Objavljeno: 14.6.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2016

Vsestranska zapestna spremljevalka

Pametna ura je nekakšen mini računalnik na našem zapestju, sposoben najrazličnejših nalog. V bistvu znajo in zmorejo pametne ure ponuditi bistveno več, kot se zdi na prvi pogled. Le priložnost jim moramo dati.

Pametne ure ne obvladajo le prikaza časa, vremena in števila sporočil, ki nas čakajo v pametnem telefonu, katerega podaljšek pravzaprav so. Z nekaterimi lahko celo igramo njim prilagojene igre. V svojem bistvu so zelo podobne pametnim telefonom, saj so možnosti in načini rabe še najbolj odvisni od aplikacij, ki so na voljo zanje. Zato smo pokukali na aplikacijsko tržnico platforme Android Wear, ki je tudi najbolj razširjena v svetu pametnih ur, in poiskali aplikacije, s katerimi je naša pametna ura postala zapestna naprava, ki se je ne bi sramoval niti James Bond.

Posebej zadnje generacije pametnih ur, kot sta Motorolina Moto 360 in Huawei Watch, že privzeto obvladajo celo vrsto funkcij, a ker tudi Google stalno izboljšuje sistem Android Wear, se tudi ure sproti učijo novih zvijač. Prepričani smo, da bodo pametne ure že »jutri« znale vklopiti (in nastaviti) pametni kavomat ter odkleniti vrata sodobnega avtomobila. Dotlej pa se lahko navdušujemo nad drugimi aplikacijami, ki pametnim uram in njihovim lastnikom razširjajo obzorja. Nekatere med njimi so povsem po krivici prezrte na spletni tržnici Google Play.

Ljubitelji hitrosti imajo novo igračo …

Prikaz hitrosti gibanja

Večina ur, ki delujejo na platformi Android Wear, ima že vgrajen senzor GPS, če ga nima, pa je še večja verjetnost, da je ta v pametnem telefonu. Funkcionalnosti senzorja večina pametnih ur in telefonov uporablja le za določanje lokacije, aplikacija Speed Wear pa ga uporablja za prikaz hitrosti gibanja in pametno uro spremeni v indikator hitrosti. Speed Wear lahko prikazuje trenutno hitrost, povprečno hitrost ali najvišjo hitrost, aplikacija pa seveda spremlja vse podatke o hitrosti (in lokaciji). Navdušence (in obsedence) nad hitrostjo tako razveseljuje med tekom, kolesarjenjem, planinarjenjem ali vožnjo z avtomobilov, vlakom, čolnom … Posledično tudi hitrost prikazuje v km/h, mph ali vozlih. Natančnost prikaza je seveda povsem odvisna od natančnosti sprejemnika GPS v uri ali telefonu.

Vohunska kamera/mikrofon

Ker smo že v začetku podražili z omembo Jamesa Bonda, je prav, da hitro pokažemo eno izmed »vohunskih« funkcionalnosti. Pametna ura namreč lahko deluje kot vohunska kamera ali mikrofon, prek katerih si ogledamo ali poslušamo tisto, kar vidita (snemata) pametni telefon ali tablica. Ena najboljših aplikacij za to početje sliši na ime LookBehind, saj zna na naše zapestje prenesti tudi video. Seveda omenjena aplikacija ni namenjena le vohunjenju za partnerjem, temveč jo lahko s pridom uporabimo tudi za gledanje okoli vogala, pri popravilu težje dostopnih stvari v motornem prostoru avtomobila ipd. Aplikacija LookBehind zna celo zagnati kamero na mirujočem pametnem telefonu, podpira pa tudi približevanje motiva. Za piko na i nam vmesnik postreže še z ikono s stanjem baterije pametnega telefona, tako da v vsakem trenutku vemo, koliko časa bomo lahko še nadaljevali s svojim početjem. Podobno funkcionalnost ponudi tudi aplikacija PixtoCam for Android Wear.

Kak starejši (a še vedno pametni) telefon lahko domiselno spremenimo v vohunsko kamero …

Iskanje izgubljenega/založenega telefona

Večina uporabnikov niti ne pomisli, da bi ob pomoči pametne ure tudi poiskala telefon, ki ga je založila ali izgubila. Na tržnici Google Play je več aplikacij s tako funkcionalnostjo. Nam je všeč predvsem aplikacija Wear Aware, ki se obnaša kot aktiven povodec – čim se od telefona oddaljimo (pre)daleč, bo namreč ura zapiskala in zavibrirala. Brezplačna aplikacija podpira tudi glasovne ukaze in zna na daljavo vklopiti telefon, da ga uporabnik lažje najde.

Daljinski sprožilec

Uporabniki telefonov Nexus in vsi drugi, ki so si v pametni telefon naložili aplikacijo Google Camera, lahko pametno uro uporabijo tudi za proženje fotografij na daljavo in vklop snemanja video posnetkov (če smo telefon, denimo, postavili na stojalo, polico, trinožnik …).

Diktafon

Sistem Android Wear sicer obvlada zajem zvoka, a ga v jamesbondovsko zapestno uro, ki obvlada snemanje pogovorov, opomnikov ipd., spremeni šele aplikacija Wear Audio Recorder (pa tudi kakšna druga). Njena največja prednost je v tem, da zna delovati v ozadju in tudi takrat, ko zaslon ure ni dejaven. Premore celo nekaj tehnologij filtriranja hrupa. Zvok shranjuje neposredno v napravo, od tam ga lahko takoj naložimo v Google Drive, Dropbox ali na kak drug kraj za oblačno hrambo podatkov.

Daljinec pametnega telefona

Aplikacija Toggles Wear povsem zasluženo sodi med najbolj priljubljene aplikacije za pametne ure, saj uporabniku omogoča vklop in izklop številnih nastavitev in funkcij pametnega telefona. Tako lahko hitro in enostavno upravljamo brezžično (WiFi in Bluetooth) povezavo, nastavitev zvoka in celo vklopimo bliskavico telefona, da nam rabi kot baterijska sijalka … Aplikacija Toggles Wear prav tako obvlada (omejeno) iskanje založenega/izgubljenega telefona, ki smo ga že opisali.

Ura kot vodna tehtnica

Pametna ura nam seveda lahko pomaga tudi pri delu. Aplikacija Bubble Level jo domiselno spremeni v vodno tehtnico in nam pomaga natančno obesiti sliko, stensko uro, ustrezno podložiti mizo ipd. Pozna več različnih načinov delovanja, a nalogo spravljanja stvari v ravninski položaj resnično obvlada. Grafično deluje precej bolje na urah s kvadratnim zaslonom, a tudi uporabniki ur z okroglim zaslonom ne bi smeli imeti večjih težav pri lovljenju »centra«.

Ura in zvočnik

Ime aplikacije Wear Speaker je (vsaj) malce zavajajoče, saj večina pametnih ur še vedno ne podpira možnosti sprejemanja in opravljanja glasovnih klicev s same ure (novejši modeli so k sreči izjeme!), a zato omenjena aplikacija precej popravi uporabniško izkušnjo na starejših urah. Wear Speaker namreč uporabniku omogoči, da na uri sprejme klic, nato pa takoj aktivira zvočnik na telefonu in mu tako omogoči, da celoten pogovor opravi brez dotika pametnega telefona. V aplikaciji lahko celo nastavimo, da lahko celo privzeto sprejema klice na ta način, prek ure krmilimo tudi glasnost zvočnika na telefonu.

YouTube na zapestju

Vemo, slišati in videti je precej nesmiselno, a predvajanje video posnetkov s spletišča YouTube na majhnem zaslonu pametne ure ima svoje prednosti. Predvsem bomo z rabo aplikacije Video for Android Wear (kratkotrajno) navdušili prijatelje in znance, na dolgi rok pa je verjetno vendarle ne bomo uporabljali. Video posnetki so na 5- in večpalčnih zaslonih sodobnih telefonov namreč videti (in slišati) neprimerno bolje.

Igra s kovancem

Uporabniki pametnih ur in pametnih telefonov so med najbolj zagretimi, ko gre za mobilno plačevanje, redkeje uporabljajo tudi gotovino kot plačilno sredstvo. A kaj, ko so tudi kovanci lahko še kako uporabni. Denimo, ko je treba sprejeti odločitev, izbrati stran igrišča, človeka za nalogo … No, če ni pri roki kovanca, je pa na zapestju pametna ura z aplikacijo Coin Flipper, je tudi ta zadrega enostavno rešljiva. Še celo govorne ukaze podpira, tako da je vse skupaj videti resnično enostavno in zanimivo, ko ura vrti obe strani kovanca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji