Apps (www.portableapps.com) so zbrani programi, kot so Thunderbird, Firefox, Gaim in celo paket OpenOffice.org, namenjeni namestitvi na USB ključ in poganjanju neposredno z njega. Tako npr. nastavitve za elektronsko pošto in gesla za poštne predale nosimo s seboj na ključu. Pri tem je nevarnost zlorabe, ko prebiramo pošto na javno dostopnem računalniku, precej manjša, kot če bi zagnali klasično nameščen Thunderbird.

Podjetji SanDisk in M-Systems, dva izmed vodilnih izdelovalcev flash pomnilniških nosilcev, sta pred dobrim letom podprla projekt U3, ki gre v primerjavi s prenosnimi programi še korak dlje. Gre namreč za okolje s posebnimi programi, ki jih izvajamo prek skupnega uporabniškega vmesnika. USB ključ je tu razdeljen na dva razdelka. Na prvem je okolje U3, na drugem, ki sprva Oknom ni viden, pa so nameščeni programi in shranjeni naši dokumenti. Ko se zažene okolje U3, se v Raziskovalcu pokaže še drug razdelek. Delo z U3 poteka prek preglednega vmesnika, ki nekoliko spominja na začetni menu v okolju Windows XP, le da se gumb U3, s katerim imamo dostop do menuja, namesti v opravilno vrstico ob uro. Prek vmesnika lahko nato programe nameščamo, poganjamo in odstranjujemo ter dosežemo dokumente na USB ključu.

Začetni menu okolja U3

Okolje U3 je na ključ že nameščeno ob nakupu podprtega USB ključa, zaenkrat pa ni na voljo kot samostojen program, ki bi ga lahko namestili na katerikoli ključ. Gre namreč za plačljiv program, za katerega izdelovalec USB ključa plača licenčnino, prav tako so (za razliko od programov na PortableApps) nekateri programi U3 plačljivi. Trenutno je na voljo več kot sto programov, med katerimi seveda ne manjkajo U3 različice odprtokodnih projektov, kot sta Firefox in Thunderbird, pred kratkim pa so za U3 prilagodili tudi pisarniški paket OpenOffice.org.

Preizkusili smo Verbatimov USB ključ Store'n'Go U3 Smart Drive, na katerem je že nameščen sistem U3. Sistem se, če imamo vklopljen samodejni zagon, zažene takoj, ko vtaknemo ključ. U3 lahko tudi namestimo v računalnik, tako da je začetni zagon po vklopu ključa hitrejši in nam ni treba čakati okoli 20 sekund, kolikor sicer traja zagon. Vmesnik je pregleden in preprost, tako da se bodo v njem hitro znašli tudi manj vešči uporabniki. Ko se vmesnik U3 zažene, postane sistemu viden tudi drug, prej skrit razdelek s programi in dokumenti. Dostop do programov lahko tudi zaklenemo z geslom, tako da v primeru, če USB ključ, denimo, izgubimo, nepooblaščeni nimajo dostopa do naših podatkov. Moteče je, da ta razdelek ni viden brez zagona okolja U3. Dokumenti, ki so shranjeni na ključu, so tako dostopni le v okolju Windows (2000 in XP), saj U3 za druge operacijske sisteme še ni na voljo.

Vsaka dobra zamisel seveda hitro dobi posnemovalce. Odprtokodni projekt FramaKey ponuja podobno okolje kot U3, le da ga lahko namestimo na vsak (dovolj prostoren) USB ključ. Okolje je zaenkrat na voljo le v francoščini in za okolje Windows, pa tudi seznam programov je še dokaj omejen, tako da gre za okolje, ki se bo moralo v prihodnje še dokazati.

Okolje Framakey je zaenkrat še dokaj slabo podprto s programi.

Današnji USB ključi ponujajo precej več kot le prostor za shranjevanje datotek. Gre za pravi "računalnik v malem", ki si za delovanje sposodi zaslon in tipkovnico računalnika (no, pa procesor tudi...), v katerega ga priklopimo, vse programe in datoteke pa nosimo s seboj. Tako se vedno, ne glede na to, kje smo, usedemo pred znano okolje z našimi programi in vedno dostopnimi dokumenti.

Verbatim Store'n'Go U3 SmartDrive 1 GB

Kaj: USB ključ z nameščenim okoljem U3.

Izdeluje: Verbatim, www.verbatim.com.

Prodaja: JAE, www.jae.si; Trion, www.trion.si.

Cena: 19.990 tolarjev.

Za: Preprosta namestitev, pestra izbira programov.

Proti: Deluje v okoljih Windows 2000 in XP.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji