Objavljeno: 29.9.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2020

Vse o igralnih konzolah - Vojna konzol

Letošnja praznična nakupovalna sezona bo prinesla novo generacijo igralnih konzol, ki bodo v dnevni sobi omogočale igranje do zdaj nevidenih naslovov. Ker je množična posvojitev za zdaj neobstoječih naprav še daleč, otroci in mladina pa bi igrali zdaj in takoj, smo preverili, kaj poleg računalnika še obstaja na hitro rastočem trgu digitalne zabave.

Playstation 4

Naslov najbolj priljubljene konzole na trgu nosi Playstation 4 japonskega podjetja Sony.

Prva izbira tako za začetnike v svetu računalniških iger kot za stare sablje digitalne zabave je zagotovo konzola Playstation 4 japonskega podjetja Sony. Konzola je poceni, zmogljiva, razširjena in založena z igrami, med katerimi ne manjka edinstvenih naslovov, ki jih nismo deležni nikjer drugje. Na trg so jo Japonci poslali konec leta 2013. Sledila je manj uspešni trojki, ki so ji bili čevlji mega uspešne dvojke preveliki. Sony se je snovanja konzole Playstation 4 lotil prepričano in zagnano. Vedeli so, kaj je manjkalo prejšnji generaciji igričarskih naprav, in bili so odločeni, da napak ne ponovijo.

Konzolo Playstation 4 so splavili z nižjo ceno od Microsoftovega izdelka Xbox One. Poleg cene so stavili na aduta, ki se je preprosto izkazal za nepremagljivega, na izbrane igre, ki so na voljo zgolj lastnikom konzole Playstation 4. Med njimi je veliko kakovostnih naslovov, ki zlahka presežejo ponudbo tekmeca iz Redmonda. Sony ima od nekdaj jasno usmeritev: prve so igre, šele nato pride vse drugo. Strategija se mu bogato obrestuje. Čeprav konzola igranje v ločljivosti 4K izvaja precej slabše od tekmeca, ji ravno igre zagotavljajo navdušen nabor uporabnikov, ki se neprekinjeno veča.

Oddaljeno igranje iger s konzole Playstation 4 poleg telefonov in tablic omogoča tudi pozabljena ročna naprava PS Vita.

Poleg procesorske moči in boljše grafike kot v primeru predhodnice nudi Playstation 4 odlične družabne zmožnosti, enostavno prenašanje igranja, podporo pretočnemu videu in deljenje zaslonskih posnetkov. Za nameček je sta tu še nadgrajeni igralni plošček DualShock 4 ter oddaljeno igranje Remote Play. Prvi je brezžična mrcina s polnjenjem, tresenjem, ploščico, občutljivo na dotik, in z mahalnimi sposobnostmi, ki podpirajo najrazličnejše ročne geste, medtem ko oddaljeno igranje omogoča uživanje dobrot s Playstationa na dežurni tablici, pametnem telefonu ali malce pozabljeni ročni konzoli PS Vita.

Igre po želji igramo z drugimi igralci po svetu prek interneta. Sony za tovrstno igranje računa 60 evrov letno ali devet evrov mesečno. Poleg zabavne zmožnosti smo z naročnino vsak mesec deležni še dveh brezplačnih iger in popustov v digitalni trgovini PS Store. Podarjene naslove lahko igramo zastonj, dokler smo naročnik storitve PS Plus. V PS store poleg iger najdemo tudi aplikacije, ki omogočajo gledanje filmov in serij (Netflix, HBO Go, Plex), video posnetkov (Youtube), spremljanje novic (IGN), poslušanje glasbe (Spotify) in drugo. V konzolo je vgrajen spletni brskalnik, s katerim počnemo vse običajne internetne stvari.

Konzola Playstation je na voljo v več različicah, ki se med seboj razlikujejo predvsem po strojni opremi in obliki. Medtem ko ima klasična verzija različno velik disk, prave spremembe prinašata kasnejša modela Playstation 4 Slim in Playstation 4 Pro. Tanjši Playstation ima manjšo porabo energije, je tišji in se manj greje, a še vedno poganja igre v ločljivosti 1.080p s tri- ali šestdesetimi sličicami na sekundo, odvisno od grafičnih zahtevnosti posameznega naslova. Konzoli je priložen nov igralni plošček, ki omogoča ožičeno igranje. Ko v ploščku zmanjka baterije, ga lahko prek USB-kabla povežemo s konzolo in z napajanjem ter igramo naprej. Originalni plošček je vrata USB uporabljal zgolj za polnjenje.

Najzmogljivejša konzola v družini Playstation 4 je različica Pro, ki podpira sliko kakovosti 4K in ima boljši procesor ter večjo grafično moč, kar nekatere igre znajo izkoristiti.

Najzmogljivejša v družini Playstation 4 je konzola Pro. Ima disk 1 TB, večjo procesorsko in grafično moč, ki na zaslon brez težav »izpljune« sliko kakovosti 4K HDR z višjimi vrednostmi osveževanja dogajanja na zaslonu. Če dodamo televizor 4K HDTV, dileme ni. Playstation 4 Pro je pravi model za nas. Razlika v ceni je dobrih 100 evrov, za kar dobimo dovolj, da se nikoli ne počutimo opeharjenih. Slim in običajni Playstation sta sicer oba ocenjena na okoli 300 evrov, odvisno od kompleta, v katerem se nemalokrat znajde katera od priljubljenih iger. Obe cenejši izbiri sta primerni za večino uporabnikov, razen za grafično zahtevnejše igralce ali navdušence nad navidezno resničnostjo.

Med bolj privlačnimi dodatki za konzolo podjetja Sony je Playstation VR. Gre za najdostopnejšo vstopnico v svet navidezne resničnosti.

Navidezno resničnost konzoli Playstation pričara dodatek Playstation VR. Gre za navezo očal in kamere z opcijskimi ročnimi pripomočki Playstation Move za zaznavanje gibov rok. Od 300 evrov naprej, kolikor trgovci zahtevajo za komplet, ni malo, a vseeno predstavlja izredno dostopno vstopnico v svet navidezne resničnosti. Izkušnja kljub relativno nizki ceni sploh ni slaba. Ni čudno, da je Playstation VR najbolj prodajani komplet za navidezno resničnost. Z veliko prednostjo prednjači celo pred velikanoma na trgu, Oculusom in HTC. Uspeh je logičen, saj tekmeca staneta precej več, za nameček pa za delovanje potrebujeta žafransko drag računalnik PC. Z nižjo ceno na žalost pridejo tudi omejitve. Ker PS VR uporablja zgolj eno kamero, ki sledi svetlobnim oznakam na očalih ali čeladi, ima težave pri zaznavanju celotnega prostora. Te se največkrat kažejo pri zaznavanju uporabnika pri izdatnejšem premikanju po sobi. Če je globinska zaznava šibkejša in ločljivost prikaza enaka kot pri tekmecih, pa se Sony ponaša z odločilno prednostjo, ki šteje največ – pri igrah. Medtem ko tekmeci mrzlično sodelujejo z razvijalci, da bi dostavili kolikor toliko spodoben katalog naslovov VR, je zbirka tovrstnih izdelkov za Playstation 4 bogatejša od zakoncev Login. Navidezno resničnost PS VR podpirajo vse konzole družine Playstation 4, a jo najlepše doživimo z uporabo modela Pro.

Sony stavi na igre, ki jih na Playstationu 4 res ne manjka. Med njimi je veliko zelo kakovostnih naslovov, ki jih ni mogoče igrati nikjer drugje. Na sliki je prvak teh ekskluziv, akcijska pustolovščina God of War.

Med igrami, ki jih ni mogoče igrati nikjer drugje, prednjačijo akcijska pustolovščina God of War, stripovski junak Spider-Man, zombijev in zgodbe polni igri The Last of Us, po katerih snemajo visokoproračunsko televizijsko serijo, pustolovska Uncharted, risana arkadna igra Ratchet & Clank in temačna Bloodborne. V navidezni resničnosti navdušujejo glasbeni Beat Saber, dirkaški Gran Turismo, superjunaški Iron Man VR, grozljivi Resident Evil 7, večni Tetris Effect in detektivski L.A. Noir. Na konzoli seveda ne manjkajo uspešnice iz drugih sistemov, kakršne so športna FIFA, nadvse priljubljena GTA in strelska Call of Duty.

Razlog proti nakupu konzole Playstation 4 je zgolj en – Playstation 5, ki nas bo razveseljeval že letošnjo zimo in bo v vseh pogledih boljši od predhodnika.

Odločitev za nakup konzole Playstation 4 ni lahka. Čeprav so igre odlične, cena dostopna in strojna oprema ena boljših na tržišču, je največja ovira bližina konzol nove generacije. Playstation 5 bo predvidoma na voljo že letošnjo praznično sezono. Imel bo primerljivo ceno, privlačnejši videz, boljši procesor, grafiko ter zvok, hitrejši disk (SSD), prenovljen igralni plošček in uporabniški vmesnik. Rezultat bodo igre čudovitih podob, realističnega zvoka in izboljšanega nadzora, ki se bodo osveževale v ozadju, kar pomeni, da nas med igranjem ne bodo prekinjali nekajsekundni premori v podobi nalagalnih zaslonov. Ker bo konzola poganjala večino naslovov s predhodnika, bo že na začetku njen katalog debel kot severnokorejski veliki vodja. Obenem bodo med prvimi naslovi zveneča imena nadaljevanj najbolj priljubljenih igričarskih serij, na primer Spider-Man in Horizon Zero Down. Če potreba po igranju trenutno ni nepremagljiva, je smiselno počakati na naslednico konzole PS4. Za vztrajanje na Playstationu 4 ni niti enega dobrega razloga razen največjega – potrebe. Želim, hočem, moram imeti.

Xbox One

Microsoft s konzolo Xbox One uporabnike razvaja z naročniškimi storitvami in dokaj poceni igranjem.

Dilema se ponovi z Microsoftovo konzolo Xbox One, ki ji bo še letos sledila naprava nove generacije Series X. Novi Xbox bo imel kipeče strojne mišice, izrisoval veličastno grafično podobo ter omogočal natančen in hiter nadzor, primeren tudi za tekmovalno igranje. Stare igre bodo z novo konzolo po večini združljive, a se bodo hitreje nalagale in izvajale. Dvomov torej ni, razen cene in tistega ščemečega občutka, ki želi olajšanja takoj, saj je dobrih razlogov za nakup trenutne generacije Xbox One malo. Tega se zavedajo tudi razvijalci iger, ki za nove naslove obljubljajo brezplačno nadgradnjo na izboljšano, Series X različico. Xbox One je združljiv s prejšnjo generacijo konzole (Xbox 360), zato je iger, ki si jih lahko privoščimo na njem, ogromno. Povrh vsega nam Microsoft ob nakupu igre včasih ponudi možnost Xbox Play Anywhere. Z njo opremljene naslove je ob enkratnem nakupu mogoče igrati tako na konzoli kot računalniku. Privlačno je pretočno igranje, kjer konzola riše sliko na zaslon dežurnega računalnika PC. Igralni plošček deluje v obeh primerih oddaljenega igranja.

Xbox Game Pass je naročniška storitev, ki za 10 evrov mesečno ponuja igranje več kot 100 kakovostnih iger, katerih nabor je vedno svež.

Dodatni prednosti igralne konzole Xbox sta predvajalnik Blu-ray 4K z zvokom Dolby Atmos, ki ga Sony nima, ter naročniška storitev Game Pass, ki za 10 evrov mesečno ponuja dostop do več kot 100 kakovostnih naslovov, med katerimi ne manjka priljubljenih ekskluziv, kakršne so Gears of War 5, Halo 5, Fable 3 in Saints Row 4. Igre je s prepustnico Game Pass mogoče igrati v celoti. Omeniti velja, da dodatne vsebine DLC niso vključene v naročnino, ampak imajo uporabniki Game Passa pri njihovem nakupu dodatni 10-odstotni popust.

Model Xbox One X je trenutno najmočnejša igralna konzola na tržišču.

Modelov konzole Xbox je več, poleg osnovnega so tu še Xbox One S, Xbox One S Digital in Xbox One X. Vse razen prvega so pri Microsoftu ob pričakovanju naslednje generacije naprav nehali izdelovati, a se jih v trgovinah še dobi. Xbox One S so splavili tri leta po prvi konzoli te generacije. Trenutna cena je okoli 300 evrov, ki konzolo postavi ob bok Playstationu. Na voljo je tudi povsem digitalna različica naprave, ki nima bralnika optičnih diskov. Pri nakupu te smo ob zmožnost predvajanja Blu-ray ploščkov in vezani na digitalno tržnico Microsoft Store, nekdaj znano pod imenom Xbox Store. Xbox One S je varčnejši, manjši, a vseeno zmogljiv. Sposoben je predvajanja posnetkov v ločljivosti 4K ter igranja iger HDR. Najmočnejši model družine Xbox je Xbox One X. Gre za najmočnejšo igričarsko napravo na svetu, če ne štejemo računalnikov. Konzola podobno kot Playstation 4 Pro izriše lepše igre, izboljša kakovost predvajanih posnetkov in zvoka ter nas olajša za lep kupček denarja. V trgovinah je na voljo od 500 evrov naprej.

Nekdaj priljubljeni dodatek Kinect, ki je na konzoli Xbox omogočal fizično udejstvovanje v igrah na zaslonu, je neslavno propadel.

Med dodatki za konzolo Xbox One je poleg izboljšanega nadzornega ploščka Xbox Elite Wireless Controller treba omeniti nekdaj nadvse uspešno navezo kamer in mikrofonov Kinect. V času konzole Xbox 360 je bil Kinect najhitreje prodajani elektronski pripomoček, ki so ga v zgolj šestih mesecih prodali več kot 10 milijonov kosov. Manko podpore razvijalcev iger ter čudna strategija proizvajalca, ki ga je nekaj časa celo privzeto prilagal konzoli Xbox in dvignil njeno ceno v nebo, sta povzročila zaton naprave, ki je danes ne izdelujejo več. Še vedno se jo da dobiti, a njenega nakupa ne priporočamo, četudi bi si goreče želeli domače telovadbe (Shape Up) ali rezanja navideznega sadja (Fruit Ninja 2).

Nintendo Switch

Najbolj prodajana konzola ta hip je Nintendo Switch.

Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. V našem primeru je zmagovalec Nintendo. Konzola japonskega podjetja Switch je najbolj prilagodljiv izdelek na igričarskem tržišču. Lahko jo uporabljamo s priklopom na televizor ali na poti. Iger ne manjka, kot Sony se tudi Nintendo od nekdaj osredotoča nanje. Zdi se, da celo bolj od japonskega tekmeca, saj za Switch velja, da je strojno podhranjena naprava. Nima super zmogljivega procesorja, turbo grafične enote, ne podpira ločljivosti 4K, ni navdušena nad pretočnostjo in še bi lahko naštevali. Nintendo naslednika vsaj uradno ne načrtuje, saj se Switch prodaja za med. Za nameček sta na voljo dva modela, od katerih cenejši stane zgolj dobrih 200 evrov. Nintendo Switch je odlična konzola za igranje na poti, ki jo po potrebi priklopimo na zunanji zaslon, je nenadkriljiva pri družabnem igranju za isto mizo, prijazna družini in založnikom manjših iger, ki na Switchu na novo zasijejo.

Nadzorna ploščka, ki se od konzole odlepita in omogočata igranje v dvoje, sta le eden izmed vrste trikov, ki so popeljali konzolo Nintendo Switch na igričarski prestol.

Osnovni model ima lasten zaslon, dva odstranljiva nadzorna ploščka, ki se po potrebi združita v enega, ter bazno postajo za priklop na TV. Zaslon je občutljiv na dotik, kar dobro izkorišča nemalo iger. Njihovo igranje bo uporabnikom mobilnih telefonov domače. Med igrami prednjačijo družinsko naravnane zvezde podjetja Nintendo. Le kdo ne pozna Maria, Linka iz Zelde, Pokemonov, Donkey Konga in drugih. Še najuspešnejša strelska igra na konzoli Splatoon je primerna za otroke, saj namesto nabojev streljamo barvo. Igranje na Switchu je sproščujoče, kar dokazuje priljubljenost simulacije življenja na otoku Animal Crossing. Izkušnja je res posebna, sleherni igralec je presenečen, ko ga naslov, za katerega mu na drugih platformah ni bilo mar, navduši. Lep primer so neodvisne igre, manjši naslovi za drobiž, ki so večinoma narejeni s srcem in kot nalašč za igranje na zaslonu konzole Switch. Igre kupujemo na digitalni tržnici Nintendo Game Store ali v klasičnih trgovinah, kjer jih prodajajo na pomnilniških karticah. S karticami SD po želji priloženi prostor na disku Switchu tudi razširimo.

Nintendo Labo je projekt, ki v navezi s konzolo Switch ustvarjalnim uporabnikom omogoča izdelavo številnih igralnih pripomočkov in nešteto ur zabave.

Spletno igranje je na konzoli omogočeno z naročnino na servis Nintendo Witch Online, ki nas olajša za 20 evrov mesečno. Strošek si hitro povrnemo s kuponi za naslove AAA, ki običajno stanejo 60 ali celo 70 evrov, mi pa jih dobimo za 50. Poleg spletnega igranja in popustov Nintendo naročnike razvaja še z retro igrami iz svojih starih konzol NES in SNES. Brezplačno je na voljo celo odlični Tetris 99, kjer se v klasični igri pomerimo z 98 drugimi igralci. Dobrotam kar ni videti konca, ustvarjanju je namenjen projekt Nintendo Labo, kjer iz kartonastih delov s potomci in v navezi s konzolo Nintendo Switch ustvarjamo prave igrače, od vozil, robotov do ribiških palic, klavirja in celo očal za prikaz navidezne resničnosti.

Prenosna različica Nintendove konzole Switch Lite je starejši sestri skorajda povsem enakovredna, le s televizorjem se ne more povezati.

Prvi model konzole z vsemi naštetimi pripomočki in dodatki ima 6,2-palčni zaslon in stane dobrih 300 evrov. Cenejši model, kjer igralnih ploščkov Joy-con ni mogoče odstraniti in se ga ne da priklopiti na televizor, pa ceno zbije tudi na rovaš zaslonske površine, ki znaša 5,5 palca. Switch Lite, kakor se zadeva imenuje, je odlična izbira za drugo konzolo ali uporabnike, ki jih zanima izključno le igranje na poti. Nakup konzole Nintendo Switch lahko zavira le želja po večjih igralskih naslovih, med katerimi so GTA, Red Dead Redemption, Call of Duty in Battlefield, ki jih na konzoli ni. Drugih zadržkov praktično ni in nakupa tega bisera med igričarskimi napravami nikoli ne bomo obžalovali.

Alternative

Klasične igre je najbolje igrati na sodobnih replikah starejših naprav, kakršna je C64 Mini, ki bo orosila marsikatere oči v krajih na sončni strani Alp.

Poleg treh glavnih igralcev in njihovih konzol s pripadajočimi izpeljankami je danes na trgu precejšnja izbira naprav, ki omogočajo uživanje v igrah naše mladosti. Tovrstne konzole so običajno precej cenejše od naprav trenutne generacije in že privzeto ponujajo vrsto iger iz bogate zgodovine prednikov. Zbirko nekdaj priljubljenega založnika iger in proizvajalca konzol SEGA nam v dnevno sobo vrne konzola SEGA Mega Drive Mini, ki je oblikovana kot original, ima izvrstne igralne ploščke in naloženih 42 iger, med katerimi ne manjkajo legendarni Sonic, Earthworm Jim in Streets of Rage. Nintendo in Sony ponujata podobna paketa v podobi SNES/NES Clasic Mini in Playstation Classic, medtem ko je Slovencem verjetno najbolj domača konzola C64 Mini, ki pričara čase mega popularnega računalnika Commodore 64.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji