Objavljeno: 29.4.2008 09:46 | Avtor: David Vidmar | Monitor April 2008

Vse, kar lahko počnemo z dokumenti PDF

Datoteke PDF so z nami že dolgo časa in vsi kdaj pa kdaj dobimo ali moramo poslati dokument v tem formatu. Poleg orodij podjetja Adobe je seveda na voljo še kopica alternativ, tako namiznih kot tudi v obliki spletnih storitev.

Da je zgodba še bolj zanimiva, nekateri programi in spletne strani ponujajo zelo domiselne storitve, čeprav se pri nekaterih izkaže, da (še) ne delujejo tako dobro, kot bi si želeli. Vsekakor pa si lahko omislimo brezplačne rešitve za izdelovanje dokumentov PDF, pregledovanje, popravljanje, pregledovanje teh dokumentov v spletu, za objavljanje v spletu in še kaj ...

Izdelovanje dokumentov

Če ustvarjate dokumente PDF več kot le občasno, potem verjetno uporabljate Adobe Acrobat in izkoriščate njegove številne zmožnosti in funkcije ter lahko opravičite strošek nakupa tega orodja. Če le tu in tam kdaj izdelate dokument PDF ali pa ustvarjate enostavnejše dokumente, pa dragih orodij ne potrebujete, saj je na voljo kopica brezplačnih, ki vam lahko pomagajo pri tem opravilu.

Microsoft Save As PDF or XPS

Kaj: Dodatek za Microsoft Office 2007, ki omogoča shranjevanje v formatu PDF.
Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Enostavnost, priročnost.
Proti: Brez naprednih možnosti.

Microsoft zaradi pravnega spora z Adobe v Pisarno različice 2007 ni smel vgraditi shranjevanja dokumentov v obliko PDF, na spletni strani pa ponujajo brezplačen dodatek. Ko ga namestite, se v menu za shranjevanje doda posebna možnost shranjevanja v obliki PDF. Izdelava dokumentov poteka hitro in kakovostno, žal, ali pa k sreči, pa ni veliko dodatnih možnosti.

Med uporabniki je malo znano, da tak dodatek je na voljo, zato si ga, če ste uporabnik zadnje različice Microsoftove Pisarne, le namestite.

OpenOffice.org

Kaj: Pisarniška zbirka.
Izdeluje: Sun Microsystems, www.openoffice.org.
Cena: Brezplačno.
Za: Zmogljivost.
Proti: Podvajanje funkcionalnosti, če že uporabljamo Microsoft Office.

Eden najboljših pretvornikov v obliko PDF je vgrajen kar v pisarniško zbirko OpenOffice. Uporabniki slednjega torej ne bodo imeli potrebe po iskanju drugega orodja, za nekatere pa bo prav to odločilno, da se bodo odločili za njegovo uporabo. Pretvorba ponudi vrsto možnosti in deluje brezhibno.

Je pa uporaba velikanskega paketa OpenOffice nekoliko nesmiselna, če imamo v računalniku nameščeno Microsoftovo pisarniško zbirko in bi OpenOffice uporabljali samo za pretvorbo.

PDFcreator

Kaj: Navidezni tiskalnik za izdelovanje dokumentov PDF.
Izdeluje: pdfforge, www.pdfforge.org/products/PDFcreator.
Izdeluje: Brezplačno, odprta koda.
Za: Zna izdelovati zavarovane dokumente.
Proti: (Še) ne deluje v Windows Vista.

Če ne uporabljate Microsoft Office 2007 ali želite izdelovati dokumente PDF iz drugih programov, potem si lahko namestite programe, ki se sistemu predstavljajo kot navidezni tiskalniki, na katere "natisnete" dokumente, rezultat takega tiskanja je datoteka PDF. Po namestitvi takih programov ne iščite ikon po menuju start, vse, kar se navadno po namestitvi v računalnik spremeni, je to, da je na voljo nova izbira med nameščenimi tiskalniki.

Eden takih je PDFcreator, ki je plod odprtokodne skupine pdfforge. Popolnoma brezplačen izdelek ponuja vrsto dodatnih možnosti: dokumente zna zakodirati in jih zaščititi pred tiskanjem, spreminjanjem, zna izdelovati tudi dokumente v drugih oblikah, deluje nameščen v strežniku, dokumente zna samodejno pošiljati po elektronski pošti ali jih razvrščati v mape glede na njihove lastnosti. Izdelani dokumenti so kakovostni in se na pogled ne razlikujejo od tistih, ki jih naredi Adobe Acrobat. S spreminjanjem številnih nastavitev lahko prilagodimo izdelavo dokumenta in tako ustvarimo manjšo datoteko ali pa izberemo boljši zapis. Zelo pohvalno je tudi, da uporabniški vmesnik programa PDFcreator pozna tudi slovenščino.

Žal pa imajo avtorji nekaj težav z novimi varnostnimi lastnostmi operacijskega sistema Windows Vista, tako da v tem operacijskem sistemu PDFcreator trenutno ne deluje. Po zapisu na domači strani programa avtorji zelo aktivno iščejo rešitev in upajmo, da bo težava čim prej odpravljena.

CutePDF Writer

Kaj: Navidezni tiskalnik za izdelovanje dokumentov PDF.
Izdeluje: Acro Software, www.cutepdf.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Kakovostna pretvorba, enostavnost.
Proti: Potrebna dodatna namestitev Ghostcript.

CutePDF je eden izmed izdelkov, ki jih izdelovalci v osnovni različici ponujajo brezplačno, v upanju, da boste z njimi tako zadovoljni, da boste kasneje kupili zmogljivejšo različico programa ali v svojih programih uporabili njihovo programsko knjižnico za izdelovanje dokumentov PDF.

Zna zelo solidno izdelati dokumente PDF iz tekstovnih dokumentov, kot so diplomske ali seminarske naloge ali pa ceniki in drugi dokumenti, ki bi jih morda želeli objaviti v spletu. Brez težav deluje tudi v Windows Vista.

Program v brezplačni različici ponuja res le osnovno izdelovanje dokumentov PDF in, recimo, ne zna šifrirati dokumentov ali jim dodajati vodnega žiga. Še večja nerodnost je, da morate poleg programa CutePDF Writer dodatno namestiti še program Ghostscript, ki je sicer prav tako brezplačen, vendar je za neukega uporabnika to nadležno. Program sicer ob namestitvi prijazno ponudi, da to opravi namesto nas, vendar med našim preizkusom ni delovalo in smo morali Ghostscript namestiti ročno.

Drumlin PDF Writer

Kaj: Navidezni tiskalnik za izdelovanje dokumentov PDF.
Izdeluje: Drumlin Security, www.drumlinsecurity.co.uk.
Cena: Brezplačno.
Za: Celovit paket, dodatne namestitve niso potrebne.
Proti: Težave z namestitvijo.

Malo znan program Drumlin PDF Writer deluje podobno kot PDF, vendar je nekoliko bolj praktičen, saj dodatna namestitev Ghostscript ni potrebna. Ghostscript je namreč kar priložen in to je pohvalno.

Po specifikacijah program obljublja zelo veliko, vendar smo imeli pri testiranju veliko težavo - nismo ga mogli namestiti v nobenega izmed testnih računalnikov, namestitev se je vedno predčasno in neuspešno končala. Morda boste vi imeli več sreče.

Pdf995

Kaj: Navidezni tiskalnik za izdelovanje dokumentov PDF.
Izdeluje: Software995, www.pdf995.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Zelo dober izpis, enostavna raba.
Proti: Prikazovanje reklam, dvodelna namestitev.

Eden najstarejših brezplačnih programov za izdelavo dokumentov PDF je Pdf995. Tudi Pdf995 se namesti kot navidezni tiskalnik in tako omogoči izdelovanje dokumentov PDF iz kateregakoli programa, ki premore možnost izpisa.

Izdelani dokumenti so zelo dobri in jim nimamo kaj očitati. Je pa tudi Pdf995 treba namestiti v dveh korakih - najprej sam Pdf995 in nato še dodaten program oz. knjižnico, imenovano Converter, to pa je res nadležno.

Nekaterim pa bo še bolj nadležno to, da program po izdelavi vsakega dokumenta prikaže spletno reklamo. Navadno bi takšno početje imeli za nesprejemljivo. Vendar, ker avtorji to jasno in glasno poudarjajo na spletni strani, tega ne bomo vzeli tako strogo. Glede na siceršnjo kakovost programa in ker reklame niso zelo moteče, je program kljub vsemu zanimiv za občasne uporabnike.

Brez težav deluje v Windows Vista in ga lahko namestimo tudi v strežnik, tako da ga lahko uporabljajo vsi računalniki v omrežju.

PrimoPDF

Kaj: Navidezni tiskalnik za izdelovanje dokumentov PDF.
Izdeluje: activePDF, www.primopdf.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Kakovosten izpis, enostavna namestitev.
Proti: Nekoliko nestandarden uporabniški vmesnik.

Tudi PrimoPDF je po delovanju precej podoben predhodno opisanim programom. Namestitev je enostavnejša, saj je treba namestiti samo glavni program, brez nepotrebnih dodatkov.

Izdelani dokumenti so odlični. PrimoPDF ponuja obilico dodatnih nastavitev pri izdelavi dokumenta, te nastavitve pa so enostavno in razumljivo predstavljene. Zelo priročna je možnost, da izberemo namen dokumenta, ki ga izdelujemo (prikaz v spletu, tiskanje ...), program pa bo sam izbral ustrezne nastavitve.

Tudi PrimoPDF ob potrditvi nastavitev izdelovanja dokumenta prikaže reklamo, vendar je ta bistveno manj moteča kot pri Pdf995 in je praktično ne opazimo.

Prav veliko stvari nas pri PrimoPDF ni motilo, smo pa nekajkrat ponesreči zaprli okno, namesto da bi potrdili izdelavo PDF, ker uporabniški vmesnik ne upošteva standardnih smernic za postavitev gumbov. A to lahko verjetno označimo kar za dlakocepstvo.

Čeprav so vsi opisani programi na našem preizkusu opravili osnovno nalogo - izdelavo dokumenta, smo bili v celotni najbolj zadovoljni ravno s PrimoPDF in ga zato priporočamo.

Pregledovanje in tiskanje

Čeprav so dokumenti PDF v nekaterih operacijskih sistemih, recimo Applovem OS X, podprti takoj po namestitvi, v okolju Windows ni tako. Treba je namestiti dodaten program, ki bo dokumente znal prikazati in natisniti. Navadno uporabniki v te namene uporabljajo vsem znani Adobe Reader, ki se je nekoč imenoval Acrobat Reader, ni pa to edino tako orodje. Ker nekateri uporabniki Adobe Readerju zamerijo počasno delovanje, dolg prenos iz spleta in vsesplošno napihnjenost, ki je zelo pogosta graja v tej rubriki, se velja ozreti po boljših alternativah.

Foxit Reader

Kaj: Prikazovalnik dokumentov PDF.
Izdeluje: Foxit Software, www.foxitsoftware.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Hitrost, enostavnost, prenosen.
Proti: Nič.

Verjetno najbolj priljubljen nadomestek za program Adobe Reader se imenuje podobno, Foxit Reader. To je zelo majhen, hiter in nasploh kakovosten izdelek, ki je poleg vsega tudi prenosen in ga lahko shranimo na ključek USB. Poleg osnovnega pregledovanja in tiskanja omogoča tudi vnos opomb v dokumente, označevanje in kopiranje besedila in to bo zadovoljilo tudi večino naprednejših uporabnikov.

Zelo zanimiva je tudi možnost, da Foxit Reader vgradimo neposredno v Outlook in tako lahko pregledujemo priponke PDF, ne da bi odprli posebno okno. Ta dodatek pa ni delo avtorjev programa Foxit Reader, temveč ga je napisal Tim Heuer in ga najdete v njegovem spletnem dnevniku na naslovu www.timheuer.com/blog/archive/2007/02/27/14001.aspx.

Sumatra PDF

Kaj: Prikazovalnik dokumentov PDF.
Izdeluje: Krzysztof Kowalczyk, blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf.
Cena: Brezplačno, odprta koda.
Za: Hitrost, enostavnost, prenosen.
Proti: Težave z zelo veliko povečavo.

Sumatra PDF je še manjši in še hitrejši pregledovalnik datotek PDF kot Foxit. Za delovanje potrebuje eno samo datoteko in to ga naredi zares priročnega za namestitev in tudi hrambo na ključku USB.

Kljub majhnosti in enostavnosti je pri enaki povečavi majhno besedilo celo nekoliko laže berljivo kakor v programu Foxit Reader. Sumatra PDF lahko deluje v številnih jezikih, tudi v slovenščini.

Med preizkusom smo imeli težave z iskanjem po besedilu; program namreč ni našel ničesar, kar smo želeli najti. Verjetno gre za napako v trenutni različici, upajmo, da bo kmalu odpravljena. Opazili smo tudi nestabilnosti: ko smo izbrali največjo možno povečavo, 6400 %, smo kar nekaj časa čakali na rezultat. Okna so bila povsem neodzivna, po nekaj minutah pa se je program sesul in lahko smo nadaljevali delo.

Drumlin PDF Reader

Kaj: Prikazovalnik dokumentov PDF.
Izdeluje: Drumlin Security, www.drumlinsecurity.co.uk.
Cena: Brezplačno.
Za: Solidno delovanje.
Proti: Potrebna namestitev Microsoft .NET Framework 2.0.

Pri prikazovalniku dokumentov PDF podjetja Drumlin Security smo imeli več sreče kot pri programu za izdelovanje, saj je ta namestitev potekala brez težav. Sam program zelo spominja na Adobe Reader starejših različic in deluje zelo solidno.

Je nekoliko počasnejši od Foxit ali Sumatra PDF. Za svoje delovanje potrebuje ogrodje Microsoft .NET Framework 2.0, ki je resda že nameščeno v skoraj vsakem računalniku, če pa ni, je potreben dodaten prenos z Microsoftove spletne strani in dodatna namestitev. Prav tako ni pripravljen za namestitev na ključ USB.

Pretvorba dokumentov PDF v besedilne datoteke

Včasih se zgodi, da bi želeli iz dokumenta PDF izluščiti besedilo. Čeprav lahko to večinoma naredimo kar v pregledovalniku z označevanjem in kopiranjem besedila, si lahko za daljše dokumente omislimo pomoč. Če boste potrebovali takšno pretvorbo, lahko s programom poskusite srečo, uporabni rezultati pa niso zagotovljeni. K sreči so na voljo tudi druga orodja, opisana v poglavju o spletnih storitvah.

Free PDF To Word Converter

Kaj: Program, ki dokumente PDF pretvori v obliko DOC.
Izdeluje: Hellopdf.com, www. hellopdf.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Enostavna raba.
Proti: Slabo prepoznavanje oblik.

Program z dolgim in nenavadno opisnim imenom ponuja pretvorbo dokumentov PDF kar v obliko DOC, ki jo lahko urejamo v vseh pisarniških urejevalnikih besedila. Pretvorba je sila enostavna in hitra, rezultati pa niso navdušujoči.

Ko smo poskusili pretvoriti januarsko številko revije Monitor v obliki PDF, smo sicer prišli do besedila, izluščene so bile tudi slike, vendar o pravilni postavitvi ni bilo ne duha ne sluha. Nekoliko bolje se je obneslo prepoznavanje enostavnejšega dokumenta, vendar smo tam opazili, da so povsem izginile tabele in tudi s slikami ni bilo nič bolje.

Text Mining Tool

Kaj: Program, ki iz dokumentov PDF izlušči besedilo.
Izdeluje: Text-Mining-Tool.com, www.text-mining-tool.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Hitro in dobro prepoznavanje.
Proti: Prepoznano besedilo ima lomljene vrstice, ne izlušči oblike in slik.

Pretvorba dokumenta PDF v dokument, ki ga lahko urejamo, seveda ni lahka naloga, zato je najbolje, da si ne postavljamo previsokih ciljev. Text Mining Tool je program, ki iz dokumentov PDF, DOC , RTF in še kakih izlušči samo besedilo, brez oblik.

Prepoznavanje mu gre kar dobro, brez težav obdela tudi daljše dokumente in prepozna šumnike. Največja nerodnost pa je, da ne prepoznava odstavkov in tako so vrstice prepoznanega besedila ločene v vrsticah tako, kot so prikazane v dokumentu. Če želimo znova oblikovati dokument, potrebujemo nekaj iznajdljivosti, da vse konce vrstic nadomestimo s presledki, ali pa ročnega dela, da izbrišemo vse prehode v novo vrstico.

Spletna orodja

Zadnje čase rastejo kot gobe po dežju spletna mesta, ki omogočajo ustvarjanje, pregledovanje in spreminjanje dokumentov PDF. Prednost spletnih orodij je seveda ta, da imamo do njih lahko dostop s kateregakoli računalnika, ne da bi posebej nameščali programe. Ker je delo s spletnimi rešitvami kljub vsemu bolj okorno kakor z namiznimi računalniki, ni primerno za vsakdanje delo z dokumenti. Če pa smo na službeni poti in v spletni kavarni in moramo narediti dokument PDF, pa lahko pridejo zelo prav.

Pred uporabo velja razmisliti o tem, kakšne podatke pošiljate v oddaljeni strežnik, ali niso morda zaupni, in kakšne bi bile posledice, če bi, sicer malo verjetno, pa vendar, kdo ta dokument prestregel. Pri preizkusu smo opazili še eno slabost spletnih storitev. Nenapovedano lahko odpovejo in so nedostopne, kot se nam je zgodilo pri v nadaljevanju opisani storitvi podjetja Adobe.

PrimoOnline

Kaj: Spletna pretvorba dokumentov PDF.
Izdeluje: Drumlin Security, www.drumlinsecurity.co.uk.
Cena: Brezplačno.
Za: Solidno delovanje.
Proti: Potrebna namestitev Microsoft .NET Framework 2.0.

Če smo v prvem poglavju razglasili PrimoPDF za najboljši brezplačni program za izdelovanje PDF, je jasno, da smo z navdušenjem preizkusili tudi njegovega spletnega brata.

PrimoOnline je preprosto spletni obrazec, v katerega vpišemo svoj elektronski naslov, izberemo datoteko v eni izmed podprtih oblik in potrdimo. Čez nekaj sekund se v našem poštnem nabiralniku znajde poštno sporočilo, ki mu je pripeta datoteka PDF. Gre za zares enostaven in priročen način. Prav osvežujoče je, da PrimoOnline ni zahteval od nas, naj najprej ustvarimo račun, si izmislimo geslo, počakamo na potrditveno elektronsko poštno, da bi šele nato lahko uporabili storitev.

Žal pa je PrimoOnline slabši, kar zadeva izdelovanje dokumentov PDF. V našem testnem wordovskem dokumentu so bile nekoliko bolj zapletene tabele, ki namiznim pretvornikom niso povzročale težav, PrimoOnline pa se je prav grdo spotaknil ob njih in mu ni uspelo narediti uporabnega dokumenta.

Res pa je, da je PrimoOnline v preizkusni različici in ga bodo avtorji verjetno sčasoma posodobili in izboljšali.

PDF online

Kaj: Spletna pretvorba dokumentov v obliko PDF.
Izdeluje: BCL Technologies, www.pdfonline.com/convert_pdf.asp
Cena: Brezplačno.
Za: Solidno delovanje, hitrost.
Proti: Omejitev velikosti, ne podpira nestandardnih pisav.

PD2Doc Online je podobna storitev, ki omogoča pretvorbo dokumentov. Na spletnem obrazcu izberemo dokument Word, Excel ali PowerPoint, vnesemo svoj elektronski naslov in pretvorjena datoteka je že čez nekaj trenutkov v našem elektronskem poštnem nabiralniku. Če nimamo dostopa do spleta, lahko pa uporabljamo elektronsko pošto, pa lahko dokument pripnemo k elektronskemu sporočilu in ga pošljemo na naslov iPhone@pdfonline.com, v odgovoru pa prejmemo datoteko, pretvorjeno v PDF.

Pretvorjeni dokumenti so videti dobro, nekaj težav pa smo imeli z dokumenti, ki so uporabljali nestandardne pisave. Uporaba je omejena samo za datoteke do velikosti 2 MB.

Avtorji pripravljajo tudi nasprotno storitev - torej pretvorbo iz dokumentov PDF v obliko datoteke DOC, torej Microsoft Word. Žal storitev ob preizkušanju še ni bila na voljo.

Conv2pdf.com

Kaj: Spletna pretvorba dokumentov v obliko PDF.
Izdeluje: Conv2pdf.com, www.conv2pdf.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Dobra pretvorba, veliko podprtih formatov, hitrost.
Proti: Nič.

Conv2pdf je še ena spletna storitev pretvorb dokumentov v PDF, tudi ta še v preizkusni različici. V primerjavi s PDF Online ali PrimoOnline ponuja pretvorbo iz več formatov, tudi iz datotek DOCX, torej Microsoft Word 2007 in drugih pisarniških paketov, kot so StarOffice, Open Office in že kar malo pozabljeni WordPerfect, avtorji pa obljubljajo še več podprtih oblik.

Uporaba je še enostavnejša kot pri že opisanih storitvah, saj je vse, kar moramo vnesti, ime datoteke, ki jo želimo pretvoriti in potrditi. Nato datoteko enostavno prenesemo z brskalnikom v svoj računalnik ali pa si jo pošljemo na elektronski naslov. Pri pretvorbi nismo imeli nobenih težav ne s slovenskimi znaki, ne s pisavami. Nasploh je izdelani dokument izpadel zelo dobro.

Tudi Conv2pdf ima omejitve, največja velikost datoteke je 6 MB, zanimivo pa je, da lahko pošljemo tudi datoteke, stisnjene v datoteko ZIP.

Adobe PDF conversion

Kaj: Poštna pretvorba dokumentov PDF v tekstovne ali datoteke HTML.
Izdeluje: Adobe, www.adobe.com/products/acrobat/access_onlinetools.html.
Cena: Brezplačno.
Za: Solidno delovanje.
Proti: Potrebna namestitev Microsoft .NET Framework 2.0.

Tudi podjetje Adobe v spletu ponuja brezplačno storitev pretvorbe dokumentov, vendar žal ne v formatu PDF, temveč samo iz PDF v tekstovne datoteke ali datoteke HTML. Včasih je tudi to uporabno, vendar bi si od podjetja Adobe bolj želeli pretvorbo v drugo smer.

Storitev lahko uporabimo na dva načina - lahko uporabimo spletni obrazec, na katerega vnesemo elektronski naslov, izberemo datoteko in obliko, v katero jo želimo pretvoriti, ali pa enostavno pošljemo elektronsko pošto na naslov pdf2html@adobe.com ali pdf2txt@adobe.com in čakamo na odgovor.

Rezultat testne pretvorbe v obliko HTML je bil brezhiben, nobenih težav ni bilo s šumniki in slovenščino, čeprav je Adobe na strani zapisal, da podpira angleščino in večino zahodnih jezikov. Rezultat je bil enak ne glede na to, ali smo uporabili spletni obrazec ali pošiljanje po elektronski pošti.

Pri pretvorbi po elektronski pošti je nekoliko nadležno to, da ne vemo, kaj se dogaja z našim dokumentom. Če po nekaj minutah v poštnem nabiralniku še ni odgovora, se začnemo spraševati, ali smo poslali na pravi naslov, naj pošljemo še enkrat ali ne. To vsekakor ni nekaj, kar bi si želeli doživljati pet minut pred rokom oddaje dokumenta ali seminarske naloge.

Zamzar

Kaj: Spletno mesto za pretvarjanje datotek.
Izdeluje: Zamzar, www.zamzar.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Veliko možnosti pretvorbe.
Proti: Počasnost.

Zamzar je verjetno najbolj priljubljena spletna stran za pretvarjanje datotek v različne formate. Pretvarjati je možno video in zvočne posnetke, datotečne arhive in seveda dokumente, zato ga tudi omenjamo v tem članku. Zamzar zna pretvarjati tako v obliko PDF kot iz PDF nazaj v oblike, ki jih lahko urejamo z urejevalniki besedil.

Pretvorba je enostavna in hitra, rezultat pa dober. Pri pretvarjanju iz DOC v PDF nismo imeli težav, delovalo je odlično. Ohranjene so bili tudi pisave iz Pisarne 2007 oz. Windows Viste. Pri preizkusu pretvarjanja iz PDF v DOC je bila oblika do neke mere ohranjena, celo slike so bile ustrezno razporejene. Zelo zanimivo in razveseljivo je, da so bili pravilno prepoznani tudi šumniki.

Pretvorbi v obe smeri sta bili razmeroma počasni in sta trajali nekaj minut. Za to je verjetno kriva velika priljubljenost strani (pa ne zaradi pretvarjanja v obliko PDF in iz nje). Ko smo preizkušali, je stran delovala z napako - namesto potrditve smo po pošiljanju datoteke zagledali samo prazno belo stran.

Za osnovno pretvarjanje registracija in prijava nista potrebni, a če se prijavimo, Zamzar ponudi tudi hrambo naših pretvorjenih dokumentov. To zna priti prav pri pošiljanju velikih dokumentov več ljudem, saj tako ne bomo obremenjevali poštnih strežnikov. Datoteke so v brezplačni različici omejene na 100 MB, v plačljivi pa na 1 GB. To bo zadostovalo za vsakdanjo rabo.

PDFescape

Kaj: Spletni urejevalnik dokumentov v obliki PDF.
Izdeluje: CTdeveloping, www.pdfescape.com.
Cena: V osnovni različici brezplačno.
Za: Inovativna storitev.
Proti: Omejene zmogljivosti urejanja.

PDFescape je spletni urejevalnik dokumentov. To pomeni, da v spletni aplikaciji odpremo dokument PDF in ga nato lahko urejamo. Beseda "urejanje" pa žal ne pomeni, da lahko spreminjamo besedilo ali med besedilo vrivamo slike in podobno. Omogočeno je samo dodajanje opomb v obliki besedila ali puščic, krogcev in še nekaj oblik. PDFescape omogoča tudi izpolnjevanje obrazcev v dokumentih PDF. Samo prikazovanje dokumentov je zelo natančno, težav mu ne delajo niti zahtevnejše oblike, tabele, pa tudi ne šumniki in nestandardne pisave.

Dokumente lahko po urejanju spet shranimo v obliki PDF. Žal v brezplačni različici takšno urejanje dokumentom doda logotip PDFescape; to bo za nekatere primere nesprejemljivo, včasih pa ni moteče. Sicer inovativna storitev je omejena na dokumente, velike 1 MB in največ 25 strani, za večje dokumente se moramo prijaviti in kupiti t. i. kredite.

PDFhammer

Kaj: Spletni urejevalnik dokumentov v obliki PDF.
Izdeluje: pdfhammer.com, www.pdfhammer.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Inovativna storitev.
Proti: Omejene zmogljivosti urejanja.

Tudi PDFhammer avtorji oglašujejo kot urejevalnik dokumentov PDF, njegove zmožnosti pa so veliko bolj skromne, kot bi si mislili iz kratkega opisa. Omogoča preureditev vrstnega reda strani, brisanje strani in lepljenje več dokumentov v enega.

Delovanje je hitro in opravimo lahko točno to, kar obljubljajo. Uspešno smo zlepili več zahtevnejših dokumentov in shranjena datoteka se ni bistveno razlikovala od izvirnih. Prav tako storitev ni dodala vidnih podpisov v dokument. Priročno je tudi to, da se za uporabo ni treba prijaviti, temveč spletno storitev samo odpremo in že lahko uporabljamo.

PDFhammer je v preizkusni fazi, za prihodnost avtorji napovedujejo možnost vrtanja strani in dodajanja vodnih žigov in podobnih oznak v dokument.

PdfMeNot

Kaj: Storitev za prikaz dokumentov PDF v brskalniku.
Izdeluje: StatelessSystems, www. pdfmenot.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Hitra in enostavna raba.
Proti: Težave pri prikazu nekaterih dokumentov.

PdfMeNot je spletna storitev, ki omogoča pregled dokumentov PDF v spletu ali kadar nimamo nameščenega primernega programa. Vsekakor se zdi zamisel na mestu, saj avtorjem spletnih strani omogoča, da namesto (ali, še bolje - poleg) povezave na dokument PDF, ki se ob kliku prenese v bralčev računalnik, naredijo povezavo na storitev PdfMeNot, ki dokument takoj prikaže.

Da je uporaba spletne strani enostavnejša, ponujajo kopico možnosti za uporabo. Tako lahko z enostavno povezavo na PdfMeNot, ki pa vsebuje tudi naslov dokumenta PDF v spletu, ta dokument prikažemo v brskalniku. Ponujajo tudi vtičnik za Firefox, ki bo v PdfMeNot prikazal vse dokumente PDF, ki jih bomo kliknili, pa tudi možnost, da dokumente enostavno umestimo na svoje spletne strani.

Prikaz dokumenta je dober in prijazen za oko. Pri pregledu enostavnejših dokumentov se je obnesel dobro, čeprav se je pri nekaterih dokumentih prikazal tudi dodaten in nepotreben bel rob. Ko smo poskušali naložiti zelo zapleten in dolg dokument, ga je PdfMeNot zavrnil kot poškodovanega.

PdfMeNot torej ne bo nadomestil dobrega, v računalniku nameščenega prikazovalnika, za hiter ogled enostavne brošure na tujem računalniku pa zna priti še kako prav.

BookletCreator

Kaj: Storitev za tiskanje dokumentov PDF v obliki knjižic.
Izdeluje: BookletCreator.com, www. bookletcreator.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Izvrstna zamisel.
Proti: Nič.

Včasih želimo natisniti dokument PDF, vendar želimo porabiti čim manj papirja. En način je uporaba tiskanja na obe strani papirja, če pa želimo še bolj prihraniti, lahko natisnemo dve strani na en list papirja. Takrat zaidemo v težave, ker tako natisnjenega dokumenta ne moremo enostavno prepogniti in speti, saj strani niso v pravilnem vrstnem redu. BookletCreator je spletna storitev, ki rešuje točno to težavo - v dokumentu spremeni vrstni red strani in po potrebi doda prazne strani na način, da bo natisnjene strani mogoče speti v knjižico.

Na našem preizkusu je storitev delovala odlično in hitro. Izdelani dokumenti so ohranili kakovost. Upamo, da se bomo ob naslednjem tiskanju obsežnega dokumenta PDF spomnili na to koristno spletno stran.

qipit

Kaj: Spletni servis za pretvorbo dokumentov PDF in prepoznavanje slik.
Izdeluje: Realeyes3D, www.qipit.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Odlična zamisel.
Proti: Vprašljiva uporabnost.

Qipit je spletna storitev, ki omogoča, da po elektronski pošti ali s spletnim brskalnikom naložimo fotografije dokumentov, vizitk, šolskih tabel ali drugih besedil, qipit pa bo dokument počistil, obrezal in ga naredil bolj berljivega. Ko je dokument prenesen in obdelan, ga lahko pošljemo po elektronski pošti ali telefaksu.

Kljub temu da svoje delo opravlja solidno, si težko predstavljamo situacijo, ko bi takšno storitev potrebovali. Če želimo dokument poslati, ga je verjetno laže poslati kar kot sličici, kakovost v tem primeru verjetno ni prva. Če želimo kaj poslati po telefaksu, a ga nimamo pri roki, pa je verjetno bolj smiselno obiskati najbližjo pošto ali preprosto zaviti v sosednjo pisarno in si "sposoditi" telefaks.

scanR

Kaj: Spletna storitev za pretvorbo dokumentov v obliko PDF in prepoznavanje slik.
Izdeluje: scanR, www.scanr.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Odlična zamisel.
Proti: Slabo prepoznavanje besedila.

ScanR deluje podobno kot qipit, vendar ponuja en korak več. Ko po elektronski pošti iz računalnika ali telefona pošljemo fotografijo dokumenta, ročno napisanega besedila ali poslovne vizitke, bo scanR poskusil optično prepoznati besedilo in omogočil, da prenesemo samo besedilo, dokument PDF ali pa sliko, v primeru vizitk pa celo podatke v formatu vCard, ki ga prepoznajo vsi boljši upravljalniki stikov.

Dokumente lahko na scanR pošljemo po elektronski pošti ali naravnost iz mobilnika. Na voljo so celo aplikacije za prenosne telefone in ročne računalnike Java, Symbian, palmOS in Windows Mobile. To precej olajša pošiljanje.

Čeprav se v teoriji zdi vse lepo, se v praksi scanR odreže slabše. Za preizkus smo s solidnim mobilnim telefonom v solidnih razmerah slikali poslovno vizitko in jo naložili na scanR. Na obdelavo smo čakali kar nekaj časa, nad rezultatom pa smo bili povsem razočarani. Ime in naziv sta bila sicer pravilno prepoznana, naslov, telefonske številke in elektronski naslovi pa so bili povsem neuporabni, čeprav je scanR ocenil, da je bil naš posnetek dobre kakovosti. Le nekoliko bolje se je obneslo, ko smo v prepoznavanje poslali na namiznem skenerju kakovostno skeniran dokument.

Kljub dobri zamisli ocenjujemo, da spletna stran žal še ni zrela za praktično rabo.

Issuu

Kaj: Spletna zbirka dokumentov v obliki PDF.
Izdeluje: Issuu Inc, www.issuu.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Zamisel, izvedba.
Proti: Težave pri ločevanju zrnja od plev.

Issuu bomo najlaže opisali, če bomo rekli, da je to YouTube za dokumente. Spletna stran omogoča, da naložimo svoje dokumente PDF in jih postavimo na ogled. Opremimo jih z oznakami, ki olajšajo iskanje in omogočajo drugim uporabnikom, da jih opazijo. Namen je seveda, da tako spoznavamo revije, knjige in druge publikacije, do katerih bi v fizični obliki težko prišli. Kot prava Web 2.0 aplikacija vsebuje tudi socialne elemente, ki nam omogočajo poiskati prijatelje in podobno misleče in se povezati z njimi.

Zamisel je vredna pohvale, prav tako je na mestu tudi izvedba. Prikaz dokumentov je zelo dober, zanj je uporabljena tehnologija flash, ki omogoča udobno in hitro rabo. Brskanje in prenos sta dovolj hitra, da lahko po dokumentih tudi brskamo in listamo.

Pri teh storitvah pa hitro naletimo na težavo, ki jo pozna večina spletišč za izmenjavo vsebin. Najbolj zanimive in najbolj priljubljene vsebine so ravno tiste, ki kršijo zakone o avtorskih pravicah, torej piratski posnetki knjig in revij. Kdo bo nadzoroval legalnost vsebin in kako, je vprašanje, s katerim se bodo to in podobna spletišča ubadala, ko bodo postala dovolj priljubljena.

Scribd

Kaj: Spletna zbirka dokumentov v obliki PDF.
Izdeluje: Scribd, www.scribd.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Zamisel, izvedba.
Proti: Težave pri ločevanju zrnja od plev.

Podobno kot pri Issuu lahko rečemo, da je Scribd YouTube za dokumente PDF. Projekt Scribd je zastavljen precej velikopotezno in se od njega tudi veliko pričakuje. Od Issuu se razlikuje v podrobnostih in po tem, da ponuja tehnologijo iPaper, ki omogoča, da na Scribd preneseni dokument vgradimo na svoje spletne strani, nekako tako, kot smo vajeni vgrajevati video posnetke z YouTube ali Google Video.

Prikaz dokumentov je zelo dober, omogočen je tudi pregled več strani hkrati in podpira način prikaza čez ves zaslon. To je za kolikor toliko udobno branje pravzaprav nujno. Dobrodošlo je tudi to, da lahko naložene dokumente označimo kot zasebne. To pomeni, da jih naključni obiskovalec ne bo našel z iskanjem po Scribd, lahko pa jih bomo vstavili na svoje spletne strani ali poslali povezavo do dokumentov po elektronski pošti. Dobrodošlo je, da Scribd za naložene dokumente omogoča pretvorbo v besedilne datoteke in tako združuje dve orodji v enem.

Pri uporabi veljajo isti pomisleki kot pri storitvi Issuu. Dokumenti so za brezskrbno brskanje veliko manj zanimivi kot video posnetki, zato bodo taka spletišča težko dosegla podobno priljubljenost kot spletišča za izmenjavo video posnetkov. Vprašljiva so vprašanja avtorskih pravic in kakovosti naloženega gradiva. Vsekakor pa se, če bomo iskali kakšno staro knjigo, strip, eksotično revijo ali navodilo za uporaba aparata, splača pobrskati tudi po teh spletnih straneh.

Kaj izbrati?

Tokrat je odgovor na vprašanje, kaj izbrati, malo daljši, za vsako opravilo potrebujemo posebno orodje. Če uporabljate Microsoft Office različice 2007, potem si za hitro in udobno ustvarjanje dokumentov PDF vsekakor namestite Microsoft Save as PDF. Če iščete program za izdelavo dokumentov iz drugih programov, potem priporočamo, da uporabite PrimoPDF. Za bralnik dokumentov PDF oz. nadomestek za Adobe Reader uporabite Foxit Reader. Za pretvorbo datotek PDF v besedilne datoteke se najbolje obnese Zamzar.

Če boste kdaj potrebovali pretvorbo dokumentov v spletu, se poskušajte spomniti na Conv2pdf.com, če si boste želeli ogledati datoteko PDF, pa ne boste imeli nameščenega programa za pregled, poskušajte srečo s PdfMeNot. Za izmenjavo in iskanje dokumentov pa je najboljša izbira Scribd.

Tudi drugi opisani programi in spletne strani imajo svoje prednosti in unikatne zmogljivosti, zato si jih velja ogledati in dodati v zbirko povezav. Nikoli ne vemo, kdaj bodo prišle prav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji