Objavljeno: 31.1.2007 21:33 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor December 2006

Videti več: prenosniki s širokim zaslonom

Čeprav prenosnike preizkušamo v vsaki številki, smo se tokrat odločili za večji preizkus teh modelov, pri čemer smo se še posebej pozabavali tudi z barvno pravilnostjo vgrajenih monitorjev. Zanje smo tudi zahtevali, da morajo biti v širokem formatu.

Zadnje leto je na področje prenosnikov zasekalo kar nekaj prelomnic. Začelo se je takoj januarja, ko je Seagate poslal na trg prvi 2,5-palčni prenosniški disk z novo vrsto zapisa in zmogljivostjo 160 GB. Istega meseca je Intel predstavil tehnologijo Core Duo. In nato čez pol leta Core 2 Duo. Zlasti Core 2 Duo smo novinarji razglasili za majhno revolucijo na področju prenosnikov, saj so se procesorske zmogljivosti izboljšale za 10-20 odstotkov, ob tem pa jedra porabijo približno enako energije in tako nevtralno vplivajo na trajanje akumulatorjev.

S tem se nadaljuje usoda AMD, ki lahko že vse od časov Intelove tehnologije Centrino samo od strani opazuje prenosniški trg. Samo za ponazoritev - pri nas se je v prvi polovici letošnjega leta prodalo le 8,6 odstotka prenosnikov z AMDjevimi procesorji.

Prav tako letos, natančneje pred dobrima dvema mesecema, je Toshiba ponudila še prvi prenosnik z vgrajenim enim od možnih nosilcev prihodnosti - HD DVD in Dell je začel prodajati pošast z 20-palčnim zaslonom. Dovolj? No, poglejmo še pred svojim pragom, saj smo prelomnice zaznali tudi v razmišljanju slovenskih potrošnikov. V letošnji raziskavi Raba interneta v Sloveniji (RIS) smo lahko med drugim prebrali, da se je lani prodaja prenosnikov pri nas povečala za 63 % glede na leto prej. Kakšen bo podatek za letos, ko so prodajalci prvič ponudili prenosnike za manj kot 150 tisočakov, lahko samo ugibamo. Ko smo že pri domačih statistikah, povejmo še, da s petinskim deležem prodanih prenosnikov pri nas vodi Hewlett Packard, sledita mu Lenovo in Acer.

Čeprav del prekaljenih računalnikarjev zviška gleda na tanke škatlice, v katerih ni moč skoraj ničesar povijačiti, so prenosniki kot drugi ali celo prvi računalnik pri hiši nezadržno prodrli. Ni skrivnost, da gredo najbolje v promet cenovno dostopni primerki, kot je bil Acer iz serije 24XX, ki je že nekaj mesecev prvi tudi na Monitorjevi tabeli najboljših izdelkov. A to še ne pomeni, da so taki prenosniki za potrebe povprečnega uporabnika kakorkoli podhranjeni; nasprotno, vsi imajo vse elemente, ki jih potrebujemo za delo - na našem tokratnem preizkusu namreč ni bilo prenosnika, v katerega ne bi bil vgrajen modem, omrežni vmesnik in brezžični omrežni vmesnik. Vsi so imeli vgrajen zapisovalnik DVD. Podobno je z modrim zobom - prenosnike brez slednjega lahko preštejemo na prste mizarjeve desne roke - z razširitvenimi režami PC Card in Express Card in z bralniki pomnilniških kartic. Vse to danes skupaj s 15-palčnim zaslonom dobite za omenjenih 150 tisoč tolarjev. In če priložite še stotaka ali dva več, bo pred vami že čisto spodoben stroj, ki bo sposoben čez nekaj mesecev prebaviti tudi grafični vmesnik Windows Viste, že vnaprej razvpit po potratnosti strojnih virov.

Zlati Monitor

Verjetno že veste, da prenosnika z ultimativno strojno opremo, briljantnim zaslonom in nizko ceno ni, zato smo kar nekaj dni v zadregi tehtali argumente, preden smo se odločili, komu podeliti zlati Monitor. Pravzaprav smo v vsaki kategoriji podelili enega.

Pri lahkih prenosnikih izbira ni bila velika, zato smo se zlahka odločili za Lenovo 3000 V100. Opremljen je z odlično tipkovnico in zaslonom, res pa je, da ima le DVD predvajalnik (in CD pekač), kar pa se seveda zlahka nadgradi. Preizkušali smo tudi majhnega in simpatičnega Prestigia (Visconte 1220), vendar smo ga morali žal izločiti, saj smo ga prejeli s pokvarjenim akumulatorjem.

Med cenejšimi prenosniki smo izbrali Acer Aspire 5101 AWLMi, v ožjem izboru pa sta bila še Prestigio 1522E in Chiligreen X72. Kljub temu da oba nekoliko prekašata Acerja po strojni opremi, se pri merjenih zmogljivostih to ni poznalo. Zasloni so pri vseh treh primerljivi in odločila je Acerjeva precej nižja cena.

In še skupina najdražjih. V ožji izbor smo vzeli Acer Aspire 5112WLMi in Toshibo F30-112 ter se odločili za slednjo. Toshiba je sicer okorno težka in precej dražja, a prenosnika sta uvrščena v razred, v katerem ima cena nekoliko manjšo težo. Jeziček na tehtnici je prevesila z razkošno opremo, zlasti kakovostjo zvoka in zmogljivostjo, zadnje je jasno vidno iz rezultatov meritev.

Široko je lepo

Za širok format se je še pred kakim letom zdelo, da je le modna muha. Zato smo pričakovali, da bo tokratni preizkus manjši, saj kandidatov ne bo veliko. Izkazalo se je, da je "širokih" prenosnikov danes silno veliko, nekateri izdelovalci pa so se odločili, da drugačnih prenosnikov sploh ne bodo več izdelovali.

Širokozaslonski prenosniki so sicer največkrat v formatu 16 : 10, ki je nekoliko popačeni 16 : 9 kino format, kljub temu pa boste na takem zaslonu videli več filma in manj črnih robov kot na običajnem domačem 4 : 3 televizorju (brez uporabe t. i. "pan scana"). A široki zasloni niso le za filmofile; sčasoma so jih sprejeli tudi tisti, ki po službeni dolžnosti zrejo v neskončne preglednice, in drugi, ki želijo na zaslonu videti čim več podatkov hkrati.

No, še nekaj se je v zadnjem letu spremenilo. Navadnega, mat zaslona LCD skorajda ne morete več kupiti, čeprav tisti, ki se na stvari spoznajo, preklinjajo tako dosledno uklanjanje izdelovalcev okusu potrošnikov. Večina prenosniških zaslonov je tako na voljo le še v posebni bleščeči obliki, ki jo različna podjetja po odkupu patenta različno poimenujejo. Crystalbrite, diamond in glare so le tri imena za isto stvar. Da ne bo pomote, na prvi pogled je slika na njih resnično kristalno čista, a to velja le za strogo primerno osvetljene prostore. Če nam svetloba pada izza hrbta ali na dnevni svetlobi, pa na zaslonu vidimo predvsem svoj odsev. No, svetleči zasloni so v tržni tekmi močno zmagali, nekatera podjetja, med njimi gigant HP, pa drugačnih na nove serije prenosnikov sploh ne bodo več vgrajevala.

Kako smo preizkušali

Zbrane prenosnike smo najprej ocenili po kriterijih, ki so našim bralcem že znani in jih že nekaj let uporabljamo pri Monitorjevih "nenehnih preizkusih" oz. "najboljših izdelkih". Najprej smo se jih torej lotili s preizkusnimi programi Winstone. Ti preizkusijo sposobnosti računalnika pri izvajanju poslovnih in nato večpredstavnih programov, na koncu pa izmerijo še trajanje akumulatorja (ob izklopljenih varčevalnih načinih in z najbolj svetlim zaslonom). Naslednji preizkusni program, ki ga uporabljamo, je 3DMark 2001, ki preveri, kako je strojna oprema sposobna izrisovati grafiko in grafične učinke. 3DMark2001 je sicer zastarel program, pri katerem vztrajamo, da zagotavljamo primerljivost rezultatov za nazaj. Resnici na ljubo bi ob uporabi zadnjega 3DMarka 2006 pri 80 odstotkih prenosnikov dobili zelo slab rezultat, ki ne bi odseval njihovih dejanskih sposobnosti, saj preizkuša napredne metode osvetljevanja in senčenja, ki jih večina prenosnikov ne podpira. Smo pa tokrat dodali bolj referenčen preizkus s 3Dmark2005.

Tako smo prišli do ocene zmogljivosti. A ker na oceno vplivajo tudi posamezni sestavni deli prenosnika, smo na vsakega naložili še program Everest (www.lavalys.com) in z njegovo pomočjo izvedeli vse o strojni vsebini preizkušenih izdelkov. Na specifikacije, ki jih škatlam prilagajo prodajalci, se namreč ne gre preveč zanašati, saj smo tudi tokrat naleteli na kar nekaj neskladij.

In, kot rečeno, smo se tokrat nekoliko bolj osredotočili na zaslone in se jih lotili z napravo za kalibriranje Monaco Optix XR. Gre za miniaturen optični bralnik, ki ga obesimo na zaslon in med prikazovanjem različnih barv in odtenkov sporoča barvna neskladja. Najprej smo vsak zaslon skalibrirali in shranili profil, nato pa s kalibratorjem preizkusili njegovo natančnost in izmerili odstopanja, ki jih lahko vidite na grafikonih.

Da ne bo pomote, barvna neustreznost ne bo nikogar motila med gledanjem filma ali pri delu s tabelami. Z njo so se prisiljeni ukvarjati fotografi, pa oblikovalci in ljudje, ki si služijo kruh z namiznim založništvom. A končno lahko tudi ta podatek pomembno prispeva k vedenju in obnašanju kupca, ki se v veleblagovnici ne more odločiti med stotnijo prenosnih računalnikov.

Vseh 35 računalnikov je nato dobrih štirinajst dni zasedalo vse kotičke našega laboratorija in smo na njih izvajali vsakdanja opravila, se seznanjali z njihovimi lastnostmi in posebnostmi. O tipkovnici pač težko rečemo kaj slabega ali dobrega, če nanjo nismo poskusili napisati vsaj pol strani besedila. Čisto na koncu smo seveda upoštevali še za marsikoga ključni podatek, ceno.

Acer Aspire 5610 ANWLMi

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 25,6.

Trajanje delovanja: 3 ure 38 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Mere: 35,8 x 26,9 x 2,9, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core Solo T1350, 1,8 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 183.416 tolarjev.

Prodaja: Alterna, Avtera, TrendNet, www.alterna-i.si, www.avtera.si, www.trendnet.si.

Za: Cena, trajanje akumulatorja.

Proti: Ni bluetootha, opremljenost.

Acer Aspire 5101 AWLMi

Poslovni indeks Winstone 2004: 21,2.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 27,6.

Trajanje delovanja: 1 ura 21 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Mere: 35,8 x 26,9 x 2,9, 2,8 kg.

Značilnosti: AMD Turion 64 2,0 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 194.206 tolarjev.

Prodaja: Alterna, Avtera, TrendNet, www.alterna-i.si, www.avtera.si, www.trendnet.si.

Za: Cena.

Proti: Trajanje akumulatorja, opremljenost z vmesniki.

Acer Aspire 5112 WLMi

Poslovni indeks Winstone 2004: 23,3.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 27,8.

Trajanje delovanja: 2 uri 6 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Mere: 35,8 x 26,9 x 2,9, 3 kg.

Značilnosti: AMD Turion 64 X2 1,6 GHz, 1 GB RAM, 120 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 309.290 tolarjev.

Prodaja: Alterna, Avtera, TrendNet, www.alterna-i.si, www.avtera.si, www.trendnet.si.

Za: Telefon VoIP, zmogljivost diska.

Proti: Trajanje akumulatorja.

Acerjeva trojica tiči v enakih ohišjih in nepoučen opazovalec bi jih zlahka zamenjal za en in isti model. Najcenejši, 5610, je v strojnem smislu najšibkejši, a preostalo dvojico precej poseka pri merjenju trajanja baterije. Po drugi strani je opremljen z najšibkejšim procesorjem, grafični čip pa je integriran in torej naslavlja sistemski pomnilnik. Med vmesniki najdemo tv izhod - tega, denimo, nima dražji 5101 - a smo pogrešali firewire in bluetooth. Zasloni so pri vseh enaki, z nekako srednje dobro kotno vidljivostjo, pri merjenju barvne pravilnosti pa so se uvrstili med boljše, s posameznimi večjimi odstopanji. Tipkovnica je pri vseh cenena in se upogiba, toda z dovolj veliko površino tipk, da se pri tipkanju ne motimo preveč in, zanimivo, s posebnima tipkama za dolar in evro.

Aspire 5101 je še vedno razmeroma poceni prenosnik, ki s strojno notranjostjo manj razočara. AMDjev procesor in Ati Radeon x1300, ki si svojih 128 MB pomnilnika s sposojanjem sistemskega poveča na 256 MB, sta skupaj zaslužna za dober rezultat v večpredstavnem indeksu Winstone. Kljub temu je pomnilnika in diska komajda dovolj, najbolj pa si zasluži grajo akumulator, ki je na preizkusu zdržal manj kot uro in pol. To pomeni, da si na Acerju 5101 brez vtičnice ne bi mogli ogledati niti povprečno dolgega filma. Z vmesniki je opremljen podpovprečno, saj, kot rečeno, zaman iščemo tv izhod in firewire, priključki USB pa so le trije. Od programske opreme omenimo prednaložene Windows XP Media center.

5112 je v strojnem pogledu najmočnejši, a se to kljub AMDjevemu dvojedrniku in boljšemu grafičnemu procesorju pri preizkusu ni poznalo. Na pokrovu zaslona se sicer blešči tudi nalepka, da je nared za Windows Visto. Tudi pri njem je, čeprav je bolj zdržljiv, treba pograjati akumulator. Pohvalimo lahko še količino pomnilnika in prav posebej 120 GB disk. Poleg tega sta v 5112 dodana dva bonbončka, ki bosta prepričala marsikaterega kupca. V pokrov zaslona je vgrajena 0,3-megapikna spletna kamera in priložen priročen telefon VoIP, ki ga polnimo v reži PC Card. Tudi kar zadeva vmesnike, je tu stanje boljše, saj ob Firewireu in TV najdemo tudi izhod DVI.

Anni Hel80

Poslovni indeks Winstone 2004: 17,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 24,2.   

Trajanje delovanja: 2 uri 37 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 36 x 25,5 x 3 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2300E, 1,66 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 x 800 pik.   

Cena: 229.990 tolarjev.    

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Za: Zaslon, cena.

Proti: Tipkovnica, nima prednaloženih oken.

Hel80 je pri nas sestavljen prenosnik, zgrajen na Compalovi osnovi, s povsem nevsiljivo srebrno zunanjostjo. Zaslon je dober, z le nekaj večjimi odstopanji pri preverjanju barv. Nasprotno je tipkovnica slaba in glasna. Hel80 prihaja iz iste hiše kot oba Chiligreena in tudi poganja ga enak procesor. Za izrisovanje grafike je dodan še GeForce Go 7600 z 256 MB samostojnega pomnilnika, kar je pri prenosnikih v tem razredu skorajda redkost. To se jasno pokaže pri večpredstavnem preizkusu, začuda pa se je Hel80 slabo izkazal pri preizkusu poslovne rabe. Kar zadeva trajanje akumulatorja, se je uvrstil nekje v zlato sredino. Glede vmesnikov nismo imeli pripomb, saj Hel80 ne manjka prav ničesar, razen že nekajkrat omenjanega izhoda DVI. Med posebnimi dodatki velja omeniti še bralnik prstnih odtisov in 1,3-megatočkovno spletno kamero v zaslonu. Za večino bo pomemben tudi podatek, da ob nakupu ne prejmete operacijskega sistema.

Benq Joybook S53

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,5.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 23,6.   

Trajanje delovanja: 3 ure 44 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 32,4 x 22,7 x 2,4 cm, 2,1 kg.   

Značilnosti: Intel Pentium M750, 1,86 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 13,1-palčni, 1280 x 768 pik.   

Cena: 310.390 tolarjev.    

Prodaja: Acord-92, www.pcplus.si.  

Za: Mere, opremljenost z vmesniki.

Proti: Nima naloženih Oken.

S težo, ki je malce večja od dveh kilogramov, je Joybook S53 le za las zgrešil kategorijo lahkih prenosnikov. Zaslon ne prav pogoste velikosti 13 palcev ima solidno kotno vidljivost, pri barvni pravilnosti pa je nekje v spodnji tretjini, saj so nekatera odstopanja precejšnja, malenkost nižjo oceno pa je dobil tudi zaradi nizke ločljivosti. Tipkovnica je simpatično simetrična in srednje kakovosti, nad njo pa je kljub majhnemu ohišju preostalo prostora še za nekaj miniaturnih tipk za hitri dostop. V strojnem smislu, tako kot velika večina prenosnikov na našem preizkusu - sega še v lansko leto, saj je bil Pentium M750 lani procesor, ki je bil najpogosteje vgrajen v prenosnike. Tudi grafični procesor je integriran. Med vmesniki smo pogrešali tv izhod in kaj več kot le 2 USB priključka, drugo, skupaj z bluetoothom, firewire in IR, pa malček ima. Pri preizkusnih programih se je uvrstil nekam v sivo povprečje, izstopalo je le trajanje akumulatorja, za to pa gre nedvomno zasluga manjšemu zaslonu. Za tiste, ki potrebujejo zares prenosen prenosnik, je S53 morda prava izbira, saj je le malo večji od tistih najmanjših, a ga zato odlikujejo nizka cena, dobra opremljenost in vgrajena enota DVD-RW, ki je ponavadi žrtvovana v imenu teže in velikosti. Še to: S53 boste dobili s prednaloženim Linuxom in ne z Okni.

Chiligreen X72

Poslovni indeks Winstone 2004: 26,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 26,8.   

Trajanje delovanja: 1 ura 23 min.    

Zgradba in oprema: 9.    

Mere: 40 x 28,5 x 3 cm, 3,7 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2300E, 1,66 GHz, 1 GB RAM, 100 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1440 x 900 pik.   

Cena: 289.990 tolarjev.    

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Za: Zaslon, strojna oprema.

Proti: Trajanje akumulatorja, tipkovnica, nima prednaloženih Oken.

Chiligreen M665NC

Poslovni indeks Winstone 2004: 23,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 25,2.   

Trajanje delovanja: 1 ura 35 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 36 x 26,1 x 3 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2300E, 1,66 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 x 800 pik.   

Cena: 215.990 tolarjev.    

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Za: Cena, zaslon.

Proti: Trajanje akumulatorja, nima prednaloženih Oken.

Chiligreena obravnavamo skupaj, saj sta si v strojnem pogledu zelo podobna, navzven pa povsem različna. Večji, X72, je na las podoben drugim 17-palčnikom. Zaslon je dober, saj se kontrast le malo spreminja, ko nanj pogledamo pod kotom, pri preverjanju stalnosti barv pa je dosegel drugi najboljši rezultat. Zaslon M665NC ima podobno dobro kotno vidljivost, a so odstopanja pri preizkusu barv vendarle nekoliko večja.

Tipkovnica pri X72 je slaba, pri tipkanju šklepeta in se upogiba. Ima pa ločen številski del. Začuda je pri skoraj tretjino cenejšem M665NC nekoliko boljša. X72 je z dvojedrnim procesorjem, Atijevim grafičnim procesorjem X1600 in gigabajtom pomnilnika med najbolje opremljenimi prenosniki, ki so prispeli v naš laboratorij. Prav najvišjih indeksov pa ni dosegel. M665NC za njim ni prav dosti zaostajal, kljub pol manjšemu pomnilniku in integriranemu grafičnemu vmesniku.

Od standardnih vmesnikov pri X72 manjka izhod VGA, a ga nadomešča DVI. Naša pripomba je, da bi pri orjaškem ohišju X72 lahko izdelovalec zdajšnjim trem dodal še kak vtič USB. A že trije so postavljeni tako zelo tesno skupaj, da je pri vtikanju treh debelejših naprav pričakovati težave. X72 ima tudi 7,1-kanalni izhod S/P DIF. Podobno majhne nedorečenosti je opaziti pri M665; DVI tu nadomešča VGA, zaman pa smo iskali kakšno razširitveno režo PC Card ali PC Express, čeprav jo katalog omenja. Da ne pozabimo, v pokrovu zaslona ima M665 vgrajeno spletno kamero.

Chiligreena sta spodobna izdelka z nekaj manjšimi pomanjkljivostmi, a za razmeroma nizko ceno dobimo zmogljiva stroja z dobrima zaslonoma, žal pa v ceno ni vštet operacijski sistem.

Dell Inspiron 9400

Poslovni indeks Winstone 2004: 18,3.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 22,1.

Trajanje delovanja: 1 ura 49 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Mere: 39,4 x 28,8 x 4,1, 3,6 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2300, 1,66 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1440 × 900 pik.

Cena: 299.940 tolarjev.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, FMC, www.fmc.si.

Za: Zaslon, tipkovnica.

Proti: Velikost, opremljenost.

Dellova prenosnika sta bila med redkimi izdelki na našem preizkusu, ki nimata bleščečega zaslona. Ob tem imata dobro kotno vidljivost in tudi pri meritvi barvne pravilnosti sta med boljšimi. Inspiron na zunaj ni videti nič posebnega, ko pa ga odpremo, nas prevzame občutek, da je vse skupaj zapakirano v malce preveliko škatlo. Zlasti zaradi tipkovnice, ki zaseda sorazmerno majhen delež gornje ploskve. A ta si takoj pridobi naše spoštovanje. Medtem ko se preizkuševalci radi pridušamo nad gumijastim upogibanjem pri tipkanju, je Inspironova trda kot kamen, tipkanje pa bi bilo ob malenkost globljem hodu tipk pravi užitek. V notranjosti ni nič prav izstopajočega, pomnilnika je komaj dovolj, podobno je s prostorom na disku. Pri vseh treh preizkusnih programih Winstone si je prislužil dokaj nizke ocene, nekoliko bolje se je odrezal pri 3DMarku2005 in 2001, za kar je zaslužna grafična kartica Ati Radeon X1400 z 256 MB pomnilnika. Pri merjenju delovanja na baterije pa je z manj kot dvema urama nekje pri repu. Priključkov je dovolj, zlasti navduši kar šest vtičev USB, saj teh pri delu rado zmanjka, in izhod DVI, ki je, kot smo že omenili, pri prenosnikih nenavadna redkost. Dodajmo še, da s prenosnikom poleg operacijskega sistema Windows XP dobimo tudi Microsoft Works.

Dell Latitude 120L

Poslovni indeks Winstone 2004: 18,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 23,0.

Trajanje delovanja: 3 ure 41 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Mere: 35,6 x 26,5 x 3,5, 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,73 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 210.960 tolarjev.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, FMC, www.fmc.si.

Za: Trajanje akumulatorja, zaslon.

Proti: Strojna zmogljivost.

Tudi Latitude 120L odlikuje odličen zaslon, s katerega lahko razločno beremo, tudi kadar ne gledamo zgolj pravokotno na zaslon. In kot rečeno, tudi po barvni pravilnosti je pristal med najboljšimi. Tipkovnica je za stopničko slabša od Inspirona 9400, a še vedno med boljšimi. Žal se nizka cena pozna najprej na ohišju, kjer zaman iščemo kak dodaten gumb, pa tudi priključki so vsi zbrani na levi strani, kar ni najbolj praktično. A gneče ni, saj je vmesnikov malo: poleg modema in omrežnega najdemo le še izhod VGA, režo za Express card in tri USB. Varčevanje je nadalje opazno tudi pri strojni opremi. To je razvidno iz rezultatov indeksov Winstone in 3DMark. Šibak procesor in integriran grafični vmesnik, ki zajeda sistemski pomnilnik - tudi tega ni veliko - pač ne moreta delati čudežev. A 120L je namenjen podjetjem, tako da na prenosniku ne bodo tekle igre, za pisarniška opravila pa sestava povsem zadostuje. Pač, kot že v reklami zapiše prodajalec, 120L je namenjen tistim, ki si želijo siceršnje lastnosti serije Latitude (dolga doba produkcije in nadgradljivost) zamenjati za nižjo ceno. Pohvalimo še zdržljivost baterije, ki je dosegla enega najboljših rezultatov. S prenosnikom prejmemo prednaloženi Windows XP Home Edition.

HP Compaq nc8430

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 28,3.   

Trajanje delovanja: 2 uri 40 min.    

Zgradba in oprema: 9.    

Mere: 25,9 x 35,5 x 2,8 cm, 2,77 kg.  

Značilnosti: Intel Core Duo T2500, 2,0 GHz, 1 GB RAM, 100 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1680 x 1050 pik.  

Cena: Prenosnik ni več naprodaj.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partnerji.

Za: Zmogljivost, samodejno prilagajanje osvetljenosti.   

Proti: Zaslon.

HP Compaq nx7400

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,0.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 26.    

Trajanje delovanja: 3 ure 8 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 25,9 x 35,5 x 2,8 cm, 2,77 kg.  

Značilnosti: Intel Core Duo T2300, 1,7 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 x 800 pik.   

Cena: Prenosnik ni več naprodaj.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partnerji.  

Za: Zmogljivost.

Proti: Zaslon.

HPjeva udeleženca našega preizkusa sta bila med strojno bolje opremljenimi prenosniki, z zaslonoma pa nismo bili najbolj zadovoljni. Nc8430 ima običajni mat zaslon s slabo vodoravno kotno vidljivostjo, a visoko ločljivostjo. Barvna ustreznost je srednja. Pohvalen je senzor za samodejno prilagajanje osvetljenosti. Pri nx7400 je zaslon svetleč, z nižjo ločljivostjo, pravilnost barv pa prav tako sodi nekako v srednji razred.

Hpja sicer tičita v skoraj povsem enakih ohišjih, njuni tipkovnici sta odlični, z normalno veliko vnosno tipko in ločenimi sklopi. Pri nc8430 miško nadomeščata tako sledna paličica kot ploščica, vsaka s svojimi tipkami. NC8430, kot rečeno, odlikuje zmogljiva strojna zasnova; procesor skupaj z grafično kartico Ati Radeon X1600 z 256 MB namenskega pomnilnika bo lahko uporabniku krajšal čas tudi s kakšno igro. V Nx7400 je integriran grafični procesor, vendar je pri preizkusu večpredstavnosti vseeno dosegel nadpovprečen rezultat. Sprehod po ohišju pri obeh razkrije skorajda vse mogoče vmesnike in priključke, edino trije USB bodo morda klicali po dodatnem razdelilniku. Še to: notesi HP imajo prednaloženih precej pomagal in dodatne programske opreme.

Tik pred oddajo številke v tisk smo izvedeli, da oba prenosnika nista več naprodaj. Nadomestili ju bodo novi modeli, strojno nekoliko zmogljivejši.

Lenovo Thinkpad Z61m

Poslovni indeks Winstone 2004: 15,3.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 16,1.   

Trajanje delovanja: 3 ure 34 min.    

Zgradba in oprema: 7.    

Mere: 35,7 x 26,2 x 3,7 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2500, 2,0 GHz, 1 GB RAM, 100 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1680 x 1050 pik.  

Cena: 384.900 tolarjev.    

Prodaja: Alterna, DISS, Mikropis, www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Zaslon, opremljenost, tipkovnica.

Proti: Zmogljivost, cena.

Lenovo Thinkpad Z61t

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,5.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 24,7.   

Trajanje delovanja: 2 uri 49 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 33 x 23 x 3,7 cm, 2,2 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2400, 1,83 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 14,1-palčni, 1440 x 900 pik.   

Cena: 294.900 tolarjev.    

Prodaja: Alterna, DISS, Mikropis, www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Zaslon, opremljenost, tipkovnica.

Proti: Zmogljivost, cena.

Lenovo 3000 V100

Poslovni indeks Winstone 2004: 18,3.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 23,1.   

Trajanje delovanja: 2 uri 13 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 30 x 22 x 3,4 cm, 1,86 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T1300, 1,66 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 x 800 pik.   

Cena: 309.900 tolarjev.    

Prodaja: Alterna, DISS, Mikropis, www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Zaslon.

Proti: Cena.

Trije dediči IBMove zapuščine se ponašajo z najzanimivejšo zunanjo podobo. Ko odpremo zaslon, pod njim kar vrvi od barv, posebnih tipk in pomagal. Obenem so zasloni - čeprav so različno veliki - med tistimi z najboljšo vodoravno kotno vidljivostjo, ne pa tudi, če nanje zremo od spodaj ali od zgoraj. Pri merjenju pravilnosti barv so se uvrstili tik pod vrh, obenem pa se kljub skromnim dolžinam diagonal ponašajo z visokimi ločljivostmi. Pri Z61m in Z61t je za varnost poskrbljeno tudi z bralniki prstnih odtisov, namesto miške pa pri njiju lahko izbiramo med sledno ploščico ali krmilno paličico. A nekatere stvari, denimo tipkovnica, bi morale, kar zadeva kakovost, postati standard tudi pri drugih izdelovalcih. Resda gre za povsem subjektivno oceno, a pri tipkanju zadenemo ob trdno podlago, tipke so ravno prav mehke, z ravno pravšnjim hodom. Od trojice ima le Z61m samostojen grafični procesor, druga dva temeljita na integriranih in zato na sistemskem pomnilniku, ki ga ni nič preveč. Pri preizkusih sta 3000 in Z61t nekje v zlati sredini, Z61M pa se odreže nenavadno slabo, vendar je zato pri vrhu po trajanju akumulatorja. Od vmesnikov nismo pogrešali ničesar, morda bi pri modelu 3000 V100 pograjali le dva priključka USB. Ni treba posebej poudarjati, da imajo vsi Lenovi poleg operacijskega sistema Windows razkošno dodatno programsko opremo.

MSI Megabook L710

Monitorjev preizkus: Junij 2006.

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,7.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 24,6.

Trajanje delovanja: 2 uri 57 min.

Zgradba in oprema: 8,5.

Mere: 39,5 × 27,8 × 3,4 cm, 3,2 kg.

Značilnosti: AMD Sempron 3100+ 1,8 GHz, 1 GB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, WiFi 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1440 x 800 pik.

Cena: 303.490 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Za: Cena, količina pomnilnika, zaslon, ločena številska tipkovnica.

Proti: Mere.

MSI Megabook L715

Monitorjev preizkus: April 2006.

Poslovni indeks Winstone 2004: 18,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 22,3.   

Trajanje delovanja: 2 uri 22 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 39,6 × 27,8 × 3,5 cm, 3,1 kg.   

Značilnosti: AMD Turion 64, 1,6 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11g, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1680 x 1050 pik.   

Cena: 413.990 tolarjev.    

Prodaja: Acord-92, www.pcplus.si.  

Za: Opremljenost, zmogljivost.     

Proti: Mere.

MSIjeva Megabooka L710 in L715 smo na naših nenehnih preizkusih že obdelali. Merita na kupce, ki si želijo namizni računalnik nadomestiti s prenosnikom, pri tem pa računalnika nimajo namena prav pogosto prenašati naokrog. Oba sta strojno že nekoliko zastarela in pri grafično zahtevnejših opravilih bo vsaj L710 hitro pošla sapa, saj bo Atijev grafični procesor Xpress 200m naslavljal sistemski pomnilnik. Nasprotno pa je L715 opremljen s samostojnim grafičnim procesorjem, ki ima kar 256 MB namenskega pomnilnika. Tipkovnici sta kar nekako izgubljeni na veliki površini ohišja in prostora je ostalo tudi za ločen številski del. Tu naj pograjamo velikost vnosne tipke, pri kateri gre po našem mnenju za nesmiselno varčevanje s prostorom. Vmesniki so standardni, ker je prostora na ohišju več kot dovolj, pa bi lahko namesto le treh priključkov USB dodali še kakšnega. Med vmesniki pri L715 omenimo kombiniran zvočni izhod: poleg povezave s 3,5 mm priključkom omogoča tudi priklop optičnega kabla in video izhod DVI, ki je pri prenosnikih še vedno bolj izjema kot pravilo. Na preizkusih se oba odrežeta presenetljivo dobro, zlasti pri večpredstavnosti in L710 prav posebej pri trajanju akumulatorja; pri tako velikem zaslonu je tak rezultat prav odličen. Bolj potraten je L715; nekoliko višja ločljivost zaslona terja svoj davek, a smo prav pri tem zaslonu opazili eno najboljših kotnih vidljivosti. Dodajmo še, da pri MSIjih poleg operacijskega sistema Windows najdemo v škatli tudi miško in torbo za prenašanje prenosnika, to pa ni zanemarljivo.

MSI Megabook S271

Poslovni indeks Winstone 2004: 21,2.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 24,9.   

Trajanje delovanja: 3 ure 36 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 30 x 22,5 x 3 cm, 1,95 kg.    

Značilnosti: AMD Sempron 3200+, 1,6 GHz, 1 GB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 x 800 pik.   

Cena: 289.690 tolarjev.    

Prodaja: Acord-92, www.pcplus.si.  

Za: Mere, teža, cena.   

Proti: Zaslon, tipkovnica.

Z nakupom MSI S271 dobite presenetljivo "veliko računalnika" v zares majhni in lahki škatlici. Bleščeči 12,1-palčni zaslon "glare" sicer ni preveč kakovosten, zlasti ne pri merjenju barvne pravilnosti. Zanimivo pa je, da ima boljšo navpično kotno vidljivost kakor vodoravno, kar je redkost. Vgrajene komponente bodo poslovnežu zadostovale za pisarniške potrebe, pohvalna je količina pomnilnika. Tipkovnica ni dobra, saj ob pritisku na posamezno tipko poskakuje celotna tipkovnica, pomanjkanje prostora pa je preveč pomanjšalo nekatere pomembnejše tipke, ko je Delete. Sledna ploščica ne sledi formatu zaslona 16 : 10, za njeni tipki pa smo že pri preizkusu MSI S262 ugibali, ali gre za domiselnost ali nepotrebno varčevanje, saj ju težko najdemo zgolj na otip. Kljub temu da celotno zadnjo stran ohišja zaseda baterija, levi bok pa optična enota, priključkov in vmesnikov nismo pogrešali, razen tv izhoda, ki bi pri majhnem zaslonu prišel še kako prav. Pri programskih preizkusih se je odrezal srednje dobro, odlično pa pri trajanju baterije. Glede na to, da pri prenosnikih velja pravilo, da je majhno drago, in da ob nakupu prejmete naloženo tudi domačo različico Oken, je S271 za dobrih 200 tisočakov dober nakup.

MSI Megabook M662S

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,5.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 24,0.

Trajanje delovanja: 2 uri 25 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Mere: 35,8 x 25,8 x 3,3 cm, 2,6 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2300, 1,66 GHz, 1 GB RAM, 100 GB disk, DVD-RW, WiFi 802.11a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4 -palčni, 1280 x 800 pik.

Cena: 331.090 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Za: Velik in svetel zaslon.

Proti: Nekoliko slabša tipkovnica.

Tudi pri M662S bo kupce privabljal zelo svetel in kontrasten zaslon, čeprav v bleščeči "glare" tehnologiji. Njegova barvna natančnost je med najboljšimi, grafikon kaže le dve ali tri večja odstopanja. Notranjost skriva praktično ta hip v prenosnikih najpogostejši procesor T2300, ki pa mu na pomoč ne priskoči grafični čip s svojim pomnilnikom. Posebnost M662S je tipkovnica, in sicer taka z ločenim številskim delom, ki sega povsem od levega do desnega roba ohišja. To je moteče le, dokler se ne navadimo položaja rok. Slovenski in drugi posebni znaki so dotiskani v temno sivi barvi in so na črnini tipk slabo vidni.

Priključkov za priklop zunanjih naprav ne manjka, poleg štirih USB sta tu še firewire in TV-out, zmogljivosti pa lahko še razširimo s karticami PC Card. Odlična je tudi sledna ploščica, ki za razliko od drugih MSIjevih večjih prenosnikov nima pretirano trdih tipk. V prenosnik je nameščen operacijski sistem Windows Home edition, za tiste, ki radi spletno komunicirajo, pa je v pokrov zaslona vgrajena tudi spletna kamera z 1,3 megapikami.

Prestigio Nobile 1440w

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 26,3.   

Trajanje delovanja: 0 ur 57 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 33 x 23 x 3 cm, 2,1 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2400, 1,83 GHz, 1 GB RAM, 60 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g.

Zaslon: 13-palčni, 1280 x 800 pik.   

Cena: 316.900 tolarjev.    

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.   

Za: Procesor, mere in teža.

Proti: Velikost diska, trajanje akumulatorja.

Prestigio Visconte 1300

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,5.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 26,3.   

Trajanje delovanja: 1 ur 6 min.     

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 33 x 23 x 3 cm, 2,1 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2400, 1,83 GHz, 1 GB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g.

Zaslon: 13-palčni, 1280 x 768 pik.   

Cena: 308.900 tolarjev.    

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.   

Za: Procesor, mere in teža.

Proti: Trajanje akumulatorja.

Prestigio Nobile 1770W

Poslovni indeks Winstone 2004: 22,3.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 28,4.   

Trajanje delovanja: 1 ura 50 min.    

Zgradba in oprema: 9.    

Mere: 40 x 28 x 3,2 cm, 3,9 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2400, 1,83 GHz, 1 GB RAM, 100 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1440 x 900 pik.   

Cena: 389.900 tolarjev.    

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.   

Za: Zaslon, zmogljivost.

Proti: Cena, trajanje akumulatorja.

Prestigio Nobile 1522E

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,6.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 28,0.   

Trajanje delovanja: 3 ure 40 min.    

Zgradba in oprema: 9.    

Mere: 35,5 x 26 x 3 cm, 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2400, 1,83 GHz, 1 GB RAM, 100 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 x 800 pik.   

Cena: 284.900 tolarjev.    

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.   

Za: Zmogljivost, trajanje akumulatorja.

Proti: Zaslon.

Prestigio 350

Poslovni indeks Winstone 2004: 17,6.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 23,6.   

Trajanje delovanja: 1 ura 43 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 35,5 x 26 x 3 cm, 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Celeron M, 1,73 GHz, 1 GB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 x 800 pik.   

Cena: 212.900 tolarjev.    

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.   

Za: Cena.

Proti: Trajanje akumulatorja.

In še trije veliki iz družine Prestigio - nadomestki za namiznike, saj so, Nobile 1770 še prav posebej, orjaški. Nobile 1770 ima, kar zadeva barvno pravilnost, najnatančnejši zaslon na tokratnem preizkusu, solidna je tudi kotna vidljivost. Nobile 1522E in Prestigio 350 precej zaostajata za njim, zlasti prvi, na katerem hitro izgubimo berljivost, če na zaslon gledamo od zgoraj ali spodaj.

Poleg Intelovega dvojedrnika ima vgrajeno tudi grafično kartico Ati Radeon X1600, Nobile 1552E in Prestigio 350 pa imata integrirana grafična vmesnika, ki bosta posegala po sistemskem pomnilniku. Prestigio 350 ima za odtenek slabši procesor in to jasno pokažejo tudi hitrostni rezultati. Ti so pri prvih dveh malone izjemni, zlasti glede na cenovni razred.

Nobile 1770W ima slabšo tipkovnico, saj se pri tipkanju neprijetno upogiba, ima pa ločen številski del. Spet moramo pograjati majhno vnosno tipko, kar je očitno pomanjkljivost vseh prenosnikov s posebnim številskim delom. Vmesniki so standardni, le da je 1770 dodan še izhod DVI, pri Prestigiu 350 pa smo pogrešali bluetooth. Morda je nekoliko moteče, da so vsi priključki na straneh ohišja; če bi uporabili vse hkrati, bi to povzročilo zmešnjavo s kabli. Ob nakupu prejmete tudi operacijski sistem Windows, priložene pa je še nekaj druge programske opreme.

Toshiba Satellite P100-257

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 24,7.

Trajanje delovanja: 2 uri 41 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Mere: 29,5 × 24,9 × 3,9, 3,2 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2250, 1,733 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1440 × 900 pik.

Cena: 332.141 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Cena, teža.

Proti: Velikost, opremljenost.

Toshibini prenosniki sodijo med boljše prenosnike na trgu, zlasti zaradi množice strojnih in programskih dodatkov, ki jih prejmemo ob nakupu. Tudi pri P100 je tako. Sicer gre za t. i. nadomestek za namizni računalnik, ki ga glede na mere teže prenašamo naokrog. Zaslon je dober in trdno vpet, vendar ni iz istega razreda kot tisti pri najdražjih Toshibinih večpredstavnih prenosnikih. Tipkovnica je tudi zgolj solidna; ima sicer ločen številski del, a se pri tipkanju nekoliko upogiba. Da gre za nekakšnega križanca med večpredstavnim in poslovno-domačim strojem, pričajo tudi dodatne funkcijske tipke za upravljanje predvajalnika. V strojnem smislu spada bolj v spodnji del povprečja, zlasti smo pogrešali nekoliko večji disk, ki bi na večpredstavnem računalniku prišel prav. Priključki na ohišju so standardni, a samo to in nič več. Posebej velja omeniti še zvočnike, ki dajejo presenetljivo dober zvok. Pri hitrostnih preizkusih se P100-257 odreže srednje dobro, kar je posledica povprečne strojne opreme, trajanje akumulatorja pa bo zadostovalo za ogled malo daljšega filma. Prenosnik ima, tako kot vse Toshibe, poleg Oken prednaloženo tudi precej programja, omeniti velja Office One Note, ki bo navadnemu uporabniku zadostoval za vsakdanja pisarniška opravila.

Toshiba Qosmio F30-112

Poslovni indeks Winstone 2004: 24,2.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 30,5.

Trajanje delovanja: 3 ure 28 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Mere: 37,9 x 29 x 5,2, 4,3 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2500, 2 GHz , 1 GB RAM, 100 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 402.595 tolarjev

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Opremljenost, zaslon, zvok.

Proti: Velikost, teža.

Toshiba Qosmio G30-153

Poslovni indeks Winstone 2004: 25,2.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 31,4.

Trajanje delovanja: 2 uri 35 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Mere: 40,6 x 28,5 x 4,9, 4,8 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2600, 2,16 GHz , 1 GB RAM, 2 x 120 GB disk, HD DVD, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1920 × 1200 pik.

Cena: 854.077 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Opremljenost, zaslon, zvok. Vgrajen HD DVD.

Proti: Velikost, teža, cena.

Toshibina družina Qosmio pade v oči zaradi svojevrstnega oblikovanja, ki kljubuje modni majhnosti, tankosti in neopaznosti. Tudi G30 in F30 nista izjemi, saj je masivnega ohišja skorajda za dva običajna prenosnika, malone pet kilogramov pa dejansko prenosljivost že postavlja pod vprašaj. Za svojo ceno ponujata: dvojedrni procesor, soliden grafični procesor, vgrajen digitalno-analogni tv sprejemnik, odličen zaslon in cel kup priključkov. G30 je tudi prvi prenosnik, opremljen s predvajalnikom HD DVD. Zaslona sta po običajnih merilih odlična samo v nekaterih pogledih, zlasti 17-palčni pri G30 z ločljivostjo 1920 x 1200. Pri preizkušanju s kalibratorjem pa smo naleteli na velika odstopanja, daleč največja med vsemi preizkušenimi zasloni. Večpredstavni Toshibi sta torej dejansko namenjeni večpredstavnim nalogam, ne pa poklicnim grafikom. Vso pohvalo pa si zaslužijo zvočniki, ki so eni najboljših pri prenosnikih doslej.

Tudi tipkovnici sta dobri, nekaj upogibanja pa je pri tipkanju vendarle zaznati. Tipke so nadpovprečno velike, pograjali bi le majhno preslednico in zlasti premajhno vnosno tipko ter tipko windows, ki jo siceršnje razporeditve vajeni uporabnik v gornjem desnem kotu le stežka najde. Slednje je Toshibina posebnost. Za udobno delo je na ohišju tudi cela vrsta dodatnih funkcijskih tipk, s katerimi upravljamo predvajalnike in nastavljamo lastnosti zaslona. Še več, ob nakupu dobimo tudi priročen daljinski upravljavec. Priključki so pri obeh zasnovani večpredstavno; HDMI (le G30), tv sprejemnik (analogni in DVB-T), S-Video vhod, S-Video izhod, Dolby AC3 digital, S/P DIF in pri F30 celo video izhod D4 , ki pa je pri nas žal neuporaben, saj gre za japonski standard.

Oba Qosmia bi razveselila marsikaterega mladostnika, saj bi zaslon in zvočniki prišli do izraza tudi pri igranju računalniških iger. Strojna zasnova obeh omogoča, da brez težav poganjata tudi najnovejše. Edina ovira bo seveda cena, a skoraj polovico cenejši F30 niti ni tako zelo nedosegljiv.

Toshiba Satellite M100-165

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,7.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 25,2.

Trajanje delovanja: 1 uro 48 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Mere: 34,3 x 24,2 x 3,8, 2,45 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2300, 1,66 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 14,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 299.061 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Teža, tipkovnica.

Proti: Trajanje akumulatorja.

M100 je prijetno kompakten na pogled, a kljub temu opremljen z večino posladkov, ki jih pričakujemo od sodobnega prenosnika. 14-palčni zaslon sicer ni najbolje, kar ponujajo v Toshibi, a bo skupaj z dobrimi zvočniki hvaležno odigral vlogo kinopredvajalnika na službeni poti. Tipkovnica je odporna proti politju, a se pri odločnejšem tipkanju vendarle malce vdaja. Kljub temu je tipkanje prijetno, saj je površina tipk velika, njihova razporeditev pa odlična. Za upravljanje predvajalnika so dodane posebne tipke tik pod zaslonom. V strojnem smislu ni M100 nič izjemnega, a bi obenem težko rekli, da je podhranjen. Radeon x1400 bo zadovoljivo poganjal tudi grafično zahtevnejše programe. Grajo si zasluži le trajanje akumulatorja, saj je na preizkusu preživel le slabi dve uri. Vmesniki so standardni; to je na majhnem ohišju več kot pohvalno, saj ne manjka nič pomembnega. Poleg izhoda VGA in TV, je tu zadostno število priključkov USB, ki so praktično razporejeni po vseh stranicah. Pri programskih preizkusih se odreže povprečno, a za svoj velikostni in cenovni razred pravzaprav odlično. Razen, kot rečeno, pri trajanju akumulatorja. Prednaložena je cela kopica programske opreme, spet omenimo Office One Note.

Toshiba Satellite M70-131

Poslovni indeks Winstone 2004: 21,5.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 24,9.

Trajanje delovanja: 2 uri 54 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Mere: 36 × 26,3 × 3,8, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,87 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 273.190 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Zaslon.

Proti: Cena.

M70-131 je eden od osnovnih modelov družine Satellite. Čeprav je zasnovan za različne namene, pa ga zaslon, zvočniki in funkcijske tipke usmerjajo med večpredstavne izdelke. Ohišje je navzven zajetno in tako kot vse Toshibe nekam debelo, ko zapremo pokrov. Zaslon je presenetljivo dober, tudi pri barvni pravilnosti je po rezultatih merjenja pristal med boljšimi. V strojnem pogledu pa gre za vstopni model prenosnika, katerega šibka točka sta procesor in nekoliko majhna zmogljivost diska. Kljub temu se je pri poslovnem in večpredstavnem indeksu odrezal povprečno in bolje kot številni drugi izdelki, pri merjenju trajanja baterije pa je pristal nekje v zgornjem delu poprečja.

Toshiba Tecra A4-230

Monitorjev preizkus: Oktober 2006.

Poslovni indeks Winstone 2004: 22,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 26,1.

Trajanje delovanja: 1 ura 35 minut.

Zgradba in oprema: 8,5.

Mere: 36 × 26,9 × 3,3 cm, 2,77 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 2 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11a /g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 392.530 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Zmogljivost, oprema.

Proti: Trajanje delovanja, tipki sledne ploščice.

Toshiba Tecra A8-143

Monitorjev preizkus: September 2006.

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,6.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 27,3.

Trajanje delovanja: 3 ure 33 min.

Zgradba in oprema: 8.

Mere: 36,8 x 26,8 x 3,6 cm, 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo, 1,83 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, WiFi 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 x 800 pik.

Cena: 345.600 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si

Za: Programska oprema, garancija.

Proti: Cena.

Obe Tecri sta že nastopali na Monitorjevih nenehnih preizkusih, zato le na kratko obnovimo najpomembnejše. Tecro A4-230 poganja procesor Pentium M, ki se je na preizkusu poslovnih programov izkazal z rezultatom, ki ni nič slabši od rezultatov prenosnikov z novejšimi dvojedrnimi procesorji Core Duo. V osnovi ima 512 MB pomnilnika, zmogljivost diska je 80 GB. 15,4-palčni svetleči zaslon širokega formata ponuja svetlo in kontrastno sliko ločljivosti 1280 × 800 pik. Za njen prikaz skrbi zmogljiva grafična kartica ATI Radeon X700, ki se je na preizkusu s programom 3DMark 2001 izkazala s 16.000 pikami. Tega bodo veseli predvsem igričarji. Preizkus barvne pravilnosti je pri obeh Tecrah dal rezultat, ki ju uvršča med boljše.

Prenosnika sta dostojno opremljena z vmesniki in priključki, saj nismo pogrešali prav ničesar.

Šibka točka Tecre A4 je akumulator, ki kljub solidni zmogljivosti (4300 mAh) omogoča le dobro poldrugo uro delovanja brez napajanja iz vtičnice. Na tipkovnico so dotiskani slovenski znaki. Kljub rahlemu šklepetanju se pri tipkanju dokaj solidno obnese, moteči pa sta trdi tipki sledne ploščice.

Poleg okolja Windows XP je nameščena kopica uporabnih Toshibinih programov za udobnejše delo z računalnikom.

Tron M87

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,5.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 24,2.   

Trajanje delovanja: 2 uri 24 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 39 x 28 x 3,4 cm, 3,9 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2050, 1,6 GHz, 1 GB RAM, 120 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1440 x 900 pik.   

Cena: 289.999 tolarjev.    

Prodaja: Comtron, www.comtron.si  

Za: Pomnilnik, velik disk.   

Proti: Zaslon, tipkovnica.

Tron M67

Poslovni indeks Winstone 2004: 17,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 19,4.   

Trajanje delovanja: 3 ure 1 min.    

Zgradba in oprema: 8.    

Mere: 39 x 28 x 3,4 cm, 3,9 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2050, 1,6 GHz, 512 MB RAM, 120 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.   

Zaslon: 17-palčni, 1440 x 900 pik.   

Cena: 225.999 tolarjev.    

Prodaja: Comtron, www.comtron.si.  

Za: Velik disk.   

Proti: Zaslon, tipkovnica.

Oba Comtronova prenosnika sta na pogled velikanska, a elegantno tanka. Sta tudi strojno zelo sorodna, z enakimi procesorji, razlika je le pri grafičnem vmesniku in količini pomnilnika. Prav tako enaka svetleča zaslona sta na prvi pogled lepa, a imata slabo vidljivost od strani in slabo barvno pravilnost. Ob močnejši svetlobi pa postaneta skoraj neuporabna. M87 se ponaša z grafičnim vmesnikom Ati Radeon X1600 z 256 MB namenskega pomnilnika, za izrisovanje pri M67 pa skrbi integriran Intelov čip 945GM. Oba sta opremljena s pohvalnih 120 GB diskom in s po 1 GB oziroma 512 MB pomnilnika. Pri programskih preizkusih sta dosegla slabše rezultate, ki pa so bržkone posledica kakšnega nesorazmerja med uporabljenimi testi in vgrajeno železnino. Tudi tipkovnici sta povsem enaki, sodita v nekako srednji razred, saj se radi vdata na pritisk, in to ne na vseh delih enako. Na ohišju so pri obeh vsi standardni vmesniki, ob treh - namenjenih brskalniku, brezžični povezavi in poštnemu odjemalcu - pa smo pogrešali še kako dodatno funkcijsko tipko, saj je prostora več kot dovolj. Ob nizki ceni obeh prenosnikov je treba upoštevati še ceno operacijskega sistema, ki ni vštet vanjo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji