Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2016

Vse povezano v splet

Berlinski sejem IFA vsako leto ponudi temeljit pregled izdelkov, ki so ali pa bodo naprodaj. Na sejmu sicer vsako leto kakšno podjetje manjka, a velika večina jemlje Berlin resno in skuša novinarje in obiskovalce prepričati, da si zaslužijo pozornost.

Poleg zabavne elektronike je na sejmu tudi veliko izdelovalcev bele tehnike in ta del ponudbe je vsako leto polnopravnejši del zabavne elektronike. Toliko pečic, hladilnikov, štedilnikov in drugih kuhinjskih pripomočkov z vgrajenimi zasloni na dotik še ni bilo na kupu. Vrhunec te ponudbe je najbrž LGjev hladilnik z zaslonom na dotik, ki ga ženejo deseta Okna. Koliko bodo te reči uporabne, je zaenkrat nemogoče napovedati, a že njihova količina napoveduje, da se industrija resno trudi v tej smeri. V splet povezane naprave so sicer navadno združene pod dežnikom »interneta stvari«, a je bilo to frazo redkeje zaslediti. To morda ni slab znak, saj je tako poimenovanje nastalo, ko je bilo povezovanje teh naprav še v povojih. Letos pa smo dobili občutek, da je v splet povezan hladilnik nekaj povsem običajnega.

Huawei meni, da je napočil čas za obuditev barvnih telefonov, ki so izumrli s prvimi Nokiinimi Lumiami.

OLED

Plazme so imele boljšo sliko kot televizorji LCD in škoda je, da so slednji prevladali. Dobra novica pa je, da je med televizorji vedno več tehnologije OLED. Najresneje je OLED zagrabil LG in letos je svoj zanos le še povečal. Hodnik za vstop na njihovo stojnico so popolnoma prekrili z 200 televizorji OLED in na njih vrteli impresiven demo. Tako so na hodniku obiskovalcem plavali nad glavo kiti in meduze. Ko v živo vidiš črnine, ki jih je televizor OLED zmožen pokazati, je doma vedno težje gledati v zaslon LCD. Poleg LGja je televizorje OLED predstavil še Philips, ki je v svoje vgradil še njihovo tehnologijo Ambilight, in ni bilo videti, da kaj dosti zaostaja za LGjem. Samsung in Sony še vedno stavita na LCD oziroma njegovega naslednika, LCD s kvantnimi pikami, ki je cenejši za proizvodnjo. To je tudi edini adut, ki ga LCD še ima, saj so zasloni OLED še enkrat dražji. Na letošnjem sejmu smo tudi dokončno pokopali 3D, saj praktično ni bilo televizorja, ki bi se oglaševal s to oznako. Televizorji sicer še vedno zmorejo prikazovati sliko 3D, a se s tem nihče več ne hvali.

Huawei

Huawei je dan pred sejmom na svoji tiskovni konferenci predstavil dva nova telefona in tablico. Telefona sta del srednjega segmenta in slišita na ime Nova. Manjši model je na videz zelo podoben Nexusu 6P, kar je mogoče le pozdraviti, večji Nova Plus pa je bolj podoben telefonom Mate. Oba imata procesor Snapdragon (625) in tri gigabajte pomnilnika, tako da gre za dobro založeni napravi, predvsem pa je dobrodošla velikost baterije, ki je pri petpalčni novi 3020 mAh in bi ob razmeroma varčnem procesorju znala zagotoviti zelo spodobno avtonomijo. Največja uganka je, zakaj ta dva telefona sploh sta na voljo, saj takšne specifikacije Huawei dobro pokriva s svojo serijo Honor.

LGjev hladilnik z Windows 10.

Poleg telefonov so predstavili še 8,4-palčno tablico MediaPad M3, ki je lepa in dobro narejena (beri: kovinska) tablica, ki jo pač žene Android, ki na tablicah še vedno krepko zaostaja za iOSom.

Najzanimivejši del predstavitve sta bili dve novi barvi telefona Huawei P9. Po poplavi črnih/sivih/zlatih telefonov je bilo užitek videti rdeč oziroma moder telefon. Glede na konsolidacijo strojne moči med konkurenco v najvišjem cenovnem razredu bodo podrobnosti, kot je barva, vedno pomembnejše, saj od barvnih (plastičnih in ne kovinskih) Lumij že dolgo nismo videli dobrega barvnega telefona. Rdeč in moder P9 sta odgovor na to sušo.

Samsung

V tednu, ko se je odvijal IFA, se je o Samsungu govorilo predvsem zaradi njihovega odpoklica Galaxy Note 7. Nekaj telefonom je razneslo baterijo, tako da so ustavili prodajo in 2,4 milijona kupcem začeli brezplačno menjati naprave. Samsungov najbolj izpostavljen izdelek je tako bila ura Gear S3. Gre za večjo različico lanske S2, ki podpira standardne paščke, ima anteno GPS in pozna različico z LTE. S2 ni slaba pametna ura in S3 je videti dostojna naslednica.

Nova ura - Samsung Gear S3.

Lenovo/Motorola

Stojnica Lenova je bila enako zmedena kot njihovi liniji pametnih telefonov. Na polovici smo lahko gledali telefone Lenovo Vibe, ki z Motorolinimi (Lenovo je Motorolo kupil od Googla) napravami nimajo skorajda nič skupnega. Ko jih vidimo takole na kupu, se le spomnimo, kakšna škoda je, da Lenovo pri nas ne prodaja Motorolinih izdelkov. Med njihovimi telefoni je bil sicer zvezda Moto Z, saj lahko nanj priklapljamo dodatke. Tako na zadnjo stranico zelo preprosto priklopimo fotoaparat, zvočnik ali lepše ohišje. Gre za zelo preprost način menjavanja modulov in telefon je nadvse lep. Omeniti velja še Moto G četrte generacije, ki je najbrž najboljši poceni telefon na trgu, a ga pri nas uradno ni.

Lenovo je prijetno presenetil še s tablico/računalnikom Yoga Book. Gre za tablico s pokrovom, ki ga lahko uporabljamo kot tipkovnico ali kot površino, ki zaznava dotik. Po njej lahko pišemo in pisavo bo celo zaznala, če damo vmes kos papirja in tako dobimo takojšnjo digitalno kopijo napisanega. Gre za izjemno lahko 10-palčno napravo, ki bo na voljo z Okni in Androidom. Tudi cena ne bo prehuda, saj bo stala okoli 500 evrov. Po videnem sodeč povzroča največ skrbi uporaba 2,4 GHz procesorja Atom s 4 gigabajti pomnilnika. Kako se bo ta naveza obnesla pri resni rabi, bo treba še preizkusiti, a Yoga Book je bil ena najzanimivejših novih naprav na sejmu.

Motorola pri telefonu Moto Z stavi na dodatke.

Sony

V Sonyju ne vedo več, kaj bi naredili s svojimi telefoni. Tokrat so predstavili Xperio XZ, ki je soliden telefon, ki (spet) obljublja zelo dobro kamero, a smo to zgodbo od Sonyja že tolikokrat slišali, da dvomimo, da bo tokrat kaj drugače. Večje razočaranje je nova Xperia X Compact, ki je plastična in strojno šibkejša od železne XZ. Xperie Compact so bile do zdaj edina resna izbira za ljudi, ki so hoteli močan majhen androidni telefon, letošnji model pa žal preveč varčuje, da bi spadal v najvišji razred. Več zanimanja kot telefoni so na Sonyjevi stojnici poželi njihovi fotoaparati. Predvsem serija brezzrcalnih naprav Alpha vedno znova navdušuje.

Showstoppers

Dan pred začetkom sejma je bil dogodek Showstoppers, na katerem se novinarjem predstavijo manjša podjetja. Nekatera so svoje izdelke naredila ob pomoči Kickstarterja in s kampanjo Indiegogo, a je bilo tokrat med njimi tudi nekaj bolj uveljavljenih imen.

Med izdelki je bilo veliko brezžičnih slušalk. Torej takšnih, kot so Samsungove IconX, ki smo jih popisali v tej številki. Med vsemi so izstopale Here One, ki so trenutno še v razvojni fazi, a jih je bilo mogoče tudi preizkusiti. Gre za popolnoma brezžične slušalke, ki jih spremlja aplikacija za iPhone, s katero lahko odstranimo nezaželene zvoke iz okolice. V praksi sistem deluje presenetljivo dobro. Tako smo lahko glasnost okolja povečali, zmanjšali in odstranili okoliške zvoke ter tako slišali le človeka pred seboj. Zvok se obdeluje v slušalkah in je brez zamika. Kako bo z avtonomijo pri končnem izdelku, seveda niso povedali.

Na Showstoppers so bili tudi iRobot in drugi izdelovalci robotov, ki nam olajšajo pospravljanje. Med njimi je izstopal Window mate, robot iz dveh delov, ki ju postavimo na obe strani okna. Vmes je krpa in oba dela se z magneti sestavita v eno enoto. Ta nato kot Roomba drsi po tleh po oknu in ga čisti. Robota je bilo mogoče videti med čiščenjem in kdor je kdaj pomival okna, bo težko ostal ravnodušen.

Brezžične slušalke so v modi. In ne le zato, ker se jih je lotil tudi Apple. Na sliko prihajajoči model HereOne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji