Objavljeno: 26.4.2022 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Maj 2022

Virtualizacija - Tudi aplikacije za Android! 

Navidezni računalniki in posnemovalniki računalniških arhitektur nas lahko popeljejo v še neodkrite računalniške svetove ter zmanjšajo količino potrebne strojne opreme za domače delo in zabavo.

Računalnik v računalniku že dolgo ni nova zamisel, je pa vedno bolj uporabna, saj omogoča hkratno poganjanje različnih operacijskih sistemov pa tudi več kopij istega operacijskega sistema in aplikacij zanj v istem računalniku. Na ta način zmanjšamo število potrebnih fizičnih računalnikov, posnemamo pa lahko tudi delovanje drugih računalniških arhitektur. V zadnjem času so še posebej zanimivi posnemovalniki operacijskega sistema Android, s katerimi lahko popularne aplikacije in igre za pametne telefone poganjamo tudi v domačem računalniku. Velja omeniti tudi posnemovalnike prastarih računalniških arhitektur, kot so Commodore 64, ZX Spectrum, Atari ST in Amiga, katerih programe lahko še danes brez večjih težav poganjamo tudi v domačem peceju.

Koliko navideznih računalnikov lahko strežnik gosti hkrati?

Število hkrati delujočih navideznih računalnikov je omejeno z zmogljivostjo gostiteljskega računalnika in zmogljivostjo njegove programske opreme. Posnemovalniki lahko navadno gostijo le en navidezni računalnik, saj je to navadno procesorsko veliko zahtevnejše od poganjanja navideznega računalnika s podobno arhitekturo, kot jo ima gostiteljski računalnik. Po drugi strani želimo pri posnemanju predvsem uporabiti programsko opremo za drugo arhitekturo, medtem ko želimo pri gostovanju navideznih računalnikov s podobno arhitekturo več fizičnih računalnikov nadomestiti z enim gostiteljskim računalniškim strežnikom. Tretji razlog za poganjanje več navideznih računalnikov hkrati so programi, ki zahtevajo uporabo starejših različic operacijskega sistema.

V praksi na domačem računalniku naenkrat navadno poganjamo največ en navidezni računalnik, saj za kaj več navadno nima dovolj procesorskih in pomnilniških zmogljivosti, obenem hitro zmanjka prostora tudi na podatkovnih pogonih.

Stroji za virtualizacijo

Gigantski računalniški oblaki, kot so Googlov, Amazonov in Microsotov, brez virtualizacije ne bi mogli delovati. Med proizvajalci strežniške programske opreme za virtualizacijo tako še vedno prednjačijo rešitve VMware, Citrix, Microsoft in Oracle, medtem ko je med brezplačnimi rešitvami priljubljen QEmu, ki je hkrati tudi stroj za posnemanje različnih računalniških arhitektur.

DOSBox

DOSBox (dosbox.com) je posnemovalnik, ki pričara staro dosovsko okolje v sodobnih Windows, ne da bi morali računalnik ponovno zagnati v kateri od starih različic DOS. Tako lahko brez skrbi igramo stare računalniške igre in poganjamo prastare aplikacije kar iz sodobnega operacijskega sistema.

Star Writer – programski paket za pisanje besedil, ki deluje v DOSBoxu.

Microsoft Hyper-V (docs.microsoft.com/en-us/virtualization/hyper-v-on-windows/about) omogoča ustvarjanje in poganjanje navideznih računalnikov v novejših strežniških operacijskih sistemih Windows in Windows 10 Pro. Za domačo uporabo je vsekakor zanimiv predvsem Windows 10 Pro, saj lahko ob pomoči virtualizacije vzporedno poganjamo tudi njegove starejše različice pa tudi Linux in druge operacijske sisteme. Testiramo lahko tudi prihajajoče (beta) različice Windows, preden se morebiti odločimo za nakup. Hyper-V je serijsko vgrajen v zgoraj omenjene operacijske sisteme, zato za njegovo namestitev in uporabo ni potrebno doplačilo.

Upravljalska konzola Hyper-V

Oracle VirtualBox (virtualbox.org) je zastonjsko in uporabniku prijazno odprtokodno programsko okolje za ustvarjanje, poganjanje in upravljanje navideznih računalnikov, ki deluje pod različnimi operacijskimi sistemi, med katerimi so Windows, Linux in drugi. Podobno kot Hyper-V in Worstation Playerjer omogoča kopiranje datotek med gostiteljskim računalnikom in navideznim računalnikov z uporabo funkcionalnosti povleci in spusti.

Oracle VirtualBox

Promox VE (promox.com/en) je na voljo v obliki datoteke *.ISO z vsebino podatkovnega pogona, ki ga lahko povežemo s poljubnim navideznim računalnikom, a pod pogojem, da procesor gostiteljskega računalnika podpira Intelovo tehnologijo za virtualizacijo VT-d ali enakovredno tehnologijo proizvajalca AMD.

Namestitev PROXMOX v navidezni računalnik

QEmu Virtual Machine (qemu.org) ni samo popolni hitri posnemovalnik računalniških arhitektur, ampak omogoča tudi ustvarjanje, poganjanje in upravljanje navideznih računalnikov z gostiteljskemu računalniku podobno arhitekturo (virtualizacija z uporabo navideznih strojev KVM ali Xen) ali drugo arhitekturo (posnemanje). Združljiv je skoraj z vsemi operacijskimi sistemi, saj je odprtokoden, za Windows pa je na voljo tudi v strnjeni datoteki z izvedljivo kodo, ki ne zahteva prevajanja.

Red Hat Virtualization (redhat.com/en/technologies/virtualization/enterprise-virtualization) je odprtokodni strežnik za virtualizacijo s podporo za navidezne stroje z operacijskimi sistemi Linux in Windows. Omogoča ustvarjanje, kloniranje, poganjanje in upravljanje navideznih računalnikov v gostiteljskem računalniku z operacijskim sistemom Red Hat Linux.

VMware Workstation Player (customerconnect.vmware.com) je tudi po 20 letih za mnoge še vedno najboljše programsko orodje za virtualizacijo. Omogoča gradnjo in osnovno uporabo navideznih računalnikov, ki lahko uporabljajo večino sistemskih sredstev gostiteljskega računalnika, med katerimi so tudi vse naprave USB. Za prikaz grafike 2D in 3D navideznega računalnika lahko uporablja funkcije knjižnice DirectX ali OpenGL 3.3. Poganjamo ga lahko v kopici operacijskih sistemov, med katerimi sta tudi Windows in Linux. Za osebno uporabo je zastonj, medtem ko je za profesionalno uporabo od 100 USD naprej.

Samostojni strežniki za virtualizacijo

V zadnjem času je na internetu na voljo vse več samostojnih strežniških okolij za poganjanje klasičnih navideznih računalnikov in posnemovalnikov, ki vključujejo operacijski sistem ter vso potrebno sistemsko in aplikacijsko programsko premo za virtualizacijo ter posnemanje drugih računalniških sistemov (npr. QEMU). Namestimo jih lahko neposredno na računalniški strežnik za virtualizacijo, v domačem računalniku pa jih poganjamo v namenskem navideznem računalniku v okviru obstoječega operacijskega sistema.

VMWare Workstation in Virtual Box kot posnemovalnika Mac OS X

Odkar imajo Applovi maci z OS X skoraj enako strojno arhitekturo kot običajni peceji, jih ni težko posnemati. Pravzaprav sploh ne gre za pravo posnemanje, bolj za prilagoditev strojnega okolja.

VMWare Workstation in Virtual Box sta okolji, v katerih lahko poganjamo navidezne računalnike; predvsem kopije peceja. Znata se prilagajati zahtevam in potrebam različnih operacijskih sistemov, ki jih izberemo, preden izdelamo nov navidezni računalnik. Možnosti za izdelavo navideznega računalnika z Mac OS X razumljivo ni, saj si pri Applu tega ne želijo.

A po navodilih s spleta (uporabimo t. i. fliko, angl. patch) lahko spremenimo VMWare Workstation in Virtual Box tako, da omogočata tudi izdelavo navideznih računalnikov z OS X. Treba je poudariti, da za vse potrebujemo tudi namestitveni DVD oziroma datoteko *.ISO za OS X.

Mac OS X 10.12 Sierra zadovoljivo deluje na skoraj poljubni pecejevski osnovi z novejšim Intelovim procesorjem. Opozoriti velja, da utegnemo imeti težave predvsem pri starejših procesorjih, saj OS X preverja ID procesorjev.

Lahko tudi na Raspberry Pi poganjamo aplikacije za Android?

Raspberry Pi OS je najbolj priljubljen operacijski sistem za to vrsto računalnikov. Čeprav zanj ne najdemo uporabnih posnemovalnikov Androida, lahko tega (tudi Android 12 – različico Lineage 19.0, ki še ni na voljo za pametne telefone) nanj namestimo neposredno. Pri tem lahko na isto kartico microSD s posebnim orodjem namestimo tudi več operacijskih sistemov, med katerimi preklapljamo med zagonom računalnika.

Android vsepovsod

Posnemanje Androida v računalnikih z arhitekturo Intela ali AMD je za zdaj neizogibno, a je k sreči več kot dovolj kakovostnih posnemovalnikov. Teče dokaj gladko, saj so programerji glavne programske knjižnice prevedli v strojno programsko kodo za 32- (x86-32) in 64-bitne (x86-64) peceje.

Da popularne aplikacije za Android ne bi obšle namiznih računalnikov, so pri Microsoftu v Windows 11 serijsko vgradili podporo za nalaganje in poganjanje aplikacij iz Google Play Stora, medtem ko moramo v druge operacijske sisteme še vedno namestiti posnemovalnik.

Povejmo še, večina posnemovalnikov Androida zaradi uporabe funkcij za pospeševanje izrisa grafike, kot je prekrivni način, ne deluje v navideznih računalnikih. Obenem nekatere aplikacije v posnemovalnikih na pecejih ne delujejo zaradi pomanjkljive strojne opreme, saj večina nima sprejemnika signala GPS pa tudi ne ležišča za kartico SIM.

Android Studio (developer.android.com/studio) je integrirano razvojno okolje za razvoj novih aplikacij za pametne telefone in druge naprave z operacijskim sistemom Android, ki že od vsega začetka vključuje tudi posnemovalnik, s katerim lahko delovanje novih aplikacij preverimo, preden jih namestimo v pametne telefone in druge naprave. Še posebej uporaben je za preverjanje delovanja aplikacij v novih različicah Androida, ki so v začetku podprte le na peščici pametnih telefonov. Pomanjkljivost posnemovalnika je precej zapletena namestitev. Android Studio lahko z interneta prenesemo in uporabljamo brezplačno.

Android-x86 (android-x86.org) je odprtokodni posnemovalnik Androida za Windows z vsemi standardnimi funkcionalnostmi, ki jih najdemo tudi pri ostalih posnemovalnikih, kot so podpora Wi-Fiju, prikaz napolnjenosti baterije, podpore za kamero, standardne ločljivosti zaslonov, samodejno zaznavo zunanjih pogonov pa tudi podpora za zunanjo tipkovnico in monitor.

ArChon (archon-runtime.github.io) ni tradicionalni posnemovalnik Androida, temveč uradni brezplačni Googlov paket za nadgradnjo brskalnika Chrome. Poganja lahko aplikacije za Android in ChromeOS. To je eden najboljših posnemovalnikov Androida za operacijski sistem Linux, uporabljamo pa ga lahko tudi v drugih operacijskih sistemih, ki temeljijo na procesorskih arhitekturah x86-32, x86-64 in ARM. Žal ga za zdaj ne moremo namestiti v Raspberry Pi.

Bliss OS lahko v navideznem računalniku uporabljamo tudi brez namestitve.

Bliss OS (bliss.org) je slika podatkovnega pogona z nameščenim posnemovalnikom Android-x86 z Android 8 (Oreo) za PC, ki ga lahko namestimo v navidezni računalnik in ga izvajamo v poljubnem operacijskem sistemu ali pa ga s posebnim programskim orodjem prekopiramo in poganjamo kar s podatkovnega ključka.

BlueStacks 5 (bluestacks.com) je za mnoge še vedno najbolj vseobsegajoč posnemovalnik operacijskega sistema Android, ki mu ne manjka funkcionalnosti za izboljšanje uporabniške izkušnje pri igranju računalniških iger. Uporabniku omogoča nastavljanje kombinacij tipk za upravljanje delovanja navideznih računalnikov, obenem pa lahko v posebnem upravljalniku zaženemo tudi po več navideznih računalnikov hkrati. BlueStacks je zastonj, so pa njegovi stvaritelji veseli vsakršnih donacij.

Med igričarji priljubljeni posnemovalnik Androida, BlueStacks 5

LD Player (ldplayer.net) je brezplačen in enostaven za namestitev. Vsebuje prednameščeni aplikaciji LD Store in Google Play, s katerima lahko iz Googlove spletne trgovine prenašamo računalniške igre. Delovanje tipkovnice in miške lahko prilagodimo lastnim željam, obenem pa lahko krati poganjamo več iger in drugih programov za Android. Podpira tudi uporabo Tiktoka, Instagrama in drugih popularnih aplikacij. Zahtevnejši uporabniki bodo pogrešali le možnost prenosa polne namestitvene datoteke za namestitev brez internetne povezave.

MEmu (memuplay.com) je enostaven za namestitev in hkrati eden boljših posnemovalnikov Androida. Podobno kot BlueStacks omogoča prirejanje tipk posameznim funkcijam, obenem pa nudi kakovostno in hitro grafiko za udobno igranje računalniških igric. Zadnja različica podpira Android 7.1. MEmu je za osnovno uporabo zastonj, s plačilom 2,99 USD mesečno ali 29,98 USD letno pa se izognemo predvajanju oglasov in lahko uporabljamo funkcionalnosti za prilagoditev uporabniškega grafičnega vmesnika.

MEmu je posebna različica QEmu za posnemanje Androida. Na sliki je terminalski odjemalec za ta operacijski sistem.

Nox Player (bignox.com), ki temelji na Androidu 5 (Lollipop), je posebej prirejen za igranje iger za Android, odlično pa deluje tudi z drugimi aplikacijami. Za lažje igranje omogoča prireditev funkcionalnosti tipk na tipkovnici, miški in igralni plošči (angl. game pad) pa tudi uporabo gest, kot je poteg s prstom z leve strani zaslona na desno. V nastavitvah lahko določimo tudi največja deleža obremenitve procesorja in porabe glavnega pomnilnika gostiteljskega računalnika, s čimer preprečimo, da bi hitri, a procesorsko in pomnilniško požrešni posnemovalnik preveč zavrl siceršnje delovanje gostiteljskega računalnika. Njegova posebnost je enostavnost zagotovitve korenskega dostopa v Androidu, do katerega lahko pridemo v manj kot minuti. Nox Player lahko prenesemo z interneta in uporabljamo brezplačno.

Nox Player in priljubljena aplikacija za urejanje datotek na pametnih telefonih, Total Commander

Posnemovalniki hišnih računalnikov

Večinoma delujejo z novejšimi različicami Windows, predvsem Windows 10, pa tudi novejšimi strežniškimi različicami. Peceji brez težav posnemajo delovanje celotne strojne arhitekture in ne zgolj mikroprocesorja. Posnemanje strojnih arhitektur je realistično tudi pri hitrosti delovanja in celo posnemanju načinov izrisa grafike (npr. izpis na televizijski zaslon pri Commodorju 64). Kakovostni posnemovalniki poznajo tudi veliko podtipov računalnikov. Denimo, poleg Commodorja 64 lahko z WinVICE posnemamo tudi Commodore 128, PET, PLUS4 in CBM-6x0/7x0. Podobno lahko s FUSE posnemamo vse Sinclairjeve spectrume, timexe in pentagone.

Uporaba posnemovalnikov starih računalnikov pa ni samoumevna. Pri zelo starih arhitekturah, kot sta Commodore 64 in ZX Spectrum, so k posnemovalnikom priložene tudi slike bralnih pomnilnikov (ROM – angl. read only memory) originalnih računalnikov, katerih osnovna programska koda se zažene ob vklopu posnemanega starodobnega računalnika. S tem nastane osnovno okolje za poganjanje programov in računalniških iger.

Pri atarijih, amigah in macih si avtorji posnemovalnikov ROM očitno niso upali priložiti, saj bi lahko s tem kršili licenčno pravo. Ustrezen ROM naj bi uporabniki skopirali iz originalnega računalnika, lahko pa ga najdemo tudi na raznih ljubiteljskih spletnih portalih, vendar potrebujemo za vsak posnemani podtip računalnika drugačen ROM. Iskanje zna biti zato kar precej dolgotrajno. Tudi igre navadno niso priložene. Najdemo jih lahko na ljubiteljskih spletnih straneh, kjer so že pripravljene v datotekah, ki omogočajo nalaganja v posnemovalnike.

Basilisk II (basilisk.cebix.net) in SheepShaver (sheepshaver.cebix.net) sta posnemovalnika za Mac 68k in Mac PowerPC, Basilisk II. Avtorji že od leta 2010 niso izdali nove distribucije, temveč le prenovljeno datoteko *.EXE, s katero zamenjamo glavno datoteko posnemovalnika, ko že namestimo celotno distribucijo. Poleg tega moramo sami »naloviti« še ustrezen ROM in imeti zagonsko disketo. No, ampak zadnje je razumljivo, saj gre za licenčno programsko opremo.

FUSE (fuse-emulator.sourceforge.net) je vsestranski posnemovalnik Sinclairjevih računalnikov – spectrumov, timexov, pentagonov in scorpionov, ki je preveden za različne računalniške arhitekture in operacijske sisteme. V Windows 10 je kakovosten in hiter. Moti le počasno nalaganje podatkov z navideznih trakov v zvočnih datotekah WAV ipd. Včasih kako funkcionalnost tudi težko dosežemo, saj moramo poznati pravo kombinacijo tipk iz ZX Spectruma, ampak tudi to je čar posnemanja originalnega računalnika. K sreči lahko naredimo posnetek stanja posamezne igre in igro v trenutku obnovimo, podobno kot pri WinVICE. Pomagamo si lahko tudi s sliko originalne Spectrumove tipkovnice, ki je vgrajena v posnemovalnik kot pomoč.

Mini vMAC (gryphel.com) je enostaven črno-beli posnemovalnik prve generacije računalnikov Machintosh. Pozna se mu nekoliko nedodelanosti, saj nekatere igre puščajo za sabo grafiko. Sicer deluje hitro in zanesljivo, je pa res, da so igre v črno-beli tehniki manj zanimive kot pri commodorjih, amigah in atarijih. A moramo vedeti, da mac ni bil narejen za igre, ampak za resno delo. Poleg posnemovalnika potrebujemo še ustrezen ROM in zagonski disk. Uporabnike, vajene dela z miško, bo motilo, da je treba poznati kar precej kombinacij tipk, s katerimi upravljamo posnemovalnik. K sreči je na voljo pomoč.

Ob pomoči Steem.SSE v najnovejših Windows delujejo ne samo GFABASIC, temveč tudi prastare aplikacije za Atari ST.

Steem.SSE (emutopia.com) je odličen posnemovalnik atarijev, ki podpira vse različice s pomnilniki velikosti od 512 kB do 4 MB in več. Omogoča tudi »gradnjo« eksperimentalnih atarijev z do 14 MB pomnilnika in prikazovalnikom z visoko ločljivostjo, veliko višjo od 640 x 400, kolikor je znašala (najvišja) monokromatska ločljivost. Res pa je, da v visoki ločljivosti deluje kaka višja različica TOS, aplikacije pa zvečine ne ali pa ne znajo izkoristiti celotnega zaslona. Pri katerikoli ločljivosti lahko uporabimo tudi celozaslonski način. Tako se PC dobesedno prelevi v enega od atarijev. Z navideznim Atarijem 1040 STF smo testirali vse stare aplikacije ter igre iz arhiva in vse so delovale prav tako kot na originalnem Atariju 1040 STF. Navidezni atari posnema celo zvok disketnika. Vtis, ki ga pusti posnemovalnik poznavalcu atarijev, je zato odličen.

WinUAE (winuae.net) je posnemovalnik amig in deluje prav tako dobro kot Steem.SSE. Če igramo igre, je uporaba enostavna, le diskete moramo pogosto menjavati. Na težave lahko naletimo, ko se odločimo namestiti Workbench, ki je sistem oken z namizjem, podoben Atarijevemu TOS. Potrebujemo originalne namestitvene diskete ali pa njihovo kopijo z interneta.

Tako kot pri Steem.SSE imamo tudi pri WinUAE možnost uporabe navideznega diska, ki lahko shrani bistveno več podatkov kot diskete, vendar smo pri tem omejeni na aplikacije in igre, ki nimajo zaščite pred kopiranjem in jih lahki zaganjamo z navideznega diska.

WinVICE (vice-emu.sourceforge.io) je odličen posnemovalnik Commodorja 64 in na uporabnika deluje tako kot, da pred sabo ne bi imel peceja, temveč prastari računalnik. Hitrost posnemanja je dobro usklajena in igranje starih iger daje vtis, kot da jih igramo na Commodorju 64. Posnemanje disketne enote in kasetnika je prav tako natančno in kakovostno. Avtorji posnemovalnika sicer priznavajo, da so drugi posnemovalniki Commodorejevih računalnikov v sklopu WinVICE še v razvoju, kljub temu pa so tudi ti na visoki ravni.

Nastavitev je veliko, tako na ravni izrisa grafike kakor tudi pri zvoku. Izbiramo lahko tudi hitrost delovanja. Poleg normalne hitrosti delovanja (100 odstotkov) so na voljo tudi različne stopnje pohitritve ali upočasnitve. Za pohitritev počasnih trenutkov pa skrbi t. i. svetlobna hitrost (angl. warp speed), ko lahko PC pri posnemanju pokaže svojo brutalno moč. No, igranje iger pri taki hitrosti vsekakor ni mogoče, se pa da pohitriti nalaganje datoteke iz navidezne tračne enote. A treba je biti pazljiv, saj se lahko pri pretiravanju s hitrostjo tudi kaj zatakne.

WinVICE: Je lahko še kaj bolj zabavnega in pomirjujočega za računalniške nostalgike kot igranje iger za Commodore 64 iz 80. let preteklega stoletja na peceju?

Dobro je vedeti tudi, da si WinVICE nastavitve ob izhodu iz programa lahko zapomni. Če gre kaj narobe in se morda priljubljena igrica ne naloži več, je k sreči mogoča tudi obnova prednastavljenih nastavitev. Delamo lahko tudi posnetke stanja pomnilnika. To je tako, kot če bi commodore zamrznili v času in ga po želji spet odmrznili. Denimo igro, ki se dolgo nalaga, lahko zamrznemo in stanje kadarkoli obnovimo v trenutku.

Povejmo še, da je WinVICE eden izmed redkih posnemovalnikov hišnih računalnikov, ki jih še vedno razvijajo. Zadnja različica 3.6.1 je iz začetka letošnjega leta.

ZX-Spectrum.NET (zxspectrum4.net) je alternativa FUSE, vendar ni zastonj. Zdi se, da s FUSE deli isto jedro. Snovalci posnemovalnika pa so se očitno odločiti izdelek tržiti. Z neregistrirano različico zato dosežemo le omejen nabor funkcionalnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji