Objavljeno: 4.10.2005 21:04 | Avtor: Damir Odlak | Monitor September 2005

Vračanje izgubljenih podatkov

Najbrž ste že vsaj slišali, da se je komu pokvaril disk. In najbrž ste sklenili, da se vam kaj takega že ne bo zgodilo. Takoj, ko se bo pojavil pravi trenutek, boste vsa svoja besedila, slike z družinskih dopustov, preglednice osebnih financ in sploh vse podatke arhivirali in posneli na prenosni nosilec, na primer CD ali DVD. Potrebujete le nekaj časa, da dokumente uredite (v kolikor niste tega počeli sproti), jih trajno zapišete na prenosljivi nosilec in vseh skrbi bo konec. V kolikor ste povprečni uporabnik računalnika tega seveda niste nikoli naredili, saj niste "našli časa", ste čakali, da dopolnite zbirko fotografij ali samo zaključite besedilo, na katerem trenutno delate. Povprečni uporabnik na arhiviranje in shranjevanje dokumentov praviloma pozabi, vse do trenutka, ko gre nekaj narobe. Disk se pokvari in dokumenti se preselijo v večna lovišča.

Tudi v primeru, da se disk pokvari, še ni vse izgubljeno. Na trgu je namreč mogoče najti številne programe, ki obljubljajo vračanje izgubljenih podatkov. Ta precej širok pojem zajema pomotoma pobrisane datoteke, vračanje datotek s formatiranih nosilcev, vračanje podatkov z delno razmagnetenih nosilcev in celo s fizično poškodovanih nosilcev. Vračanje brisanih datotek je najosnovnejša funkcija programov za vračanje podatkov, delno pa rešeno že v samem operacijskem sistemu Windows (koš). Osredotočili smo se na programe za vračanje podatkov, ki ponujajo več.

Zapisa FAT in NTFS

V okolju Windows se uporabljata dva sistem zapisa na disk. Za uporabnika izbira pomeni majhno razliko, vendar je treba poudariti, da se med seboj precej razlikujeta.

Zapis FAT (File Allocation Table) izvira še iz časov operacijskega sistema DOS. Zgrajen je zelo preprosto. Na začetku vsakega razdelka diska je tabela, v kateri je zapisano, kateri deli diska (fizični sektorji) so zasedeni in kateri prosti, hkrati pa tudi, kateri so med seboj povezani v datoteke in v kakšnem vrstnem redu. V času nastanka omenjenega zapisa je sistem FAT zadostoval, bil je preprost in sila enostaven za popravljanje. Omogoča osnovni zapis, branje in iskanje datotek na disku. Ima nekaj omejitev, od katerih je najbolj neprijetna omejitev velikosti posameznega razdelka diska na 2 GB (velja za FAT32, ki za naslavljanje posameznega dela diska uporabi 32 bitov, datotečni sistem FAT pa obstaja tudi v drugih oblikah - vse do FAT12, ki za naslavljanje uporablja le 12 bitov, kar največjo možno velikost razdelka še ustrezno zmanjša; ta se je uporabljal predvsem za zapis na diskete).

NTFS (New Technology File System) je standard zapisa datotek, ki je bil predstavljen z operacijskim sistemom Windows NT, ohranil pa se je tudi v poznejših različicah sistemov Windows. Gre za veliko bolj kompleksno obliko zapisa, kar pa omogoča mnoge dodatne prednosti. Med temi naj navedemo predvsem sprotno stiskanje podatkov, zaklepanje map in datotek z gesli, varnejše zaklepanje datotek, ki so trenutno v uporabi in posledično varnejše shranjevanje podatkov.

Čeprav je dandanes datotečni sistem FAT na disku prej izjema kakor pravilo (ker so diski zanj enostavno preveliki), se še vedno s pridom uporablja na različnih napravah, kot so večpredstavne kartice, predvajalniki MP3 in podobne. Večina programov, ki dela z logičnimi pogoni, se bo znašla tudi pri brisanju datotek s teh nosilcev, če so ti v sistemu predstavljeni kot prenosni nosilci (pogoni v raziskovalcu).

Omeniti je treba, da je, kar zadeva varnost podatkov, vseeno, ali uporabljamo FAT ali NTFS, nenazadnje pa lahko pride tudi do napak in poškodb strojne opreme in nosilca.

Pred poskusom vračanja podatkov

Preden se lotimo vračanja izgubljenih podatkov, se moramo zavedati, da ne smemo pisati na disk, s katerega želimo podatke obnoviti. Z zapisom na disk bi seveda lahko prepisali podatke, ki jih želimo vračati, tega pa si nikakor ne želimo. Zatorej moramo v računalnik namestiti dodaten disk (če ga seveda še nimamo), operacijski sistem zagnati z njega (potrebna bo morebitna nova namestitev), nanj pa namestiti tudi izbrani program za vračanje podatkov. Druga možnost, ki se ponuja, so programi, ki tečejo v "svojem" operacijskem sistemu. Takšni se zaganjajo z disket ali zgoščenk in tudi pišejo nazaj na disk, ki ga poskušajo popraviti.

Ko smo zadostili tem osnovnim pogojem, se lahko lotimo samega vračanja podatkov. Omeniti je treba, da so lahko ti postopki zelo dolgotrajni, pa tudi rezultati niso stoodstotno zanesljivi. V kolikor vam bo uspelo vrniti želene podatke, priporočamo njihovo arhiviranje; o programih za arhiviranje in shranjevanje slike diska pa v kateri od prihodnjih številk.

Kako smo preizkušali

Vse programe smo preizkušali na dveh fizično pokvarjenih/razmagnetenih diskih z velikostjo 40 GB in disku z velikostjo 4 GB, s katerega smo datoteke izbrisali in ga formatirali. Na vse tri diske smo namestili datotečni sistem NTFS. Programe smo poganjali v računalniku z 256 MB pomnilnikom in procesorjem AMD Athlon 2000+ XP, v operacijskem sistemu Windows XP Professional z nameščenim paketom popravkov 2.

Opazovali smo predvsem možnosti, ki jih posamezni program ponuja, preprostost uporabe programa, količino vrnjenih podatkov. Na čas, ki ga je (bi) program potreboval za opravilo, se nismo osredotočali, saj se programi zelo razlikujejo tako po možnostih, ki jih ponujajo, kakor tudi po dobljenih rezultatih. Če program vrne datoteke s formatiranega nosilca v zelo kratkem času, hkrati pa ne prepozna imen datotek, drug program pa za opravilo sicer potrebuje dlje, poleg imen datotek in map pa vrne tudi pravilno hierarhijo map, je to tudi kakovostno drugačen rezultat.

Zelo pomemben faktor pri preizkusu programa je bila tudi "prijaznost" programa in količina zahtevanega predznanja.

Active UNDELETE

Preizkušali smo različico 5.1 navedenega programa; namenjen je vračanju datotek s fizično in logično pokvarjenih nosilcev.

Uporabniški vmesnik zadošča za doseganje vseh možnosti. Na delovanje programa lahko zelo malo vplivamo. Od uporabnejših možnosti je tako na voljo le število poskusov branja posamezne enote diska, kar pride v poštev le pri diskih s fizičnimi napakami na površini nosilca ali delno razmagnetenimi diski. In prav v tej vlogi se program ne obnese najbolje. Po približno desetih minutah delovanja je namreč (na disku z velikostjo 40 GB) predvidel, da bo za operacijo vračanja podatkov potreboval 30 ur, številka pa je samo še rasla. Tako je po nadaljnjih petih minutah predvidel že več kot 130 ur nadaljnjega delovanja, napredoval pa skorajda ni. Po 6 urah delovanja ni obdelal niti 1 odstotka diska, s povečevanjem števila poskusov branj posameznega podatka z diska pa se je le še dodatno upočasnil, prebrati pa ni uspel ničesar. Po 6 urah delovanja smo program prekinili, prikazati pa ni znal ničesar, niti podatkov, ki naj bi jih bil že obdelal.

Veliko bolje se je program izkazal pri vračanju izbrisanih datotek in formatiranih diskov brez fizičnih napak površine nosilca. Za iskanje takšnih datotek je na disku z velikostjo 4 GB potreboval 6 minut, dobljeni rezultat pa je bil zadovoljiv. Našel je vse datoteke, težave pa so mu povzročala imena datotek in map. Zanje je namreč določil kar generična imena, kar zelo omeji uporabnost programa, saj moramo natančno vedeti, kaj želimo vrniti, sicer datoteko zelo težko najdemo med množico najdenih datotek. Zanimivo je, da program zna vrniti končnice najdenih datotek. Težave pa mu je povzročala tudi hierarhična struktura map, saj je ni uspel vrniti v prvotno obliko in tako je iskanje želene izbrisane datoteke še težje.

Na voljo je preizkusna različica programa, vendar ta omogoča vračanje datotek le do velikosti 64 KB, kar je dandanes morda malce prehuda omejitev, saj marsikateri format datoteke potrebuje za zapis "glave" datoteke tolikšno količino podatkov. Poleg preizkusne različice so na voljo še v štiri različni komercialne različice.

Program je uporaben predvsem za vračanje "pomotoma" izbrisanih datotek in datotek s formatiranih nosilcev, za vračanje podatkov s fizično pokvarjenih nosilcev pa priporočamo uporabo katerega izmed drugih programov.

Po naprednem iskanju program Active Undelete ponuja predhodni ogled najdenih datotek.

Active UNDELETE

Izdelovalec: Active Data Recovery, www.active-undelete.com.

Podprti operacijski sistemi: Windows 95/98/ME/NT 4.0/2000/2003/XP.

Podprti datotečni sistemi: FAT12, FAT16, FAT32, NTFS, NTFS5, NTFS+EFS.

Podprte vrste nosilcev: Diski, diskete, diskovna polja RAID (različne vrste - odvisno od različice), pomnilniške kartice (Secure Digital, Compact Flash, SmartMedia, Memory Stick), diskete ZIP, pomnilniški ključi.

Funkcionalnost programa: Vrača izgubljene datoteke.

Omejitev preizkusne različice: Vrača le datoteke do velikosti 64 KB.

Cena programa: 40 dolarjev (enouporabniška različica), 495 dolarjev (Unlimited License), 100 dolarjev (Enterprise), 995 dolarjev (Enterprise Unlimited License).

Za: Cena.

Proti: Maloštevilne dodatne možnosti, slabo organizirane najdene datoteke.

Easy Recovery Professional

Program Easy recovery ima nekoliko drugačen pristop vračanja brisanih datotek od preostalih preizkušenih programov. Vgrajeno ima namreč podporo za prepoznavanje nekaterih pogostih formatov datotek (Microsoftovi Outlook, Outlook, Word, Excel, Access in PowerPoint ter Zip), njegova druga prednost je možnost vračanja datotek z različnih nosilcev, od diskov, disket, diskov Jazz in Zip ter večpredstavnih kartic.

Odlikuje ga zelo prijazen in ličen vmesnik, ki omogoča več načinov dela. Ponuja diagnozo in preizkus nosilcev, vračanje brisanih datotek, vračanje datotek s formatiranih nosilcev, vračanje datotek s pokvarjenih nosilcev in popravljanje znanih vrst datotek.

Vsak korak lahko v danem trenutku prekinemo in ga pozneje nadaljujemo. V tem primeru bo do prekinitve dobljene podatke o nosilcu zapisal v datoteko, katere mesto določi uporabnik sam. S to možnostjo povečuje uporabnost, saj so postopki vračanja datotek pogosto zelo časovno potratni.

Tudi navedeni program je imel veliko težav pri vračanju podatkov s pokvarjenega nosilca.

Zelo se je izkazal pri vračanju podatkov brisanih datotek in formatiranih nosilcev. V pičlih petih minutah je vrnil vse datoteke s formatiranega pogona z velikostjo 4 GB, obnovil je tudi vsa imena datotek, map in hierarhično strukturo map. Po operaciji branja program ponudi organizirano strukturo datotek in map, na voljo je označevanje posameznih datotek, skupin datotek in map, vsebino dobljenih datotek pa si lahko pred vračanjem tudi ogledamo (na primer najdene slike). Predhodni ogled je na voljo tudi v preizkusni različici programa, ki jo lahko snamete z interneta, polna različica pa bo najdene (in seveda izbrane) datoteke tudi vrnila.

Prijeten vmesnik programa Easy Recovery

Easy Recovery Professional

Izdelovalec: OnTrack, www.ontrack.com.

Podprti operacijski sistemi: DOS, Windows 3.x/95/98/ME/NT/2000/XP.

Podprti datotečni sistemi: FAT, NTFS.

Podprte vrste nosilcev: Diski na vodilih IDE/ATA/EIDE/SCSI, diskete, Zip in Jaz diskete, pomnilniške kartice (CompactFlash, SmartMedia), različni pomnilniški ključi.

Funkcionalnost programa: Vrača izgubljene datoteke.

Omejitev preizkusne različice: Na voljo je le predhodni ogled najdenih datotek.

Cena programa: Od 639 dolarjev do 1499 dolarjev, odvisno od licence.

Za: Prepoznavanje običajnih formatov datotek, podpora iskanja datotek po različnih nosilcih.

Proti: Visoka cena, omejene možnosti.

Filerecovery Professional

Filerecovery Professional odlikuje zelo prijeten in pregleden uporabniški vmesnik. Čeprav je na prvi pogled videti, da orodje ne omogoča veliko možnosti, videz vara. Dodatne nastavitve so nekoliko teže dosegljive, vendar jih boste le malokdaj resnično potrebovali, saj predhodno nastavljene možnosti zadoščajo za večino opravil. Tako je omogočeno preskakovanje poškodovanih delov diska, kar pospeši iskanje izgubljenih datotek, v kolikor pa boste to možnost izklopili, se obdelava nosilca zelo upočasni. Da bi bila uporaba programa še preprostejša, se ob zagonu pojavi čarovnik, ki uporabnika vodi po najpogosteje opravljenih operacijah. Po desetih urah delovanja je na fizično poškodovanem 40 GB disku obdelal le nekaj čez odstotek, ob prekinitvi delovanja pa nima možnosti shranjevanja seje, ki bi jo lahko pozneje nadaljevali.

Pri vračanju brisanih datotek in formatiranih diskov se veliko bolje obnese. Za formatiran 4 GB disk je potreboval nekaj več kot 10 minut, vendar z dobljenim rezultatom nismo bili pretirano zadovoljni. Vrnil je sicer pravilna imena datotek, več problemov pa so mu predstavljale mape. Nekaterim je našel prava imena, drugim ne, ni pa jih znal organizirati v drevesno strukturo.

Program omogoča predhodni ogled najdenih datotek. Tako lahko nekatere datoteke prikaže v njihovi pravi obliki (na primer slike), druge pa si lahko ogledate v besedilni obliki ali v obliki dejanskih bajtov v šestnajstiškem sistemu.

Program Filerecovery Professional 3.2 ima težave z imeni map in njihovo hierarhijo. Zaslon prikazuje najdene datoteke po predhodnem formatiranju diska brez slabih sektorjev.

Filerecovery Professional

Izdelovalec: lc-tech, www.lc-tech.com.

Podprti operacijski sistemi: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP.

Podprti datotečni sistemi: FAT, NTFS.

Podprte vrste nosilcev: Diski, polja RAID, pomnilniške kartice.

Funkcionalnost programa: Vrača izgubljene datoteke.

Omejitev preizkusne različice: Na voljo je le predhodni ogled najdenih datotek in vrne eno datoteko do velikosti 10 KB.

Cena programa: 100 dolarjev (enouporabniška različica), 300 dolarjev (namestitev v več računalnikih).

Za: Predhodni ogled najdenih datotek.

Proti: Cena, organizacija najdenih datotek, hitrost delovanja.

Handy Recovery 2.0

Handy Recovery ne ponuja vračanja podatkov s poškodovanih nosilcev. Med preizkušene programe smo ga uvrstili, ker vračanje brisanih datotek in podatkov s formatiranih nosilcev poteka zelo hitro.

Pregleden vmesnik ne ponuja velikega števila dodatnih možnosti. In izkazalo se je, da jih za svoje delo ne potrebuje.

Takoj po izbiri diska nam je na voljo iskanje razdelkov, nato pa pregled brisanih datotek. Za pregled formatiranega 4 GB diska je potreboval le pičle tri sekunde in je bil pri tej operaciji najhitrejši program med preizkušenimi. Najdene datoteke je uspel zložiti v pravilne mape, te pa hierarhično zložiti v pravi vrstni red. Pogled na najdene datoteke zelo spominja na Windows Explorer, kar še olajša delo.

Izbiramo lahko med posameznimi datotekami ali mapami, lahko pa (s pritiskom na tipki CTRL ali SHIFT) izberemo tudi celotno skupino. Vgrajeno je tudi iskanje datotek in uporaba filtra, s katerima lahko opravimo izbor. S klikom na desno tipko miške izberemo vračanje datotek, določiti je treba le še mapo, v katere naj izbrane elemente vrača, in datoteke so rešene.

Na predhodno formatiranem disku je Handy Recovery našel datoteke, večje težave je imel z imeni map.

Handy Recovery 2.0

Izdelovalec: Softlogica LCC, www.handyrecovery.com.

Podprti operacijski sistemi: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP.

Podprti datotečni sistemi: FAT, NTFS.

Podprte vrste nosilcev: Diski, diskete, pomnilniške kartice.

Funkcionalnost programa: Vrača izgubljene datoteke.

Omejitev preizkusne različice: Vrne le eno datoteko.

Cena programa: 30 dolarjev (popusti pri nakupu več izvodov).

Za: Cena, hitrost delovanja.

Proti: Namenjen je zgolj iskanju brisanih datotek.

HDD Regenerator

HDD Regenerator je eden izmed programov, ki se zaganjajo v operacijskem sistemu DOS, omogoča pa popravljanje pokvarjenih sektorjev, ki so posledica razmagnetenosti nosilca. Najprej ga namestimo v operacijski sistem Windows, nato pa z njim izdelamo zagonsko disketo. Računalnik zaženemo s te zagonske diskete, nato pa še program sam. V kolikor računalnik s pokvarjenim diskom nima disketne enote, lahko iz slike zagonske diskete naredimo zagonski CD.

Program deluje na nivoju strojne opreme, zato je neodvisen od datotečnega sistema. Njegov algoritem je napisan tako, da na disk zapisuje negirane bite, ki jih takoj spet popravi. Tako naj ne bi vplival na nobene podatke na disku in naj bi jih torej obnovil. In od tod tudi njegovo ime.

Ob zagonu z zagonske diskete se program samodejno naloži in ponudi izbor diska za obnovitev. Po izboru diska lahko izberemo še količino obnovitve, izražene v megabajtih ali absolutnih sektorjih, kar omogoča iskanje (malce na slepo) količine pokvarjenih sektorjev ali nadaljevanje prejšnje obnovitve (ne da bi program preverjal že v prejšnji seji obnovljene podatke).

Za pregled enega megabajta površine je program potreboval pol sekunde, za obnovitev enega megabajta neberljivih podatkov pa kar pet ur. Za pregled 40 GB diska bi torej potreboval pet do šest ur, obnavljanje takšne količine neberljivih sektorjev pa bi se vlekla do jeseni ... Tako je tudi nemogoče govoriti o hitrosti delovanja, saj se vsak pokvarjeni disk razlikuje tako po velikosti, kakor tudi po količini neberljivih sektorjev.

Poudariti je treba, da so bili prav vsi obnovljeni sektorji berljivi, o kakovosti vrnjenih podatkov pa bi le stežka govorili, saj smo imeli na obeh preizkusnih pokvarjenih diskih za več sto megabajtov neberljivih sektorjev ...

Res pa, da se na disku ponavadi ne pokvari tako velika količina površine in če imate na njem res pomembne podatke, boste morali pač malo potrpeti.

HDD Regenerator ob izdelavi zagonske diskete

HDD Regenerator

Izdelovalec: Dimitriy Primochenko Online, www.dposoft.net.

Podprti operacijski sistemi: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP; DOS (izvajanje programa).

Podprti datotečni sistemi: Neodvisen od datotečnega sistema.

Podprte vrste nosilcev: Diski.

Funkcionalnost programa: Popravlja (regenerira) pokvarjene sektorje.

Omejitev preizkusne različice: Osveži samo prvi najden pokvarjen sektor.

Cena programa: 60 dolarjev.

Za: Cena, kakovost dobljenih rezultatov, neodvisnost od datotečnega sistema.

Proti: Hitrost obnavljanja podatkov.

Quick Recovery for Windows

Program odlikuje preprost uporabniški vmesnik, ki pa je z dodatnimi nastavitvami zelo skop. Ko želimo vrniti izgubljene podatke z diska, kar je tudi edini nosilec, ki ga program podpira, lahko izberemo le fizični disk in način vračanja podatkov.

V hitrem (Quick) načinu program išče le izbrisane datoteke na disku. Disk mora biti sicer popolnoma delujoč, brez pokvarjenih sektorjev, in na njem mora biti delujoč datotečni sistem. Tako iskanje je zelo hitro (za 1 GB disk potrebuje le okoli 40 sekund, za večje diske pa ustrezno več časa).

Drug način, ki ga program ponuja, je napredni (Advanced) način. V tem načinu je program že veliko počasnejši. Po posebnem algoritmu namreč išče prekinjene verige v alokacijskih tabelah datotečnega sistema in podobne težave. Tudi v tem načinu mora biti datotečni diska popolnoma funkcionalen.

Tretji in časovno najbolj potraten način je t.i. surovo vračanje podatkov (Raw Recovery). V tem načinu program išče znane formate datotek, kot so razni dokumenti, stisnjene datoteke in podobno. Ta način je zelo počasen in deluje le za določene oblike datotek.

Podatkov s pokvarjenih sektorjev s tem programom žal ne boste dobili, če pa vam uspe najti želene datoteke, bodo te (v kolikor je vse informacije še mogoče prebrati z diska) imele pravilna imena, pravilna bodo tudi imena map in njihova hierarhična struktura. Program omogoča le še izbiro najdenih datotek in njihovo vračanje.

Na voljo je preizkusna različica programa, ki pa omogoča le vpogled v najdene datoteke, ne pa tudi njihovo vračanje.

Quick Recovery Pro najdene datoteke razporedi v pravilno hierarhijo map.

Quick Recovery for Windows

Izdelovalec: Unistal systems PVT, www.recoveryourdata.com.

Podprti operacijski sistemi: Windows 95/98/ME/2000/XP, na voljo je tudi različica za Linux.

Podprti datotečni sistemi: FAT, NTFS.

Podprte vrste nosilcev: Diski, diskete.

Funkcionalnost programa: Vrača izgubljene datoteke.

Omejitev preizkusne različice: Samo vpogled v najdene datoteke.

Cena programa: 151 dolarjev.

Za: Preprostost uporabe.

Proti: Ponuja zgolj najosnovnejše možnosti.

Restorer 2000

Program je precej špartanski, tako po videzu kakor po ponujenih možnostih (nastaviti se da le število poskusov branja sektorja, v kolikor ta pri prvem branju ni berljiv). Najprej nam ponudi posamezne diske in razdelke, ob izbiri pa po teh išče izgubljene datoteke. Sposoben je vrniti le datoteke z diskov, ki nimajo neberljivih sektorjev, in na njih najde delujoč datotečni sistem. Nekatera imena map in datotek je našel, jih pravilno poimenoval in razporedil, spet druga pa je poimenoval z generičnimi imeni (v stilu " $$$Folder58448").

V kolikor naleti na pokvarjen sektor diska, ga večkrat poskuša prebrati (ta vrednost je nastavljiva - predhodno je nastavljena vrednost 10), v kolikor ga ne uspe prebrati, pa branje opusti. Program ne sodi med hitrejše.

Uporaben je torej predvsem za vračanje pomotoma brisanih datotek in map.

Restorer 2000 javlja napake pri pregledu pokvarjenega diska.

Restorer 2000

Izdelovalec: BitMart Inc., www.bitmart.net.

Podprti operacijski sistemi: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP.

Podprti datotečni sistemi: FAT, NTFS.

Podprte vrste nosilcev: Diski.

Funkcionalnost programa: Vrača izgubljene datoteke.

Omejitev preizkusne različice: Vrača samo datoteke, ki so manjše od 64 KB.

Cena programa: 50 dolarjev.

Za: Preprost uporabniški vmesnik.

Proti: Hitrost delovanja, majhen spekter odpravljanja napak, skopost s ponujenimi možnostmi.

R-Studio NTFS

Program je na las podoben programu Restorer 2000, očitno gre za isto jedro z manjšimi, bolj lepotnimi, popravki. Zamenjane so ikone, na zaslonu za izbiro diska in razdelka pa ponuja več informacij o izbranem disku ali razdelku, z namestitvijo več inačic programa v računalnikih pa je možno te krmiliti prek omrežja. Vse druge značilnosti in možnosti programa pa so popolnoma identične.

Prikazani podatki o prisotnih diskih (R-Studio).

R-Studio NTFS

Izdelovalec: R-tools technology, www.r-tt.com.

Podprti operacijski sistemi: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP/2003 Server.

Podprti datotečni sistemi: FAT12/16/32, NTFS, NTFS5, Ext2FS.

Podprte vrste nosilcev: Diski.

Funkcionalnost programa: Vrača izgubljene datoteke.

Omejitev preizkusne različice: Vrača samo datoteke, manjše od 64 KB.

Cena programa: 50 dolarjev.

Za: Preprost uporabniški vmesnik.

Proti: Hitrost delovanja, majhen spekter odpravljanja napak, skopost s ponujenimi možnostmi.

Search and Recover 2

Paket programov Search and Recover je osnoven program. Vračanje brisanih in izgubljenih datotek omogoča le, če so na disku v celoti prisotne, prepoznava pa tudi nekatere pogoste formate datotek. Mednje sodijo predvsem večpredstavne datoteke in datoteke odjemalcev elektronske pošte. Ko pa program naleti na neberljiv sektor na disku, se pokaže njegova moč.

Med priloženimi orodji najdemo programček File Terminator, ki se ob izbiri vključi v okolje Windows in omogoča varno brisanje datotek, tako da jo večkrat prepiše in s tem onemogoči njeno obnavljanje.

Drugo zanimivo orodje je program za izdelavo slike diska. Tako lahko shranimo sliko kateregakoli razdelka (v formatu s končnico img), program pa zna te tudi prikazati v raziskovalcu kot pogon. Zanimiva možnost je tudi izdelava praznih slik diska določene velikosti. Če nato tako datoteko raziskovalcu "podtaknemo" kot navidezni pogon, lahko nanj (oziroma v datoteko) shranjujemo datoteke.

Dokler boste iskali brisane datoteke, vam bo program služil, za bolj problematično vračanje podatkov pa ne bo zadoščal.

Lep vmesnik programa Search and Recover, ki pa ima žal omejeno uporabnost.

Search and Recover 2

Izdelovalec: Iolo technologies, www.iolo.com.

Podprti operacijski sistemi: Windows 98/ME/NT/2000/XP.

Podprti datotečni sistemi: FAT12/16/32, NTFS.

Podprte vrste nosilcev: Diski, digitalne kamere, predvajalniki MP3, pomnilniški ključi, diskete Zip, pomnilniške kartice.

Funkcionalnost programa: Vrača izgubljene datoteke.

Omejitev preizkusne različice: Različica je veljavna 30 dni, vrne 3 datoteke.

Cena programa: 40 dolarjev.

Za: Cena programa.

Proti: Zelo osnovno orodje, s katerim težjih napak ni mogoče odstraniti.

SpinRite 6.0

Program najprej zaženemo v okolju Windows in z njim izdelamo zagonsko disketo ali CD-ROM z zagonsko sliko diska (podpira zapisa img in iso). Računalnik nato vnovič zaženemo. SpinRite deluje v priloženem operacijskem sistemu FreeDOS, z diskom dela na najnižjem nivoju. Ko naleti na nečitljiv podatek, večkrat odčita nivo napetosti in potem statistično ugotovi, ali ima (je imel) bit vrednost 0 ali 1. Nato vsak podatek dvakrat prepiše z njegovo inverzno vrednostjo, nato dvakrat z njegovo pravo vrednostjo in ga ponovno poskuša prebrati.

Takšna metoda vračanja podatkov je vse prej kot hitra, vendar se je izkazala za zelo učinkovito. Ker bi celotni proces obnavljanja podatkov trajal predolgo, smo ga predčasno ustavili, uporaba drugih programov pa je na popravljenem delu diska našla datoteke (slike v zapisu gif), ki so bile pravilno vrnjene. Vse kaže, da je program svoje delo dobro opravil.

Proces obnavljanja lahko kadarkoli prekinemo in nadaljujejo na isti točki, program pa lahko svoje dejavnosti tudi dokumentira. Zapisuje jih lahko na disketo ali pa jih pošilja kar na vrata LPT.

Tudi sicer program ponuja obilico nastavitev in podatkov o disku, med delom pa je na voljo kar nekaj pogledov na trenutno delovanje algoritmov, napredka, statističnih in tehničnih podatkov.

Prednost programa je, da ni vezan niti na operacijski sistem (razen izdelave zagonskega nosilca, ta pa je uporaben na kakršnemkoli sistemu), niti na datotečni sistem (ne ukvarja se s pomenom podatkov, ampak se osredotoča na kakovost zapisa).

Pri delovanju je hitrejši od primerljivega programa HDD Regenerator, vendar je treba upoštevati, da HDD Regenerator obnavlja tudi berljive podatke, medtem ko SpinRite obnavlja le pokvarjene sektorje.

Programček SpinRite, zagnan iz okolja Windiws, naredi zagonsko disketo.

SpinRite 6.0

Izdelovalec:Gibson Research Corporation, www.grc.com.

Podprti operacijski sistemi: Windows3.x/95/98/ME/2000/XP; FreeDOS (izvajanje programa).

Podprti datotečni sistemi: neodvisen od datotečnega sistema.

Podprte vrste nosilcev: Diski.

Funkcionalnost programa: popravlja pokvarjene sektorje.

Omejitev preizkusne različice: Nima preizkusne različice.

Cena programa: 89 dolarjev.

Za: Cena, neodvisnost od datotečnega sistema, kakovost vrnjenih podatkov, obilica nastavitev.

Proti: Hitrost delovanja.

Stellar Phoenix FAT & NTFS

Program je na las podoben že opisanima programoma Restorer 2000 in R-Studio, le z informacijami o diskih in razdelkih je še nekoliko bolj skop kot prejšnja dva. Dodano ima večjezikovno podporo (slovenščine ni med njimi) in malce drugačne ikone. Delovanje, možnosti in videz pa kažejo na to, da gre za isti program (ali vsaj jedro programa).

Dolgočasen vmesnik programa Stellar Phoenix FAT and NTFS opozarja na morebitno dolgotrajnost iskanja datotek.

Stellar Phoenix FAT & NTFS

Izdelovalec: Stellar Information Systems Ltd., www.stellarinfo.com.

Podprti operacijski sistemi: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP/2003, na voljo je tudi različica za Unix.

Podprti datotečni sistemi: FAT16, FAT32, VFAT, NTFS in NTFS5.

Podprte vrste nosilcev: Diski (IDE, EIDE in SCSI).

Funkcionalnost programa: Vrača izgubljene datoteke.

Omejitev preizkusne različice: najdene datoteke samo prikaže, jih ne vrača.

Cena programa: 129 dolarjev.

Za: Na voljo je različica za Unix.

Proti: Slab vmesnik, hitrost delovanja, cena.

VirtualLab for Windows

Zanimivost programa je, da je brezplačen. Kaveljc tiči v poslovni filozofiji podjetja BinaryBiz. Podjetje se ne ukvarja s prodajo programske opreme za vračanje podatkov, ampak s prodajo podatkov samih. Program je brezplačen, poišče datoteke, ki jih je sposoben vrniti, ob kliku na gumb "Posnemi datoteke" ("Save files") pa izdelovalec ponudi možnosti plačila za storitev.

Na voljo imamo tri možnosti, razvrščene po količini zakupljenih vrnjenih megabajtov. Za 3 GB vrnjenih podatkov nas olajšajo za 120 dolarjev, 10 GB nas bo stalo 150 dolarjev, za 25 GB pa bomo morali odšteti 200 dolarjev. Podatek se prikaže kar s strani podjetja; v oknu programa se požene Internet Explorer in naloži stran z interneta, komunikacija pa poteka prek varne šifrirane povezave. Problem, ki se pri tem pokaže, je, da moramo imeti dostop do interneta, kupljene kvote pa ne moremo uporabljati v poljubnem modulu programa, razen če smo izbrali najdražji paket.

Vmesnik je preprost za uporabo. Čeprav nam na videz ponuja pet možnosti iskanja podatkov, tri izmed njih ne delujejo. Na spletni strani izdelovalca (www.binarybiz.com) pravijo, da bodo te možnosti dodali v sledečih različicah, že pripravljen vmesnik (brez dejanske funkcionalnosti) pa pušča uporabniku grenak priokus.

Vračanje datotek diska poteka po metodi iskanja znanih oblik datotek, program torej prepozna le te. V kolikor iščete datoteke pogostih formatov bo to zadoščalo, drugih datotek pa žal ne bo prepoznal. Proces iskanja vzorcev je časovno potraten, sistema za branje s pokvarjenih sektorjev pa program nima. Vsakič, ko sistem naleti na pokvarjen sektor, se namreč skorajda ustavi. Njegova dobra plat je, da lahko iskanje datotek kadarkoli prekinemo in si ogledamo najdene datoteke (vgrajen je predhodni ogled slik, za druge je na voljo ogled vsebine v obliki besedila ali šestnajstiškem zapisu). Žal program ne omogoča določitve začetne lokacije iskanja datotek. Prekinitev in poznejše nadaljevanje iskanja tako nista možna. Iskalno sejo lahko shranimo šele tedaj, ko se odločimo za shranjevanje podatkov (in za to plačamo).

Druga možnost, ki jo program ponuja, je iskanje izbrisanih datotek. Izbiri pogona (posameznega razdelka) sledi samodejno iskanje izbrisanih datotek. Program jih išče po tabelah datotečnega sistema (v kolikor so nepoškodovane). Najdene datoteke predstavi v skupinah po vrsti datotek, kar je nekoliko nepraktično, saj je teže najti datoteke, ki so bile v isti mapi. Temu se je mogoče izogniti z iskanjem datotek (iskanje brez uporabe pogojev vrne vse datoteke, seznam pa lahko nato razvrstimo po izvirni poti datoteke, še vedno pa bo rezultat zgolj v pomoč, saj datotek s tega seznama ne moremo izbirati), vendar je to nekako nepraktično.

Specializirano iskanje izbrisane elektronske pošte, fotografij in iskanje po nosilcih CD in DVD so, kakor smo že omenili, stvar prihodnjih različic.

Pri VirtualLabu gre za zanimiv pristop k trženju storitve, vendar to v veliki meri omejuje uporabnost programa.

Po končanem (ali prekinjenem) iskanju lahko podatke "kupimo" s plačilom po internetu (Virtual Lab).

Virtual Lab datotek ne vrača v pravilno strukturo map, ponuja pa predhodni ogled.

VirtualLab for Windows

Izdelovalec: BinaryBiz, www.binarybiz.com.

Podprti operacijski sistemi: Windows 95 SE/98/ME/NT/2000/XP.

Podprti datotečni sistemi: FAT12/16/32, NTFS.

Podprte vrste nosilcev: Diski.

Funkcionalnost programa: Vrača izgubljene datoteke.

Omejitev preizkusne različice: Nima preizkusne različice.

Cena programa: Plačuje se količina vrnjenih podatkov.

Za: Uporabniški vmesnik.

Proti: Zahteva dostop do interneta, slabo organizirane najdene datoteke, cena vračanja podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji