Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: foto

Vrnitev odpisanih

Foto pregledovalnik ACDSee je nekoč sodil med legende, ki morajo biti na vsakem računalniku, kasneje pa med legende, ki so se jih vsi izogibali. Če je soditi po novi različici, si bo morda staro slavo počasi pridobil nazaj.

Tega se marsikdo morda ne spomni več, toda v »starih časih« Okna bolj ali niso imela pregledovalnika za fotografije oz. kakršnekoli bitne slike. Razen programa Paint, ki je bil prej kot ne igrača. Odlična priložnost za razvijalce dodatne programske opreme, ki so jo najbolje izkoristili programerji pregledovalnika ACDSee.

Žal ni trajalo dolgo, pa so se avtorji izgubili v želji po vedno novih in novih različicah, ki so jim dodajali vedno nove in nove zmogljivosti. Če odmislimo to, da so avtorji od uporabnikov za vsako novo (pod)različico želeli nove cekine, s tem niti ni bilo nič narobe. Narobe je bilo, da se je program redno debelil in počasnil, predvsem pa postajal vedno bolj nestabilen. Od program(č)ka, ki je bil včasih simbol praktičnost in hitrosti, ni ostalo veliko, počasi je postal počasen in skorajda neuporaben slon.

Danes, ko preizkušamo različico 16, je stanje veliko boljše. Priznamo, ACDSee je še vedno velik, celo velikanski, a so ga vedno hitrejši in vedno zmogljivejši računalniki ujeli. Predvsem pa ni več nestabilen, kar pomeni, da tisto, čemur je namenjen, res deluje. Osnovni namen programa je namreč enak kot pred leti – hiter pregledovalnik posamičnih ali skupine slik in urejanje teh slik. Ko se mu privadimo, je pri teh opravilih hiter in učinkovit.

Osnovni pogled na ACDSee

Osnovni pogled na ACDSee

Težava je le v tem, da poleg tega omogoča še malo morje drugih opravil, od katalogiziranja zbirke fotografij naprej, kar pomeni, da se bo povprečen uporabnik v začetku kar dolgo izgubljal po menujih in nastavitvah, preden bo našel vse tisto, kar potrebuje. Težava, čeprav vedno manjša, je tudi v tem, da so računalniki sicer res vedno hitrejši, vendar imamo na njih tudi vedno več fotografij. Zato bi si, recimo, želeli posodobljene algoritme za skupinsko obdelavo fotografij. ACDSee namreč omogoča, da množico fotografij zavrtimo, pomanjšamo ali jim morda spremenimo svetlost ali barvni odtenek. Kar je super, a ko to počnemo na sto in več fotografijah naenkrat, tudi počasno. Pa v resnici ni razloga, da bi bilo tako – računalniki imajo danes množico jeder, ki bi lahko opravila postorila vzporedno, če bi le programska oprema zmogla. Tako pa smo za devetdesetstopinjsko rotacijo sto fotografij porabili kar 71 sekund, pri čemer je bil naš 8-nitni procesor Core i7 920 (in s hitrim pogonom SSD) obremenjen le 12 %. Delovala pa so le tri jedra. In, kar je še huje, ko smo isto opravilo zaupali kar Okenskemu Raziskovalcu (z desno tipko smo izbrali »Rotate clockwise«), je računalnik za to potreboval le 39 sekund. Res, zato, ker ACDSee vedno naredi rezervno kopijo originalne datoteke, pa vendar. Tudi pomanjšanje fotografij ni veliko učinkovitejše – pomanjšava istih 100 fotografij je trajala 33 sekund, Upravljalnik opravil pa je pri tem pokazal le 30 % zasedenost procesorja. Škoda.

Po novem si lahko ogledamo tudi zemljevid, ki prikazuje, kje smo posneli fotografije. Če seveda imajo vpisano koordinate GPS.

Po novem si lahko ogledamo tudi zemljevid, ki prikazuje, kje smo posneli fotografije. Če seveda imajo vpisano koordinate GPS.

Sicer pa zadnja različica 16 prinaša še nekaj novosti. Najprej so tu nekateri novi filtri in zmogljivosti pri urejanju posameznih fotografij, predvsem pa smo se razveselili, da program (končno!) omogoča tudi zemljevidni prikaz koordinat GPS, ki so (če so) shranjene v fotografijah JPG. Doslej smo morali za tak prikaz uporabiti katerega izmed množice slabših specializiranih pregledovalnikov. Res, končno, saj take »GPSane« fotografije danes zmore izdelovati že bolj ali manj vsak pametni telefon. Za današnje čase pod »končno« velja tudi uvedba povezave s Facebookom, saj lahko fotografijo ali fotografije neposredno objavimo kar iz samega programa. No, kadar povezava deluje, saj se nam je zgodilo tudi, da kdaj ni. Se morda spet vračamo k nestabilnosti prejšnjih različic?

ACDSee 16

Pregledovalnik in urejevalnik fotografij.

Cena: 50 EUR.

Prodaja: www.ecdoo.si.

✓    Enostaven pregledovalnik in pretvornik fotografij.

✗    Lahko bi bil hitrejši, premore množico zmogljivosti, ki jih večina uporabnikov ne potrebuje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji