Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Janez Urevc | Monitor Marec 2009

Video priponke so passe

Produkcija domačih video posnetkov je vsak dan lažja. Naprave, ki omogočajo snemanje video vsebin, so vse cenejše, njihova obdelava pa vedno lažja. Pogosto hranjenje ustvarjenih posnetkov zgolj za domačo rabo ni dovolj. Želimo jih objaviti na svojem blogu, posredovati prijateljem ali celo javno objaviti na dverih, kjer bi jih lahko videlo veliko število ljudi. To omogočajo spletna mesta za objavo video posnetkov, ki jih je skoraj vsak dan več. V osnovi vsa ponujajo podobne storitve, seveda pa so med njimi tudi razlike.

Najbolj znana in daleč najbolj uporabljana taka storitev je Youtube, vendar je konkurenca pravzaprav zelo velika, nekateri konkurenti pa imajo v primerjavi s to "video starosto" kar nekaj prednosti.

Pregledali smo nekaj tujih in domačih ponudnikov gostovanja video posnetkov in primerjali ponudbo, ki je pri posamezni storitvi na voljo uporabnikom. Poleg ponudbe smo primerjali tudi kakovost posnetkov. Na vse storitve smo naložili enak posnetek MPEG-4, zakodiran s kodekom h.264. Ločljivost originalnega posnetka je bila 720 × 576. Večina storitev takoj po prenosu posnetek tako ali drugače spremeni (sprememba ločljivosti, večje stiskanje ...), zato smo za primerjavo take posnetke prenesli nazaj v računalnik in jih primerjali med seboj. Najpomembnejše lastnosti posameznih posnetkov smo podali v tabeli.

Samo za primerjavo - naši video posnetki MonitorTV (www.monitor.si/monitortv) so zakodirani z bitno širino 1024 Kb/s, saj nižje pasovne širine povzročijo veliko preveč "kockastosti", da bi bilo video užitek gledati.

Tuji ponudniki

YouTube

YouTube

Kje: www.youtube.com.

Cena objave posnetkov: Brezplačno.

lastnosti: Podpora "HD", razširjenost, posnetek je zelo težko shraniti v računalnik.

YouTube je verjetno najbolj znana spletna storitev za objavo in distribucijo video vsebin. V začetku leta 2005 so ga ustanovili trije nekdanji delavci podjetja PayPal. Dobro leto in pol kasneje ga je za vrtoglavo milijardo in pol dolarjev kupil Google. To vsekakor priča o intenzivni rasti in pomembnosti te spletne storitve.

Registriranim uporabnikom YouTube ponuja brezplačno objavo neomejenega števila video posnetkov, katerih velikost je omejena na 1 GB. Uporabnik z objavo posnetkov ustvarja svoj kanal, na katerega se lahko drugi uporabniki naročijo in ga spremljajo. Sproti se objavljalo tudi razni seznami najbolj priljubljenih, najbolj obiskanih, najbolj komentiranih in še na številne druge načine označenih posnetkov. Zelo zanimiv je tudi zajem videa za objavo kar neposredno iz spletne kamere vašega računalnika. S tem je objava enostavnih posnetkov še bolj enostavna, saj je prihranjen prenos iz video kamere ali mobilnega telefona.

Posnetki se predvajajo v predvajalniku flash, ki ga lahko zelo preprosto vključimo v zapis na svojem blogu ali v katerokoli drugo spletno stran. Pred kratkim so omogočili tudi objavo visoko ločljivostnih posnetkov HD, kar je vsekakor zanimivo, saj se takšni posnetki ob vse zmogljivejši strojni opremi vedno bolj uveljavljajo. Čeprav je treba biti pošten in ugotoviti, da je ta "HD" še vedno le ločljivosti 450 × 360 pik in bitne širine le 308 Kb/s.

Še to - konec lanskega leta je YouTube prvič v živo prenašal dogodek prek spleta. Glasbeni dogodek, na katerem je nastopilo lepo število svetovno znanih glasbenih izvajalcev, si je prek spleta ogledalo silno veliko ljudi. Hkrati so prenašali tri kanale, ki so prenašali dogajanje na odru in v zakulisju. Če upoštevamo še to, da takega prenosa ne prekinjajo oglasna sporočila, kot smo vajeni s televizije, se lahko kaj kmalu zgodi, da bodo podobni kanali postali zelo resna konkurenca tudi največjim svetovnim televizijskim hišam.

YouTube naložene posnetke pretvori v dve obliki. Prvi tip je namenjen predvajanju posnetka v flash predvajalniku in je posledično tudi pretvorjen v istoimensko video obliko. Posnetek v tej obliki ima precej zmanjšano ločljivost in je zelo stisnjen. Posledično je tudi kakovost posnetka precej slaba. Možno je namreč zaznati precej veliko zrnatost posnetka, prav tako je zabrisana večina podrobnosti. Druga vrsta posnetka je namenjena predvajanju na predvajalniku iPOD in je temu cilju tudi prirejena. Posnetek je v obliki MPEG-4, njegova ločljivost in bitna širina pa sta precej višja. Posledično je tudi kakovost posnetka opazno večja. Kljub temu je v primerjavi z originalom še vedno možno opaziti zrnatost posnetka, medtem ko je delež podrobnosti, ki so ostale vidne, precej večji.

Google video

Google video

Kje: video.google.com

Cena objave posnetkov: Brezplačno.

Lastnosti: Iskanje po vseh posnetkih, ki so objavljeni v spletu.

Čeprav Google video omogoča tudi objavljanje lastnih posnetkov, gre predvsem za iskalnik, ki zna iskati po večini spletnih video arhivov. A ni bilo vedno tako. Najprej so se posnetkom, ki so jih uporabniki naložili na dveri, ob Googlovem nakupu YoueTuba pridružile tudi vse vsebine iz partnerske storitve. Nato je Google sredi leta 2007 objavil, da bo v rezultate iskanja na svoji video storitvi začel vključevati vse posnetke, ki jih njihov iskalnik najde tudi na drugih spletnih straneh. S tem se je Google video iz storitve za objavo posnetkov prelevil v globalno orodje za iskanje po video vsebinah, objavljenih kjerkoli na svetu. Dokaz za to je tudi Googlova objava, da nameravajo v bližnji prihodnosti odpraviti možnost nalaganja posnetkov, saj se nameravajo osredotočiti zgolj na iskanje. Vse že objavljene posnetke bodo v svojih strežnikih seveda gostili še naprej.

Posnetki, ki so objavljeni neposredno na Google video, se prav tako kot tisti na njegovi drugi storitvi (Youtube), predvajajo znotraj flash predvajalnika. Tudi Googlov predvajalnik je mogoče vključiti v katerikoli blog ali spletno stran kjerkoli v spletu.

Povezanost s partnerskimi dvermi je razvidna tudi iz formata naloženega video posnetka. Tako kot YouTube tudi Google video posnetek ponudi v obliki flash in MPEG-4. Obe datoteki sta popolnoma enaki tistim, ki jih dobimo na najbolj znani video storitvi v spletu. To dokazuje povezanost med njima tudi na strežniški strani, saj očitno za obdelavo videa obe uporabljata isto programsko opremo.

Vimeo

Vimeo

Kje: vimeo.com

Cena objave posnetkov: Osnovni paket - brezplačno, napredni paket - 59,95 USD.

Lastnosti: Podpora HD, lep videz predvajalnika.

Vimeo je storitev, ki je med prvimi ponudila podporo objavi posnetkov v HD kakovosti (no, tudi tu moramo "HD" vzeti z nekaj rezerve). Omogočajo organizacijo lastnih posnetkov v albume in njihovo objavo na t. i. kanalih, na katere se lahko preostali uporabniki naročijo in so tako obveščeni, ko tja prispejo novi posnetki.

Tako kot že zgoraj opisani storitvi tudi Vimeo naložene posnetke predvaja v lastnem flash predvajalniku, ki je povrh še zelo lično izveden. Med predvajanjem posnetka se gumbi, s katerimi upravljamo predvajalnik, celo skrijejo. To še dodatno omogoči, da se osredotočimo samo na posnetek.

Ponujajo dva uporabniška paketa. Prvi, ki je brezplačen, omogoča objavo 500 MB posnetkov in enega HD posnetka na teden in uporabo enega kanala in treh albumov. Poleg tega HD posnetkov ni mogoče vključevati na zunanje spletne strani. Drugi, plačljiv in namenjen bolj zahtevnim uporabnikom, ponuja 5 GB prostora na teden, neomejeno število HD posnetkov, boljšo kakovost posnetka (naprednejše stiskanje), uporabnikovo podstran brez oglasnih sporočil, neomejeno število kanalov in albumov ter omogočeno vključevanje HD posnetkov na spletne strani zunaj Vimea. Poleg vsega tega za slabih 60 dolarjev letne članarine ponudijo še prioritetno obdelavo posnetkov ob nalaganju, omejevanje vključevanja po domenah (tako lahko preprečimo, da bi tujci na svoje spletne strani vključevali naše posnetke) in možnost prilagoditve videza predvajalnika.

Vimeo se zadnje čase uveljavlja predvsem zaradi višje bitne širine v primerjavi s konkurenco. To se izkaže za resnično tudi pri analizi naloženega posnetka. Bitna širina je dejansko precej višja od tiste pri večini konkurence, prav tako tudi ločljivost. Posledično je zrnatost zelo majhna, stopnja ohranjenih podrobnosti pa zelo velika. Vimeo je imel težavo le z odstranjevanjem učinka rezanja (t. i. deinterlacing). Ta učinek je bil tudi po prenosu na spletno stran, v nasprotju s konkurenco, še vedno zelo viden in precej moteč. Omeniti je treba, da pri Vimeu ob nakupu paketa plus obljubljajo tudi bolj kakovostno (dvofazno) metodo stiskanja, ki naj bi prinesla še boljše rezultate.

blip.tv

blip.tv

Kje: blip.tv

Cena objave posnetkov: Brezplačno.

Lastnosti: Možnost shranjevanja posnetkov v računalnik, del prihodkov od oglasov dobi avtor posnetka, samodejna objava na različnih internetnih storitvah in dverih.

Blip.tv, ki se osredotoča predvsem na objavo periodičnih video oddaj, je primarno namenjen video blogerjem. Poleg predvajanja naloženega posnetka v lastnem flash predvajalniku omogoča tudi neposredno prenašanje posnetkov v obliki, kot smo jih naložili v splet. To omogoča, da na svoj blog ali v elektronsko sporočilo prijatelju pripnemo povezavo do datoteke, naložene na dverih blip.tv. Drugi uporabniki interneta si nato lahko s pomočjo te povezave posnetke enostavno prenesejo v svoj računalnik. Ker lahko pri istem posnetku objavimo več različnih datotek, je možno posnetek hkrati ponuditi v več različnih formatih.

Na blip.tv lahko objavljamo neomejeno število posnetkov, le njihova velikost je omejena na 1 GB. Nalaganje je možno prek spletnega obrazca, protokola FTP, iz mobilnega telefona in prek namenske aplikacije, ki jo poženemo lokalno na svojem računalniku. Svoj profil lahko nastavimo tako, da se objavljeni posnetki samodejno objavijo na našem blogu, portalu Facebook ali Applovi storitvi iTunes. O objavi novega posnetka lahko blip.tv tudi samodejno obvesti javnost prek Twitterja ali objavi zaznamek na del.icio.us. Podobnih možnosti je še kar nekaj, zato je blip.tv zelo priročno orodje, če želimo k ogledu posnetka brez pretiranega dela enostavno privabiti čim širše množice.

Kot da že vse našteto ne bi bilo dovolj, blip.tv omogoča tudi zaslužek. Uporabnikom namreč obljubljajo polovico prihodkov od reklam, ki se bodo na njihovi strani prikazovale ob posnetkih. Naprednejšim uporabnikom ponujajo celo trženje oglasnega prostora na njihovih posnetkih. Te storitve so seveda precej globalno usmerjene in zato pridejo v poštev le za tiste ustvarjalce, ki s svojimi posnetki merijo na globalno publiko.

Kakovost naloženih posnetkov je pri blip.tv precej bolj odvisna od uporabnika kot od samega sistema. Kot smo že omenili, je možno pri vsakem posnetku naložiti več datotek in tako javnosti ponuditi posnetke različnih formatov, ločljivosti in kakovosti. Tako kot vse druge storitve tudi blip.tv posnetek pretvori tudi v flash obliko, ki je namenjena predvajanju znotraj okna brskalnika. Ločljivost in bitna širina tega posnetka sta, v primerjavi s konkurenco, sorazmerno visoki. Posledično je tudi kakovost posnetka zelo dobra. Zrnatost je zelo nizka in stopnja ohranjenih podrobnosti zelo visoka. Zanimivo je tudi, da blip.tv pretvorbe sploh ne bo izvajal, če bo uporabnik naložil posnetek tudi v flash obliki. V tem primeru se bo v predvajalniku znotraj brskalnika predvajal ta posnetek, ki bo ostal popolnoma nespremenjen. To v praksi pomeni, da je odločitev o kakovosti posnetkov docela v rokah uporabnika.

Metacafe

Metacafe

Kje: metacafe.com

Cena objave posnetkov: Brezplačno.

Lastnosti: Denarne nagrade za avtorje najbolj gledanih posnetkov, družinski filter.

Metacafe je še ena storitev za objavo video posnetkov, a edina, ki ima družinski filter, s katerim želijo mladoletne zaščititi pred zanje neprimernimi vsebinami. Tako kot večina podobnih storitev omogoča objavljanje posnetkov, ki jih lahko predvajamo v njihovem flash predvajalniku. Posnetke seveda lahko, kot smo že navajeni, znotraj predvajalnika vključimo tudi na zunanje spletne strani. Na Metacafe lahko uporabniki naložijo poljubno število posnetkov, medtem ko je velikost posameznega posnetka omejena na 100 MB.

Metacafejeva posebnost je nagrajevanje avtorjev za veliko število ogledov njihovih posnetkov. Tako za vsak posnetek, katerega število ogledov preseže 20.000, avtorju za vsakih naslednjih 1000 ogledov ponujajo 2 dolarja. Znesek se res zdi nizek, je kar nekaj zaslužkarskih rekorderjev na račun tega zaslužilo tudi po več deset tisoč dolarjev. Vsi nagrajeni uporabniki skupaj so zaslužili celo že več kot milijon. Še en razlog za objavo priljubljenih vsebin torej.

Tudi Metacafe posnetek pretvori v flash obliko. Njegova ločljivost je enaka kot pri YouTubu, bitna širina pa je nekoliko višja. Posledično je tudi kakovost objavljanega posnetka za spoznanje boljša, a še vedno veliko slabša od najboljših. Zrnatost je zelo močna, prav tako tudi zabrisane podrobnosti.

Slovenski ponudniki

Moj video

Moj video

Kje: mojvideo.com

Cena objave posnetkov: Brezplačno.

Lastnosti: Možna tudi objava slik in blogov.

Moj video je stran, ki gostuje eno od slovenskih spletnih skupnosti. Omogoča nalaganje video datotek do velikosti 50 MB, njihovo število pa je omejeno na 50 na dan. Tako kot večina podobnih tujih storitev podpira posnetke v najrazličnejših video formatih, ki jih po prenosu pretvori v flash obliko. Posnetki se predvajajo v flash predvajalniku znotraj brskalnika.

Lastnosti posnetka so podobne kot pri ponudnikih Metacafe in YouTube, zato je tudi kakovost primerljiva.

Genspot

Genspot

Kje: genspot.com

Cena objave posnetkov: Brezplačno.

lastnosti: Uvoz posnetkov z dveri YouTube, možna objava slik in blogov.

Genspot je storitev, ki je zelo podobna vsem primerljivim konkurenčnim ponudnikom. Dveri omogočajo objavljanje video posnetkov, velikih največ 128 MB. Tudi Genspot omogoča tudi objavljanje slik in blogov. Zanimiva je možnost uvoza posnetkov z dveri YouTube, saj podobne ideje nismo zasledili pri nobeni drugi storitvi. To dokazuje, da storitev ne želi biti konkurenca premočnemu tujemu ponudniku in da se namesto golega gostovanja video vsebin raje osredotoča na grajenje svoje skupnosti in zagotavljanje storitev za komunikacijo znotraj nje. Preseneča, da Gensport v primerjavi s konkurenco podpira manjše število različnih video formatov. Tako nam, recimo, posnetka, zakodiranega s kodekom h.264, nanj ni uspelo naložiti. Vse druge storitve (tako domače kot tuje) s to vse bolj priljubljeno obliko videa niso imele težav.

Kakovost posnetka (tako ločljivost kot tudi bitna širina) je primerljiva s tisto, ki jo ponudi Moj video.

Shrani.si

Shrani.si

Kje: shrani.si.

Cena objave posnetkov: Brezplačno.

Lastnosti: Storitev, namenjena shranjevanju različnih datotek.

Shrani.si ni storitev, ki bi bila namenjena zgolj gostovanju video posnetkov, saj gre za stran, na katero lahko shranjujemo najrazličnejše oblike datotek. Sprejme slike, video posnetke, dokumente v najrazličnejših oblikah, prosojnice ipd. Velikost datoteke je omejena na 5 MB, za registrirane uporabnike pa na 10 MB. Ker za video posnetke to ne zadostuje, je velikost teh omejena na 50 MB (100 MB za registrirane uporabnike).

Po prenosu datoteke sistem poda povezavo do nje, pa tudi kodo za objavo posnetka znotraj druge spletne strani ali foruma. Shrani.si ima svoj flash predvajalnik, s katerim lahko naložene posnetke predvajamo znotraj spletnega brskalnika, možen pa je tudi prenos datoteke v krajevni računalnik.

Tako ločljivost kot tudi bitna širina posnetka sta precej višji kot pri drugi domači konkurenci. Posledično je tudi kakovost posnetka precej boljša.

***

Ponudba spletnih video storitev je vsekakor zelo pestra. Predstavili smo tiste, ki so se zdele najpomembnejše ali še posebno uporabne zaradi neke specifične lastnosti oz. ponudbe. Na trgu je seveda tudi veliko takih, ki jih tu nismo omenili. Celo nekaj takih, ki omogočajo celo montažo video posnetkov kar v spletu. To je vsekakor zanimiva lastnost, saj ob uporabi take storitve v računalnik ni treba namestiti programske opreme, ki bo opravljala to nalogo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji